Nisi jedina na 40°, to je inače sasvim normalno. Za slučaj da ti treba istovremeno 40° i dezinficirano, posegneš za kemijom bez klora i to je to.
Printable View
Nisi jedina na 40°, to je inače sasvim normalno. Za slučaj da ti treba istovremeno 40° i dezinficirano, posegneš za kemijom bez klora i to je to.
Ja isto perem na 40... čak i na 30... 8)
Jedino ako je nešto jako zaprljano onda na 60.
I centrifuga mi je 1200! Ne smanjujem, a ne peglam....
Tamno na 30 ili 40 a bijelo na 60 ili 70. Nikad nista na 95. Sve cisto i sve se bjeli i svi zdravi. Peglamo po potrebi tj samo ono sto bas treba.
Dobro ja uvijek bijelo perem na 60 ili više i tamno ako su to ručnici, čarape i gaće. Ostalo sve na 40 ili 30Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
Da nemam tetu koja usput popegla, ipak bi morala peglati bar majice, hlače i sl. Ali donji veš ni u ludilu (to ni ona ne pegla, ali je virtuoz u poravnavanju i slaganju). Čak i šarene dječje gaće koje se peru na 40 - valjda i taj deterđent nešto odradi u dezinfekciji (dodatnu kemiju tipa klora ne koristim). Nikad nikom ništa nije bilo, kad bi im se nešto i napravilo na koži to je bilo tamo gdje nema odjeće.
Pa riječ je bila o tamnoj odjeći, ne?Citiraj:
ana.m prvotno napisa
Mojem direktoru žena (koja je ujedno moja šefica) svaki dan pegla košulju i hlače prije odlaska na posao da ne bi bio zgužvano. Od nedavno to radi i za sina.
Peglaju se samo kosulje i hlace od MM koje nosi na posao, a kod mene isto tako, pegla se samo ono kaj je tak zguzvano da nije za posao.
Od H stvari pegla se samo ono kaj ruzno izgleda nespeglano, koja kosuljica ili neke hlace.
"Pegla se" znaci da ne peglam ja, nego gdja koja nam cisti, pa 1x tjedno i popegla :mrgreen:
Ne peglam ništa a perem na 40, osim ručnike na 60 i bijelo na 95.
Mi jos nismo dosegli ovaj svijetli uzor, ali trudimo se ... :lol:Citiraj:
litala prvotno napisa
Pih, amateri :lol:
Perem sareno vecinomu HLADNOJ vodi :mrgreen: ili eventualno 30, 40 C...
Bijelo cesce na 40, ponekad se zalom i 60 C; 90 C je ziva rijetkost.
Ne peglam skoro nista. Tu i tamo se nadje neka kosulja koja se bas mora popeglati, al to svako sebi pegla prije nego ce je obuci.
Voda u spreju je ZAKON! Lijepo obuces to nesto na sebe, uzmes vodu u spreju (k'o za cvijece spricati), malo spricnes po sebi, poravnas i za par min si popeglan od glave do pete :mrgreen:
I guess what, svi smo jos zivi :P
Maaalčice OT, al ne mrem se savladat...
Jel ima još nespretnjakovića koji nikad, nikad ne uspiju majicu složit tak da je simetrična u ramenima :/
Nije da se specijalno živciram zbog toga, al ne mrem shvatit zakaj to nisam u stanju izvesti niti sa sasvim novim i nerazvučenim komadima :?
ajde mi, molim te, objasni kako skidaš flekove od trave, sladoleda... Pa jedva mi ode i kada iskuhavam, a kamoli u hladnoj vodi?Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Do prije 2 godine nisam mogla zamisliti obuću nepopeglano rublje, sad ne peglam naše, ne stignem, ali Vanjino obavezno, pogotovo dio među nogicama bez obzira što se pere na 95.
Što radite vi koji ne peglete robu, je slažete na neki posebni način, kako napravite da to ne izgleda nepopeglano jer pretpostavljam da baš ne hodate zgužvani?
Prije pranja stavim vanish na fleku, promrljam rucno i ubacim u masinu :PCitiraj:
apricot prvotno napisa
Vec rekoh sta ja radim...Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
O cemu ja gore pricam. :roll: I ja ustvari perem sareno hladnom vodom.Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Uh, a ja perem dosta toga na 60, eventualno Franove stvari na 40 i nešto manje prljavo i meni drago da se ne istroši boja. Tamno obično na 40, osim mm-ovih čarapa i gaća koje idu na 60. Bijelo obavezno na 90. Ne toliko zbog dezinfekcije, već mi onda ne bude bijelo nego nekako sivkasto ili žućkasto. A o peglanju bolje neću. Peglam gotovo sve, osim ručnika i gaća(dobro, i čarapa). No nekad sam i to peglala. :oops:
Kad ne mogu gledati zgužvane stvari u ormaru, sve složeno na crtu a puno faltica, koma. :roll:
Ne kuzim... spominjes pranje na 30 ili 40, meni to nije hladna voda, to mi je zgrijana voda :/ Moja perilica ima na gumbu bas da ga namjestis da je na ovakvoj zvjezdici *, a to je valjda ona temp koja dodje u perilicu, ni blizu 30 C.Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
Ma nije bitno, bitno je da ti i ja ne kuhamo ves 8)
moram samo napisati - po ne znam koji puta: litala ti si moj idol!!!
peglam samo kosulje.
nisam jos skuzila kako da i to prestanem raditi...?
:lol:Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
Pa naravno da nije hladna 30 ili 40. To sam i sama mislila. Napisala sam da perem sareno tako a ustvari ne. Ja ga ustvari perem sa programom koji se kod mene zove Cold znaci hladnom. Zeznula sam se.
A sto se tice kuhanja, nikad nisam kuhala ves. Po meni se stvari vise tako unistavaju nego bila sta drugo. I ja imam nesto za fleke i to naspricam tj utrljam odmah kad se ufleka ili kad dodju kuci a operem kad operem.
Nego ono sto mene zanima je koliko vesa imate za pranje? Ja mislim da ja svaki dan minimum imam jednu masinu ako ne i vise ljeti radi rucnika koje djeca zamasu u kampu.
E vala, crko grijač :mrgreen:Citiraj:
Davor prvotno napisa
Bio meštar i kaže da je to i da neke mašine ne rade, a neke (kao moja) nastave ciklus do kraja bez obzira jeli zagrijala ili nije :/
Dok oplakujem moju perilicu, zaboravila sam napisat da peglam donje rublje jedino kad se nije dobro ispržilo na suncu i osušilo na buri. Na najmanju sumnju da je mrvicu vlažno, prođem peglom bar malo, pogotovo dječju donju robu.
Ostalu robu isto peglam, osim moje koja pretežno ima bar 5% elastina. Za mene to nije gubitak vremena, jer uživam u peglanju i u slaganju ispeglane robe, bolesno.. ha :P
prestanite nositi košulje!Citiraj:
Nika prvotno napisa
Nama će u prvom mjesecu biti pet godina kako ne peglamo.
imam veliku guzu pa samim time i velike gaće - ljepše mi izgledaju kada su ispeglane :mrgreen:
kosulje? hahahahahaCitiraj:
Nika prvotno napisa
mm siroce ponekad mora nositi odijela, kravate i takve stvari. njegove kosulje su bile jedino sto se peglalo u nasoj kuci.
prestala sam i njih peglati nakon sto sam skuzila da po zimi ionako ne skida sako od odijela, a ispod sakoa se ne vidi da je kosulja zguzvana :mrgreen: naime, prednji dio je uvijek nekako tvrdji i ne-guzvovit a za rukave koga briga
a za ljeto si je kupio neke polusinteticke kosulje kratkih rukava koje fakat ne izgledaju zguzvano nakon pranja.
perem ves, posteljinu i pelene na 60, a sve ostalo na 40 ili 30. djecju robicu perem zajedno s nasom. doduse, mi jos nemamo mrlja od trave.
Peglam skoro sve ali brzinski, što je rekla jedna od cura - "pritisnem", tako da je stvarno začas gotovo. I divim se onima koji NIKAD ne peglaju, ma kako baš nikad?
Meni je super kako jedna moja kolegica koja isto mrzi peglati a muž joj je odvjetnik i svaki dan je u košulji(bdw. kao i moj :x ) opegla samo prednjicu. Ti si još originalnija. 8)Citiraj:
Felix prvotno napisa
Ja peglam donje rublje od mog BM, a svoje ne. Zašto njegove onda? Zato jer je on uvjeren da se tako ubije bakterije (mama mu je isprala glavu da se sve treba peglati, pa čak i čarape btw.ona ih pegla :P ....ali na to me se neće nagovoriti :mrgreen: )
Sad bi moja mama rekla: nedobog da mu pozlije pa da ljudi vide kako ti muž ima zgužvanu košulju :lol:
Mi nemamo peglu.
Zadnji put sam peglala u jesen 2000., kas sam na prvoj godini faksa došla u studentski dom, zatekla nekoliko godina neoprane zavjese, pa smo ih gulili na ruku onda peglali da se osuše jerbo u osam kvadrata nije bilo moguće negdje ih okačiti. Prije toga sa dvanaest godina jer mi je mama dala za to 12,50kn (točno se sjećam).
Ja imam jedno drugo pitanje za peglačice - 'ja peglam' ili 'peglam'. A ONI? Zar samo žene peglare, ako se već pegla?
Kada pokupim rublje, onda sve zajedno peglam uvijek JA. Ako MM treba nešto što mu se zgužvalo u ormaru, ili ja slučajno nisam stigla speglati, onda pegla on.
Ako ja peglam, a trebam nešto napraviti, onda on preuzme peglu... Uopće nije bitno. Ali u principu peglam ja... Od svih kućanskih poslova peglanje mi ja na vrhu onih dražih 8)
:D 8) jel tvoja mama kaj u rodu mojojCitiraj:
Janoccka prvotno napisa
:lol:
Moj skida sako! Ali i da ne , ne bi on nosio zgužvane rukave, o ne.
MM se zgrozio na taj post o peglanju samo prednjice košulje. Kod njega su i čarape složene na crtu.
Ne peglam donji veš, bolje rečeno ne peglam ništa osim prednjica mm košulja za posao. svoje i mrvine stvari ne peglam, jedino ako je nešto jaaako zgužvano prođem peglom prije nego ću obući.
Ne iskuhavam veš. plafon mi je 60 za bijeli.
Kuham, ako kuham, samo ručnike, krpe i gaće a to stvarno nije nešto što mi je bed ako se istroši jer je ionako potrošna roba. Na 30 ili ako je prljavije eventualno 40 perem one fine stvari koje su mi drage i bile su malo skuplje i koje želim sačuvati malo duže.Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
ne, ne peglam donje rublje (tamanposla), ni rucnike, ni krpe, ni posteljinu ...
jedna sam od onih koje peglaju samo kosulje (svoje, MM ih ne nosi) koje su nakon pranja zguzvane (a trudim se kupiti ove druge, koje i iz ves masine izadju skoz ok za nositi 8) ). i to kosulju speglam prije nego ju idem obuci (izbjegavam ih nositi dok god ima nesto drugo cisto i prikladno u ormaru)
MM voli da mu je opeglano, al kaj mu to vrijedi kad ima mene za zenu :mrgreen:
cesto si sam ispegla majicu koja nije nosiva (al moram reci da su mu se kriteriji o tome sto je zguzvano ili ne jako snizili u zadnjih 9 godina ;) )
Ne peglamo rucnike, donje rublje, carape i kuhinjske krpe, ostalo da (u biti, prestala sam peglati i uloske).
Nama se pamucna roba (jer to najvise nosimo) jako zguzva, bez obzira kad je izvadimo i koliko rastresemo prije susenja...
Posteljinu peglam jer mi nije problem, a jedan od vecih gusta mi je uletiti u svjezu, ispeglanu i mirisnu posteljinu. Nema veze sto je vec drugi dan sve izguzvano. ;)
Masina pere sareno na max 40, bijelo na 50 do 60 (ako je jako prljavo). Ako ima kakva fleka (trava, voce), onda stavim bioshout preko. Sva roba zajedno. U zivotu nisam iskuhavala nista.
Moja pegla je od directuma, na suhu paru je koja je temperature 120*C pri izlasku, po ovim vručinama, ni puškom me ne bi natjerali da peglam, a kamoli da peglam donji veš.
Dovoljno ga je oprati na 60*C, a ako je bijeli, može i na 95*C.
A košulje su mi noćna mora, MM-u NE DAM da ih nosi :lol:
Ej, a kako uspijete da vam ne ostanu bar male gužve na vešu??? Kad se opere, odmah ga vadim iz perilice, sa štrika skidam i slažem, ali ostane malo gužve, aj mi pomozite.
Molim savjet.