Zgusnuo se, al i dalje kisel, dodajem šećer. Bilo je 5 kg, sad ima cca 2,5 kg skuhane smjese. Dodat ću u prvoj turi 0,5 kg šećera pa ću probat
Printable View
Zgusnuo se, al i dalje kisel, dodajem šećer. Bilo je 5 kg, sad ima cca 2,5 kg skuhane smjese. Dodat ću u prvoj turi 0,5 kg šećera pa ću probat
zanima me pekmez ili nešto od pazi sad OKRUGLIH CRVENIH ŠLJIVA.
Mislila sam malo ukuhati s košticama, kad se napol raspadne pokupit koštice i ići dalje, jel to pametno ili nekak drugčije????
zna li netko onu tehniku spravljenja marmelade gdje se na vrh staklenke stavi celofan namocen u alkohol? zanima me kako to s celofanom u praksi funkcionira! dali se celofan izreze tocno velicine kao otvor staklenke ili kako??? ako netko zna, puuuno hvala!
naima naisla sam na jedan recept za "hladnu marmeladu"! izmiksa se to voce koje vec zelis i dodas onoliko meda koliko ti je dovoljno. u to umijesas, u mrvicu vrele vode rastopljen, agaragar. to sve ide u ciste staklenke i onda ide ona fora s celofanom i alkoholom - samo sto ja ne znam kako to tocno ide. navodno se takva marmelada drzi i do 6 mjeseci!
volim marmeladu, ali mi uvijek zao "silovati" to jadno voce s tim kuhanjem - satima. ovo mi se cini super alternativa, ako stvarno ide.
nisam čula za marmeladu na hladno - ali svakako javi kako je ispalo
što se alkohola i celofana tiče - izrežeš celofan u krugove ili četvrtine veće od promjera staklenke, umočiš jedan po jedan (možeš staviti i dva sloja na jednu staklenku) komad celofana u alkohol staviš na staklenku i čvrsto zatvoriš gumicama
slika primjera: http://www.coolinarika.com/repositor...ent_medium.jpg
nisam stigla editirati.......dakle
može se dogoditi da se nakon nekog vremena od zatvaranja flašice celofan udubi uz rubove flašice, ne moraš brinuti to je vakuum efekt i nije znak kvarenja (naprotiv)
hvala draga!
e sad sam razmislila, dali bih mogla na gotovu marmeldu u staklenci izliti malcice alkohola (tako da prekrije svu marmeladu) i onda zatvoriti? taj bi alkohol u mojoj teoriji djelovao kao nepropusni (tekuci) cep.i kada mi zatreba, otvorim staklenku, izlijem alkohol i sve 5. ideje? komentari?
moram to sve isprobati! ;)
ponavljam upit
zanima me pekmez ili nešto od pazi sad OKRUGLIH CRVENIH ŠLJIVA.
Mislila sam malo ukuhati s košticama, kad se napol raspadne pokupit koštice i ići dalje, jel to pametno ili nekak drugčije????
mislim da je svejedno dali su okrugle crvene ili obicne sljive. ja bi ih najprije ocistila od kostica i onda kuhala. mislim da loviti kostice u vreloj marmeladi nije tako zabavno. ;)
okrugle šljive je jako teško očistitiu, nemaju meso ko dugačke, ali ni ko višnje ili trešnje.
Ne znam točno kakve su. Ja imam ono cjedilo sa centrifugom. Super mi je funkcioniralo sa višnjama: sa košticama ih zakuhala, izcentrifugirala. Sok otiša u vanjsku posudu, a u cjedilu ostale koštice i nešto kožica. Kožice mi inače ne smetaju, al eto kad su zapele ... :)
Ja sam radila sa drugim šljivama. Volila bih i ja nešto s njima što nije satimakuhajući pekmez....mislim da ću otvorit topic :)
razmisljam napraviti sutra nesto sa sljivama ili đenerikama, ne puno, jednu staklenku da imamo na moru za dorucak i palacinke
znaci ne treba dodavati zgusnjivac, agaragar (ne da mi se trosit pare, vrecica mi doma)?
dovoljno ih je samljeti i kuhati sa secerom? jel to vrijedi i ako stavim đenerike?
ne trebam satima kuhat ako cemo je pojest u sljedecih 2 tjedna, jelda? mogu ostat onako zive, u komadicima?
pa ne trebaš satima, ali skuhaj bar malo da se ne ukakite ...
na kraju sam kuhala satima jer je bilo prerijetko
i nakon 2 i po sata dobila sam smjesu koju sam mogla slobodno u kalupe za lizalice stavljat, ko kamen se stvrdla cim je izasla iz lonca
nakon toliko sati potrosnene struje imam opecene ruke i jezik, lonac i sudoper koji se ne mogu oprati i staklenku punu neceg sto nikad ise nece moci izaci iz nje
sto se dogodilo?
Mislim da si kuhala predugo, zeljenu cvrstocu isprobavas tako da stavis jednubzlicice smjese na tanjuric i vidis koliko joj treba da se stisne hladenjem. Ovo sto si dobila mozes izrezati na kockice i posluziti uz kavu, ali vjerovatno ce se topiti na vrucim palacinkama.
ne mogu je istjerati iz staklenke, nista se ne moze s tim
kako je makita mogla 6 sati kuhat a meni 2,5 predugo?
dosad sam spravljala ove stvari samo sa agaragarom i urom kuhanja, znala sam da cu zeznut cim ne ide zgusnjivac
:-(
:love2:
Sjecas se mijesane marmelade iz djetinjstva, ni nju se nije dalo istjerati iz staklenke :) mozda je to to?
Ja ne mislim da ti nije uspjelo, samo je ispalo nesto drugo od zeljenoga ... Mozda je stvar u trenutku, kao kad mutis slatko vrhnje pa je stalno rijetko i ujednom trenu se stisne previse.
Kaze Google: ukoliko su vam marmelad ili pekmez pretvrdi za mazanje razrijedite ih sokom od narandze.
tenks
idem sad sakriti staklenku i pokusat oprati kuhinju dok mi se mama ne vrati s puta :mrgreen:
a sutra je topim i smisljam sto dalje
update, ako se netko nadje u istoj situaciji
stavila sam u staklenku dva prsta vode, sve zajedno zgrijala u mikrovalnoj i kad se ohladila bila je super