Evo mi mali ima 13 mjeseci i jos mi nije zatrebala. :)Citiraj:
smrčina mrkica prvotno napisa
Mlijeka ne moze naglo nestati. [/quote]Citiraj:
Printable View
Evo mi mali ima 13 mjeseci i jos mi nije zatrebala. :)Citiraj:
Mlijeka ne moze naglo nestati. [/quote]Citiraj:
Mlijeko ne može nestati "preko noći", to je naprosto fizički nemoguće.Citiraj:
sto da se dogodi neki šok, da naglo nestane mlijeka
Kada bi na tim tečajevima dijelili letke koji objašnjavaju principe dojenja umjesto što dijele bočice, uštedili bi puno više love mladim majkama, jer, kao što već rekoh, samo adaptirano mlijeko je jedan veliki financijski luksuz!
A ako već npr. (kršitelj koda) želi nešto podijeliti, zašto umjesto tih bočica ne bi podijelio jastučiće za dojilje ili sterilne vrećice za smrzavanje mlijeka?
Pa može se dogodit da i to nekoj zatreba.
Zaključak: poklonjenom konju bi trebalo pogledat u zube da nisu pokvareni, možda te ugrize pa prenese neku boleštinu! :lol:
šala! :wink:
Čak ni ako je sigurno trojanski?Citiraj:
preporučam link na portalu, kratko i jasno objašnjeno, vjerojatno će vam razbistrit razloge zašto smo protiv dijeljenja bočica :wink: :
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...9&Tekst2ID=159
Ma ja to nemogu razumjeti. Sa jedne strane napadate kako ste protiv djeljenja bocica, a sa druge se zalite da neznate kako ih odviknuti.
Evo vam link da se prisjetite:
http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1546
Smrcina mrkica jesi ti procitala taj cijeli topic. Jel koja mama rekla da je dala maloj bebici koja se tek rodila i doji bocicu. Mislim da ipak nije.
Ivarica na tom topicu pise da je njen sin tek zatrazio bocicu kad je imao 2.5 godine jer je vidio kod nekog djeteta.
Mislim da to nema nikakve veze sa djeljenjem bocica u rodilistima :?
I evo sad da ovdje kazem da smo mi dudu Annabel uzeli davno :D :D jupiiiiiiii. Nikakve price jednostavno joj rekla velika si i ne treba ti duda vise i to bi to :shock: :) Duda stoji u dnevnom boravku na vidnom mjestu i nikad se nije zaletila da je uzme ali zeli znati da je nismo bacili.
Zubi joj se skroz krenuli ispravljati od kada nema dudu jer su se skroz bili iskrivili od dude iako ju je imala samo navece kad je spavala.
Fala ti boze da je duda prica napokon gotova :)
Ma Natasa, pa svejedno je kada je netko dao bocicu, poanta je u tome da je DAO BOCICU. Pa nece mene nitko natjerati da ju dam maloj bebi, ako sam ju dobila u rodilistu, cuvat cu ju za kasnije.
Smrcina mrkica, problem je nazalost u tome da vecina nas roditelja nije takvog cvrstog karaktera kao i ti, i da nisu toliko educirani o dojenju kao i ti, i vecina tih roditelja nagrabusi u danima kada im se cini da zbog ovog ili onog razloga dojenje ne ide :(
A ono cime se mi u Rodi bavimo, barem jedna od stvari, je da pomognemo tim roditeljima da savladaju dojenje i probleme koji mogu naici, a te besplatne bocice nam jako otezavaju posao :(
ja bih samo odgovorila smrcinMa ja to nemogu razumjeti. Sa jedne strane napadate kako ste protiv djeljenja bocica, a sa druge se zalite da neznate kako ih odviknuti.
Evo vam link da se prisjetite:
http://roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=1546oj mrkici posto je i moj odgovor tamo..
da, ja ne znam kako ga odviknuti od bocice zato sto mi to nikad nije trebalo....
a zasto sam ja jako ponosna sto mislav nikad nije imao bocicu, zato sto su me cijelu trudnocu ispilali, kao i prve mjesece njegovog zivota da je nemoguce ne imati bocicu kad imas bebu....opce ljudima oko mene nije bilo moguce zamisliti da beba moze bez bocice....a moze....:)
p tome se radi, o tome kad zamislis bebu, nacrtas i bocicu, kao da ne moze jedno bez drugog.....
Evo bas iz tog topica, moje prvo dijete je imalo bocicu, odvikao se bezbolno. Moje drugo dijete nema bocicu, jer smo sve bratove bacili i nije nam palo napamet kupovati nove. Ni kad sam bila trudna s prvim djetetom nisam kupila bocice unaprijed. Kupila sam ih naknadno kad su mi trebale. Bas zato mogu tvrditi da bocice uopce ne treba unaprijed kupovati. Jer ne treba.Citiraj:
Pogotovo ne iz bojazni da bi mlijeko moglo naglo nestati...
Jos jedna stvar, ako pogledamo koliko npr (kršitelj koda) podijeli tih bocica u zemljama u kojima se (kao u našoj) masovno krsi kod, onda se moze skuziti da oni zapravo masne pare podijele (jer falabogu znamo da im bocice nisu bas jeftine), a sigurno ne bi toliko dijelili da ne ocekuju da ce im to donijeti puuuno veci profit.
Marta napisala
Potpisujem od a do z :)Citiraj:
Jos jedna stvar, ako pogledamo koliko npr (kršitelj koda) podijeli tih bocica u zemljama u kojima se (kao u našoj) masovno krsi kod, onda se moze skuziti da oni zapravo masne pare podijele (jer falabogu znamo da im bocice nisu bas jeftine), a sigurno ne bi toliko dijelili da ne ocekuju da ce im to donijeti puuuno veci profit.
mislim nemojte se ljutit, al kaj ste vi sad toplu vodu otkrile? tak oduvijek i za sve funkcionira tržišna politika, a poanta je da ta bočica neće naškodit, ko ju ne želi nek ju baci u smeće!Citiraj:
Natasa30 prvotno napisa
vidis ja sam se o svemu sto znam educirala na bas ovom forumu (doduse onom starom) i zato mu hvala. Sve sam naucila ovdje. Ali imam osjecaj da otkad se forum promjenio, pa i njegova pravila, da cim netko spomene nesto sto nije u skladu sa kodom, da ga jednostavno svi napadnu, tako da se osoba ipak odluci povuci i napraviti po svom.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Pa i ako daju te sterilne vrecice, ako zamrznes mlijeko, najvjerojatnije je da ces kasnije koristiti bocicu da djetetu das to mlijeko. :idea: :idea:Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Nemoras me shvacati doslovno u vezi nestajanja mlijeka preko noci. No ja sam osoba kod koje sve mora biti sigurno, da nebi doslo do onog "nisam znala". Voljela sam imati bocicu i adaptirano u rezervi, jer pomislila sam sto da mi se u 1 sekundi nesto dogodi (pozlije mi, zatepe me auto, ma bilo sto), sto bi moji u tom trenutku i kaosu napravili, pa vjerojatno iskoristili bocicu za malenu bebicu.Citiraj:
Poanta je ipak u tome da to trziste funkcionira upravo i samo ako je steta dojenju učinjena. Ta priča da dijeljenje bočica ne škodi pokazuje da ti još nisi otkrila toplu vodu (za razliku od mene, jel...)Citiraj:
ninochka prvotno napisa
marta to su priče za malu djecu i daj se više pomirite s tim. ajmo otvorit anketu koliko ljudi je prestalo dojit jer im je u ruke dana bočica.
O Boze, zar sve mora biti tako crno-bijelo????????
Ja sam jedan od neutralaca po pitanju ove teme, zapravo nemogu reci da sam nesto 100% upucena ali imam iskustvo moga mlađeg brata kada je bio beba.
Dakle, beba stara mjesec dana, mama nije imala previse mlijeka a brat je imao strasne grceve od kojih je dobio bruh i zbog cega je sa mjesec dana bio operiran.
Sto napraviti u tom slucaju????
Dakle djete je u bolovima, jedino sto ga eventualno na trenutak smiri je bocica kao zamjena za dojku!
Da li je moja mama bila "losa" mama sto je tako maloj bebi davala bocicu i caj protiv bolova ?????
Ja te onda ponovo molim da pročitaš onaj gornji link na članak na portalu pa se educiraš i o kodu kojeg nije izmislila Roda nego UNICEF, jel to dovoljan argument??Citiraj:
Pa sori, ali zar ti još uvijek nije jasno da se mlijeko može dati i žličicom ili iz šalice? :idea: :idea:Citiraj:
ako živiš u urbanom naselju, uvijek postoje i dežurne apoteke, no dobro, tvoja stvar..Citiraj:
ne moramo mi uopće otvarat anketu, postoje knjige i statistike u nazad zadnjih 50ak godina što su npr. proizvođači adaptiranog mlijeka napravili na zapadu, a pogotovo u zemljama trećeg svijeta, ima jedna jako dobra knjiga na tu temuCitiraj:
ninochka prvotno napisa
"The Politics of Breastfeeding"
by Gabrielle Palmer
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg...books&n=507846
(obrati pažnju na Customer Reviews :wink: )
Emanuel, kakve loše mame? Tko je od nas spomenuo da si loša mama ako daš bocu?
Mi smo isključivo protiv proizvođača i distributera koji to na perfidne načine reklamiraju , a ne protiv potrošača tj. mama koje to mogu ako žele ALI I NE MORAJU koristiti.
U vrijeme naših mama dawti bočicu je bila najnormalnija stvar.
I dati pileću juhicu bebi od 2 mjeseca. Ili punjenu papriku.
Ili kiselo mlijeko....
Ali valjda mi danas imamo priliku ipak malo više znati .
obratila sam pažnju na reviews i tu se radi o (kršitelj koda)u. ispravi me ako griješim, ali koliko ja znam stvar je afere zagađene fomule za bebe od koje je beba umrla. kakve to veze ima s distribucijom bočica?Citiraj:
ne, to apsolutno nema s tim nikakve veze, pročitaj pažljivije
unakazili smo ovaj topik :lol:
evo zbog ovog sam napisala ono gore
Citiraj:
What really alarmed me, though, was the truth behind formulas and what used to pass as formula!
Knjiga je napisana prije 10 godina i nema veze s jednom bebom koja je umrla nego s bebama koje su umirale kad je (kršitelj koda) velikodusno dijelio svoje adaptirano gladnima u Africi. Konkretno u Etiopiji. Kako se formula mora mijesati s vodom, a koja je tamo upitne kvalitete tako se smrtnost beba povecala 25 puta.
A da bi se dala formula, davale su se i bocice. Zbog takvih korporacija Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF su i donijeli dokument koji se zove The International Code of Marketing of Breast-milk substitutes, koji je prihvacen 1981. :!:
na Svjetskom zdravstvenom kongresu i kojim se zabranjuje svako reklamiranje adaptiranog mlijeka i svih ostalih proizvoda koji uz to idu (bocice, dude, kasice za bebe mladje od 6 mjeseci, cajeke...).
U reklamu naravno spada i svako dijeljenje tih proizvoda.
već sam javila ivarici da ga splita u novi topic, valjda će sutra :wink:Citiraj:
ninochka prvotno napisa
također je opisan i drugi razlog naglog povećanja smrtnosti dojenčadi: mamama su u početku u siromašnim zemljama Azije i Afrike besplatno dijelili adaptirano reklamirajući ga kao nešto spasonosno, ali kad su se mame "navukle" (namjerno koristim taj ovisnički termin), nije više bilo besplatno :evil: , pa su one, da bi ga što duže mogle koristiti, stavljale neadekvatan omjer formule i vode, tj. previše vode i mnogo djece je zbog toga ili zaostalo u rastu ili na žalost umrlo.
mislim, na zapadu su napravili s..nje, ali tamo....
sad vam je, nadam se malo jasnije zašto "skačemo" protiv tamo nekog nevinog dijeljenja bočica.
s tog aspekta mi je jasno, ali ovdje nisu žene iz zabačenijeg dijela kenije na forumu. dobro svi znamo da se ovdje ne radi o primitivnoj sredini i da tamo sirota djeca nisu umrla radi adapt. mlijeka nego pogrešne primjene.
isto ti je ko da svom djetetu kad ima temp. daš 15 a ne 1 lupocet i kriviš plivu ili bayern ili koga već
nisu djeca umrla radi adaptiranog, nego zato što su im majke umjesto da ih i dalje doje kao od pamtivijeka počele davat to adaptirano...zato što su im ga velikodušni proizvođači uvalili..zar ti to ne miriše na dilersku psihologiju?
meni je više teško o ovome raspravljat kad se ne žele uvažiti ni argumenti WHO ili UNICEFa, niti knjiga prepunih dugogodišnjih statistika... :(
rekla sam da su tamo napravili još veće s..nje, što ne znači da ga u evropi nisu napravili, postoci dojenja govore sami za sebe..
ma uvažavam ja sve njih i još uvijek dojim i još ću, al radi se o krivoj primjeni. slažemo se bar oko toga?
ne slazemo.
tvoj problem!
Citiraj:
Pravila vrijede za sve jednako!
Sto se tice uputa za muckanje formule, (kršitelj koda) se nije puno trudio da ih prevede na jezik zemlje u kojoj dijeli uzorke. Ni onda, a ni danas.
Sumnjam da bi bilo koristi da su i preveli upute. Žene su radile to što su radile radi siromaštva. I stvarno je dobro netko usporedio ovo što je (kršitelj koda) napravio sa dilanjem - 'navukli' su bebe na svoju hranu, a onda je prestalo biti besplatno.
Ovaj primjer je zaista drastičan, ali je jako dobra ilustracija 'borbe' između kompanija koje proizvode umjetnu hranu s jedne i dojenja s druge strane. Kompanije imaju ogroman interes, a imaju novac i moć da svoj interes provedu. Dojenje - s druge strane nema ništa osim entuzijasta koji ga podržavaju. To je potpuno neravnopravna borba, i zato se jednostavno ne smije dozvoliti kompanijama da reklamiraju svoje proizvode na bilo koji način.
Odgovor:Citiraj:
ninochka prvotno napisa
..a ne zato što su primitivne i ne kuže pravilnu primjenu.Citiraj:
Mima prvotno napisa
na žalost, takvih sličnih primjera ima i kod nas u nekim siromašnijim obiteljima, pa čak i to da se daje obično kravlje mlijeko.
osim toga, mnogi ranije su napomenuli da se poklonjenom konju ne gleda u zube jer živimo u siromašnoj zemlji, pa kad smo tako siromašni, zašto podupirati dijeljenje nečega što može nesigurnu mamu-početnicu navesti na jako skup sport?
ako su te mame tako nesigurne, pa neka se i navuku na taj sport. zasto da ja ispastam radi propustenog poklona, jer netko drugi nevoli bocice.
žao mi je što nisi pročitala sve od prije, nemam više snage ponavljat stalno isto.
nemoj se ni truditi, radije potrosi svoju energiju da poucis koju neuku.
mama juannita, zao mi je da se osjecas nemocno oko ovoga i razumijem te, ali ipak vjerujem da ima puno ljudi koji ce procitati ovaj topic i posebno linkove koje si postavila i shvatiti o cemu pricamo i da se tu radi o zdravlju, a ponekad nazalost i o zivotima djece. a neki ce naravno izabrati i da ostanu neuki. No, znamo zasto se trudimo oko prica o Pravilniku i na forumu i na portalu i vjerujem da je svatko do koga dopremo vrijedan naseg i tvojeg truda :)
ajmo se argumentirano raspravljat, a ovakav način komuniciranja ostavit za cestu.Citiraj:
ja sa svoju energiju usmjeravam u ono u što sama vjerujem, a ne u ono što mi netko drugi pokušava sugerirat.i
ali ova tvoja opaska ionako nema veze s tim da mi nešto u dobroj namjeri preporučiš, nego samo da spustiš.
Maja , apsolutno :) .
Ne znači da dižem ruke, samo imam osjećaj da se neki ljudi više vole natezat po forumu kako bi dokazali kako su u pravu bez obzira na argumente koje ne žele niti provjeriti.
Onda trenutačno odustajem od rasprave s takvima.
naravno :)
Evo, podučavam neuke :) :
Citiraj:
Kršenje Pravilnika u Hrvatskoj danas je, nažalost, svakodnevna pojava.
Proizvođači dječje hrane i potrepština pokazuju priličnu maštovitost i domišljatost pri reklamiranju svojih proizvoda.
Marketinški su najjednostavniji plaćeni oglasi, uglavnom u tiskovinama namijenjenim roditeljima i bebama ("Bebe", "Dijete moje malo", "Moje dijete"..), te časopisima o zdravlju općenito ("Doktor u kući").
U vrlo čitanim "Bebama" gotovo na svakoj stranici može se vidjeti reklama koja krši Pravilnik. Bombardirani smo informacijama o tome da je "to-i-to" adaptirano mlijeko upravo sinonim za mlijeko, koje dude su najbolje za novorođenče, te kako pomoću čajeva smiriti dojenačke kolike. U jednom od zadnjih izdanja "Beba", nabrojala sam 14 reklama koje krše Pravilnik!
Malo sofisticiraniji su plaćeni oglasi u formi reportaže iz koje nije odmah vidljivo, čak nije nigdje izričito navedeno da se radi o reklami - tobože se stručno piše npr. o dojenju i dohrani, te se otvoreno preporučuje dječja hrana, sokovi, kašice određenog proizvođača, tj. naručitelja oglasa.... (kao što je bio slučaj s tekstom u "Doktoru u kući").
Proizvođači dječje hrane redovito organiziraju nagradne igre koje imaju neograničeni vijek trajanja, a cilj im je stimulirati kupnju proizvoda koji krši Pravilnik - većini dobro znani primjer je akcija ****-a "Nagrada za vašu vjernost" gdje treba sakupiti određeni broj (20-ak) naljepnica sa sokova ili kašica, a na poklon se dobije gotova mliječna kašica.
Posebno su atraktivne nagradne igre u kojima se roditelje stimulira na kupnju određene vrste adaptiranog mlijeka (i to namijenjenog bebama do 4. mjeseca starosti!), jer se uz svaku kupljenu kutiju dobije poklon - bočica s dudom, duda varalica ili nešto slično.
Na mjestu kao što je pedijatrijska ordinacija, gdje očekujemo pouzdane i točne informacije o svemu vezanom uz naše bebe, često možemo umjesto savjeta o dojenju dobiti uzorke čaja za bebe "od 1. tjedna", čekaonicu ili čak ordinaciju krasi zidni sat jednog od najpoznatijih proizvođača dječje hrane, a liječnik vam bilješke, podsjetnik o davanju kapi D vitamina ili težinu vašeg djeteta piše na bloku s logom istog proizvođača. I preporučuje da probate baš njihovu vrstu adaptiranog mlijeka. Slučajnost?
Jedan od novijih načina oglašavanja je putem besplatnog info telefona na kojem se može dobiti savjet o dojenju i dohrani od strane pedijatra ili npr. dječjeg gastroenterologa-suradnika.
Što očekivati od liječnika plaćenog od proizvođača dječje hrane? Hoće li savjetovati isključivo dojenje do 6. mjeseci uz što dulji nastavak dojenja ili će se više orijentirati kako što lakše početi dohranu točno određenom vrstom soka ili kašice? Je li objektivno očekivati da taj pedijatar, u slučaju da mama brine ima li dovoljno mlijeka za svoje dijete, da savjet kako može povećati količinu mlijeka, ili je vjerojatnije da će savjetovati uvođenje dohrane adaptiranim mlijekom?
Sukob interesa ovdje je više nego očit.
U skladu sa sve većim brojem roditelja koji imaju računalo i pristup Internetu, neki proizvođači dječje hrane i srodnih potrepština (primjer je suradnja Nuka i Humane) odlučuje se izdati CD s prezentacijom svojih proizvoda.
Tu su i reklame putem specijaliziranih Internet stranica namijenjenih trudnicama i roditeljima - primjer je trudnoca.net gdje se čak i na stranicama o dojenju mogu naći reklame za adaptirano mlijeko. Apsurdno, zar ne?
Često se može čuti od strane izdavača časopisa, autora web stranica... da i mame moraju dobiti pravu informaciju o dječjoj hrani, a da oni sami moraju živjeti i često opstaju velikim dijelom zahvaljujući marketingu.
Postoji rješenje i za ovakve dileme: roditelji i bebe zahvalni su kupci i mnogih drugih potrepština, osim eventualno dječje hrane za bebe mlađe od 6 mjeseci - dječja kozmetika, igračke, pelene i slične potrepštine, kolica, dječja odjeća i obuća, dječje knjige, literatura o trudnoći, dojenju, roditeljstvu.... sve to je itekako potrebno, a ne ugrožava niti umanjuje značenje prirodnog načina prehrane.
Da razjasnimo (jer mnogima to još nije "sjelo"): nitko ne traži zabranu PROIZVODNJE, Pravilnik zabranjuje MARKETING odnosno REKLAMIRANJE.
Svjetska iskustva pokazuju da Pravilnik i njegovi principi imaju svrhu, u zemljama gdje se pravila prilično strogo poštuju (npr. Švedska), stopa dojenja izuzetno je visoka, a ako se usporedi s nekim drugim zemljama, kao što je Hrvatska, čini se upravo nevjerojatna.
Naravno, za takve rezultate nije zaslužan samo Međunarodni pravilnik, potrebno je puno više, prvenstveno edukacija, motivacija roditelja, socijalna politika, informiranje, ali i implementacija Pravilnika zasigurno uvelike pridonosi ovakvim brojkama.
Naš zadatak je uvođenje Pravilnika u Hrvatsko zakonodavstvo i praksu, s konačnim ciljem: davanja podrške dojenju, informiranja javnosti (prvenstveno roditelja) o dobrobiti dojenja, onemogućavanje svih koji dojenje guraju u drugi plan, reklamirajući nadomjestke majčinom mlijeku za djecu do 6. mjeseci, čajeve, sokove i kašice, dude varalice, bočice ..... sve ono što može dojenje omesti i u konačnici onemogućiti.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...9&Tekst2ID=159
Ma neće ti to pomoći kad ljudi valjda smatraju da i samo postojanje Pravilnika o reklamiranju nije OK - evo, ne znam da li ste čitali tekst u zadnjem broju časopisa Bebe (mislim da se zove 'Može li svaka mama dojiti') - autorica se izrazito negativno izražava o zabrani reklamiranja adaptiranog mlijeka, jer se, kao, time uskraćuje informacija ženama koje ne doje pa su one u nedoumici koje mlijeko dati svojemu djetetu.