-
Obavezno probaj sa Tooth Moussom, klinac od moje prijateljice, isto iskljucivo dojeno dijete, imao je cirkularni karijes koji se razvijao dok su zubi jos bili u nicanju. Taj tip kvara se brzo razvija a ona je sa ovim preparatom uspjela da drzi proces pod kontrolom. Sad mali ima 5 godina, jos uvijek su zubici tu, kvarovi su plitki i nevidljivi pri obicnom susretu sa djetetom.
-
Hvala Olja. To mi zvuci predobro. Koliko cesto ga je koristila? Sutra zovem uvoznika. Navodno ga nema u slobodnoj prodaji vec se jedino moze uzeti preko zubara.
Moj je na GO do skole a ovaj kod kojeg sam bila na pregledu sa O nije bio entuzijastican u pogledu Thoot Moussea.
-
Mislim da se preparat koristi najvise dva puta u sedmici, ali svakako ces dobiti uputstvo pa postupaj po njemu. Ovaj nas malecki nije nikako volio prati zube pa je tu bilo dosta natezanja, te je Tooth Mousse prijateljica nanosila stapicem od vate na njegove zubice - u snu. Lagano je pridrzavala usnicu onoliko vremena koliko je potrebno da preparat djeluje, a posto on u snu nije mogao ispljunuti, ona bi preparat obrisala vatom ili maramicom. Imas dvije vrste ovog preparata, za mladju djecu je na bazi kalcijuma pa nema neke opasnosti ako se proguta.
A inace, kod djece sklone karijesu, pored dobre i redovne higijene, jako je bitna frekvencija unosa hrane. Znaci, pokusati uobrociti djecu na oko 5 obroka dnevno, slatkisi nisu zabranjeni, ali bi se trebali jesti kao desert odmah nakon obroka, pranje zuba temeljno 2 puta dnevno (obavezno ribanje pred spavanje), a izbjegavanje pranja odmah nakon obroka jer hrana zakiseli pljuvacku i plak sto "omeksava" gledj, te se ona jos dodatno cetkanjem "guli".
Svakako je veoma pozeljno ukinuti nocne obroke ili, ako dijete vec mora nesto popiti, ponuditi cistu vodu.
-
Svekrva je sstomatolog, pecijalizirala djecju preventivu. Uvijek govori da kod ovako malih klinaca je svaki rad nasilje i garancija da ce se uzasavati zubara. Da li postoji neki neinvazivni oblik lijecenja karijesa bez busilica?
-
Možda ono s ozonom?
Mislim da je Deadi vodila klince na to pa da ju pitaš?
-
To sa ozonom mi zvuci zanimljivo jer nije toliko invazivno. Bar ovako na prvu kako cujem.
Znam da joj ni to nece biti ugodno, pogotovo jer vec lagano ima traume od "ljudi u bijelom". Ali nije mi prihvatljiv naputak zubara da samo cetkamo I kontroliramo svako 6 mj. Zato iduci tjedan idemo kod drugog zubara.
Migulice mozes li pitati sveki ima li nekoga za preporuciti u st.