vjerojatno zbog mene jer sam jednom napisala, a jos uvijek tako mislim, da nije isto pricati o vjeronauku kad ti je dijete u pelenama i kad ga upisujes u skolu.
Printable View
vjerojatno zbog mene jer sam jednom napisala, a jos uvijek tako mislim, da nije isto pricati o vjeronauku kad ti je dijete u pelenama i kad ga upisujes u skolu.
ja osobno zato što se uvijek bojim da ću nekoga povrijediti i zato jer ovakvi topici uvijek odu nekud u ćorsokak...Citiraj:
aleta prvotno napisa
jok, nećeš. izgurat ćemo te ja i ajvica :*Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
ne znam, meni je ovo prevažno pitanje i voljela bih čuti što više ideja. evo: meni se nikako ne sviđa činjenica da preko djetetovih leđa dokazujem svoja uvjerenja i suprotstavljam se (tj. nju) većini. a, opet to mi se čini poštenije na duge staze.
jasno je da je svaka obitelj različita i da svatko ima svoje razloge za i protiv.
ono što se meni čini najpametnije u ovim problematičnim slučajevima (kad dijete ne ide na vjeronauk u školi i zbog toga ima ovakvih i onakvih problema) jest da istražujemo konkretnu situaciju - razgovaramo s ravnateljem, s učiteljicama, sa župnicima, raspitujemo se koliko još ima djece na školi i kad oni imaju rupe u nastavi, dakle pokušavamo doprinjeti praktičnom rješenju. barikade bih ja ostavila za fazu 2. :*
Ok. Ajmo koristiti viseglavlje i krenimo!
Ja sam predstavnik Ominog razreda. Nikakav big deal i totalno je bezveze ta "funkcija", ali mi moze posluziti za slijedece:
- da organiziram anketiranje svih nizih (barem) razreda sa slijedecim pitanjima:
Da li biste svoje dijete upisali na vjeronauk:
1) kada se on ne bi odrzavao u skoli?
2) kada bi postojao organiziran boravak djece koja ga ne pohadaju?
3) kada bi bio odrzavan prvi ili posljednji sat nastave?
4) Da li ste svoje dijete upisali na vjeronauk zato sto ga djelomicno dozivljavate kao obavezan predmet?
5) Da li ste svoje dijete upisali na vjeronauk da izbjegnete da se dijete izdvajanje, osudu i slicno?
itd itd...
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::
Ucinila bi to na taj nacin da predstavnicima razreda urucim isprintane ankete s pitanjima (na kojima cemo zajednicki poraditi), naravno ankete ce biti anonimne i ubacivane u kutiju. I sadrzavate ce jos pitanja!
Poanta svega toga? Ne ocekujem puno, ali ocekujem da i drugi roditelji koji misle kao i mi malo prodrmaju stvar i porazmisle o tome malo vise, a mozda bi se moglo srediti sa medijima pa vide koliko je bilo potpisa roditelja koji vjeronauk dozivljavaju kao nametanje na koje su iz straha pristali.
Ovo je totalno nerazradena ideja. Dobrodosla je svaka pomoc!!
Krenimo! :D
Takoder. Molim sve one koji imaju informacije o pogresnom informiranju s medicinskog, zdravstvenog, psiholoskog, ma bilo kojeg aspekta da sa tim informacijama pomognu!!
Neka se ne ljute vjernici s foruma. Ne rusimo vam crkvu! :*
Kuzim sto mislis! I ja sam bila u toj dilemi prosle godine!Citiraj:
aleta prvotno napisa
Ali evo..ledja moje Omi patila su samo onog dana kad je preplaseno dosla doma i pitala me hoce li ici u pakao. :(
Nije joj nikakav bad sto ne ide. RAdi svojih uvjerenja ne bi radila nista sto se lomi na djetetovim ledjima. Ali da dopustim da se djetetova ledja lome zato da se istopim u masi i izbjegnem potencijalno osudivanje? Hm. Meni TO izgleda kao sebican cin, samo ne radi uvjerenja, vec radi straha od neugodnosti (manjih, vecih).
Ja nikako ne zelim da mi dijete bude odgajano u duhu: "Rodjen si grijesan, a to mozes popraviti donacijama za crkvu i prastarim, besmislenim molitvama!" Nemojte se ljutiti, molim vas, ali za mene je vjeronauk opasno ispiranje mozga i zastrasivanje! A to se lomi na djetetovim ledjima i to o-p-a-s-n-o!
molim da se suzdrzite od komentiranja vjere, crkve i sl koje vuce na vrijedjanje.....
Naravno! :)Citiraj:
zrinka prvotno napisa
Kao sto ja uvijek znam reci, svaka religija ima preeekrasne i predivne elemente koji su ustvari njihovi temelji! Ali nazalost, crkva i vjera u nasoj drzavi su ispolitizirani i tu su nastali straaasni problemi! Kao i pogresna tumacenja itd itd...
Ako sam rekla nesto sto zvuci uvredljivo, zao mi je.
Istina. Ali djelovati u smjeru ukidanja vjeronauka ili barem njegovog marginaliziranja mogu i one žene koje još nemaju djecu, za to stvarno nije bitna dob djeteta.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Meni je, recimo, jaaaaaako u interesu da se u sljedećih 6 godina vjeronauk u školama ukine. Baš zato da ne bih morala lomiti koplja preko leđa svog djeteta.
Anita, srcem i dušom podržavam tvoju ideju, tu sam!! Možemo lagano razraditi nekakvu prvu verziju te ankete...
Kao ni ti ne mogu prihvatiti sintagmu "na vjeronauku ne može naučiti ništa loše". Apsolutno poštujem pravo vjernika da prakticiraju svoju vjeru i da svoju djecu odgajaju u tom duhu, ali u crkvi, ne u državnim institucijama.
I bojim se da je po pitanju vjeronauka kukanje sebi u brk i jadanje istomišljenicima od slabe vajde. Treba nešto poduzeti ako nam je doista stalo da nam djeca ne idu na vjeronauk, a istovremeno ne budu zbog toga stigmatizirana (zgodan odabir riječi, a? :P ) / izopćena / stjerana u prazan razred ili zbornicu i slično.
Eh... da smo svi kao Luna, pa da na vrijeme prikupimo informacije, teren, informiramo okolinu.. promjenimo ustroj i pravilnike, zakone... 8)
Mah...Luna je takva samo kad se radi o njezinom debelom dupetu. :/Citiraj:
Anita-AZ prvotno napisa
Reći ću samo ovo-ako baš vjeronauk mora biti u školi, onda su se mogli potruditi da bude prvi ili zadnji sat nastave ili osmisliti-ponuditi nešto drugo također kao opciju u vrijeme vjeronauka.
btw, mislim da je slušanje vjeronauka u Crkvi, s vjeroučiteljem/svećenikom/časnom puno ljepše i zanimljivije nego u školi..sjećam se da smo mi imali nezaboravna druženja, puno naučili i saznali u opuštenoj atmosferi (i još bi nam časna dala kolača :heart: ) u našoj župi..u srednjoj školi je postao dosadan nakon što nam nastavnik nije dao zadovoljavajuće odgovore..eto toliko od jedne vjernice
ja mogu prihvatiti vjeronauk u skoli, mislim da djeci u nizim razredima, a pogotovo ako ih je bar 80% vjernika, vjeronauk ne bi trebao biti popodnevna aktivnost jer je to vrijeme bolje potrositi na neki sport ili hobi.
i ako se vec cine ustupci zbog sporazuma sa s.stolicom i ako vec trebaju biti 2 sata tjedno (mene bas briga koliko ima sati vjeronauka jer nije mojem djetetu obaveza, ali da ga ima vise nego likovnog, to ne mogu shvatiti), onda bi se trebali adekvatno pobrinuti i za one koji ne idu na vjeronauk, jedna od mogucnosti je da je nastava vjeronauka u blok satu, u jutarnjoj smjeni prva dva sata a u popodnevnoj zadnja dva. ako ne to, bar da su djeca cijelo vrijeme pod paznjom ucitelja. sandra14 je napisala da je ona sa svojima u to vrijeme, to je nazalost samo stvar njene dobre volje :heart: , treba traziti da postane obaveza razrednika.
bila danas s uciteljicom uzeti ivarove radne biljeznice jer je bolestan doma, a sve mu u skoli, i rekla mi je da se nece vise dogoditi onakva situacija, da ce sad paziti, to im je bio prvi tjedan i oni su smeteni (to isto kuzim) i pitala me jel mi vise odgovara da je u to vrijeme u biblioteci ili u boravku sa prvasicima i trecasima. meni je draze prvo, i mnejmu, ali odlucile smo ne izbaciti nijednu kombinaciju, nek on vidi kasnije sto mu vise odgovara, a i ona je rekla da ce ostajati s njim.
Ivarica, tebi znaci nisu predlozili da dijete bude na satu vjeronauka?
meni je to neprihvatljivo.
I meni je! Nego, da li su ti to uopce predlozili?
nisu
ustvari, mama ovog drugog decka je pitala moze li on ostajati na satu, negdje zada, a ja sam tad (prosli tjedan jos) rekla da to nije nasa opcija pa ne znam jel nam zato nisu ponudili.
ni nama to nije opcija. jutros smo se sjetili pa je Eva Marija u torbu ubacila i knjigu koju trenutno čita doma (neka Petrica pričalica, ne znam sad točno) pa je onda za vrijeme vjeronauka u zbornici najprije napisala zadaću, a onda čitala, da joj ne bude dosadno. učiteljica je, citiram "zadivljena njenim čitanjem" - tako je rekla tati kad je došao po nju. i Eva Marija je zadivljena jer ju je učiteljica počastila kolačima i kolakolom. :mrgreen: . pitam ja nju pa otkud učiteljici to, a ona veli: pa znaš da oni tamo imaju razne sastanke, moraju nešto valja jest i pit. tako da smo mi za sad zadovoljni, samo ćemo isto nastojati da se donese neko sustavno rješenje, jer ne mogu baš zamisliti da mi dijete svih osam godina dvaputa tjedno čuči u zbornici, pa makar ju i kokakola uveseljavala. no, možda se može ubaciti ona ideja o nekom projektu na kojem će raditi, s vremenom.
za sad nam ostaje još obaviti razgovor sa župnikom, jer ne želim da se izbjegavamo na cesti.
Evo mi krenuli u 1.razred ove godine i naravno, prvi tjedan se povela anketa o vjeronauku. Na uvodnom sastanku nam je receno da je nastava izborna, da postoji vjeronauk i informatika. Naravno da smo mi, obzirom da nismo vjernici i vjeronauk ne dolazi u obzir, pretpostavili da ce onda dijete ici na IZBORNI predmet informatika. Od njih 18-oro u razredu, mislim da na vjeronauk ne ide njih 4. I ne, za njih se nece organizirati informatika (ili ih barem pridruziti recimo 2. razredu -onima koji imaju informatiku), jer je opet masa pobjedila (gdje pola razmislja u stilu: bolje na vjeronauk nego sjediti sam), a mi nevjernici ispadamo MANJE VRIJEDNI pa nemamo pravo na izbor. Ovdje je izgleda jedini izbor vjeronauk, a vi ostali se snadjite!
Receno je da ce djeca biti sa uciteljicom u knjiznici.
Ne moram ni reci da sam jako razocarana i da se osjecam diskriminirano da u ovoj danasnjoj modernoj HNOS-ovskoj skoli i dalje sve po starom...
Nama su vjeronauk složili u blok-satove na kraju dana - kako Daniel ne ide u boravak to je super. Ali vjerojatno neće moći tako biti sve 4 godine, i nadam se nekoj alternativi tipa informatike.
zika, to je super, tako bi trebalo svugdje :)
blok satovi su preporuka i hnosa
Marin me je jucer nakon sto je proveo 2.sat u zbornici s uciteljicom i dvije curice za vrijeme vjeronauka pitao da li bi se ja "LJUTILA" ako bi on bio
u razredu za vrijeme istog jer mu je u zbornici : ((.....
pa smo se dogovorili da cemo za drugu srijedu smisliti neki nas mali "projekt" koji ce on raditi u zbornici (nesto sto ce ga veseliti...).
....ispada da je zabranjujem da on bude na satu
alternative naravno nema.....
ionako su svi umorni i zbunjeni i padaju s nogu..a uz to smo mi "bili"
sretni popodnevni spavaci sve do skole, pa mu i san valjda fali..
znam da ce se nauciti i da mu nista nece biti, ali bas mi nije svejedno..
a projekt cu mu tako smisliti da ce biti lud za zbornicom :D
I meni! Potpisujem u potpunosti.Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Nemam ništa protiv vjernika ali mislim da je mjesto za prakticiranje vjere obitelj i crkva, a nikako ne škola. Samo je u tome problem! Ne vidim zašto djeca ne bi išla na vjeronauk u svoju crkvu. Pa tako je bilo čak i komunizmu. MM je mama slala na vjeronauk u onu prelijepu Crkvu Svetog Blaža kod Kinoteke i išao je dok sam nije shvatio (odlučio) da mu se to ne sviđa. I nitko ga više nije tjerao.
Super je Anitina ideja s anketom. Mislim da bi se to trebalo provesti i svim školama da se vidi kako stvari stoje.
Da li mislite da bi mi roditelji nešto mogli poduzeti da se vjeronauk izbaci iz škole. Ovo kako sada stvari stoji je čista diskriminacija djece koja nisu vjernici!!!
Inače, u razredu od prijateljičinog sina ima jedan mali dečko koji je musliman i on mora sjediti na satu vjeronauka iako naravno nije upisan. Nije li to čisti primjer diskriminacije drugih vjera!
Sve u svemu grozno!
iako imamo jos stvarno dosta vremena do skole, ali podrzavam vas u potpunosti i slazem se sa Lunom.
ja se sjecam kad sam ja isla u srednju skolu, svi su se upisali pa sam zato i ja. i naravno da su me objerucke primili, onda sam se za tjedan dana htjela ispisati i to mi nisu dali. i cijelu godinu sam morala ici na vjeronauk. jer upisati se uvijek mozes a ispisati ne.
Javljam se za potporu neke buduce akcije koja bi sadrzavala zahtjev da se vjeronauk odvoji od drzavnog skolskog programa.
Poznajem dosta ljudi u Hrvatskoj koji bi podrzali takav zahtjev i jednu osobu koja je prije desetak godina bila vrlo angazirana oko moguceg pokretanja neceg takvog pa mogu pitati je li jos zainteresiran, ako ideja o akciji zazivi.
Mislim da se samo odvajanjem nastave vjeronauka od skole, ovi vasi problemi mogu dosljedno i dugorocno rijesiti. Opcije poput blok sata ili nekih drugih aktivnosti se uvijek mogu izjaloviti ma koliko ih netko propisao.
Cak i kada bi ih mogli doslijedno sprovoditi, sto je gotovo nemoguce (jer bi to znacilo da se ponudi svima izborni predmet u isto vrijeme kada je vjeronauk, i to bez obzira na broj ucenika), vjeronauk u drzavnim skolama je jako tesko opravdati, a da se ne pribjegne diskriminaciji i metodama totalitarnih sistema.
Iako se 80 posto stanovnistva izjasnjava kao vjernici (postotak kojeg bi ja dovela u pitanje...), dok je skola drzavna, a drzava je svjetovna, i , stovise, dok je skola obavezna, religiozna nastava pojedine vjere ne bi trebala biti sastavni dio te skole.
ovako je kod nas, baš po hnosuCitiraj:
mamazika prvotno napisa
ista situacija je i kod nas. karlu se vjeronauk svidio kroz priče u vrtiću, i osim par krštenja na kojima smo bili, ovo mu je prvi dodir s crkvom.Citiraj:
Alamama prvotno napisa
imala sam istu situaciju kao i ti, i odluka je da ide, čim poželi prestati, tako će i biti.
podržavam i ideju i mišljenje. uvijek imam opciju vjeronauka u crkvi, prema željama i volji djeteta.Citiraj:
Saradadevii prvotno napisa
jesi li sigurna u to da imaš opciju vjeronauka u crkvi? mene neopisivo ljuti izjava našeg župnika da vjeronauka u crkvi nema, jer je u školi. ima, doduše neka priprema za pričest i krizmu, ali i to se nadovezuje na školski vjeronauk. :?
moja kcer je tokom svih godina u OS bila sama po hodnicima ili na igralistu za vrijeme vjeronauka. Kada je razrednica u 7. razredu prigovorila sto je ona na igralistu, ja sam joj cool rekla:"Ja sve ove godine od skole trazim da nestoo organizirate, pa nista"
Moj sin je sada 6. razred i isto ne ide na vjeronauk.
Moja djeca ne mogu obaviti vjeronauk u crkvi jer ga - NEMA osim kao dodatak za 1. pricest i krizmu. Nema veze, kada budu odrasli i svjesniji religije, budu sami odabrali da li to zele ili ne.
Ja odgajam svoju djecu u skladu sa svojim uvjerenjima i moja djeca su uvijek bila cudna vecini okoline - ne slusaju narodnjake, nije ima vazna marka odjece, idu u muzicku i druge vanskolske aktivnosti, ne gledaju Big brothera i ostale sapunice, ne puse i ne piju alkohol. U skladu s time i ne idu na vjeronauk i ne mislim da ja nesto prelamam preko njihovih ledja.
Nadice, pozdrav.
Moj sin je jučer izjavio da su mu 2 dečka u školi govorila: ti ne vjeruješ u Boga, ti vjeruješ u vraga i da su ga zezali, na što im je on odgovorio da ne želi o tome razgovarati. Ja isto tako ne mislim da prelamam nešto preko njegovih leđa, jednostavno živim onako kako želim i mislim da imam pravo na to, žao mi je ako mu se budu izrugivali, ali mislim da ćemo to riješiti. Ja ga uvijek učim da su ljudi različiti, i uvijek bi našli nešto zbog čega bi ga zezali. Mene su u osnovnoj školi zafrkavali zbog kovrčave kose.
haj, Davorka :*
Evo, bas sam pitala Viktora sto radi za vrijeme vjeronauka - veli s frendom iz razreda seta po hodnicima. Znaci, ceka me razgovor s ravnateljicom, a ako treba, pisat cu i Ministarstvu.
ja sam danas ivaru u torbu stavila jednu biljeznicu u koju ce crtati u biblioteci. dobit ce biljeznica ovih dana i naljepnicu :mrgreen:
Problem je što, tehnički gledano, za njih NITKO ne odgovara za to vrijeme. Ovise o nečijoj dobroj volji da ih nadgleda, zabavi, zaposli itd. To nikom nije obaveza, ni učiteljici, ni ravnateljici, ni bibliotekarki... koma.Citiraj:
nadica_b prvotno napisa
Evo, npr. jučer nije bilo glavne Dinine učiteljice i djeca koja ne idu na vjeronauk su odsjedila uredno blok sat na vjeronauku (to je neki novi zamjenski raspored, ali su nam dali jučer za jučer i to vrijedi samo za ovaj tjedan) jer ih nije imao tko voditi u knjižnicu niti bilo što drugo organizirati. Da smo dobili taj raspored u petak, onda bi mi dijete doma spavalo i išao bi u školu teko oko 10.40 (jer mu je eto baka čuvala brata koji je bolestan ).Meni ne smeta da on koji put bude u razredu za vrijeme tog sata, ali ipak, ako smo rekli da ne ide na vjeronauk bilo bi mi draže da ne ide i da ima organizirano nešto drugo. Jako mi je sve to traljavo napravljeno, sutra imamo roditeljski pa ću probati nešto pitati oko toga.
:D :D :D
eto koliko sam sretna. promijenili su nam raspored i sad nam je vjeronauk ponedjeljkom prvi sat (ostajemo duže spavati) a srijedom zadnji sat (odlazimo ranije doma). bili smo pristojni i strpljivi, s povremenim suosjećajnim razgovorčićima. i eto, urodilo plodom. budući da naša mala jedina od oba prva razreda ne ide na vjeronauk, vjerojatno to i nije bilo baš jako komplicirano za izorganizirati, ali sam ipak vrlo ugodno iznenađena. :heart:
Aleta, super! Ja se nadam da ce isto biti kod nas. Morat cu se malo vise potruditi izgleda.
to je bilo u interesu svima - i učiteljici da nema brige za Evu Mariju, i školi da ne mora organizirati dodatni program, a bogme i nama. samo, eto, mora proć malo vremena da se sve posloži. držim fige i vama!