-
Fran je 4,5 god. i ne izgovara l, r, lj, nj, č , ž , š.
Tete u vrtići su od njegove 3. godine govorile da je to sve ok za njegovu dob. Kao, imaju oni vrtičkog logopeda koji ih sve provjerava. Pustili smo ga tako na miru do ove jeseni. Teta je opet rekla da će ih sve logopedica poslušati ovu jesen i do danas s njihove strane ni A NI B.
Sama se na svoju ruku nisam usudila ništa ispravljati jer sam čula da za sve postoji način i pravi redoslijed.
Sjetila se ja svoje daljnje strine logopedice i u 10-om mjesecu uslijedio je 1. posjet i za sad jedini. Ona veli da smo od 3. godine trebali na tome raditi i sada bi već sve bilo super. Dobili smo 5 stranica vježbi za slovo L, jer se s njim počinje. Vježbe kreću od jednostavnih riječi npr. LAN pa do jednostavnih pjesmica gdje dijete treba ispraviti kad ne izgovori slovo kako treba. No, još uvijek u svakodnevnom govoru on ne koristi slovo L, ako ga mi ne upozorimo. Iz mog iskustva, trebali smo prije početi s tim i definitivno znam da ne treba slušati tete u vrtiću , jer u vrtiću ima previše djece a premalo takvih stručnjaka.
Sad Fran mora naučiti dignuti jezik kako bi izgovorio L, a to je samo navika koju je teže ispraviti i da smo ranije krenuli bilo bi lakše.
-
Evo Andrea danas krenula kod logopedice, sva je oduševljena prof. Biserkom u Domu zdravlja - logopedicom SUVAG-a. Već je dobila i domaću zadaću!!! :D