ok, nisam našla okrugle posude, nego četvrtaste.
kupila sam zapremine od 1 L i od 3 L, za koju bi bila ova anekina količina??
Printable View
ok, nisam našla okrugle posude, nego četvrtaste.
kupila sam zapremine od 1 L i od 3 L, za koju bi bila ova anekina količina??
svjedocim da je super okusa kad je hladnoCitiraj:
anek prvotno napisa
sta vise, ja sam cekala da se ohladi pa da mogu jesti
cak su mi i gosti sjedili 2 sata duze cekajuci da napravim taj slavni kolac i da se ohladi :mrgreen:
moram i ja probati,
imamo kruske i visenje pa cu se dati u akciju danas ili sutra ovisi o slobodnom veremenu. vrhnje moze obicno...vindijinom u casici ili je bolje neko tecno? thnx unaprijed. :)
P.S. off the topic Njojza, tek sam ti sad skuzila novi avatar...Faris je presladak :heart:
ja stavim vrhnje u čašici.Citiraj:
MoMo prvotno napisa
ovo zapravo nije kolač, to je više kao neki...desert ;)
...a faris je stvarno prepremeden :*
offtopic, hvala cure, na tatu je :lol:
e nije, jako ti sliči i preeekrasan je. :heart:
ms.ivy potpisujem
virnula sam u almbum ( da se zna da argumnetirano potpisujem :) ) a slikica sa dvije zlice mi je premedena sva sam se istopila rade mi hormni na n-tu :)
anek
thnx...jedva cekam da napravim taj slatkis...
Lutonjice, super je kad je toplo, ali meni je bilo super i hladno.
Bobičasto voće imaš skoro u svakoj trgovini u škrinjama, pakiranu svaku vrstu posebno ili miješano, male pakete, velike, kako kome paše...ja sam uz kruške koristila smrznute kupine i borovnice i bilo je da prste poližeš.
A možeš i kompot, naravno....
evo mama mi javlja:kombinacija kruške-kupine obara s nogu :mljac:
i još nešto, ona je posudu obložila papirom za pečenje i onda prije voća posula ga smeđim šećerom , pa joj se voće kramelisalo :mljac:
evo jučer ispekla dva protvana od po 3 L, jedan kruške i šumsko voće, drugi jabuke i grožđice.
svi oduševljeni, smazalo se odmah.
ostao mali komadić koji sam ja danas pojela i moram reći da mi je ukusnije hladno!! ali ja preferiram i hladne palačinke
Ja jučer radila od krušaka i kupina, ali:
- učinilo mi se da mi je smjesa dosta rijetka (jer sam stavila vrhnje za kuhanje, budući drugog nisam imala) pa sam malo dodala brašna
- bit će da sam dodala malo previše brašna jer mi se baš nije fino napuhnulo, osim po rubovima
- pekla sam 45 minuta na 200 stupnjeva na najdonjoj rešetki i činilo mi se da bih mogla i još malo (glupa pećnica koja dolje slabije peče)
Inače je bilo super i kod nas nije bilo petnaestominutnog hlađenja, već se degustiranju pristupilo s velikom ozbiljnošću i još većom brzinom :mrgreen:
(mislim da ću to opet skoro raditi jer je brzo za pripremu, a imam još malo domaćih krušaka pa da ne propadnu)
Clafouti su novi muffini! :mrgreen:
MM me nagovorio da ovo probamo pa smo odmah zmiksali duplu količinu, malo modificiranu: brašno je bilo polubijelo i integralni dinkel (50:50) + zobeno mlijeko i biljno vrhnje.
Prvi protvan: kruške i jabuke sa brusnicama. Kruške me se nisu nešto dojmile jer su se previše stopile s okusom tijesta, ali su jabuke i brusnice jako njami. Tijesto je slatko pa mi paše kiselkasti okus voća.
Drugi protvan: banane i višnje. Banane su slatke pa mi je uz ovaj šećer u tijestu sve bilo preslatko.
Opći dojam: fino, smazali smo dok bi rek'o klafut.
Imam pitanje: da li i vama tijesto u sredini bude onak kremasto i jako vlažno (ne sirovo, samo jako mekano i sočno)? Meni se to ne sviđa, a budući da sam modificirala recept, nisam sigurna da li uopće treba tako biti. Idući put bih probala s više brašna, tako da bude kao malo tvrđi biskvit. I da, okus jaja se jako osjeti, razmišljam da probam smanjiti na samo 1 jaje.
MP, ja bih rekla da ti tijesto mora biti tako gnjecasto jer nema ničeg u njemu što bi ga rahlilo... mene ovaj desert podsjeća na zljevanku (je to isto što i bazlamača?), samo što moja mama zljevanku radi s dijelom kukurznog brašna.
Danas smo pekli prvi put :mljac:
http://public.fotki.com/Tinki/svatara/16112006023.html
i odmah smo morali i drugi put (ali taj nisam stigla ni poslikati :lol: ). Kombinacija je bila jabuke i borovnice i mogu samo ponoviti:
MLJAC, MLJAC, MLJAC! Drugi put sam stavila malo više borovnica pa je bilo više kiselkasto ( MM se to više svidjelo). Odlično je i toplo i hladno. Anki hvala ti na receptu.
E, da, mene isto podsjeća na zlevanku.
Imam osjećaj da bi bilo jako fino sa šljivama. I ove borovnice/jabuke super zvuče :mljac:
Samo da javim da je ovo s bananama i višnjama puno finije kad je hladno (za prvu kombinaciju ne znam jer je još sinoć otišla u vječna lovišta). Tijesto se hlađenjem malo stvrdnulo i usput se izgubio onaj preslatki okus. Fino. Jako.
ja sam zbog tog gnjecastog tijesta u sredini zvala anekicu, ali mi je rekla da je to ok ;)
pekla sam 35 minuta na 200
I ja probala! :mljac: Super recept!
Samo sam ja malo preradila:
-stavila sam integralno brašno i brašnoT- 850 pola-pola
-samo jedno jaje
-zobeno vrhnje
Nisam probala oriđiđi recept,ali ovako prerađen je :mljac:
mommy_plesačica,
ja sam za ljubav MD radila s bijelim brasnom i isto je bilo kremkasto u sredini. i pekla sam 35 min na 200 jer 20 min mi se nije ucinlo dovoljno. MD odusevljen...meni je bilo dobro ali mislim da cu lijedeci puti i jamalo modificirati recept
u svakom slucaju anek thnx :*
anek, i ja (tj. svi moji) zahvaljujemo! jako fino i brzo za napraviti.
pitanje: jako mi se zalijepilo za dno tepsije (okruglog oblika za pite). vama ne? razmišljam da sljedeći put stavim papir za pečenje.
Ako napraviš ovako kako je anek napisala, neće se zalijepiti 100% - uzmeš komad maslaca u ruku i fino istrljaš kalup, zatim uspeš brašno, dobro protreseš da se svugdje uhvati i zatim višak brašna istreseš van. Ja sam jednu radila tako, a drugu s papirom jer sam htjela isprobati ovo karameliziranje voća (nažalost, neuspješno). Problem s papirom je bio taj što mi je dosta tijesta iscurilo ispod papira pa se nakon pečenja papir fino našao u sredini kolača :lol:
Išla sam i ja jučer raditi kolač i jako sam tužna....i to sve zbog kalupa.
Išla sam kupiti novi kalup i kad sam stavila smjesu u njega počeo mi je odnekud curiti tako da je bilo više voća nego smjese i kako sam radila sa višnjam i jabukama ispalo mi je dosta kiselkasto.
A tako sam se veselila tom kolaču :(
A mislim da je i kalup prevelik jer je meni to išlo u visinu oko 1,5cm (prije nego šta je pola toga iscurilo)a to mi se čini nekko premalo :/
ja sam radila u četvrtastom kalupu od 3 litre.
kad sam izlila smjesu, bila je "visoka" manje od 1 cm, prije 5 mm nego 1 cm (odnosno, kalup je vjerojatno bio prevelik), ali to nije imalo nikakav utjecaj na okus, a niti na izgled - izgledalo je tanko, ali lijepo :mrgreen:
Nema mi druge nego da ga napravim još jednom ali u drugom kalupu :mrgreen: .
meni je bilo više tijesta, izgleda ko nabujak
radila sam s jabukama i šumskim voćem
tek sam ga izvadila iz pećnice
na dno sam stavila papir i posula ga smeđim šećerom (hvala wm), ali u tijesto nisam mećala šećer, osim vanilin
Aries baš izgleda fino :mljac:
A šta si poduplala dozu da ti tako izgleda (mislim sa više tijesta) ?
Koje bi voće mogla staviti a da mi ne bude baš kiselkasto jer meni su jučer i maline i višnje bile kiselkaste, a ja više volim slatko :mrgreen:
nisam poduplala, bar ne namjerno :roll:
meni ti odokativna metoda nije jača strana, a mjere tipa 3/4 meni spadaju baš u tu metodu
upravo probala i dosta je kiselo, čak i meni koja to volim, a mm-u ću posuti šećerom u prahu da malo ubije kiselinu
backpapir mi se sav razmočio od jabuka, ništa se nije karameliziralo, valjda je trebalo spustiti na nižu rešetku da ga jače zapeče
probaj gore staviti neko suho voće ako voliš, suhe šljive, grožđice, marelice, nemam pojma :/
Probaj banane ako voliš slatko. Ili neke slađe kruške.
:D :D
jupiii, baš mi je drago da se svima svidio ovaj recept; nastala je prava klafutimanija :mrgreen:
inače otkrila sam još jedan recept za nekakve palačinkasto-jabučne-muffine, pa javim kakav je kad za vikend isprobam, isto zvuči jednostavno, a fatalno
mislim da bi clafouti bio super s npr. breskvama ili marelicama..trebalo bi isprobati. meni je najbolja kombinacija svježeg voća i suhog voća.
ja cu ih probati napravit ovaj vikend!!!
jedva cekam!! :mljac:
ja klafutije pravim u kalupu za muffine i budu mi mrak :mljac:Citiraj:
anek prvotno napisa
evo da otvorimo sezonu recepata, kao na muffinima :D
Clafoutis sa malinama(by white_musk)
(za kalup od 6 muffina)
3 jaja
1 1/2 čaša od jogurta vrhnja za kuhanje
malo mlijeka
prstohvat soli
2-4 kašike brašna
1/2 šake malina po klafutiju
Jaja,vrhnje,mlijeko,sol i brašno dobro umutiti.
Kalupe za muffine pomastiti, pobrašniti i staviti u svaki po pola šake malina, pa zaliti tijestom.
peći na 180 °C 15-20 minuta.
Kad budu gotovi, izvaditi iz kalupa i servirati posute šeć u prahu ili sa šlagom :mljac:
i perfektan prilog navedenim klafutijima
Nuages aux Framboises
ca. 1 kg zaleđenih malina(ne smiju se odlediti!)
300 g puslica(ne znam kako se to kod vas zove) :/
1l vrhnja za kolače
Vrnje umutiti.Puslice izdrobiti.
U okruglu zdjelu(najbolje metalnu)redati:
zaleđene maline,
puslice,
vrhnje
i tako redom dok se zdjela ne napuni.
Zdjelu prekriti folijom i zavisno od konzistencije koju želite postići:
ILI preko noći ostavit u zamrzivaču
ILI 2 sata u frizu
Ako se odlučite za opciju sa zamrzivačem, onda prije upotrebe stavite zdjelu u vrelu vodu(kratko) i "istresite" tortu na pladanj, predivno se reže i odlično je osvješavajuća nakon kaloričnijeg glavnog jela.
(ja sam imala za bajram klafutije i ovu tortu za desert) :mljac:
ovo su puslice
http://www.vfkomerc.ba/images/large/3870087000272.jpg
a evo i kako vam to izgleda :
http://bilder.rtl.de/vox/dinner/rezeptbilder/269.jpg
ufff, njami njami :)Citiraj:
white_musk prvotno napisa
to me podsjetilo na onu neku tortu pusličastu, mislim da se zove pavlovna, tako nešto..isto ide voće i puslice, jao što je to doobro.
Nuages aux Framboises - moram isprobati ;)
..na ovo sam mislila:Citiraj:
anek prvotno napisa
http://www.aussie-info.com/identity/food/pavlova.php
stavila ja jednom recept za Pavlovu - meni je to kolač br. 1
Evo kako ga ja radim (ne radim kao tortu nego kao roladu)
PAVLOVA
8 bjelanjaka
3/4 šalice (za bijelu kavu) štauba
2 vanilin šećera
1 žlica gustina
1 1/2 žlica octa (jabučnog)
cimet
šaka oraha, grubo rezana
listići badema
krema: 3 kivija
1 zdjelica jagoda
600 ml tučenog vrhnja
Istući bjelanjke, polako dodati štaub, 1 vanilin šećer, gustin i ocat. Tijesto mora biti tvrdo.
Razmazati tijesto po papiru za pečenje (veliki crni pleh). Nabacati orahe i bademe po tijestu, posuti cimetom i vanilin šećerom.
Zagrijati pećnicu na 150°stupnjeva. Peći 45 min na 150 i slijedećih 45 min na 120 stupnjeva. Pećnicu ne otvaratii dok se peče!
Izvadidi na suhu krpu i zamotati, pustiti da se ohladi. Ohlađeno odmotati, dodati tučeno vrhnje i voće, zarolati kao roladu. Ohladiti.
ekica tenkju, zvuči predobro, isprobaću ;)