Felix 24 :D
Printable View
Felix 24 :D
uh, splitsko rodiliste, moja bolna tema :cry: ....
doc roditi u rodiliste pa pokusati u tom trenutku nesto promijeniti, cini mi se jako jako tesko...u tom strasno osjetljivom trenutku, kad je rodilja u procesu poroda, i cuva i trosi snagu da sebe i dijete, malo kojoj padne na pamet bas u tom trenutku zahtjevati svoja prava i natezati se s osobljem....a ako sto i trazite, docekaju vas uvrede i smatraju vas neuracunljivom pred porod ili nakon poroda....
umjesto da porod bude intiman dozivljaj, snazan i njezan istovremeno, umjesto da ga vi vodite i da se ne brinete oko stavri okolo, nego samo za sebe i svoje trudove koji vas priblizavaju djetetu, vi dozivljavate nesto sasvim suprotno....
nama u splitu je stalo da nam bliska osoba prisustvuje proodu, jer bar malo natezanaj okolo ona moze preuzeti, moci ce vam bar donijeti casu vode, ili vlaznu maramicu.....
dok god radi faktor srece i nema odredjkenih pravila kako se postupa s rodiljom i bebom, stvari nisu dobre....
ako sam ja prosla liso, ne znaci da je rodiliste kako treba.....
treba stvari mijenjati sad i odmah, ne tamo pri porodu...treba konstantnim pritiskom traziti svoja prava....treba se organizirati i djelovati (sto roda nekako i pokusava u splitu)....
treba i educirati mame i zene, treba govoriti sto porod jest, treba pokusati promijeniti ustaljena razmisljanja, ne samo lijecnika, nego i rodilja i trudnica i svih...
previse puta cujem pa to samo traje tri dana, a u tri dana sve se moze izdrzati...ili doktor valjda zna bolje, ili....ili trebas imati vezu da dobijes drip, to je super, ili....
treba razviti samopouzdanje zena, treba ih educirati o pravima....
posla ima preko glave...a nekad se cini da je posao gori od sizifovog.....
Slazem se sa Zrinkom. Kad vec radjas tesko je nesto mijenjati i zahtjevati. To treba ciniti sada i organizirano. Ja sam se svadjala sa doktorom i babicama, pa nisam puno postigla. Onako u bolovima i vec nemocna, jedva sam imala snage za govoriti, a ionako te nitko ne sljivi. Jednostavno te ne shvacaju ozbiljno. Posto sam imala problema kod prvog poroda za ovaj drugi sam se stvarno priopremala, psihicki, fizicki i u razgovoru sa mojim ginekologom. On je zbog toga dosao u rodiliste to popodne iako mu nije bila smjena (svaka cast!). Pregledao me i rekao da jos ne tiskam i da ce se on brzo vratiti. Prodisavala sam trudove ne znam koliko dugo, dok na kraju nisam izgubila kontrolu. Tijelo je samo tiskalo. A ja osjecam da se beba ne mice, ne izlazi. I znam da nesto nije u redu jer je tako bilo i s prvim. Molim babicu da zove doktora, a ona meni drsko: Gospodjo, ja sam veceras dezurna i JA cu vas poroditi! Sta ce vam doktor!!! I na vratima boksa nastavi pricati sa kolegicom o shoppingu!!! :shock: Ja je jos pitam nekoliko puta, a ona me pogleda preko ramena i nastavi ignorirati. Uskoro dodje sestra sa odjela kojoj me preporucila prijateljica (zenu vidim prvi put u zivotu), obrise mi lice i otrci po doktora. Kad je on dosao, pregledao i rekao HITNO NA CARSKI. E onda je sve bilo ko u Hitnoj sluzbi. Trka i panika. Ona je poblijedila i ustrcala se oko mene. Skoro sam je pukla nogom :evil: .
Sto se tice djecje sobe, tu sam ganjala sestre non stop. Donjela mi ona maloga na podoj, a on spava. Za pola sata otrgne mi ga iz ruku i kaze da ce mu dati bocu. Ja joj kazem da cu ga podojiti kad se probudi, jer je sad sit, a grudi mi pucaju od mlijeka. A ona: Sad je vrijeme hranjenja i ja cu mu dati bocu!!! I kroz vrata! A ja vicem za njom: Necete mu dati bocu! To je bilo tragikomicno za viditi. Ipak mu nije dala, ali je bila ljuta ko pas.
Ma zasto se uopce moramo s njima svadjati oko normalnih stvari. U tome je stvar. Zelimo da nam porod bude lijepo iskustvo, a ne da se spremamo ko da idemo u rat. Zato se trebamo boriti izvan radjaone.
katastrofa katastrofa katastrofa :evil:
ma treba njih tužit i pravno ganjat, užas..a to natezanje oko bočice :roll: ...ma oni nisu normalni! pa kakvi su to zdravstveni djelatnici?!
uf, skače mi tlak na takvo ignoranstvo, neznanje i bezobrazluk :evil: !
Citiraj:
- zasto, ako to zelite, ne zadrzite dijete uz sebe tijekom cijelog dana? na svom krevetu? sto vam mogu? uzet dijete na silu?
bas tako, ne mogu ga uzeti na silu a meni bar niko i nije....
prije 9 mjeseci sam rodila u St rodilistu, beba je ostajala sa mnom satima, rekla bi sestri da je ostavi i nijedna mi nije odbila tu molbu, nocu je nesto teze jer moras ostati budan da bi dobio bebu kada se sestre pojave ali mi nisu nikad odbili donjeti je na podoj :)
eto to je samo mali pomak na bolje, ali ipak......
sany, bravo! :D :D dakle ipak se ponesto moze... kad zatrazis jasno i glasno
zvoncica, zao mi je sto ti se to desilo :( . ali zasto ne napises nesto barem u knjigu zalbe u rodilistu? ne moras tuziti, ok, ali zasto se ne pozalis? moze se i napisati (i anonimno) pismo u medije... bilo kakva reakcija je korak naprijed! zasto pustiti te sestre nekaznjene? vjerujem da je nadleznima u rodilistu ipak stalo do pozitivnog imagea u javnosti!
tocno, treba se boriti (i) izvan radjaone. to znaci ne sutjeti i trpiti, a poslije zaliti sto je bilo tako grozno - i sutjeti dalje. znam da je tesko boriti se protiv vjetrenjaca dok si u trudovima i nitko te ne sljivi. ali to ne znaci da treba unaprijed odustati! niti krscanski oprostiti jer je to sad gotovo. to osoblje je i dalje tamo, i radi te iste stvari novim zenama koje radjaju... iz dana u dan.
zvoncica, napisi im pismo! :)
malo sarkazma...
primjecujem da 'zvoncicina' sestra ipak ima malo kulture u sebi: lijepo ju je oslovila sa vi i gospodjo :twisted:
a iz drugih postova sam stekla dojam da si u splitskom rodilistu svi prijateljski 'tikaju' :twisted:
meni se cini da je situacija jos odvratnija od "tikanja" - da dobar dio njih provjerava u papirima tko si i sto radis, i tako odredjuje nacin na koji ce te tretirati. koliko mi je "ljubaznih" sestara spremacica doslo ponudit pomoc, i na kraju napomenulo da ce mi se javit ako njima sta zatreba /jer se iz mog zanimanja moze skuzit da radim na faksu/ :twisted: :twisted: :twisted:
Razmisljala sam o tome da napisem pismo. Jos razmisljam kome bi ga poslala. Novinama, ravnatelju rodilista ili u knjigu zalbe? Imam dojam da je toliko toga receno o splitskom rodilistu i da oni znaju za svoju reputaciju, ali ih nije briga. Tj. postoji jedan mali broj sestara koje se stvarno trude. Uvjeti u kojima rade zaista su katastrofalni. Nije ni njima lako. Ali lijepa rijec nista ne kosta, a dodje ko melem na ranu. Znam da je i njima tesko, ali to ne opravdava grubost i bahatost.
Meni ja ta sestra taj jedanput uspjela "oteti" bebu. I nikad vise. Nisam to ocekivala pa me zatekla. Ja sam ih stalno ganjala po hodniku i moja beba je skoro cijelo vrijeme bila sa mnom. Naucile su se da ga ja stalno trazim pa bi mi ga neke sestre ostavile i ne pitajuci. Kad bi me vidile na hodniku vec bi znale :) . Nosile su mi ga i po noci jer sam trazila. Druge zene su se bojale pitati pa bi gledale svoje bebe kroz staklo kako placu i one skoro plakale s njima. Bilo ih je strah pitati svoju bebu :(! Neke su cak mene pitale da im zovem sestru da im donese bebu !! Moj je problem bio u tome sto sam od teske iscrpljenosti, anemije i upale pluca s visokom temperaturom bila ponekad preslaba i da podojim svoju bebu.
Kad se osjecas dobro lako je zahtjevati i svadjati se ako treba. Ali kad ne mozes onda si nadrljala...
Zelim to jos jednom naglasiti. Zalosno je to sto se moras natezati s njima i gubiti zivce zbog stvari koje bi trebale biti normalne.
Sestre koje se brinu o rodiljama i nisu bile tako lose. Ima ih jako malo na velik broj rodilja pa im nije lako. Vecinom su bile ljubazne, osim jedne azdaje. U djecjoj sobi bila je jedna divna sestra. Zove se Irena. Ljubazna i susretljiva i prepuna ljubavi za te male bebice. Trebate je vidjeti kako ih kupa i hrani. Tako njezno i pazljivo kao da je svaka beba njezina vlastita. Jos je jedna sestra bila dobra, a ostalo "ajme majko". Najgore iskustvo imala sam u radjaoni. Inace nisam neka mimozica ni princeza na zrnu graska,ali takvu drskost i nebrigu ipak nisam ocekivala.
Ma ja sam se ovdje razvezala... Imala bih toliko toga reci o splitskom rodilistu...
U sibenskom je osoblje puno ljubaznije. Sestre te nauce kako dojiti, kako se izdajati, kako promjeniti pelene i kupati bebu, njegu pupka...sve zivo...
Bebe su s mamama i svi sretni i zadovoljni! Imaju i jedan prozorcic gdje mozes donjeti bebu i pokazati muzu i rodbini isti dan poroda. Razgovara se preko mikrofona, kao u zatvorima iz americkih filmova :D .
U odnosu na splitsko, prava divota...
morala sam se javiti jer sam procitala da se spominje sestra irena-zbilja divna zena, tako njezna, puna ljubavi, kako vecinu hrane adaptiranim, gledala sam je kako malima daje tu bociu i pjeva im... zbilja meni jedna od rijetkih lijepih uspomena iza stakla u djecjoj sobi....