Davore, ubraja li se arborio riza u obicnu bijelu?
Printable View
Davore, ubraja li se arborio riza u obicnu bijelu?
Treba razlikovati vrste riže i njihovu obradu. Arborio je talijanska sorta riže od koje se uglavnom radi rižoto. Svaka riža može biti smeđa (samo ljuštena), bijela (ljuštena i polirana) ili paraboiled (kuhana u ljusci, sušena, ljuštena i polirana).
Gore opisani mljac sam napravio od talijanske smeđe riže.
ovaj tvoj prijedlog mi bas dobro zvuci.
da li ovo namakanje mora biti nuzno u termosici i 40°?
(ja kad radim prave klice upotrebljavam vodu normalne temperature i bez termosice)
da li to radis sa ostalim zitaricama. ako da, s kojima?
Za ovaj postupak sam čuo već prije dosta vremena od jedne tete kuharice makrobiotičko-ajurvedske orijentacije (!?) i nemam pojma odakle joj to. Tvrdila je da je svo zrnje najbolje skuhati nakon što oživi, a to je postizala namakanjem preko noći. Ovo za GABA rižu je stvar novijeg datuma i očito potvrđuje jednu takvu mudrost.
Uputa za GABA rižu je namakati u toploj vodi, a uz 40°C postupak traje relativno kratko. Izgleda da je 4 sata sasvim dovoljno. Uz dugotrajno klijanje ide i rizik usmrđivanja kompletne količine pa mi se ovo čini sasvim OK. Iskusni "klijači" znaju da zrnje treba par puta dnevno isprati, jer se tako smanjuje rizik kvarenja.
Procijeni sama je li jednostavnije sve strpati u termosicu s toplom vodom, ili namočiti za sutra i ispirati u međuvremenu.
Molim Vas za pomoć. U Rijeci trenutno ne mogu pronaći Basmati poliranu rižu. Pretraživanjem nisam uspjela pronaći dostupnost proizvoda niti online kupnjom. Gdje je nabavljate? Hvala puno