E, da, zaboravih nikka, ja sam laparoskopiju i histeroskopiju radila u Rijeci.
Printable View
E, da, zaboravih nikka, ja sam laparoskopiju i histeroskopiju radila u Rijeci.
Kod mene je Uterus bicornis. Za izraz didelphys sada prvi put cujem. Odmah idem vidit sto o tome kaze Wikipedia. :mrgreen:[/quote]
I ja imam bicornis :mrgreen: , a pitam zato što mi je dr. koji je radio prvu kiritažu napisao didelphys.
Valjda tip malo pobrkao nazive :mrgreen:
nikko bas se zeznuo i to ne malo...razlika je izmedju DUPLE i DVOROGE materice, :evil: sram ga bilo
Inače on me kiritirao i probio mi maternicu :evil:
toliko o njegovom znanju i sposobnosti....sramota!
zaboravila sam reći da je taj dr. šef gin. odjela. :oops:
pred nekolku dena imav abortus odnosno imam dvoroga materica koga otidov kaj maticnata mi kaza deka sum okolu sest nedeli trudn ama deka plodot ne e vo red . Otidov vo privatna bolnica i mi kazaa deka imam dvoroga matka i deka mora da se izvrsi abortus bidejci plodot treba dae vo sredina za da se razviva no toj bil samo na desnata strana i zatoa mi napravija abortus .Inaku ovaa mi bese prva bremenost i naodot bil uterus bicornis vo desen rog bremenost 17mm/6g.n nema embrion , nema yolk sac a levo se gledalo decidualna promena , a jajnicite mi se uredni sto znaci deka posle 3 meseci mozam da ostanam trudna povtorno sega sum podobro i primam terapija . Zatoa site sto imaat vakvi problemi da ne se plasat deka ce bide se vo red i deka povtorno se ostanuva trudna za nekolku meseci a i so primanje na terapija ce bide se dobro.
I kod mene je dvoroga materica,dvije normalne trudnoce,prirodnim putem,prvo dijete rodila dan prije termina,sve ok,drugo dijete nakon 9 i pol mjeseci,14. dan poslije termina,isto sve ok fala Bogu,nikakvih komplikacija tijekom trudnoce,sve normala.