ja ti isto svakodnevno pijem zelenka s malo anisa. nemam pojma zašto ne bih, za dobro mi je
Printable View
ja ti isto svakodnevno pijem zelenka s malo anisa. nemam pojma zašto ne bih, za dobro mi je
Evo par informacija o čajevima iz najnovijeg Diners Magazina:
"U ljekovitim svojstvima prednjači zeleni čaj, premda ga u sve većoj mjeri sustiže i bijeli. A po čemu su tako posebni? Osim što potiču mentalnu oštrinu, ispitivanja su pokazala da minimaliziraju posljedice srčanog udara. Blagotvorni su za jetru, kolesterol, povišeni krvni tlak, a također su borci u prevenciji karcinoma i dijabetesa. Dobri su saveznici i u skidanju viška kilograma te održavanju vitke linije.
Vrste čaja
Za razlikovanje vrsti čaja potrebno je znati ponešto o samoj proizvodnji čaja. Nakon branja listići ubrzo počinju oksidirati, i prema trenutku u kojemu se ta oksidacija prekida sušenjem, razlikujemo različite vrste čaja.
Bijeli čaj
Radi se od mladog lišća koje se katkad i zaklanja od sunca kako bi se spriječilo formiranje klorofila.
Zeleni čaj
Oksidacija listića čaja se zaustavlja u ranoj fazi zagrijavanjem, dan-dva nakon ubiranja.
Oolong
Kod ove vrste čaja proces oksidacije se zaustavlja nakon dva do tri dana, pa je tako po svojim svojstvima na pola puta između zelenog i crnog čaja.
Crni/crveni čaj
Proces oksidacije traje od nekoliko tjedana do mjesec dana, ovisno o klimatskim uvjetima i svojstvima same biljke. Takav čaj u potpunosti oksidira. Dijeli se na mnogo podvrsta ovisno o regiji iz kojih dolaze i prema tzv. Orange Pekoe standardu koji uzima u obzir veličinu listića.
Pu-erh
To je vrsta čaja koja se dobiva višegodišnjom fermentacijom. Postoje 2 osnovne vrste, sirovi koji sazrijeva 30-50 godina i zreli koji sazrijeva 10-15 godina.
Kukicha - Zimski čaj
Spravlja se od grančica i starijeg lišća koje je obrano nakon proteka sezone obiranja. Nakon obiranja mješavina se zagrijava na otvorenom plamenu. Iznimno je popularan u Japanu kao ljekoviti napitak, a zauzima i važno mjesto u makrobiotičkoj prehrani."