-
rodjeni 2002. i 2005. u rijeckom rodilistu, 24satni rooming in, bez odvajanja od djeteta.
2002. su ih i kupali i pregledavali u sobi gdje smo lezali, 2005. su ih nosili u posebnu sobu na kupanje i preglede (cca pola sata), a zadnji pregled s pedijatrom prije otpusta su obavili u mom prisustvu.
dobili su oboje novorodjenacku zuticu, ali nisu odvajani od mene i nisu odlazili na fototerapiju. dojila sam iskljucivo i normalno, poticali su nas na dojenje. jedina preporuka je bila "suncanje" djeteta na danjem svjetlu i upozorenje da je dijete sa zuticom pospanije.
-
NOVORODENACKA ZUTICA
1. Kada i u kojem rodilistu ste rodili?
2.11.2006. KBC Rijeka
2. Da li je vase dijete dobilo zuticu?
Ne.
BORAVAK DJETEA UZ MAJKU NAKON PORODA
1. Bila sam sa djetetom 24 sata, osim djecije higijene
2. Koliko sam primjetila, djecu nisu nadohranjivali.
3. Pregled pedijatra se obavljao u nasem prisustvu.
4. Rodila sam vaginalnim putem
-
Novorodjenačka žutica
1. Kada i u kojem rodilištu ste rodili?
1. put u Makarskoj a 2. put u Puli
2. Da li je vaše dijete dobilo novorođanačku žuticu?
Nije
3. Ako da, da li je vaša beba bila odvojena od vas? Gdje se nalazila?
/
4. Da li ste mogli dojiti svoju bebu koja je imala žuticu? Ako ne, koje su vam objašnjenje dali? /
5. Ako je vaše dijete bilo na fototerapiji, kolika mu je bila razina bilirubina? /
6. Da li ste mogli imati svoju bebu uz sebe, nakon fototerapije?
/
Boravak djeteta uz majku nakon poroda
1. Da li ste bili u 24 satnom rooming-inu? Ako da, što je to podrazumijevalo:
(d) boravak bebe uz majku osim u vrijeme redovitog pedijatrijskog pregleda novorođenčeta;
2. Da li ste primjetile da vam bebu, koja nije 24 sata bila uz vas, donose nahranjenu? Ako da, kako ste reagirale?
Nisam primjetila da su je hranili
3. Da li se pregled pedijatra obavljao u vašem prisustvu?
Nije
4. Ukoliko ste rodile na carski rez, kada ste nakon carskog dobile dijete na podoj?
Rodila sam oba puta vaginalno
-
Tek sad ovo vidjeh. Ako nije prekasno, evo i mojih podataka:
Novorodjenačka žutica
4. veljace 2005. u Merkuru, Zg.
Da.
Da, dobila je. Nakon poroda smo bila odvojene 8 sati :cry: Nakon toga smo cijelo vrijeme bile skupa osim kad je imala zuticu, onda je bila cijelo vrijeme u djecjoj sobi.
4. Da li ste mogli dojiti svoju bebu koja je imala žuticu? Ako ne, koje su vam objašnjenje dali?
Ne, nisam. Navodno zato sto je morala stalno biti pod svjetlima. :? Ali mogla sam se izdajati i dati da je hrane mojim mlijekom.
5. Ako je vaše dijete bilo na fototerapiji, kolika mu je bila razina bilirubina?
Ne znam.
Da, nakon jednog i pol dana (oko 36 sati)
Da, to je podrazumijevalo (c)
2. Da li ste primjetile da vam bebu, koja nije 24 sata bila uz vas, donose nahranjenu? Ako da, kako ste reagirale?
Iako je najveci dio vremena bila sa mnom, nadohranjivana je za vrijeme presvlacenja. Trazila sam da to ne rade, ali su rekle da je jedino tako mogu smiriti.
Da.
-
Novorodjenačka žutica
1. Kada i u kojem rodilištu ste rodili? 2006 vinogradska
2. Da li je vaše dijete dobilo novorođanačku žuticu? ne
4. Da li ste mogli dojiti svoju bebu koja je imala žuticu? Ako ne, koje su vam objašnjenje dali?
5. Ako je vaše dijete bilo na fototerapiji, kolika mu je bila razina bilirubina?
1. Da li ste bili u 24 satnom rooming-inu? NE Ako da, što je to podrazumijevalo:
(a) 24-satni boravak bebe uz majku;
(b) boravak bebe uz majku tijekom dana, ali ne i tijekom noći;
(c) boravak bebe uz majku osim u vrijeme higijene novorođenčeta;
(d) boravak bebe uz majku osim u vrijeme redovitog pedijatrijskog pregleda novorođenčeta;
(e) boravak bebe uz majku osim u vrijeme nadohrane novorođenčeta
2. Da li ste primjetile da vam bebu, koja nije 24 sata bila uz vas, donose nahranjenu? DA Ako da, kako ste reagirale? NAŽALOST NIKAKO
3. Da li se pregled pedijatra obavljao u vašem prisustvu?NE
4. Ukoliko ste rodile na carski rez, kada ste nakon carskog dobile dijete na podoj?
-
Novorodjenačka žutica
Ožujak 2006, Sv.Duh
ne
1. Da li ste bili u 24 satnom rooming-inu?
Ne, jer mi to nitko nije ponudio (mada sam kasnije saznala da je moguče, ali ne uobičajeno
Ako da, što je to podrazumijevalo:
Da, bila je uvijek nahranjena i uglavnom je spavala. Osoblje nas je uvjeravalo da bebe nisu hranjene. Jedanput nisam uspjela uopće probuditi bebicu da je podojim (čvrsto je spavala, očigledno sita)-komentar pedijatrice je bio da kao mlada majka prvog djeteta se trebam više angažirati. :evil: :evil:
ne
Niti na podoj, niti da vidim dijete. Kada sam tražila dijete jer sam odmah htjela dojiti, prvi put mi je nisu donijeli “jer su zaboravili” pa sam je čekala na hodniku pola sata, onda su je drugi put donijeli, ali situ “jer su smetnuli s uma da želim dojiti”.
:evil: :evil:
-
Novorodjenačka žutica
1. Kada i u kojem rodilištu ste rodili? SD, prosinac 2006.2. Da li je vaše dijete dobilo novorođanačku žuticu? Da
3. Ako da, da li je vaša beba bila odvojena od vas? Gdje se nalazila? Bebica je bila odvojena dok je bila na fototerapiji 24 h (iako mislim da nije bila svih 24h pod lampom!), nalazila se na odjelu za novorođrenčad.
4. Da li ste mogli dojiti svoju bebu koja je imala žuticu? Ako ne, koje su vam objašnjenje dali? Za vrijeme fototerapije nisu mi dopuštali dojiti, objašnjenje: beba je na tretmanu. Jedva sam ih nagovorila da mi dopuste izdojiti se (a nisam niti znala izdajati, niti mi je imao tko pokazati; navukla sam jedva 30ml), to u pravilu ne dopuštaju jer im uvjeti to ne omogućuju (objašnjenje: premalo izdajalica, ne može sa vlastitom izdajalicom jer ne mogu kontrolirati higijenske uvjete. Budući da je moja beba bila jedina sa žuticom u to vrijeme, jedna divna sestra me prokrijumčarila da ju malo podragam, no nije mi dopustila dati bebici izdojeno mlijeko. Te sestre znaju biti divne s obzirom na to da rade u prilično nehumanim uvjetima.
5. Ako je vaše dijete bilo na fototerapiji, kolika mu je bila razina bilirubina? Ne znam.6. Da li ste mogli imati svoju bebu uz sebe, nakon fototerapije? Bebicu sam ponovno dobila tek kad joj je razina bilirubina pala.
1. Da li ste bili u 24 satnom rooming-inu? Ne. Ako da, što je to podrazumijevalo:
2. Da li ste primjetile da vam bebu, koja nije 24 sata bila uz vas, donose nahranjenu? Da. Ako da, kako ste reagirale? Bila sam sretna jer tada još nisam bila dobila mlijeko, a bebica je bila velika i već je bila tražila jesti.
3. Da li se pregled pedijatra obavljao u vašem prisustvu? Da, i to je jedno od ružnijih iskustava koje sam imala po porodu: sestra odmotava dijete, prvi put ga vidim nešto prisebnije, ali još uvijek ne skroz svjesna, pedijatar pregledava dijete na brzinu, ima još puno njih za pogledati, neispavana i sva jadna uopće ne uspijevam pohvatati što govori, pogled mi se fiksirao na nogice moje bebe koje su bile tako povijene da je njima mogla micati čak i manje nego u uterusu! :cry:
4. Ukoliko ste rodile na carski rez, kada ste nakon carskog dobile dijete na podoj? N/A
-
Novorodjenačka žutica
1. Kada i u kojem rodilištu ste rodili? SD, lipanj 2007.
2. Da li je vaše dijete dobilo novorođanačku žuticu? Ne.
1. Da li ste bili u 24 satnom rooming-inu? Trazila sam jos u boxu i receno mi je da svi sad imaju rooming in i da ne brinem, ali da cu bebu vidjeti ujutro (rodila sam u 23:20)
Ako da, što je to podrazumijevalo:
Boravak bebe uz majku ujutro od 5:30 do 7:30, pa je odnose zbog vizite, pa od 10:00 do 15:00 pa je odnose zbog posjeta, pa od 17:00 do 00:00 pa ih odnose zbog ne znam cega.
Da, prva sestra me uvjeravala da im daju samo caja jer je kao vruce, druga sestra mi je rekla da nek je stipam pa ce se probuditi, a treca mi je rekla mrtva hladna da svi dobiju formulu ... na moje pitanje zasto ne moze ostati sa mnom nakon 00:00 mi je rekla da pitam na viziti, a na viziti su mi rekli da pitam na pedijatrijskoj viziti, a na pedijatrijskoj ... ma ... treci dan smo otisle doma.
3. Da li se pregled pedijatra obavljao u vašem prisustvu? Samo kod otpusta.
4. Ukoliko ste rodile na carski rez, kada ste nakon carskog dobile dijete na podoj?[/quote]
-
Novorodjenačka žutica
1. Kada i u kojem rodilištu ste rodili? KNIN 2007.
2. Da li je vaše dijete dobilo novorođanačku žuticu? DA
3. Ako da, da li je vaša beba bila odvojena od vas? Gdje se nalazila? U INKUBATORU
4. Da li ste mogli dojiti svoju bebu koja je imala žuticu? Ako ne, koje su vam objašnjenje dali? PREKID DOJENJA 3 DANA JER SE BILIRUBIN UVJEK POVEĆAVAO
5. Ako je vaše dijete bilo na fototerapiji, kolika mu je bila razina bilirubina? 280, 320, 337 (prekid dojenja) 279, 280, 206, 216, 220, 162, 208, 85, 27
6. Da li ste mogli imati svoju bebu uz sebe, nakon fototerapije? DA
(a) 24-satni boravak bebe uz majku, OSIM PREVIJANJE
2. Da li ste primjetile da vam bebu, koja nije 24 sata bila uz vas, donose nahranjenu? Ako da, kako ste reagirale? - VIKALI BI NA NAS DA JE DIJETE GLADNO: Vaše dijete je sada pojelo 50 ml morate bolje dojiti nemože to tako dijete je gladno....
3. Da li se pregled pedijatra obavljao u vašem prisustvu? NE
-