fali dodatak (vrlo bitan) i jaci sam od tebe pa ti mogu svasta napraviti...Citiraj:
bez autoriteta "ja znam, mogu i hocu vise od tebe" odgajati...
Printable View
fali dodatak (vrlo bitan) i jaci sam od tebe pa ti mogu svasta napraviti...Citiraj:
bez autoriteta "ja znam, mogu i hocu vise od tebe" odgajati...
ne kužim!!??Citiraj:
flower prvotno napisa
tko je jači, tko može bolje odgajat..???!! :? :? :? :? :? :? :? :?
flower, ova tvoja poruka mi je baš smiješna... :? :? :?
ja sam protiv batina, protiv po guzi u bilo kojoj dobi ali kao što sam rekla moja iskustva su ona koja se sjećam, jer drugih nemam!
rekla sam da i male batine karakteriziraju kakvo će to djete postati...
samo navodim primjere koje znam, flower dok mi djete naraste navodit ću i ove druge...
općenito sam protiv po guzi!!!
ništa ne separiram ako me netko krivo shvatio, ispričavam se...
Bambi, flower govori o ovim granicama, malo djete i zrelo djete...
ovo isto ne kužim ko i Bambi,Citiraj:
flower prvotno napisa
eh, brzopleta sam...
znam Bambi da si ono prije skužila...
i kad smo kod retardiranih, imam jednog u obitelji i obožavam ga...
flower, nisam s ničim ni rekla ni mislila da ću najbolje odgajat svoje dijete, to mi je smiješno... baš naprotiv, koliko sam pogrešaka učinila do sada, samo sam rekla da ću se truditi iz petnih žila... i ako nešto loše napravim, to ću pokušati ispraviti na najbolji mogući način...
i svjesna sam da je odgoj ogroman i širok pojam, zavisi od milijun faktora i ne mislim da sam najbolja mama na svijetu! daleko od toga! ali mi se uvriježilo mišljenje ne po guzi i u skladu s tim mislim živjeti, a druge stvari ću prilagođavati tome!
nemam ni ja vremena, mučimo se, tata po danu ide na faks, a cijele noći radi, ja vodim kućanske poslove, odgajam djece i učim za ispit i pišem diplomski! jedva da imamo novce i krpamo kraj s krajem! u zagrebu smo, cijela rodbina nam je daleko i nemamo nikoga tu! zato mi ne moraš govoriti da ja ne znam što je to odgoj, život, opseg i ne znam šta sve ne! i zbog svih tih obaveza nemogu se posvetiti 100% bebi! ne, nisam ni najača, ni najbolja! niti nikad ne mislim biti! ja mislim biti umjerena!
ili kojom sam ja rečenicom rekla da ja gledam odgoj kroz autoritet?
samo sam odgovorila na moje mišljenje o autoritetu!
ili da gledam granice kroz strah?
samo sam dala 1 primjer, i taj nema veze sa strahom...
sorry, planula sam... al tak me ta poruka povrijedila... zvučala je ko da smo nas nekoliko mama stvarno zadnje "balavice"
koja to mama gleda odgoj crno-bijelo? tako možeš gledati majcu, ili hlače, ili auto, ili mišljenje o pelenama? ili platnene ili ne! ili mišljenje o dojenju? ili dojiti ili ne! možeš i o batinama gledati da ili ne?
ali o odgoju? o osobi?
možeš u vezi odgoja gledati jedan dan crno, drugi bijelo... ali u globalu! pa nije odgoj igračka! možeš ti svoje pojedinačne stavove o odgoju gledati crno ili bijelo? i sutra ih promijeniti?
mi mame koje smo na ovom forumu s premalenom dječicom, pa valjda smo tu jer nas to zanima? jer se pripremamo! možemo za sada reći šta mislimo! možda se i predomislimo? a možda i ne? zato smo tu!
po jednoj strani, ako se često predomišljaš, kao nemaš svoje ja? ako čvrsto odlučiš, vidiš crno-bijelo! pa svi se valjda prepoznamo i u jednom i u drugom, koja tema nema takve varijacije? to je zlatna sredina! nikad niste nešto čvrsto odlučili i predomislili se? ja jesam! nikad niste čvrsto odlučili i to sproveli? ja jesam! pa svi smo mi ljudi! ovo je jedan primjerčić, kao kap u moru!
:klap:Citiraj:
Adrijana66 prvotno napisa
a kolko ti to imaš djece ako se smije znat? :tele:
jedno... a još bi najmanje 2-je! vidjet ćemo... :D
da, ali ovo prvo se igra s elastičnom trakom, a ovo drugo s nerastezljivom.Citiraj:
"Bambi prvotno napisa
razlika?
drastična!
:DCitiraj:
apricot prvotno napisa
carice!
na ovaj forum sam "uletila" preko pdf-a "komentari na priche s portala". ne znajuci koliko cu se dugo zadrzati, a zeleci se ipak na neki nachin "predstaviti" napisala sam u prvoj verziji potpisa (otprilike) tko sam i sto me odredjuje. neke cure me poznaju sa mib-a, tamo zharim i palim (hehe) na pdf-u vruće teme (nesto slicno na zalost na ovom forumu nema). prvo sam mislila da ce moje forumashenje ovdje biti prilicno kratko, jer me zainteresirao petrin neasistirani porod, posebice njegov (obecan) epilog. al dok ona u svojoj digresiji ocrni svakog tko joj je ikad stao na zhulj, ja cu se jos jednom poroditi, od muke :lol:Citiraj:
Bambi prvotno napisa
elem, potpis u novijoj verziji je nastao citajuci teme s ovog foruma. a istina je da nisam imala hitni cr, nego s ljecnikom unaprijed dogovoren, da sam imala slobodu odlucit koji ce to biti dan (datum). dojila jesam, al ovdje ionako svatko doji (big deal :mrgreen:), pa mi je veci gust napisati da sam dijete hranila formulom, sto takodjer jesam cinila (niti to smatram big dealom). volim biti antiprotivna i autoironicna 8)
jos pitanja? ;)
kuzhim sto hoces reci (i onaj dio s granicama), al opet mislim da suvise pojednostavljujes stvari. pa ne odredjuje samo takav jedan dozivljaj toliko neciji karakter, pa ni izbor partnera. valjda je tu vishe cimbenika koji se moraju posloziti ? sto reci kakvog ce si partnera pronaci osoba koja je uzivala u antiautoritativnom odgoju? nikakvog ? jer nema te osobe koja bi takvu jednu durala pored sebe (to fakat moze samo mater i otac).Citiraj:
to će okarakterizirati osobu, to je npr. ostavilo traga na meni kao osobi,
bez sile i bez osjecaja krivice jos i nekako mogu shvatiti, al bez autoriteta? ne razumijem. jel se tu predlaze da se dijete od recimo 2 god stavi na isti nivo kao roditelja koji ima recimo 24 il vishe godina? naravno da roditelj zna, moze i treba vishe od djeteta...Citiraj:
valjda je problem shvatiti ako odgoj gledas kroz prizmu autoritarnosti i granicu kroz prizmu straha...onda je stvarno tesko shvatiti kako bez moci sile, bez osjecaja krivice i bez autoriteta "ja znam, mogu i hocu vise od tebe" odgajati...
znaci nebitno je jel dijete ima 9 mjeseci, 9 godina il 19? uvijek ces istu prichu koristiti - recimo: objasnit ces joj da kroz uticnicu prolazi struja od 220V i da je tu moze usmrtiti. pa tko ziv, tko mrtav.Citiraj:
i ne kuzim paralele malo dijete po guzi-vece ne
nećeš koristiti isti priču ali nećeš koristiti niti batine pa bile one i "malo po guzi".
Netko reče da mi sve gledamo crno bijelo i pojednostavljujemo, meni se ipak čini da je obrnuto. Ja se u odgoju ne koristim metodama koje uključuju fizičku agresiju što ne znači da ja svioje dijete ne odgajam. Ja sam odgovrna za svoje dijete. Ja ga poštujem, poštujem njegove želje, on ima uvijek pravo reći s čime se ne slaže (na prihvatljiv način, kao i ja njemu) ali to ne znači i da je njemu uvijek prepuštena odluka. Moje dijete može odlučivati o pitanjima koja se tiču njegovih bioloških potreba, uglavnom sam odlučuje što će obući i sl. ali sve ostalo odlučujemo, naravno, mi. Riječ je o dijetetu koje se ne tuče, ne baca se po podu u dućanima, da se s njime uglavnom sve dogovoriti (nekada uz nešto više strpljenja), u vrtiću se nitko ne tuži na njega...sasvim super dijete, a eto, nikada tučeno :shock:
ovo je jako, jako dobra poanta.Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Bambi, vidim da si ti neka prijateljska osoba! znatiželjna! trebale bi na kavu ;) , pa bi onda nas dvije za i protiv...
a šta se tiče ovog razvoja događanja, već sam luda od svega...
tu vlada totalni kaos, oni koji su za i oni se međusobno grizu, oni koji su protiv i oni se međusobno grizu, a međusobno da ni ne govorimo, nitko se s nikim ne slaže u vezi odgoja... a neki se opet u nečemu slaže koji su potpuno suprotni (mislim za i ne po guzi)...
i onda mi još netko veli da je to crno-bijelo, a šareno je da ne može biti šarenije! idem ja malo na odmor, pa dok bi bebačica bude veće vratim se na ovu temu, možda se do onda nešto razbistri! barem tko je na čijoj strani? ako ništa drugo!
Cure moje drage, sretno!
Apricot, ova ti je stvarno legendarna! :klap:Citiraj:
apricot prvotno napisa
baš lijepo i ja bih toliko, možda i više...Citiraj:
:tele:
može, radujem se, ja sam u centru zgb :coffee: :DCitiraj:
Itekako drastična. Dobro si uočila, to je ono što ja cijelo vrijeme govorim. To je c-b gledište na koje ukazujem. Prije 50 god je bio dr.Spoock a danas dr. Juul.Citiraj:
apricot prvotno napisa
...iz jedne krajnosti u drugu... za 20-50 god. doći će dr. treći i tako redom svaki će imat svoje pobornike i svaki je od njih u pravu isto kao i u krivu... Vremena se mijenjaju isto tako stajališta, vidici pa i odgoj ali nikad nećeš moć promijenit temeljna načela ljudi koji imaju svoj sustav vrijednosti i koji nikakvi znanstvenici i dr. neće promijenit( jer oni danas govore jedno a sutra drugo), a čovjek koji nema svoj stav, okreće se kao list na grani kojeg vjetar puše ,podložan utjecajima vremena i nevremena i nakon izvjesnog vremena pada na zemlju... otpuhne ga vjetar. Nije da sam na strani "lupanja po guzi" i od dr. spooka i od dr. juula i od rode i inih drugih uzet ću ono što je dobro i to ću dobro stavit na svoju vagu i ugradit u ono vlastito prvobitno moje (ne ono što su mi roditelji usadili u glavu) stajalište sve u svrhu općeg dobra, znači dobroga za moje dijete (djecu) i onoga što je dobro za mene. Jer i ja sam tu bitna, itekako bitna ja kao majka, a ne puka marioneta u rukama svojeg djeteta ali nikad apsolutno nikad se neću priklanjat krajnostima jer liče na sektavštvo iako izvana izgleda kao dobro. Čovjek koji ima pronicljiv duh vidjet će da se kod dr. Spoocka radi o egoističnom stavu roditelja, a kod ovog drugog se razvija fini, perfidan, suptilan, prikriven egoizam djeteta koje i je u svojoj biti egoistično.
Zato smo mi roditelji tu da ga učimo nesebičnosti usmjeravajući ga ispravnim stavom za koji mi znamo koji je, a ne dijete koja nema životno iskustvo i ne može ono znat što je ispravno.
To nije stav "ja znam bolje i više od tebe (iako je to istina) ti me bez pogovora slušaj" to nije stav izgrađen na povjerenju i ljubavi nego će svatko radit najbolje što može ali mi nismo super bića. Dakle, propusti, skretanja ne da su mogući već i neizbježni i poželjni jer na greškama se uči. Isto tako svoje dijete neću odgajat u stilu " ti si centar svemira, oko tebe se sve vrti ti si taj koji odlučuje, ja s tobom moram biti 24 sata da ti nebi imao rane odbačenosti". Istina je nepobitna da su djeca koja su mlaćena (ali ne samo po guzi) čitav život pate od osjećaja odbačenosti i manje vrijednosti te manjka samopouzdanja itd. al neću zbog te činjenice napravit drugu kardinalnu pogrešku te otići u drugu krajnost, te od svog djeteta napravit malog egocentrika, i sve to pod krinkom ljubavi. Ja svoju djecu smatram Božjim darom i postoji opasnost da iskoristim taj dar u vlastite sebične svrhe te postoji mogućnost da ga zloupotrijebim, manipulirajući njime kako me volja ali mogu ga i ugušiti vlastitom posesivnom ljubavi kako bih ispunila prazninu koju nisu ispunili oni koji su je trebali ispuniti itd..
Svrha odgoja je da roditelji oblikuju dijete za samostalni život da shvati da majka neće uvijek fizički biti uz njega ali će mu uvijek biti podrška zato nije bitno jer zaspao na grudima, (jasno da će zaspat na grudima kad je novorođeče ali ne i kad ima 1 god . i vise) uz flašicu ili je sam zaspao u krevetiću. On neće kad odraste svojoj majci zamjerit umor, u toj najranijoj dobi jer se neče toga sjećat ali ono će se sjećat da se mama i tata nisu voljeli jer nisu imali vremena jedno za drugo jer majka je naučila da sin/kćer spava s njom jer majka doji do 2, 3, 4, 5,6,7...god. (a kako će se tek djeca smijat dječaku koji već zna čitat i pisat mnogi znaju na PC i ima maminu sisu u ustima) u čemu će onda biti ojačano njegovo samopouzdanje ili majčina posesivnost "moram dojit na zahtjev" to nije postulat stoga se ne treba majku time opterećivat. Samopouzdanje, jesam za to ali takvu koja je omeđena granicama kako nebi prešla u samodostatnost i samodopadnost. Spavanje roditelja i djece je strašno svetogrđe, razara se odnos dvoje ljudi bez kojih nema obitelji, razara se njihova komunikacija jer se udaljuju jedan od drugog, postoji napetost među njima (jer majka se 24 sata posvećuje djetetu).
E, to je ono što dijete osjeća, zato ne treba bit ni veliko ni malo ono upija odnos oca i majke i njhov odnos se djetetu projicira te stvara njegovu percepciju muško-ženskih odnosa i tu nastaju najveće rane " mama i tata se ne vole", a da ne govorim o rastavi zbog koje on osjeća krivnju. Sad si neko u glavi konta , kako se neću posvetit bebi 24 sata, da bebi ali ne na isti način i isto količinski kao starijem djetetu. Dakle, skrećem na to da je svrha odgoja osposobit dijete da bude samostalno, a ne ga slijepo vezat uza se ( jer ono mora otić od nas jednog dana i osnovati vlastitu obitelj). Stoga, moje odgajanje nije da mu gradim osjećaj krivnje pa da se osjeća kriv za sve i uvijek, nego da osjeća krivnju kad zaista napravi nešto krivo (kako bi imao sposobnost razlikovanja dobra i zla) i isto tako da tu krivnju prizna, pokazujući mu put kako da se krivnje riješi. Dakle, odgajam ga u duhu da zna reći oprosti, pogriješio sam, ali svakako neću prihvatit model odgoja ti nisi nizašto kriv,ti nisi zločest, to su odrasli, krivnja je u odraslima jer i ja (i moj muž )njima kažemo oprosti mama(tata) je pogriješila/o bila je živčana itd. Zato model koji nudi taj vaš Juul nije uvijek primjenjiv, negdje je Spoockov, a negdje moj ili nekog desetog sve ovisi o situaciji. Jer meni je prvenstveno u cilju stvaranje osobnosti, pa kakav će muškarac recimo bit svojoj ženi kojeg je majka ko dijete nosila uza se u marami do 2 god. i s kojim spava do njegove tko zna koje god. i doji kad se malom prohtije, a on već zna na kompjuter. Kakav? Tražit će od žene da bez pogovora njemu udovoljava kao što mu je udovoljavala njegova majka ili će trčat od žene do žene nesvjesno tražeći ljubav svoje majke, a tek žena koja je spavala s roditeljima ni jedan joj muškarac neće moći udovoljiti jer ni jedan neće dovoljno moć skakat oko nje. Takvih primjera imam bezbroj i nisam pod utjecajem ovog il onog ni onog što su meni moji usadili već vlastitim promišljanjem, iskustvom i literaturom (ali ne jednosmjernom već različitom).
A najviše o odgoju me uči ona koja je Majka svih ljudi(kako god ovo nekom zvučalo) bl. Djevica Marija, Kraljica Mira i Kraljica obitelji, zaštitnica malih i nemoćnih ona ponajbolje zna kako je biti žena, majka, odgajateljica i sve ostalo jer je to ona i sama bila. Zato ja idem u njezinu školu ljubavi i mira koju vi ne poznajete i tamo učim ljubiti bezuvjetno, nesebično, istinski ali i prihvačam sebe takva kakva jesam; da mogu pogriješiti (npr. lupiti po guzi) priznajem Bogu i sebi te grijehe i kajem se zbog njih jer sam ograničena ljudskim slabostima. Ona mene odgaja za Krista koji je pokazao kako se ljubi i ja znam da će moja djeca rasti u miru i pravom odgoju isto tako i njihova djeca jer naš odgoj nije utemeljen na ljudskoj prolaznosti već ostaje zapisan u vječnosti jer je utkan u božansko.
Stoga,nemojte me više citirat (molim vas) niti se objašnjavat sa mnom jer ja se povlačim sa ovog foruma kao i sa ovog portala jer je vrednije da svoje vrijeme provodim u svojoj obitelji sa svojom djecom pripremajući se za najveći rođendan kad je Božansko dijete postalo Čovjekom. Neka oni koji slave Božić, u Božićnoj noći u svojoj mašti zamišljaju Mariju kako drži na grudima malo novorođenče Isusa kako ga doji, njeguje, gleda... kroz to će promišljanje od samoga Boga dobit takav dar odgoja kakav ni jedan čovjek ne može dati, ni jedna sila uništiti... neka svatko na svoj način mašta tu noć, dobit će neprocjenjiv dar za svoju djecu. Vječnost...utkanu u prolaznost...koja se ponovo vraća u neprolazno...
Želim vam za Božić svima i vjernicima i nevjernicima da se u vama rodi nova radost koja širi mir, ljubav i veselje i da se u vašim obiteljima dogodi ljubav, takva ljubav koja nikad neće bit ugašena, ljubav koja plamti ponekad i tinja ali je nitko ne može ugasiti sada i uvijek, neka tako bude! Mir Vama! Sretan Božić!
Pozdrav, Natalija
apri, :naklon:
juul, ne nudi nikakav model odgoja (ja se pocesto pitam, da li mi citamo iste knjige), a ponajmanje antiautoritativni odgoj, sto ljepo stoji u uvodu njegove knjige kommpetentno dijete.
a ovu jeftinu psihologiju o djeci koja se doje na zahtjev i spavaju u roditeljskom krevetu, ne bih uopce komentirala.
Bambi, Bambi, što si ti tu sve izmiješala! :roll:
Moram reći da me stvarno smeta što se jedan pogled na odgoj izjednačava s famoznim Jesperom J. (uhvatili ste se njega ko pijan plota!). kojeg sam pročitala tek nedavno (između mnogih drugih knjiga)...a još davno prije djeteta znala sam kojim putem želim ići.
Citiraj:
bez sile i bez osjecaja krivice jos i nekako mogu shvatiti, al bez autoriteta?
autoritet je potreban ( recenica je cjelovita samo s naknadno dodanom - fizicnkom snagom) , ali je pitanje na osnovu cega ga stvaras - ako na osnovu fizicke jacine i siline ...onda je baziran na strahu, maknes li takvom roditelju batinu kao metodu odgoja, sve pada u vodu...
ako autoritet gradis na uzajamnom postivanju onda batina nije nesto oko cega treba diskutirati, u odnosu u kojem su obe osobe uvazene "ne po guzi " je konstanta.
Nema to veze s ljubavi, svi volimo svoju djecu, ima s stavom o tome sto je i tko je malo dijete ili veliko dijete.
istu pricu necu koristiti, mozda necu uopce pricati vec cu zastititi uticnicu ili odmaknuti dijete ili sto drugih stvari...ali je u biti isto - ako dijete postujem kao osobu onda ga necu - malo po ruci, guzi ili glavi... s izlikom da je ono malo/neuko/sebicno/ ...Citiraj:
znaci nebitno je jel dijete ima 9 mjeseci, 9 godina il 19? uvijek ces istu prichu koristiti - recimo: objasnit ces joj da kroz uticnicu prolazi struja od 220V i da je tu moze usmrtiti. pa tko ziv, tko mrtav.
meni je jedina izlika za koristenje fizicke sile u odgoju - nemoc roditelja ili ne znanje rod. da mogu i drugacije.
roditelj je po svojoj definiciji netko tko pravi greske, i to svakodnenvo - pa zato molim da se to uvazi...ne bi bilo potrebe za vecinom ovog foruma da nije tako :mrgreen:
tocno tako...Citiraj:
a ovu jeftinu psihologiju o djeci koja se doje na zahtjev i spavaju u roditeljskom krevetu, ne bih uopce komentirala.
ako smo ko roditelji odgovorni za svoju djecu (a jesmo) onda smo valjda svjesno i odgovorno odlucili odgajati dijete na jedan nacin...za nekih 30-tak god. na nekom drugom forumu mozda cemo vidjeti sto smo uradili (zapravo zivot ce pokazati).
tema je - malo po guzi ili ne?
cisto da se ne zaboravi ;)
što znači biti antiprotivna?Citiraj:
zašto ti je gušt?Citiraj:
gledaj, postavljanje hipoteza ili nekih sudova u smislu konstruktivne rasprave je super, ali provokacija radi provokacije, jer je gušt kasnije replyati na zapjenjene postove mi je malo besmislena ovdje..to se može na forumima diljem weba
ovaj forum je u mojoj percepciji edukativan i sastoji se od niza civliziranih pokušaja ispravljanja krivih Drina..nadolijevanjem benzina zagađuje se tok..a zašto?..radi gušta :?
wow Bambi :naklon: !
bas mi je zao sto se povlacis :cry:
stvarno si si dala truda i vidi se da si cjelovita kvalitetna osoba koja je puno promisljala o temi. jako mi se svida sto poznajes i razumijes o cemu se radi u kojem stavu prema odgoju, ali i da nema tu krajnosti te da je svako dijete prica za sebe ;)
Sretan i blagoslovljen Bozic i tebi!
bambi,
sto reci, ja se osjecam zbilja tuzno kad se netko , kroz vjernicku deklaraciju, ovako izrazava o odgoju djece...
iako sam vjernica i pripadnica crkve kao i ti, ne slazem se po pitanju odgoja s tobom i jako mi je tuzno citati kako tumacis ono sto mi propragiramo, a to je postovanje to malog bica, djeteta kojeg rodimo a kojeg nam je dragi Bog povjerio na skrb, kao covjeka od rodjenja i pruzanje makimalne skrbi koju zasluzuje i koju mu mi kao roditelji moramo pruziti i odnos s dostojanstvom prema njemu...
i Isus je rekao:'sto uciniste najmanjem od nas, uciniste meni' a njega sigurno ne bi udarila po guzi ili po prstima :( , niti ikoga, niti mi je to nacin rjesavanja bilo kakvih sukoba ili razilazenja u misljenjima ili dio nacina odgoja....
tvoji pogresni zakljucci o 24h posvecivanju djece, dojenju do iznemoglosti, djetetu kao apsolutnom centru i razaranju odnosa majke i oca me bas zaloste, jer opce nisi shvatila bit ovog nacina zivljenja i rasta u obitelji...
i da, ona koja je Majka svih ljudi, bas ta zastitinice malih i nemocnih, koliko god iskreno u nju vjerujem, toliko ne mogu zamisliti da imalo misli kao i ti....
kad bi malo manje bila pod utjecajem predrasuda i stereotipa, mozda bi uspjela shvatiti o kakvom se to tipu roditeljstva ovdje govori....
i da, danas je blagdan ocekivanja poroda blazene djevice marije :heart:
neka te prati i vodi mir i dobro
zrinka :heart:
1.Šteta što odlaziš, mozgam, mozgam i nikako da shvatim zašto se tata i mama ne bi voljeli jer dijele zajedničku brigu oko odgoja djeteta? Odnosi li se i to na parove bez djece koji su zaokupljeni nekim drugim poslom, vole li se oni manje ili nikako zato jer su zaokupljeni, recimo, peglanjem ili prevođenjem? Ili su isključivo klinci krivi za kratke spojeve ili prekide veza? Može li, kod takvih parova, biti krivo bilo što?Citiraj:
Bambi prvotno napisa
2. Ovo fakat ne kužim.
Noću uglavnom ne komuniciramo već spavamo. Jedina komunikacija je što ga tresnem nekoliko puta nogom u dupe ako je zaspao prije mene i već stigao zahrkati, a ako misliš na razmjenjivanje nježnosti i seks, mi stvarno nismo ograničeni samo na spavaću sobu, nađe se mjesto dok god postoji želja.
3.Svaka žena koja je majka, supruga i odgajateljica, kako kažeš, zna što to znači.
:heart:
Sretan i blagoslovljen Božić Natalija tebi, i tvojoj obitelji!
Još jednoveeeeeeliko :heart: zrinki.
Može Bambi, ja sam ti poslala privatnu poruku a si pogledaj! za dogovor!Citiraj:
Bambi prvotno napisa
Zrinka :heart:
ne prepustiti se jednoumlju, posrkati tudje misljenje i prihvatiti liniju manjeg otpora, nego izreci svoj stav (koji mozda i nije popularan) i braniti ga argumentima, pa vidjeti na osnovu protuargumenata jel stav obranjiv ili ne, jesam li u pravu il u krivu.Citiraj:
camel prvotno napisa
virgo :?
u cemu je problem il draz da se svako malo netko kachi za moj potpis ?
a kad napisah feministkinja, ni tu se nisu neke mogle suzdrzati, pa koristile moj potpis kao argumentum ad hominem. sto je tu bilo sporno? kome je to bila provokacija ? :roll: potpisi nikad ne bi ni trebali biti dio rasprave, stoga ne vidim ni razloga da se itko pjeni, niti da ja bilo sto vishe objasnjavam. de gustibus...
Zrinka :heart:
zrinka :heart:
:lol:
bambi :heart: (napisat cu jos par puta, da znas da ni tebi ne fali potpore ;)
nije ovo natjecanje u potpori
a bambine stavove neću komentirat. ionako se povukla s foruma, a ukratko :lol:
nije.Citiraj:
ninochka prvotno napisa
ali ja bih ipak dala potporu ovoj virginoj izjavi:
Citiraj:
ovaj forum je u mojoj percepciji edukativan i sastoji se od niza civliziranih pokušaja ispravljanja krivih Drina..nadolijevanjem benzina zagađuje se tok..a zašto?
ovdje je većina mama koje zbilja odgajaju svoju djecu onako kako su napisale..to što se katkad većina slaže ne znači da imamo lidera kod kojeg dobivamo bodove nego možda jednostavno činjenica da je tako raditi s djecom...prihvaćeno i dobro!Citiraj:
ja se nisam referirala na potpis, uopće me potpis ne uzbuđuje, nego na tvoju rečenicu da" ti je veći gušt napisati da si hranila dijete formulom". Ja sam se pitala..zašto ti je to gušt?Citiraj:
Ja sam se ovdje također našla u "kontra" struji i nisam srkala tuđa mišljenja, ali ta "mainstream" struja nije sekta hipi čudakinja, nego je skupina ljudi s razmišljanjima kakva bi u našem odnosu sa djecom trebala biti prevalentna. Ja sam samo pokušala istaknuti neke, nazovimo ih "specijalne slučajeve". I mene je sporadično zasmetala potpuna polarizacija protiv svakog oblika batina, ali suštinski to je stav koji treba "furati" i koji je zacrtan u Rodinoj viziji.
Guštanje u pariranju kontra mainstreama treba postojati u mnogobrojnim temama koje su društvena diverzija..pr konzumerizam, nepotizam, brza hrana, a ne pačanje u ono malo promicanja dječjeg dostojanstva kakva se promiče u radu Rode te vrlo živo putem njezinog foruma.
A sad ako se ovom forumu prilazi sa strane edukacije i konstruktivne participacije, onda ta komponentna gušta prelazi u radost doznavanja korisnih informacija i preispitivanja svojih stajališta.
I znaci kad dijete krene prema uticnici i ti ga klepis, znaci sve je rijeseno. Poslije toga vise nema straha da ce dijete ponovo krenuti prema uticnici ha? Rijeseno sve, ha? Super!Citiraj:
Mamma Courage prvotno napisa
Malo morgen :mrgreen: Dijete ce kretati prema uticnici sve dok ne naraste dovoljno da SHVATI posljedice diranja uticnice. A do tada, mos ti objasnjavati, udarati, dubiti na glavi, al mu utuviti neces da je uticnica opasna jer to dijete jednostavno ne razumije. I mora narasti da bi moglo shvatiti.
Ajme, sta tebe tvoje dijete ne slusa? :shock: Ti ga moras UDARITI da bi te poslusalo? :shock:Citiraj:
Hana Sara prvotno napisa
Zamisli, ja svom ne popujem, niti ga udaram, a slusa me. Totalni sam mu autoritet. I zna i postuje granice. Ma, zamisli to ha? Mora da ti zvuci kao cisti SF 8)
E stara moja, cini se da ti Jespera citala (ili skuzila) nisi. Da jesi, znala bi da on IZRICITO inzistira da roditelji rade po svom osjecaju a ne po onom sto kazu i propagiraju knjige (ukljucujuci i njegovu)!Citiraj:
Bambi prvotno napisa
nije lako nekome reći da promijeni način odgoja? a tek to realizirati? a i malo tko bi se odlučio na drastične promijene! jer to bi značilo promijeniti sebe kao osobu!
ako i netko ima staromodne nazore, mislite da bi odjednom želio postati suvremeniji? pa zato i svi brane svoje stavove!
ja ne mislim kao Bambi, ali potpuno razumijem takve ljude! može ona ili netko drugi promijeniti npr. tući ili ne tući po guzi, ali da ona potpuno promjeni način vjerovanja, sveukupnog mišljenja, svoje odgojne stavove stečene kroz djetinstvo?
Možeš ti njima prodavat toplu vodu, al ona je ona! i to će zauvijek ostati! i ima puno takvih ljudi... s kojima je na ti!
Ova tema odgoja je preopširna... počevši od vlastite obitelji, kad ste počeli zajedno živjeti s mužem, bili ste u svemu istog mišljenja? naravno da ne! dva različita odgoja je trebalo uskladiti! a kad se sve mame tu skupe svašta se nađe!
može se razgovarati o nekoj temi u vezi odgoja, ali teško o odgoju općenito! svejedno će mama učiniti kako ona želi i misli da je najbolje za svoje dijete! jer to je ONA! mi smo različiti! i u tome je čar! zakon prirode! I samo život vodi civilizaciju naprijed, a ne par rečenica s kojima bi neka mama odlučila mijenjati sebe! to tek može njezin naraštaj! a na tome svi mi sada radimo (nesvjesno)!
Sad ako to npr. Bambi pročita neće ona misliti da je loša mama, ona će prije misliti protiv stavova na ovom forumu! Jer njezina sigurnost je u njezinoj biti! I zato mislim da ju ne treba napadati! možda se nije prepoznala na ovom forumu! ali sigurna sam da se prepoznaje sa nekim drugim ljudima!
ne smatram da bilo koga na ovom forumu treba ismijavati bez obzira kakve stavove imao, pogotovo što se forum i sastoji od iznošenja različitih mišljenja. Kad bismo svi o svemu imali isto mišljenje vrlo bi nam brzo dosadilo iznositi ga.
Ne zastupam ničije, ovdje iznešene, stavove niti ikome dajem potporu. Iz svih ovih mišljenja samo stvaram svoje mišljenje koje nečijem može biti sličnije, a nečijem manje slično, ali nekako mi nije drago vidjeti da se tuđa mišljenja ismijavaju.
Molim, ispravite me ako griješim.