Zdenka2, kao i uvijek, po meni si točno pogodila poantu, apsolutno se s tobom slažem.
Nitko na ovome forumu nije rasist i ne mislim da itko ima išta a priori loše protiv Roma. Mislim da bi se u našem hrvatskomk okruženju sa simpatijama gledalo na posvojenje npr. nekog malog slatkog crnčića, nego na posvojenje Roma ili npr. Kineza. Ovdje se radi se o osobnoj procjeni može li se netko, "izranjavan" višegodišnjim MPO pokušajima i svojom neplodnošću, nositi sa možebitnom svakodnevnom borbom koju bi takvo posvojenje moglo nositi ili ne. Netko je borbeniji tip i skloniji biti na barikadama i "propovijedati" svoje vrijednosti svakodnevno i svima, netko nije i ne želi ili nema snage nakon višegodišnje borbe s neplodnošću i višegodišnjih pokušaja posvojenja svoj život pretvorit u kontinuiranu borbu i bit izranjavan grubim primjedbama o svom djetetu. Svi smo različiti. Ne mogu sad vjerovati kad o tome razmišljam, ali evo, ja sam se na primjer, ma sram me i priznati, skoro rasplakala prvi put kad su se mojoj nećakinjici rugali u vrtiću što nosi cvike. Sad mi je to smiješno, naravno. Pretpostavljam (ali ne znam) da bi osobama koje su već uspješno posvojili jedno dijete i snašli se u toj ulozi i tu sve štima, bilo možda emotivno lakše posvojiti romsko dijete i da su ekipiraniji za "borbu" i da ne bi bili toliko izranjavani tim stavovima okoline. I ja sam npr. vrlo svijetla, ljudi komentiraju da sam kao iz Švedske, i sad da svakom, ali baš svakom tko me vidi objašnjavam što i kako, od kasirke u samoposluzi pa na dalje, u ovoj svojoj životnoj fazi možda nemam snage. Ja sam možda inklinirana za ipak da ako bi nam se pružila ta mogućnost, MM nije tome sklon zasad, znam da moramo uskladiti stavove, ali nije to tako lako i ne smatram muža rasistom zbog toga. Ne radi se tu uopće o genima nego o tome što takvo posvojenje možebitno nosi sa sobom.
Lako je zauzeti načelan stav, u konkretnoj situaciji je to ipak malo drugačije i svatko to po meni treba za sebe odlučiti, bez grižnje savjesti i da ga napadaju i etiketiraju rasistom.