Mi smo se vani na dulje relacije vozili busom u V.Brit. cca 1.5 sat i sjedala imaju najnormalnije pojaseve za vezanje kao u autu. I vezanje je obavezno.Citiraj:
Frida prvotno napisa
Printable View
Mi smo se vani na dulje relacije vozili busom u V.Brit. cca 1.5 sat i sjedala imaju najnormalnije pojaseve za vezanje kao u autu. I vezanje je obavezno.Citiraj:
Frida prvotno napisa
znam da vadim kosture iz ormara, ali meni ovo nije baš skroz jasno.Citiraj:
Katija prvotno napisa
naime, ako ih je udario odostraga, pojasevi u tom slučaju ne bi niti trebali bili aktivirani pa ne kužim kako ju je mogao ubiti pojas?
što se tiče buseva i tramvaja, priča se također svodi na zakone fizike. naime, izuzetno je malo vjerojatno da će se sudariti dva po masi jednaka objekta kada je u pitanju bus ili tramvaj. Puno je vjerojatnije da se bus ili tramvaj sudare sa osobnim vozilom, višestruko manje mase. Samim time zaustavljanje busa ili tramvaja prilikom sudara biti će znatno usporeno pa su samim time i sile koje djeluju na troma tijela unutar vozila, puno manje. Također, busevi (barem u gradskom prijevozu) i tramvaji kreću se ipak nešto sporije nego osobni automobili, pa je i time smanjena sila.
Što se tiče opremljenosti buseva pojasevima, moje je iskustvo da ako i imaju pojaseve, tada su to obično samo pojasevi poput avionskih (zdjelični) te pomoću njega nije moguće ispravno montirati AS.
Po meni je najsigurnije transportirati dijete gradskim prijevozom tako da se ono nalazi vezano u kolicima, koja su zakočena i nalaze se na za to predviđenom mjestu, po mogućnosti skroz uz prvu sljedeću prepreku (sjedalo, štanga, ...).
to sa autobusima je koma. Moja frendica se vozila s malom (tada 6 mj) i autobus je naglo zakočio, ljudi su prevrnuli zakočena kolica i mala je udarila glavom. Sva sreća da joj osim male čvoruge nije bilo ništa.
jadranka605 na koju stranu sjedalica? To i mene zanima??? Kažu da je najsigurnije iza vozača, jer on instinktivno sam sebe štiti. Tko zna možda to i nije točno. :? Nekima je zgodno iza suvozača jer onda mogu komunicirati se djetetom :? (samo mi nije jasno kako to mogu raditi i voziti u isto vrijeme). A koliko sam ja shvatila, sjedalica može biti u sredini samo ako auto ima pojaseve sa tri točke vezanja, a ne samo zdjelični.
iako sam ja bio uvjerenja da je najsigurnije mjesto u osobnom automobilu, ono iza suvozača tzv. direktorsko, statistike pokazuju da su obje strane jednako (ne)sigurne. Najsigurnije je mjesto je u sredini jer je i najdalje od svih potencijalnih mjesta udara, no nemaju svi automobili (čak bi rekao da večina nema) mogućnost montaže na sredini.
zar nije zabranjeno imati dijete u kolicima u javnom prijevozu?
znam da su prije zahtijevali da se dijete obavezno uzme u ruke, a kolica sklope.
iako mi je to tada išlo na živce (jer dijete nije bilo moje), sad mi se to čini potpuno ispravnim: slučaj koji opisuje tryxy je sasvim dovoljan, a da ne govorim da kolica mogu ozlijediti i druge.
što se tiče smještaja sjedalice, najsigurnije ju je smjestiti na sredinu zadnjeg sjedala, ako je to ikako moguće.
Ako nije, onda je gotovo svejedno je li iza vozača ili suvozača.
Neznam da li je zabranjeno mislim da nije. U ovim novim tramvajima ima mjesto predviđeno za kolica. Ja sam jučer ušla s kolicima i Markom na rukama i moram reći da sam bila vrlo nestabilna na nogama i odmah sam ga spustila u kolica.
Neznam koliko ovo ima veze ali s obzirom da se nemože na svim vratima poštancati karta zar oni u ZET-u očekuju da majka sa djetetom gura kroz gužvu :evil: :evil:
kod udarca straga, prvo poletis prema nazad, onda prema naprijed (i stisnes na pojas).Citiraj:
daddycool prvotno napisa
kod udarca sprijeda, prvo poletis naprijed (i stisnes na pojas) a onda nazad.
kod drugog slucaja je udarac o pojas puno snazniji od onog u prvom slucaju ali svejedno, i u prvom slucaju, mozes stisnut dovoljno jako o pojas da time ubijes ili ozbiljno ozljedis dijete koje je izmedu tebe i pojasa.
Ja kad sam s djecom u tramvaju ili busu, parkiram kolica s kocnicom na mjesto gdje trebaju ici (ili ih sklopim) a s djecom sjednem na sjedalo vozila (ako treba, trazim od nekog da nam se ustane).Citiraj:
tryxy prvotno napisa
Da se malo vratim na vožnju taksijem: jel ima ikakve koristi zavezati dijete od 16 kg i 100 cm (3 godine) na stražnjem sjedalu? Prije par mjeseci nam se desila situacija kad smo morale do pauka taksijem :evil: i nisam ni sama znala kaj da napravim s djetetom u taksiju.
a kad sklopite kolica, kako uspijete sve iznit vani ( kad idem kolicima obavim spizu-to su 3-5 vrečica). Jel skaću ljudi da pomognu ili im smetate?
znala sam se naći u poziciji di ljudi cokću jer moram sa kolicima izać vani, a oni neće da se maknu :/
Neznam sto ti je bolje. Ovisi o vrsti nesrece u kojoj se nadete, ako je bude, a to ne znas (da znas, ne bi uopce sjela u taj taksi :mrgreen: ). Odlucis se za jedno ili drugo i duboko se nadas da necete zavrsit u sudaru.Citiraj:
Roza prvotno napisa
Al nedavno je netko pricao da bi taksiji mogli biti zainteresirani za imanje autosjedalica, pa bi se moglo ubuduce desit da narucis taksi sa sjedalicom.
kolica u svakom slučaju ako polete po javnom prijevozu, s bebom ili bez nje, mogu nekoga ozljediti. No meni se ipak čini da ukoliko je dijete u njima vezano, kolica ipak svojom konstrukcijom pružaju barem nekakvu zaštitu. tim više što je gotovo nikakva šansa da bi mi dijete sad sa 22 mjeseca mirno sjedilo u krilu dok se vozimo.
A što se tiče vezanja u taksiju, da li ima veze ako je auto opremljen pojasevima koji se daju blokirati? Kao npr. japanski automobili? Pa se u njima može ipak dijete zategnuti pojasom. Jer koliko sam čuo za blokiranje pojasa prilikom nesreće potrebna je određena masa a kod djeteta od 16 kg je ta masa možda premala?
Slažem se, M je 8,5 mjeseci i sve mu je u tramvaju zanimljivo, nije miran niti sekunde.Citiraj:
daddycool prvotno napisa
jadranka605 ako je netko na vratima ja kažem (glasno) "Može samo malo!" i to je to. Za sada je to bilo dovoljno.
Najveci problem je taj da sam pojas nije prilagoden velicini djeteta.Citiraj:
daddycool prvotno napisa
Po svoj prilici, ako se dijete od 16 kg (znaci 2-4 g.) veze direktno pojasom automobila (u ovom slucaju, taksija):
- donji dio pojasa ce ici preko djetetovog trbuha
- gornji dio pojasa ce ici preko djetetova vrata
- djetetove potkoljenice nece visit sa sjedala pa ce se dijete izvuc guzom prema naprijed (jer je jako neudobno sjedit s ravnim nogama) i, cak i ako pokusas nabit donji dio pojasa da lezi sto nize, pojas ce se zbog ovog dignut gore na djetetov trbuh.
Znaci, kod sudara, ako je ovo dijete vezano pojasom, riskiras ozbiljne unutarnje ozljede (krvarenja i ozljede unutarnjih organa) i vrata/kraljeznice/kicme. Ako ga pak uopce ne vezes, riskiras da postane projektil i zadobije sve te iste ozljede (i neke druge, npr., ozljede glave).
Ako se dijete veze pojasom (za sto mislim da je jos uvijek sigurnija varijanta od nevezanja), onda se mora pazit da je donji dio pojasa postavljen sto nize, da je djetetova guza skroz kod naslona i da mu se ne dozvoli da klizne prema naprijed, da se namjesti vise prema sredini sjedala kako bi gornji dio pojasa lezao sto dalje od vrata djeteta i sto vise preko sredine ramena djeteta te da se pojas dobro zategne. Nikako se ne smije dozvoliti da dijete podtakne gornji dio pojasa ispod pazuha ili da ga stavi iza leda.
Podižem...Citiraj:
Frida prvotno napisa
imam isti problem kao Tatjanae (vožnja taxijem i/ili prijateljima - koji samtraju da je sjedalica samo za one koji auto imaju :? ), a očekuje nas i dulja vožnja autobusom...
iskustva?
Malo prije sam se vratila s malenom od doktorice, taksijem, i uzela sam AS (0-13) sa sobom. Kada sam kupovala AS, kupila sam tzv. Travel System od Graco, tako da kad izađem iz auta, stavim AS na kolica i tako obavimo sve što moramo...ako se šećemo vani duže vrijeme, malenu prebacim u Mei Hip, da nije u AS dok hodamo, i tako se furamo po gradu...ne pada mi na pamet voziti se u bilo kojem autu bez AS...jednostavno si ne bi oprostila da se nešto dogodi... :/
A, i što se tiče duže vožnje busem, isto jedino AS dolazi u obzir, kada vozač stane negdje na duže, izvadim malenu van, da se istegne, i prije nego što krenemo, ide natrag u AS. Neki prijevoznici imaju remene, neki nemaju, treba to mali istražiti...Malo je komplicirano, ali je definitivno sigurnije nego na ruke...
Ljuta sam, izbačena iz takta već mjesecima...naime, šogorica mi živi 50 km od nas, a nećak je ovdje na čuvanju kod bake (moje svekrive) - ne pitajte me ništa vezano uz to da je dijete od 1,5 g kod bake 5 dana u tjednu,a na "vikend" ide kući kod svoje mame i tate :evil: ...ja preluda od toga ali ok...problem je što svaki put svekar i svekrva kada za vikend idu po njega ne uzmu AS i montiraju ju u auto...to dijete se voza 50 km bez AS - oduvijek!!!! Ovdje po gradu kada ga hoću dovesti do nas treba mi AS a ona 50 km dalje od nas....što onda...pokušavam osvjestiti i svekrvu i svoju šogoricu ali ...to nije za vjerovati...davala im i brošure, i razne textove o nesrećama....ništa! Ostaje mi jedino da JA kupim AS za ovdje i imam za nećaka.... :/
ja bih vjerojatno napravila ovo sto zadnje spominjes. ako bih si mogla priustiti.
Jel može prijedlog neke firme tj. AS koji nije skup...Luka ima 1,9 mjeseci...ide li to po kilaži ili....
Samo da prijavim - da smo danas kupili Maxi Cosi Citi kolica s Citi AS i moram Vam reci preporodila sam se vec danas na putu doma u taxi-u jer vise nisam morala paziti glavicu, pa govoriti - ljubavi daj se nasloni - ili razmisljati hoce li se naglo zakociti.
Megan se polako navikava na stolicu cak je danas zaspala 2 puta u njoj jer smo bili po doktorima i u shoping-u.
Eto sada mi je puno lakse jer barem sam ucinila nesto po sigurnosti moje srecice. :love:
I u Italiji.Citiraj:
paci prvotno napisa
jupiii, tatjanaei klamarica! sad i ja ozbiljno razišljam o tome, a u međuvremenu srećom ne trebam hitan prijevoz pa za nešto bliže krenem ranije i prošetam s kolicima
kakva su vam iskustva s namještanjem? ima li nestrpljivih vozača? uspijete li uvijek pričvrstiti sve kak treba? ako su vaši modeli ok, ne bih htjela nešto nabaviti što neću moći montirati i izvaditi kad zatreba...
razmete me, ne :*
Razmem... :*Citiraj:
dambo prvotno napisa
I ja se većinom šećem s njom, ali recimo u situaciji kada odemo na cijepljenje, a treba nekih pola sata pješke od doktorice, odem pješke tamo, ali onda radije uzmem taksi da što prije stignemo doma...
Do sada nisam imala nikakvih loših iskustava. Vozači su većinom susretljivi, pogotovo ako sam sama s njom. Čak se ponude da mi pomognu oko pričvršćivanje i pridržavanje. Sve brzo i jednostavno pričvrstim jer je AS takva. Jedino što bi stvarno preporučila je da kada nazoveš taksi, da tražiš monovolumen (zbog kolica). Jednom nisam napomenula, pa su poslali taksi u koji su moja malo veća kolica jedva stala.
Eto od kada smo u sjedalici/nosiljci morali smo se voziti vec dosta puta i lijepo ja ako je vozac bio kultura pitam za vizitku pa cu da njih prvo zovem svaki sljedeci put. :dancingfever:Citiraj:
dambo prvotno napisa
A sto se tice kulture vozaca o tome se da pisati - jednog sam cak pitala - jel' da izadem van - naime grintao je o zivotu, pa kako je tesko, pa mala relacija i te spike - zamalo sam nazvala dispecera i potuzila se ali eto niti tada nisam imala srca, a tek onaj reli vozac sto me je jednom dopeljao sa aedroma - mislila sam da cu stici prije njega i auta po kratkom postupku.
:lol: :lol:
A da, zaboravila sam. I ja sam mislila da ce mi biti uzasno tesko staviti stolicu ali vec prvi puta je bilo vise nego lako teze mi je bilo stolicu skinuti s kotaca. A ova zadnja dva taksista su me uredno sacekala i lijepo pitala da li treba pomoc. I jedan i drugi su novopeceni tata pa valjda i to ima puno utjecaja na njihovo ponasanje. 8)
super, hvala :*
bili smo u TL-u i ponudili su nam u jednom dućanu maxi cosi 0-13kg, a sad u drugom brevi 0-18kg.
sugestije?
sad D. ima 5mj i oko 7 kg
Ja bi ti preporučio 0+, ali to je samo moje osobno mišljenje
E, a jucer sam u busu koji vozi na lokalnim i medjugradskim relacijama po Istri (Autotrans) vidjela pojaseve na svim sjedalima (one krilne). :)Citiraj:
Elly prvotno napisa
klamarica i Tatjanae,
opet ja. Konačno idem nešto kupiti pa me zanima kako je sada nakon mj-2 korištenja jer se baš troumim oko Graco systema i maxi-cosi city. htjela bih nešto funkcionalno i trajnije - koristivo za usputno 'spavanje' i šetnjice kasnije bez AS jer me ioanako čeka trljanje nosa za kupnju AS kad nemam auto :x , trošenje novca itd, itd
A ja, isto bez auta, sam kupila AS u sedmom mjesecu trudnoće, možeš zamisliti kakvi su bili komentari...čak je došlo to toga da sam prijetila da neću izaći iz bolnice ako mi ne donesu AS za izlazak... :lol:Citiraj:
dambo prvotno napisa
Opet preporučam Graco, zbog praktičnosti, cijene, a i ljepote...ja sam jako zadovoljna sa cjelokupnim sistemom...
U ZG ima nekoliko taxista sa AS. Tu informaciju sam dobio od udruženja taxista, nisu mi znali reći za koju djecu imaju sjedalice. Treba samo pri naručivanju taxia napomenuti da ide i dijete.
WoW :klap:Citiraj:
JBT prvotno napisa
thnks,Citiraj:
JBT prvotno napisa
nas češće voze prijatelji, a taxi je za hitne potr.
Evo nas sa friškim iskustvima iz Njemačke:
Svi taksiji imaju stražnja sjedala prilagođena djeci na način da se sredina sjedala može podignuti u booster i tako se dijete veže. Taksist nam je naglasio da isključivo tako (ili skroz malu djecu u vlastitoj sjedalici) smije voziti, tako da su obje bile vezane bez problema i bilo im je fora kako se sjedala za odrasle pretvaraju jednim potezom u sjedala za njih.
U busu postoje na sredini mjesta za kolica, kao kod nas u ovim novim tramvajima, ali na štangi sa strane su i pojasevi s kojima se kolica vežu da ne odlete u slučaju kočenja busa.
ja se furam i nitko mi nije nikada rekao da moram sklopiti kolica,prvi put čujem :? vežem maloga pojasom u kolicima,kolica stavim u onaj prostor za kolica ili gdje ima mjesta uz neku štangu,zakočim ih,još ih ja držim i vežem dodatnim pojasom,onim ko za pesa za rukohvat.u taksiju se jednom vozila bez AS jer je muž odfurao na posao u autu i više nikada.fajer je cukao ko lud,mislila sam da će nam oboje vrat slomiti.
nekako mi se u tramvaju kao bebac nasigurniji činio u marami...
u kolicima mi je koma