..i tako mic po mic povećavaš...i dođeš na sljeme :mrgreen:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
Printable View
..i tako mic po mic povećavaš...i dođeš na sljeme :mrgreen:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
je, u penziji!
:lol: :lol:
Luna, jesi nakon poroda radila hormone stitnjace?
u trudnoci i/ili na porodu se zenama poremete hormoni stitnjace, a nekima od nas taj poremecaj i ostane kao uspomena do kraja zivota (pogotovo hipotireoza) :/
e sad, obzirom da si i prije puno jela, ali imala dobru figuru, a sad isto tako jedes, a debljas se, moglo bi se raditi o hipotireozi. za nju je karakteristicno nagomilavanje kilograma jer usporava rad metabolizma.
ako sam pažljivo pročitala sve vaše postove, uz sve što ste nabrojale, mislim da ste ispustile pijenje tekućine.
Ja pijem u pravilu samo vodu, mada mi se i dosta puta omakne koji sok, čaša vina...
Neposredno prije trudnoće zadala sam si nekih 3 litre dnevno (na poslu pijemo onu studenu iz aparata). tako da mi se organizam privikao na tu količinu vode, kroz trudnoću sam svejedno bila stalno žedna, kao i nakon poroda. Sad se također trudim piti preko 2 L.
jer voda čisti, zasiti (prije jela popijem naiskap jednu čašu, pa manje stane u želudac). mada moram priznati da kolače baš i ne volim, rađi mi je čips s paprikom, fefačima, kaj je možda još i gore.
uglavnom imam 4 kg manje nego prije trudnoće (dobro i aktivnost s malom je dobitna kombinacija).
Lutonjice, nisam baš toliko jela prije. Ali mislim da znam otkud mi toliki apetit - kronično sam premorena. Znam, reći ćete a tko nije s malim djetetom, no kod mene je problem što ja radim od kad je K. imao 2 tjedna i onda kad imam hrpu prijevoda (a u principu je to stalno :roll: ) budem cijeli dan s K. i onda kad MD dođe doma prevodim, koji put do ponoći, koji put do 4-5 ujutro. I za par sati dizanje i jovo nanovo. Čitala sam negdje da kod premorenosti organizam traži dodatnu energiju da bi se zaštitio, ima mi to logike.
Uvijek sam voljela jesti, ali onako kako pišete, jednom tjedno bi se stvarno izguštala u nečemu, a ostale dane sam jela normalno (malo veće količine, ali normalnu hranu, jedino je cola konstanta no od nje same se nisam deblljala).
Što je najbolje, stalno jurcam za malim, idemo u trosatne šetnje, rekao bi čovjek da ću mršaviti, ali šipak...
Ali ne isključujem štitnjaču, provjerit ću hormone.
ako su hormoni stitnjace u redu (za sto drzim fige), moze biti ovo sto si napisala. po kineskim teorijama zena nakon poroda, pogotovo ako doji i ako je opcenito umorna i bez energije ima jaku potrebu za slatkim okusom. idealno bi bilo kada bi jela, slozene ugljikohidrate iz integralnih zitarica, bundevu, mrkvu, slatki kupus, slatku rizu, suseno voce, kompot (sve to naravno BEZ secera ili umjetnih zasladivaca).Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
mozda jedes puno vise slatkoga ili bijelog kruha ili slicno, vise nego sto si jela prije.
u prvoj ininoj godini su nam bake bile cesto kod nas. kada je kuhala mam og mm-a, to je bilo skoro bez zitarica, puno kolaca i slicno. ja sam se navukla i tocno sam osjecala kako mi predio oko struka i trbuha nekako postaje mekaniji, mada sam poslije poroda odmah imala kila koliko i prije poroda.
Cure, već sam htjela otvoriti topic o "normalnom" mršavljenju, bez voćnih i vodenih dana, ispijanja ribljeg ulja i sl. jer sam se ja "sredila" u glavi i u zadnja 4 mjeseca skinula desetak kila, što mi inače u ovo doba godine nikad nije uspijevalo. Moji grijesi su bili pekarski proizvodi (burek, zapečeni štrukli, lisnato, krafne, buhtle...), čokoladice tipa twix, snickers, mars..., sjedenje pred tv s kutijom keksa ili napolitanki, bezbrojni sendviči s majonezom... ajme, nema kraja popisu :oops:
Prošle zime došla sam do stvarno komatozne kilaže, 4 mjeseca nisam pušila i s 81 (na koje sam teškom mukom pola godine prije došla s 87) sam se popela na 91 kg (visoka sam 172, prije prve trudnoće sam imala oko 68 i mislila da sam strašno debela). Onda sam prije godinu dana zaključila da od tih kila ionako ne mogu disati, pa sam opet propušila i odmah se vratila na 87, ali nikud od tamo (kako i bi, s onim navikama gore). Planirali smo ići na skijanje ove zime, i ja shvatim da ću sa njega doći bez koljena, ako ne skinem koju kilu. Uglavnom, režim se svodi na ono što je rekla Vrijeska
s tim da je kod mene sport sveden na 2 puta po 20 minuta brzog hoda na posao.Citiraj:
jedi sve što ti se jede - naravno, ne u pretjeranim količinama, kuhano, više povrća i voća, ne jedi kasno navečer, ograniči unos slatkiša i bavi se sportom
Luna, ti imaš sreće što ti je Kaleb još mali pa ne treba svoje zalihe slatkiša, tako da najbolje da izbaciš iz kuće 300g Milke i ubaciš koju crnu čokoladu, ili, ako baš voliš mliječne, uzmi one skroz male milke, mislim da su 50g. Umor je definitivno veliki uzrok prejedanja, ali ja sam se nekako uspjela odlijepiti od toga (iako i dalje ne spavam). Ključna stvar je kuhanje obroka, moja omiljena fast food kombinacija je lonac vode (2 dcl po osobi - dalje iste mjere), leća crvena (1 žlica), smrznuto povrće (šalica), pola luka, tamari za zasoliti, zobene pahuljice ili integralni griz ili integralna tjestenina za zgusnuti i to mi je ručak. Uz pažljivi odabir povrća ti to možeš kuhati za sebe i K. istovremeno. Kad pojedeš nešto takvo lagano a opet zasitno i sa složenim ugljikohidratima, imaš energije a ne padneš na kauč od sitosti.
Još jedno brzo jelo su kuhane tikvice zasoljene tamarijem i konzerva sardina. Ili konzerva tuna, integralna tjestenina, rajčice, kuruza, luk. Ja lutam po špajzi u potrazi za slatkim ako pojedem obrok bez ugljikohidrata. Ako i pojedem klasično dijetno meso+povrće, uzmem uvijek i kruh (neki tamni).
Iako sam inače protiv zaslađivača, počela sam koristiti Splendu jer nije tako gadna kao drugi, i s tim si riješila skokove i padove šećera poslije kave, od kojih sam bila gladna na poslu.
Inače, doručkujem kruh s namazom (punomasnim) i bijelu kavu, gablam povrće, integralno pecivo i trokut topljenog sira (ili šnitu običnog), pred kraj posla pojedem jabuku, ručam nešto tipa navedenog, večeram sendvič (da, da, sendvič) i to uobičajeni s majonezom (ne previše), šunkom, sirom ili hrenovke ili tijesto sa nečim i sl. a ako nisam gladna pojedem voće ili integralni kreker s jogurtom.
Čudno je da mi je pasalo izbaciti mliječne proizvode tipa jogurta - skužila sam da mi rade žgaravicu, a od nje sam užasno kašljala. Jedino ih podnesem navečer, i to kao obrok a ne dodatak.
Na poslu ponekad grickam suhe brusnice, doma suhi ananas, jedem i čokoladu, nekad tamnu a nekad klincima maznem milku noisette, ali to su količine od jednog, maksimalno 2 reda dnevno. Nekad odvalim i kekse pred tv-om, obično u pms-u, ali ograničim se na jednu zdjelicu.
Kad je neka fešta, ili smo u restoranu, jedem što mi se jede i koliko mi stane :mrgreen: - i kobase, i torte, i masne pomfrite. Ali nastojim da onda navečer pojedem voće a ne sendvič.
I ne mislim da ću ikad promijeniti, tj. vratiti se na stari način prehrane, jer čim sam počela normalnije jesti, shvatila sam da bi me stara prehrana za par godna dovela do dijabetesa, tlaka, kolesterola i tko zna čega. Luna, moraš shvatiti da je ovakva prehrana doslovce samouništavajuća - probaj se motivirati zdravljem u slijedećoj trudnoći - ako ovako nastaviš, veće su šanse za gestacijski dijabetes, bebu od 5 kila i carski rez.
Kad smo već kod samouništenja, ja na žalost još uvijek pušim, i nadam se da ću, kad slijedeći put prestanem, to uspjeti bez da dobijem xx kila. (da, lakše mi je prestati pušiti nego ne udebljati se pritom.)
I ključna stvar je ne jesti kad nisi gladna i ne gladovati do hipoglikemije jer se onda prejedeš a tijelo ti sve željno pospremi u špek.
Evo ja se raspisala, možda nekome posluži.
Cure, topic je ispao fan-tas-ti-čan :D Hvala puno, tome sam se i nadala.
Inače, ja doručkujem ujutro. Uvijek. I to dobro i kvalitetno. To mi je najkvalitetniji obrok u danu :/ Ja navečer izgubim kompas.
A što se tiče fizičke aktivnosti, svaki drugi dan prohodam 5,6 km sa Svenom od 9 kg u slingu.
Inače, ja sam se jedina udebljala od fizičke aktivnosti. Do puberteta sam bila mršava, a onda sam počela trenirati i došlo je do profesionalnog treninga, svaki dan 5-6 sati treninga. A išla sam u gimnaziju i prolazila s 5. Dakle, došla bih doma i prejela se onako gladna i iscrpljena. Uz to, stalno mi je otac stavljao imperativ savršenosti, koji nikako nisam mogla (naravno) dostići pa bih se najela. I onda sam došla na 63 kile!! S 57 i odonda sam u uzlaznoj putanji.
Uglavnom, jučer sam mislila i odlučila smanjiti porcije i jesti lagano i nemasno. Moram samo znati da smijem sve pojesti, jer kad sam pomislila da ipak isprobam montinjaka, banula je moja mama s domaćim knedlama od šljiva i marelica. Onda sam shvatila da jedem kao što anek kaže, neće mi niš bit od jedne knedle.
Cure, dajte dalje, super je ova razmjena iskustava.
A ja ću vas obavještavati kako ide.
I, da, izbacujem šećer malo po malo.
mamazika, svaka cast! bas mi je pametno i suvislo to sto si napisala.
luna, mozda ti pomogne kada budes kuhala kalebu, kada on pocne vise jesti.
ono sto kuhas njemu, uzmi i sebi kao bazu + dodaj malo zacina.
Ali, ja jedem i to. Uvijek ručam s njim, žitarice, povrće i ostale njegove điđe.Citiraj:
seni prvotno napisa
Ručak mi nije problematičan, već večera - najviše volim jesti kad Kaleb zaspi, MD zakljuca pred telkom, a ja si napravim pauzu u prevođenju, složim si klopu i surfam. Totalni mozak na paši.
Hvala na idejama i savjetima. :love: Znam da moram promijeniti taj prežderavački lifestyle, ali nisam još spremna.
mislim da ti je poanta u ovome. Dok surfaš i jedeš uopće nemaš osjećaj da jedeš. Trebalo bi to raditi na miru, za stolom, bez drugih aktivnostiCitiraj:
riana je super spomenula vodu! to je jako važno u cijeloj priči. nemojte biti obeshrabrene ako ne uspijete u startu polokati 2-3 litre vode. počnite s litrom. pola litre prije podne - pola litre poslije podne. i dnevno (ili svaka dva dana) dodajte samo jedan deci više... ;)
luna, nije čak ni veliki problem ako jedeš i surfaš. problem je vjerojatno u količini i vrsti hrane koju si pripremiš za surfanje :mrgreen: .
i meni se to događa - ali u tom slučaju ja jedem sporije, duže žvačem - i brže se zasitim.
kikica kaže da mozgu treba 20 minuta da registrira kako ste siti. (a za tih 20 minuta - čovjek može mrknut i pola prasca :lol: )
imam kod sebe onu bocu od pola litre i cuclam tu vodu... nekaj drljam, pa opet cuclam i tako ode litra za litrom, pa na wc, pa cuclam, pa opet na wc... :lol:
Jednom sam gledala neku emisiju na ovu temu, i jedan doktor je rekao da je najbolja dijeta kada se jede i kada je najslađe onda stati :lol: što je naravno svima nama jako teško. Ali mislim da ima logike u tome.
Ja sam oduvijek bila vitka, sportske sam građe i bila sam mršava a mogla sam pojesti vola. Onda je došla Tara i moja najveća greška je što mi je osnovi obrok bila večera, kada Tara zaspi a ja onda na miru pred tv krkam sendviče, pohani sirek, jogurt, pizze i eto ti kilica viška.
Sada sam na UN dijeti i dobro mi ide, već se metabolizam navikao na ovakav način prehrane, tu i tamo osjetim glad, ali bože moj, popijem vode i problem riješen. kada skinem određeni broj kila i kada završim sa dijetom sama sebi sam rekla da ću promijeniti neke stare navike, a neke od njih su: ne večerati iza 19 sati, jesti više voća i povrća, smanjiti fast food hranu..........i naravno treba se kretati, ako ništa drugo onda šetati, hodati stepenicama, voziti bicikl, svaka aktivnost dobro dođe organizmu.
ajmo malo novosti! :mrgreen:
thalia - da li si uspjela jedan dan organizirati po svom planu?
Jesam, danas. I silno sam ponosna na sebe :mrgreen:Citiraj:
sorciere prvotno napisa
I nije tako strašno uopće. Držite mi fige za dalje! :oops:
:D
i ja sam ponosna na tebe! :*
idemo dalje, u nove pobjede ;) .
Hvala ti, sorci :love:
izvještaj s kilama za 28 dana :mrgreen:
Vidim da se spominju televizijske emisije, ima jedna dibra na ATV. Du bist was du isst.
Nutricionistica dolazi u kuću osobe koja se bori s kilama i na svakodnevnim joj stvarima pokazuje u čemu je problem te što treba promjeniti. Svaki ponedjeljak u 20:15. Tko ima priliku uhvatiti program, svakako preporučam.
Evo citata s donjeg linka.
http://atv.at/main/programm/sendunge...as_du_isst.phpCitiraj:
Es ist Zeit, den Schokoladekuchen gegen ein Vollkornbrot zu tauschen! ATV Ernährungsberaterin Sasha Walleczek weiß, dass Essen unser ganzes Leben beeinflusst – bei richtiger Ernährung purzeln nicht nur die Kilos, sondern auch unsere Laune verbessert sich, wir sprühen vor Kraft und sogar unsere sexuelle Energie nimmt zu!
mislim da bi bilo idealno da svaka od nas ima svog osobnog kuhara i osobnog trenera...da nas hrane i tjeraju na aktivnost... :lol:
ah, da imam para! 8)
cure neće vam pomoć ni jedna djeta-dugoročno,ja vam preporučam da se hranite po ZONI,to je stvarno super jer je uravnotežena prehrana(kombinacija ugljikohidrata,proteina i masti)
ja sam u 3mj skinula 10kg -možeš jest sve samo si iskombiniraš i super se osjećaš jer unosiš u organizam točno svega koliko ti treba i naravno piti puno tekućine i pojačati kretanje-šta već svi znamo
Sve su ti napisali, ja bih samo nadodala jedan trik u glavi. Stavi si u glavu da svaki put kad pomislis da jedes nesto sto nije bio dio tvog obroka ili snacka, da se jednostavno napijes dva deca ciste vode, ili si stavi kuhat caj od nekih lijepih trava (bez slada) i napravi deset sklekova. Ovo stvarno nekada postane smijesno, posebno ako imas nekog blizu tebe. Recimo moja jedna prijateljica stalno misli na hranu, jednostavno bi stalno nesto grickala, od chipsa, cokoladice, keksa i sad u kuci odjednom hoda i jednostavno vidis spusti se na pod i pravi deset sklekova. Muz joj je umirao od smjeha! Usput isplaniraj si dan tako da si stalno necim zaokupirana. Recimo cisti kucu uz jaku muziku, plesi, pituraj po stanu, mjenjaj raspored namjestaja, veliko proljetno slaganje robe i ciscenje, sve samo da ne grickas i ne mislis o hrani, a kad pomislis drop down and give me ten! :D
:lol:Citiraj:
marilu prvotno napisa
meni bi dovoljan bio jedan :lol:
ako ga uspijem napraviti
i ja sam ždero gurmanski, super mi je Monti jer nije previše ograničen pa mi je paleta hrane dostatno velika
no ja imam malog sabotera u sebi pa nakon 17 uspješnih dana naslagalo se mjesec dana sabotaže, svaki dan neka stvarno nebitna glupost :oops: , a onda bude u stilu : pa danas sam ionako pogriješila onda mogu dalje (pa TOPS, toast , vafli..)
eto danas mi je drugi Monti dan, još se dobro držim , kako se kaže : malim koracima
ja s posla izađem na 15 minuta šetnje - čak i kad ne moram po gablec. sklekovi? in my dreams... :lol: :lol:
ak mi se nešto baš tako divljački gricka - ogulim mrkvu, narežem na štapiće - i ne stajem dok ne potamanim :mrgreen: .
znam. ali ja nema šanse da važem svaki obrok :oops:Citiraj:
luci2 prvotno napisa
danas sam s djetetom bila vani pet sati. ne stignem :/
inače, za Zonu sam čitala da je super i naravno da imam knjige doma, ali jaka sam samo u teoriji :(
inače, vidjela sam da je netko linkao one diet plates. to možda upali :P
:naklon: :naklon: :naklon:Citiraj:
mamazika prvotno napisa
to je 2,5 kg mjesečno. ili cca 0,5 kg tjedno. ili - manje od 10 dkg dnevno :mrgreen: ...Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Pa da, to je skroz ok tempo. :)
pa tempo je ok. želim reći da postavljanjem malih i dostižnih ciljeva (npr. 0,5 kg tjedno) - lakše i brže možemo doći do velikog cilja (10 kg u 4 mjeseca) :mrgreen: .Citiraj:
TeddyBearz prvotno napisa
Kužim ja što hoćeš reći. :mrgreen: :*
Jedi sve umjereno. Dosta voca i povrca. Potpuno izbaci grickalice/slakise, potpuno. Kod nas toga nema u kuci.
Pij puno vode, izbaci gazirana pica, sokove...
Ubij me luna al ' tebi fali cigara!Citiraj:
Cure možete li preporučiti neko friendly mjesto za vježbanje u gradu. Htjela bih ići negdje vježbati gdje ima žena s viškom kilograma. Par puta sam krenula s vježbanjem s super mršavim curama od nekih dvadesetak godina, pa mi je to nekako demotivirajuće.
znanstvenici iz Britanske zaklade za zaštitu srca (BHF) izračunali su da osobe koje konzumiraju jednu vrećicu čipsa dnevno u kojoj se nalazi 35g čipsa, u organizam godišnje unesu 5 litara ulja.
jel vam se još jede čips? :P :mrgreen:
http://www.uppt.hr/Citiraj:
talia7 prvotno napisa
probaj pitati kod njih. to je udruga za prevenciju prekomjerne tjelesne težine.
aj nek me neko prosvijetli! :!:
teme o montinjaku, uenu, i ostalim grozotama uskraćivanja kruha svagdašnjeg - gomilaju se kao višak kilograma... :shock:
a na temi koja preferira promjenu prehrambenih navika bez uskraćivanja i mučenja - jedva da se netko javi. :?
to je tako :/, svi traže (-imo) prečice.
otkad sam ja ostavila svoj komentar - pogledano je preko 40 puta :mrgreen: . izgleda da se svi boje zdravlja :lol: :lol:
je ,. pa da se po svitu priča da jedeš zdravo :P