bravo tanči,slazem se
Printable View
bravo tanči,slazem se
kao teta mogu vam samo reči da svu djecu volim i pazim kao svoju rođenu
osobno, kao što pazim da moje dijete nije balavo, mokro, izvučene majice iz hlača, otkopčanog patenta, zaliveno vodom, raščupane kose, zaprljanog nosa, mokre majice....pa čak i prljavih ušiju, tako pazim i svu djecu koja meni pod ruke dođu...pazim ih, mazim, grlim i ljubim ko da su moji rođeni...
to što se šire stravične priče o nama tetama i našem radu...mogu samo reči da mi je jako žai i da bi za uši uvatila onoga ko to izmišlja...ALI...kao i svugdje ima nas svakakvih i svašta se dešava, niko od nas ne zna šta se dešava kad teta zatvori vrata svoje sobe...
ja govorim u svoje ime...
trenutno radim u dječjoj igraonici gdje pazim djecu svih uzrasta od godinu dana do 14g
po pravilu ne bi trebali uzimati djecu mlađu od 3g ...ali sa zadovoljstvom izlazimo roditeljima u susret ako nemamo puno posla i primimo na jednu tetu 2 malenih ispod 3g...
od nas svi izlaze s osmjehom i vraćaju nam se s oduševljenjem grleći nas i ljubeći...i oni najgori vražićci kod nas nađu naćina da se smire i da postanu dio grupe...kako nam djeca puno skaču, puno trče, jako puno se znoje...uvijek pazimo da je temperatura prosotrije uredna, da je ventilacija kako treba naštimana, da ima svježeg zraka ako postane sparno, ako su žedni prvo moraju sjest i smirit se par minuta, malo se odmoriti i tek onda dobiju vodu iz jednokratnih plastičnih čaša koje odmah bacamo bez obzira što nam to isto dijete za pola sata opet traži vode... nam ne pada na pamet učiniti bilo što da nam se djeca razbole...ona osoba koja to radi za mene je monstrum i kreten...za takvu osobu nije rad s djecom i svoj rad može okačiti mačku o rep jer to nije rad već je to iživljavanje svojih frustracija i neprofesionalno obavljanje posla...
Osobno ne vjerujem u te priće ali, poznati su mi slučajevi gdje je teta čuvalica premlatila dijete ili naručila da roditelji kupuju neku posebnu hranu koje navodno dijete jede kod nje i obožava, a kada su roditelji iznenada došli ono obitelj jede a malecki bljuje tu hranu.Mislim da u vrtićima ipak vlada red bilo oni privatno ili državni.Ali šta rade tete čuvalice koje su same s djecom bez nadzora i koje nitko ne kontrolira ni sanitarna, niti ravnatelj ,ni prosvjetna inspekcija ...Mislim da problem nisu tete već roditelji koji djecu bolesnu dovode i objeđuju da su zdravi tete i druge roditelje.I u našoj grupi ima takvih roditelja .
Jassi,hvala :love:
kolegice brane,slažem se s tobom u svemu :love:
A što se tiče dovođenja bolesne djece u vrtić i ja sam bila ljuta na takve roditelje,a onda sam nakon dubljeg razmišljanja zaključila da zapravo nisu ni roditelji krivi,jer inkubacija svake bolesti ipak traje neko vrijeme i dijete je u jutro naoko zdravo(iako je bolest već u razvitku,dakle dijete je kliconoša,a mi to ne znamo i nema načina da znamo) a do 4-5 popodne je već skroz bolesno,a u međuvremenu je zarazilo sve oko sebe.Tako se meni desilo u studenom lanjske godine da sam dobila od djece crijevnu virozu izazvanu adeno virusom i da stvar bude gora prenjela sam to na kćer koja je završila u zaraznoj na infuziji i dnevnoj bolnici.Sreća je da je muž bio dobro,jer inače ne znam ko bi nas vozio i njegovao,jer je bolest bila stvarno gadna.Vrtić je,naravno bio desetkovan:eto tako da ja mislim da se jednostavno ne možemo zaštititi od svega,a od onoga što možemo,ja sam za cijepljenje protiv toga,pa sam tako cijepila svoju kćer protiv svih bolesti za koja su dostupna cjepiva i sve masno i platila,ali mirno spavam,pogotovo što se tiče hepatitisa.
:*Citiraj:
brane prvotno napisa
usput, meni nikad nebi palo na pamet postavljati kameru i nekoga snimati :lol:
a kad bi nešto sumnjala i imala potrebu za takvom akcijom, definitivno bi to bilo uz pristanak te osobe... definitivno uz pristanak! al daleko od toga, prije bi našla drugu tetu čuvalicu nego investirala u male kamere :lol:
brane :heart: :*Citiraj:
brane prvotno napisa
svim tetama cuvalicama javno dajem veliko hvala i puno pusa i zagrljaja...pa oni cuvaju i uce nase malisane koji ih jako vole :love: :heart: :*
Tanči i brane :love: ,
mi majke svakako nemamo brige radi teta kakve ste vi, ali čovječji je sklop takav (pogotovo kad se radi o vlastitoj djeci) da kad samo čuje takve ružne priče koje je možda negdje nekada napravila samo jedna teta (a možda čak niti nije), odmah to preslikava na sve i razmišlja samo o negativnom, ajmo sad malo svi skupa pričati lijepe priče o tetama koje se, budimo realni, puno rjeđe čuju, a možda ih ima još i više....
stijena, potpisujem.
uz svo poštovanje i pijetet koji odajem svim finim tetama, normalno je da roditelj gaji sumnje u pogledu brige i nastupa prema njihovoj djeci, pogotovo zato što zločeste tete zaista postoje! i sama sam angažovala tetu, nakon dugo razmišljanja. i sama se često pitam da li se ona brine o mom djetetu na odgovarajući način i razmišljam na koji bih način mogla to saznati. ipak, znam da je sve u redu jer je moja dvogodišnjakinja na kraju dana raspoložena, sretna i zadovoljna. mislim da su naša djeca u principu ogledalo tog odnosa i da ne mogu ne ispoljiti na neki način svoje raspoloženje ili stav prema osobi (ili osobama) koje se o njima brinu. mi samo trebamo otvoriti oči i uši i reagovati na prvi znak upozorenja.
rinama, i ja sam čula takvu priču, ali ona potiče iz sarajeva. mislim da ipak u tome ima istine, ali da su to izolovani slučajevi.
simple. staviti web kamere i pratit šta se radi. sve se snima. i nek znaju.
Nakon par intervjua sa tetama, ja sam svoje cure odlucila dati u vrtic jer je tamo ipak jedna kontrolirana sredina. Sto se tice toga da je za malo dijete bolji odnos jedan na jedan, u to sam sigurna, ali tko danas moze biti siguran da ce naci osobu od povjerenja, dovesti ju u svoj dom i prepustiti joj svoju djecu. Nakon sto sam cula price od frendica, ja u to nisam sigurna.
A sto se tice snimanja, ma da krsi i sve bozje zakone ja bih snimala jer bi barem tako bila sigurna da znam u kakvim sam rukama ostavila djecu, a ne da ih neka zena samara i silom hrani i pusta da placu po dva sata dok mene nema, a 10 min prije nego dodjem s posla pravi se da im cita slikovnice. A cula sam i gore price.
Svaka cast vama cure koje se bavite cuvanjem djece i dajete im svoju maksimalnu ljubav i paznju, ali vjerujem da ste u danasnje vrijeme vise iznimka nego pravilo.
Moda zvucim paranoicna, ali kad su u pitanju moja djeca, cesto sam sumnjicava i kriticna prema samoj sebi, a kamoli ne nekom nepoznatom ;)
ja vjerujem da ste pravilo, a o iznimkama se više čuje nažalost.Citiraj:
ivonna prvotno napisa
Mislim da ću i sama početi sumnjati da neke stvari nisu slučajne.
Počelo je proljeće i pojavio se veliki broj djece u grupi koja zimus nisu dolazila. Odmah sam primjetila nervozu i predavanje djeteta bez razgovora i smješka. Rečeno mi je da mu donesem kratke rukave jer da je danju jako vruće na terasi. Sutra dan sam zaboravila ponijeti kratke i predložila da samo podvrnu rukave od dugih kad zatopli ali mi teta otela ljuto dijete i lupila vrata u nos jer kao nije to isto. Inzistira da se na bodi kratkih rukava obuće majica kratkih rukava pa dugih a onda će oni skinuti ovu dugih oko podne kad zatopli. Ja tako napravila i naravno mali prokuhao najprije u tri majice a onda ga skinuli u kratke(ni ja ih ne nosim) i još mi ga poslali doma u kratkima jer su greškom stavili našu dugu majicu nekome drugome u ormar. Isti dan nos totalno začepljen,gusti zeleni šmrklji i evo ga danas temperatura..... :evil: Glupost ili ipak namjerno?
Ovo sa majicama je totalna glupost,ali ipak ne vjerujem da se maleni zbog toga razbolio,jer zeleni šmrkači znače bakterijsku infekciju,dakle morao je od nekog to pobrati i veliš da se isti dan razbolio,a to je ipak prebrzo,treba ipak dan-dva za inkubaciju prehlade.
Ne isti dan je samo procurio nos.Ma zapravo neću ni misliti da je to namjerno jer stvarno ne bi bilo lijepo. Valjda ipak samo glupost.
Ljudi dragi, ako je pola svega ovoga istina mi imamo veliki problem... Žalosno je da je možda većina teta ok, no samo jedna loša dovoljna je da nam baci crva u uho i da počnemo gledati drugačije. Moja frendica radi u jednom vrtiću i rekla mi je jasno i glasno da rade propuhe iz razloga "previše djece pa nek se malo prorijede"! Znam da su to izolirane sredine, možda je samo nekoliko vrtića sa tim pristupom, no opet mislim možda baš moje dijete sada sjedi na propuhu...
Đizus, ne mogu vjerovati :shock: Znači, ipak je istina :cry: Katastrofa! Brijem da je ipak takva večina a ne manjina :evil:Citiraj:
dada2 prvotno napisa
Nisam dugo pisala, ali na ovo se moram javiti.
Ja sam uvjerena da to radi i teta kod nas u jaslicama.
Od 4 tjedna u vrtiću već je 3 puta bio bolestan jako, a u petak sam došla ranije i našla ga kako se našetava bos po parketu samo u bodiću kratkih rukava.
Kad sam ga primila na ruke i vidjela kako su mu nogice hladne, mrak mi je pao na oči. Nakon 2 dana se razbolio i evo nas sada doma s začepljenim nosom i kašljem, te jaaaako krmeljivim očima.
Nemam komentara,osim da sam izvan sebe.
PotpisujemCitiraj:
Tanči prvotno napisa
I ja ovo moram potpisati. Osim toga, dijete će odmah osjetiti vaše negativne vibre prema teti koja ih čuva i to onda nikako neće biti dobro.Citiraj:
roby prvotno napisa
Podrzavam tete u vrticima i vjerujem u njih.
Ne kazem da se nikad nigdje nije desilo nesto kao sto vi opisujete u ovim groznim pricama, ali duboko ne vjerujem da je to ista sire od mozda koje patoloske osobe na tisuce i tisuce teta koje predano ili mozda manje predano, ali svejedno korektno, rade svoj posao.
buduci da mi je tema bila zakljucana evo ovdje je otvaram i zelim reci da to sto posto nisu urbane legende ni ostalo sprdavanje nego istina i istina!!
mislim da nije toliko problem u tetama nego u "vrhu" vrtica
a kakvu korist imaju od toga ako im nejdu pare u džep?! pa normalno da imaju kad imaju posla s manje djece!
a to o bakterijskim i viroznim crticama- da od propuha nisu to dobila je istina al je isto tako istina da kaj dijete bude prehladeno i napuhano (od propuha) i ima jako oslabljeni imunitet (od propuha) i naravno da ce tad jako lako pokupiti bakteriju ili virus kaj je tijelo vec oslabljeno. i naravno da onda niti jedno diejte ne moze samo do sebe se obraniti od bolestina jer su stalno prehladeni i sve se vrti u krug. nikad ne mogu doci na zelenu granu i othrvati se bolestinama kad su stalno na propuhu
ove price o propuhu i dolaze od mama koje to vide na vlastite oci a i od odgajateljica koje se ne slazu s politikom vrtica ili su ranije radile u takvom vrticu gdje se to radi NAMJERNO
buduci da sam bila otpiljena malo prije na temu, imala sam potrebu izreci svoje misljenje do kraja
i jos nesto:NAMJERNO se pregrijavaju sobe kako bi se djeca skinula u kratke rukave ili tanju odjecu i bila vruca (jer kak bi bilo da mame vele da se djeca smrzavaju) a zatim se radi propuh!
pa si zamisli kako bi bilo odrasloj osobi da vruca stane na propuh
ne budimo naivni jer se radi o nasoj djeci
a tko ne zeli u to vjerovati, ne mora, jer znam da je lakse ne vjerovati kad nemas izbora
moje dijete je frisko ispisano iz jaslica i trazim tetu cuvalicu, uglavnom probat cu se nekako snaci (jer je prosli tjedan zavrsilo na hitnoj radi gusenja od laringitisa koje je POSLJEDICA propuha-tak je krenulo)
nn24, ako si toliko sigurna u to što pišeš zašto se ne žališ? postoje tijela nadležna za rad jaslica/vrtića, možeš uputiti pritužbu.
neka me stručnije cure isprave ali mislim da imunitet ne slabi od propuha ;), osim toga ima puno roditelja koji dovode djecu koja nisu potpuno zdrava.
nisi bila otpiljena, napisala si da nisi pronašla temu, ja sam ti stavila link na nju i zaključala topic jer smatram da nije potrebno imati dupliće.
eto i mene opet :mrgreen:
držim i dalje da je to urbana legenda.
mali ide u jaslice i non stop je bolestan, ali ne krivim propuh, nego njegov slabi imunitet i hrpu roditelja koji dovode bolesnu djecu u vrtić. ne znam jesu ti o tome pričale te tete?
imam 12-godišnju kćer koja je išla u iste jaslice i vrtić i onda su kružile te priče, ali zamisli ona je vrlo rijetko bila bolesna, vjerojatno zato jer je imala bolji imunitet ili možda propuh na nju nije djelovao, ko zna!?
a di su tete dok su djeca na tom propuhu?
biće da bi i neka od njih uvatila propuh. i one su s njima u kratkim rukavima, valjda, ako nahajcaju grijanje. a možda i to namjerno rade da mogu na bolovanje, nikad se ne zna s tim tetama.:/
evo ja ovo velim iz osobnog iskustva i iz onog sto su mi pricale samo tete (doduse ne iz tog vrtica)
a iako imunitet ne slabi zbog propuha dal onda stoji da se neces prehladiti ako si na propuhu?! mislim da ne., cak ljudi znaju imat velike probleme radi toga a kamoli ne djeca
nisam mislila da sam otpiljena time sto mi se tema zakljucala nego time sto sam izrazila svoj stav koji se interpretirao kao potpuno pogresan i netocan s cim se ne slazem
ispricam se sto mi je ton sumnjiv (po blagosti, mislim) al eto danas sam se zakacila s ravnateljicom vrtica pa mi je to frisko-bolna tema i jos se nisam ohladila na istu.
znam da roditelji dovode bolesnu djecu (jer nemaju izbora)al sigurno onda propuh nejde u korist zdravoj djeci na nacin da se lakse othrvaju bolestima
evo za usporedbu: kod kuce svi radimo u drzavnim sluzbama gdje se dnevno susrecemo s vise od par stotinjak ljudi (skola, bolnica) i bilo smo bolesni gotovo svi zadnjih par mjeseci (zadnjih mjesec dana nitko) upravo kada je moje dijete bilo na dva mjesca ispisano iz jaslica da se malo oporavi od bolesti i da ga cijepimo (tada mi nije palo napamet da je i propuh u igri) i u to vrijeme nije bio ni jednom bolestan! kak je to moguce ako je dnevno bio u kontaktu s klicama a i bili smo i trgovackim centrima s njim, i u posjetama, dakle bio je u punom kontaktu s djecom?!
puno nelogicnosti se javlja, a da im je lakse u jaslicama s manje djece, to je istina
i kak im nejdu novcu u dzep? pa nekome ide, i tima kojima ide to i zapovijedaju ( smatram da su tu tete pijuni)
a sad vidim da je netko (nazalost ne sjecam se tko) spomenuo da je zabranjena klima u vrticima? nisam znala.. u ovom vrticu je ima i eto u ljeti, kad je vani bilo oko 30, unutra je klima hladila na 18- dosla sam na sastanak i skoro sam se premrzla
kad sam se pozalila dobila sam odgovor da je 18 stupnjeva idealna radna temperatura ?!
pa kaj su nasa djeca radnici? i jos spavaju pod tim klimama
istina mogu al bih to poglavljem zivota rado zakljucala i neda mi se s njim natezat jer je to nemoguce dokazatCitiraj:
Frida prvotno napisa
ja jedno- ona meni da moraju imat otvoreno da se prozraci
ma zraci kad djeca nisu u sobi!
Citiraj:
Frida prvotno napisa
Homeopati se ne bi složili sa tobom. :P
Kao i obično, s veseljem potpisujemCitiraj:
cvijeta73 prvotno napisa
Citiraj:
sirius prvotno napisa
Ozbiljno? Daj mi malo više info, baš me zanima, može i pp ;)
nn24, ne napadam te ali moram se osvrnuti na ovo:
misliš da je to u redu? po meni nije. mene to ljuti više od mogućeg propuha.Citiraj:
znam da roditelji dovode bolesnu djecu (jer nemaju izbora)
osobno, radije ću da tete prozračavaju prostor u kojem moje dijete boravi nego da je cijeli dan zatvoreno u prostoriji bez friškog zraka.
Teta čuvalica mi je pričala da ima prijateljicu koja čisti u vrtiću. Ona je rekla da tete ostavljaju propuh dok spavaju i sutradan odmah dođe manje djece. Meni je to danas čudno. Ja sam išla u jaslice i u vrtić i nisam bila nikad bolesna. Djeca od mojih frendica su stalno bolesna. Možda je to slučajnost. Možda su nam imuniteti slabiji, hrana nezdravija, virusa više.Citiraj:
anima prvotno napisa
Kod nas je situacija ovakva: od petnaestak djece koja idu s T-om u igraonicu deset je konstantno bilo bolesno protekla dva mjeseca. Oni su tamo dva sata, ni ne spavaju tamo, nitko ne pušta propuh (imaju i dežurnog za zatvaranje vrata :lol: ).
I opet klinci bolesni. Kad počne neka viroza, skoro svi se zaraze na početku dok ni nema simptoma.
ovako pitanje je dal se to radi namjerno! bar tako veli tema
ja veli da je namjerno i puno vas se slaze s tim jer te price octio dolaze iz samog vrtica
jasno mi je da djeca u okruzenju bolesne djece ne mogu biti zdrava ali zasto ih onda jos vise maltretirati namjernim propuhom?!
a i roditelji stvarno nemaju izbora.. gdje ces ostaviti dijete ako eventualno kaslje i kise a MORAS na posao!
ne kuzim kak je onda u skolama, tam je uvijek propuh, a djeca su zdrava :lol: . Svaki put kad netko otvori vrata,propuh je...., na odmoru su vrata sirom otvorena, prozori sirom otvoreni, a djeca na hodniku na propuhu! Kak to da se oni ne prehlade na propuhu, cudno 8) . Valjda učiteljice moraju na poduku kod teta, ne valja im taj propuh :mrgreen:
pa eto kad opet pitaš, odgovor je ne, nema nikakvog namjernog izazivanja bolesti.Citiraj:
nn24 prvotno napisa
po meni ti si u ovo ušla s predrasudom da je to jednostavno tako i ne može drugačije biti, a i optužuješ bez konkretnih dokaza.
evo moj je doma već neko vrijeme pa smo noćas završili na hitnoj s laringitisom, a nisam imala propuh doma.
auuuuuuuuuuuuuu kako je tužno kad jedan roditelj baca tako ružne riječi na odgajatelje
huh....
baš tužno......
Ma ne brini :love:Citiraj:
brane prvotno napisa
Uvijek ima ekstremnih
A ja kao i jassi šaljem :* našim sopotskim jaslićkim tetama :)