-
Ili da ti "liaising" bude tvoja privatna ginićka ili ginić. Od socijalca ne očekuj da će ti nazivat operatera po bolnici i sl. Onda si u režimu "dobar dan, evo mene", što je OK ako imaš vremena i sljedeći postupak za godinu dana. Socijalac će ti se vjerojatno skanjivat da zašto na laparaskopiju zdrava i da to još nije indicirano, u svakom slučaju nek' ti Tomić nešto napiše u smislu "ev. preporuka laparaskopija" ili tako nešto s ozbirom na godine da se ne gubi vrijeme itd. Neće te socijalac poslat isto na "dobar dan, ja mislim da mi sad treba laparaskopija". Osim ako nemaš anđela od socijalnog ginića.
-
I opet ponavljam, za IVF ti je bitnija histeroskopija da nemaš kakav septum na maternici, jer ti IVF zaobilazi jajovode i endometriozu (što se ev. može vidjeti stanje i operirati laparaskopijom). Kad te uspavaju mogu ti napraviti jedno i drugo, meni je sad žao što nisam davne 2003. kad sam bila na histeroskopiji odradila i laparo, ali nisam ja tad ovoliko znala, a i histero nije bila čista dijagnostika nego i radna (ablacija polipa na maternici). Tad sam bila preko svoje priv. ginićke došla do dr. Baumana.
-
thanks ina,
ma nije mi bas jasna ta razlika izmedu laparo..i histero.., ali nije ni vazno, tj, vazno je da doc zna kaj bi trebalo.
Kak sam sad bila kod Šimkea u Petrovoj danas sam dogovorila termin kod njega pa bumo vidjeli kaj bu rekao !
-
Evo kratkog menadžment summaryja: Histeroskopija ti ulaze histeroskopom kroz vaginu u maternicu i gledaju kakva je - uđu u nju kao što se ulazi u tenisku lopticu, gledaju ima li kakvih neravnina, polipa - to se vidi kao zadebljanje, septuma - to se vidi kao ispupčenje. Histeroskopija - ulaze histeroskopom kroz trbuh i gledaju kako maternica i jajovodi izgledaju bez da u njih uđu, ako treba, odstrane endometrioze ili sjecnu štogod (jajovod, ciste itd.). Otprilike tako nekako mi je objasnio dr. Šparac. Tebi za IVF de facto jajovodi ne trebaju, endometrioza pretjerano ne smeta, jedino ako imaš tu toksičnu tekućinu u jajovodu koja ubija embrije, ali to bi ti se vidjelo na HSG-u ili čak na boljem UZV-u jer se taj jajovod zadeblja. Ali bi ti eventualno implantaciji mogao smetat septum na maternici koji bi se, ako je mali, mogao eventualno vidjet na histeroskopiji. Evo, to ti je menadžment summary. Dr. će ti vjerojatno reći da ti laparaskopija ne treba, ali prepustit će odluku tebi. Zato ga pitaj i za histeroskopiju, tj. pripremi se za samo-odlučivanje, jer će se na to svesti, najvjerojatnije.
-
Ispravak netočnog navoda iz gornjeg management summaryja. Druga rečenica je trebala glasiti: "Laparaskopija - ulaze laparaskopom kroz trubh do izvan maternice itd."
-
Ma i ja nekak mislim da ce me mozda otkantati, ali ipak pokusavam kopati i dalje, a imounologijom mi se neda baviti, ovo mi se cini kao jos nesto sto bi se dalo.......nesto drugo ne vidim
-
Vjerojatno će te otkantati, ali ako stvarno misliš da bi ti trebalo / želiš na laparo onda bi ga trebala "drajvat" u tom smjeru. Ako želiš da ti kaže "ma, ne treba vam to", onda ti je OK stav "doktor će valjda znati". Ovisi, nela draga, što želiš. Medicinske indikacije za laparo - po tome kako se ravnaju na VV-u nemaš, a po tome kako se ravnaju u Sloveniji ili negdje vani gjde su IVF-ovi tipa 10.000 funti - imaš. Znači, nema ti objektivne istine, sve ti je "point of view". Good luck i mir ti želim, što god da odlučila/i :love:.