1. Ja se u 90% slucajeva igram sa svojim (a samim time povremeno i tudjim) klincima jer me uobicajeni igralisni smalltalk ne interesira previse,a i zelim se zabaviti sa svojim klincima kad ih ionako malo vidim zbog posla/vrtica. Zbog toga me dio susjedstva smatra cudakom, no za to me zaboli ona stvar - onima koji su me pitali nesto u tom smjeru odgovorio sam upravo kao i vama.Citiraj:
1. Roditelji uglavnom a) ignoriraju djecu, b) obraćaju im se samo kad su, po njihovom sudu, "zločesti", c) tada ih tretiraju bez ikakvog poštovanja.
Primjer: mama sjedi na klupi i ćakula s drugom mamom. Sinčići im se igraju, dolazi do neke razmirice, malo se posvađaju - mame se odmah razgrakću i počinju ih "častiti" naprosto preljupkim epitetima poput "budalo", "zločestoćo nijedna" uz popratne kvaziodgojne momente tipa "vidjet ćeš kad dođemo doma" ili "hoćeš da te namlatim po guzici" (na žalost, ne karikiram).
2. Roditelji djecu uglavnom šopaju junkom i taj isti junk velikodušno turaju u ruke i drugoj djeci (uključujući i mog jednogodišnjaka). Na komentare kako dijete to ne jede padaju ironični i uvredljivi komentari upakirani u pošalice ("Jadniče mali, zločesta mama ti ne da papati fine kikije!" - napredna verzija "Budemo mi mamu po guzi").
3. Roditelji zastrašuju i svoju i tuđu(!!) djecu, npr. komentarima o "velikom psu" koji će ih napasti ako odu daleko. Neki dan mi se dogodilo da je neki totalno slatki dečkić od koje 3 godine uzeo Kalebovu kanticu iz kolica, na što mu je tata rekao da je brzo vrati jer da ću ga ja istući(?!!!). Vrhunac je bio kad je jedna (naizgled simpatična) baka ubrala šibu i "u šali" priprijetila Kalebu da će to dati njegovoj mami (a.k.a. meni) da ga nalupa po guzi jer je maleni puzao po kamenčićima i nije htio u kolica.
Tudje izreke u pravilu komentiram potiho Vedranu, a ako netko drugi me nesto pita tog tipa tad mu kratko kazem da je kod nas doma drugacije i da takav pristup ne podrzavam ... u par navrata sam se umijesao u tudje stvari (sa dobrim razlogom), najcesce kad sam vidio da su djeca nepravedno optuzena za nesto ili da ih se zaista nehumano tretira. Ljudi su uglavnom ostali bez teksta i nisu puno negodovali nego su se obicno maknuli od nas.
2. Kaj se tice junk klope nismo neki hipercistunci - doma nema smokija, bombonica itd, no klinci ih slobodno mogu klopati na npr. rodjendanima ili slicnim mjestima pa tako i na igralistu, ali uz dva uvjeta - kolicina je koju mi odredimo (tu nismo drasticni) i odmah prerezemo svako nutkanje (nasi klinci vec razlikuju sto je prava gadost tako da nema nijedne klope za koju bih zaista morao intervenirati vec oni sami kazu da nesto ne vole, a ljudi ih onda nekad idu nutkati do besvijesti pa to onda rezemo odmah - "hvala, oni to ne jedu"
3. Komentare tog tipa uvijek objasnimo (i to naglas) - "teta ne misli ozbiljno" ili "to mi ne radimo" ili "to nije dobro sto je stricek rekao".
BTW, jedna od najzabavnijih slika mi je ona kad 7-8 roditelja sjedi vazno uokolo pjescanika i nesto klafra ili citanovine, a u pjescaniku njihovi klinci, moji i ja. :mrgreen: 8)
No, nase igraliste je i tako 90% vremena pusto tako da bismo ga mogli maltene privatizirati ... osobito pjescanik.
Za kraj jedna friska zgoda: u subotu hoce neka mala u pjescanik,a mama kaze "ne idi, tamo je prljavo, a i macke kakaju" i onda se mala ode igrati na livadu, pripisa joj se pa ju mama uzme i mala se popisa tik uz igraliste (na rubu bas te livade gdje se ona valjala).