ok. Ne kupujemo izdajalicu. :) Do daljnjeg. Možda bebač bude mala gladnica pa uopće ne budem imala problema s izdajanjem i viškom mlijeka. :D Curke hvala vam! ;)
Printable View
ok. Ne kupujemo izdajalicu. :) Do daljnjeg. Možda bebač bude mala gladnica pa uopće ne budem imala problema s izdajanjem i viškom mlijeka. :D Curke hvala vam! ;)
Da bebe mogu biti s mamama 24h dnevno nakon rodjenja, ne bi mame toliko morale razbijati glavu sto ce s tolikim mlijekom, razbijanjem kvrga.. bebe bi sisale kad zele, bebe bi bile happy, mame bi bile happy. Cure borite se da bebe budu stalno s vama :)Citiraj:
Žaklina prvotno napisa
U Čk smo bile staaaaalno zajedno :love: ne mogu ni zamisliti kako je biti bez svoje bebe i da ju vidiš samo dok ju "donesu na podoj" :evil:
Anchie76, to bi bilo prelijepo... :love:
Jazzmama, ti si sretnica, ja sam čula da mami čak znaju donijeti FRIŠKO NAHRANJENU BEBU... :shock:
I ja sam mislila proći bez izdajalice pa sam na kraju iz rodilišta zvala MM (negdje oko 5 ujutro) pa je on već od prije 6 čekao pred Getroom da se otvori i da mi donese (kršitelj koda)ovu izdajalicu. Da je F. bio stalno sa mnom, vjerujem da bismo tu epizodu preskočili. Inače, nisam se voljela izdajati na izdajalicu (mislim da mi nijedna ne bi odgovarala) jer bi mi bradavice nakon toga bile purpurne, ma šta purpurne, crne skoro (valjda od nakupljene krvi, nemam pojma). Uglavnom, nije mi se sviđao osjećaj. srećom, to se brzo regulira kad dijete dobro papa.
Cure svakako si isprintajte i ponesite u bolnicu ovo :love:
Anchie76, :*
Sve ste rekle cure, nema se više što za dodati. Potpisujem i nadam se da će se i u našim rodilištima stvari napokon početi kretati nabolje.
A da bi krenule - vi ste te koje morate inzistirati da djeca budu s vama. Moze RODA traziti koliko god hoce da djecu daju mamama, ako su mame ok s tim da budu razdvojeni i ako ne zahtjevaju promjene, osoblje nece promijeniti praksu. Vi ste te koje radite najveci utjecaj - dajte im do znanja da vam je neprihvatljivo da budete odvojene od djeteta :)Citiraj:
MARIE prvotno napisa
Kad se male ruke slozeeeee.... :saint:
Imam (kršitelj koda)ovu, super zadovoljna !
I mogu reć da me spasila sad kad sam se vratila na posao gdje se izdajam, i to mlijeko MM idući dan daje malenome za doručak i ručak.
Ipak trebam napomenuti - dok sam bila na porodiljnom i stalno s malim, nije mi trebala.
Ni meni još nije bila potrebna izdajalica (za početnu prepunjenost ruke su br.1) ali za 3 tjedna se vraćam na posao i razmišljam da je kupim.
La mama, (ili neka mama upućena u ovo) molim te ako možeš napiši kako se izdajaš, tj. gdje spremaš mlijeko na poslu, transport kući, pohranjivanje kod kuće, je li TM nepopijeno mlijeko iz bočice od doručka ostavi za ručak ili ga baci pa za ručak vadi novo iz hladnjaka, koliko dugo ga koristiti nakon što se izvadi iz hladnjaka, i na kraju je li ti pijenje izdojenog na bočicu imalo kakvog utjecaja na dojenje (u smislu prihvaćanja dojke). I da, kako često steriliziraš bočicu i izdajalicu? Nadam se da ne gnjavim s ovoliko pitanja!
Mlijeko u frižideru držim do 24 h.
Ne bacam nepopijeno mlijeko osim ako je bilo podgrijano do kuhanja.
Nakon što ga izvadim iz hladnjaka do 3-4 h ga iskoristim.
Steriliziram (iskuhavam u vodi iz Brite) jednom u danu ili dva dana, ostatak vremena samo isperem.
LIMA, evo par informacija.
Na poslu imamo hladnjak u kojeg spremam mlijeko. Koristim (kršitelj koda)ovu izdajalicu, a mlijeko spremam u bočicama. Doma ga odmah stavim u zamrzivač, u dozama po 100ml, koje su malenome dovoljne za jedan obrok.
Nepopijeno mlijeko (ako ga ima, jer uglavnom sve popije) preko dana ostavljamo za navečer, mliječnu kašicu, gdje ga pomiješamo sa rižinim mlijekom.
Muž ga uspavljuje s bočicom, i to mi nije imalo nikakvog utjecaja na dojenje. Mislim da je ipak dosta velik (skoro sad 11mj) da bi mogao dobiti konfuziju bradavice (savjetnice, javite ako sam u zabludi).
Inače, muž mi kaže da ako je sisaljka za veće bebe, da začas popije tih 100ml - u 2-3 cuga, i ne uspava se mlijekom nego još dodatnim nosanjem, pjevanjem, ... tako da je bolje ako se koristi sisaljka za manje bebe - ispije ga sporije, i zaspe dok dođe do kraja bočice :)
Sterilizaciju radim cca svaka 2 tjedna. Inače operem u blagom deterdžentu, isperem s puno vode i ostavim navečer da se osuši za sutra ujutro na čistoj krpi za posuđe ili papiru. Primijetila sam da ukoliko ostane nešto vode na izdajalici, počne stvarati neke neugodne zvukove :mrgreen: koji odzvanjaju u WC-u ... pa je bolje pobrinit se da bude skroz suha.
Inače, izdajanje mi uzme nekih pola sata do 45 minuta. Prvo sam se trebala izdojit odmah negdi oko podne-jedan. Sad, 2 mjeseca nakon što sam se vratila na posao, izdajam se negdi oko 3-4 sata, prije nego što krećem doma, tako da mlijeko ni ne spremam u frižideru.
Cure, HVALA na odgovorima!
Da ne kompliciram dalje, konkretno moja situacija, tj. može li mlijeko preživjeti ovo:
- izdajanje navečer i/ili rano ujutro, spremanje u hladnjak, vađenje iz hladnjaka ujutro i vožnja do moje mame (oko pola sata), tamo ponovno u hladnjak (ili ne?), grijanje i obrok oko 10, 11 sati ovisno kad je mali gospodin gladan?
- mislila sam mlijeko do mame voziti u termo torbi ili onoj maloj termo torbici za bočicu - je li to dovoljno (ili moram voziti cijeli hladnjak na krovu auta :) )
LIMA, mislim da može ovo ići. Kad dođeš do mame, stavi za svaki slučaj mlijeko u hladnjak da nije na sobnoj temperaturi. Za pola sata vožnje nije potrebno stavljati mlijeko u termo torbu. Jedino ne znam kad okrenu vrućine - tu neka savjetnice kažu svoje. Mislim da bi u tom slučaju dobro došla termo torba. I ja razmišljam o njoj, pogotovo što se moram voziti oko sat vremena do kuće.
Pripazi samo na poslu da se ne prepuniš - ne znam kakvo ti je radno vrijeme i koliko često si bebu do sada dojila. Prvih dana možeš očekivati da ti se prsa prepune, ali ćeš se vremenom prilagoditi novome tempu. Mislim da imaš dosta korisnih informacija na:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=96&Tekst2ID=277
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=240&Show=1776
Sretno ! :)
La mama :*
Tekstove sam već proučila! Ja se najvjerojatnije na poslu neću moći izdajati (radim u školi) ali izbivat ću u prosjeku 4 sata pa se nadam da se neću jako "prepuniti" jer i sada dojim otprilike svaka 3 sata. (Nadam se da đaci neće previše :shock: u moje novo poprsje)
Što se tiče izdajalice čini mi se da je (kršitelj koda)ova dobila najviše bodova pa ću nju i kupiti.
ja imam rucnu (kršitelj koda)ovu i bas sam zadovoljna.frendica mi je isto ima i mislila je da ona na struju bolja kupila je i zeznula se.te elektricne te isisaju kao kravu.kazu da su jako bolne bradavice nakon i unistene
e sad... U Getrou, koji se spominje kao najjeftiniji, imaju 2 vrste. Jedna ima naziv "Isis" (bočice s plavim rubom) i jedna isto izdajalica, bočice su svijetle, tj.prozirne. Koja je bolja? Ova s plavim rubom je 20-ak kuna skuplja, inače neznam kako da vam drugačije objasnim, dosta su slične... :/
to je ista vrsta izdajalice (isis) samo je jedna u pakiranju sa 2 bočice, a druga sa via posudicama za čuvanje mlijeka. bočice imaju 125 ml, a via posudice (koje inače možeš kupiti posebno u paketu od 10 kom za 150 kn) imaju 180 ml. ja imam izdajalicu sa bočicama, a posudice sam kupila posebno za zamrzavanje mlijeka.
(kršitelj koda) je stvarno odličan izbor
Puno toga ovisi o obliku izdajalice i obliku bradavica, morju biti podudarni. Takodjer, neke zene imaju osjetljivije bradavice i, kao sto se treba nauciti i naviknuti na dojenje, tako se treba nauciti i naviknuti na izdajanje. Znaci, nije problem u elektricnoj izdajalici (BTW, znam zenu potpuno zadovoljnu njome), nego niza stvari.Citiraj:
kazu da su jako bolne bradavice nakon i unistene
Kod izbora izdajalice bitno je paziti da dio u koji ulazi bradavica nije manji od same bradavice, to je prva stvar koja je moze ostetiti. Poslije toga je bitna i jacina usisa, te nacin na koji je postavljena bradavica i areola u dijelu koji usisava, te nacin kako ih taj usis izoblicava. Zato bas i ne bih preporucavala nekog odredjenog proizvodjaca, nekome je super (kršitelj koda), a nekome i obicna trubica od 30-tak kn. Ako se vec kupuje izdajalica, bilo bi super da se negdje moze isprobati (imate prijateljicu koja ima izdajalicu? probajte!) da ne biste bacali novac.
Uzmite kao opciju i rucno izdajanje i razmislite: najmanja je sansa da se bradavice ostete, najbolje se prazni dojka (i kod izdajanja izdajalicom treba se rucno masirati za dobro praznjenje!!!), najjeftinije je - svejedno morate uciti izdajati, izdajalicom ili bez nje.
Mogu li se za pohranu mlijeka u zamrzivaču koristiti bilo koje plastične čašice s poklopcem, ukoliko se prije steriliziraju?
A gdje ima to za kupiti? Posudice Via- ima li negdje da pouzdano znaš da je jeftinije? Ili svuda koštaju 150 kn?Citiraj:
khaa prvotno napisa
S prvim djetetom bradavice su mi bile tako ravne da nema šanse da bi ih stavila u bilo kakvu izdajalicu. S drugim djetetom mi je u odsutnosti dobro došlo izdajanje, i to izdajalicom Tomee Tipee (iz DM-a, možda nisam baš točno napisala naziv). Nešto je jeftinija od (kršitelj koda)ove, a princip izdajanja je sličan. Sastoji se od svega 3 dijela koja se jednostavno montiraju. Jedino što mi se čini da uspije isisati mlijeko iz kanalića ispod areole, a ono gore nema šanse da dohvati.
Negdje na forumu sam pročitala da se mogu koristiti i sterilne čaše za urin pa sam ih i ja kupila ali još ih nisam isprobala. Imaju 100 ml i koštaju 2 kn.Citiraj:
Layla prvotno napisa
E sad, ne znam koliko ih se puta može sterilizirati jer na onim (kršitelj koda)ovim piše da su predviđene za (samo!!) 4 sterilizacije, a onda da ih se koristi za npr. kašice, ali ne više za sterilizaciju.
Pa da, u tome je bed. Tko zna, možda mi neće niti trebati, a da dam bezveze lovu..
Evo, ja se danas po prvi put za probu izdojila, i to (vlasto)ručnom izdajalicom :) , izdojila (pih!) 90 ml (iz jedne). Sva sretna ulila mlijeko u bočicu, kad ono... Malac ni da bi! Prevrće je po ustima, nema šanse da povuče, gleda sav u čudu bočicu (kakva ti je to sisa???), okreće je u rukama, a na kraju se igrao s njom. Ne moram ni reći da SVE što uzme u ruke stavlja u usta, osim, naravno, ove igračke. Nemam pojma što da radim, pokušala sam mu dati na žličicu i srkće, ali više prolijeva nego što pije, ne zato što mu curi iz usta nego što mlati rukama i nogama pa me gurka. Izgleda da će se baka morati dobro naoružati strpljenjem!
a da mu baka dade mlijeko na žličicu?
Ja sam se isto za probu izdojila i dala sam mu piti iz bočice, a on je povukao k'o muško :) Ipak bi ga htjela naučiti na žličicu ili na čašu. NIkad nije pio iz bočice, osim ono u početku kad sam izdajala nekad preko noći (kad se ne bi često budio), ali to nije htio piti.
Uh, koje komplikacije! Da bar mogu biti s njim do barem prvog rođendana...muka mi je od tih bočica!!! Ali, morat ću prije na posao.. :(
Samo je baka mogla nahraniti D-a mojim m. na bočicu. Ja u tome NIKAD nisam uspjela. Valjda mu mirišim na nešto bolje :)
nakon prvog poroda sam izdajalicom uspjela pokvariti sve sto se pokvariti dalo. slusala one koje nisam trebala i stvorila hiperprodukciju, ziva katastrofa. trebalo mi je tjedne i tjedne da koliko-toliko popravim stvar.
sad, nakon drugog poroda, izdojila sam se samo jednom, u rodilistu i to jer su mi cice bile prebolne i prepune. i nikad vise. niti jednog problema, sve super. dojenje na zahtjev i stavljanje djeteta na cicu je bolje od bilo kakve izdajalice.
Zbog toga sam i napisala da će se baka morati naoružati strpljenjem, jer ću joj reći da ga hrani na žlicu.Citiraj:
MGrubi prvotno napisa
Ne znam samo trebam li još pokušavati s bočicom ili se lijepo (što bih ja najradilie) pozdraviti s njom. Probat ću mu dati na kljun, možda ga prihvati, ali čisto sumnjam.
Ja imam mini-electric od Medele - super jednostavna i izvrsna. Moja beba skoro ima 7 mjeseci, a kad je imala 4 ja sam pocela raditi. Sa izdajalicom smo uspjeli odrzati 100% "dojenje" do 6-og mjeseca. Ja se jos uvijek izdajam na poslu. Brza je, dobro stimulira bradavice, bezbolna ...
Curke molim za pomoć, naime mi ne dojimo jer Dora nikako da prihvati cicu :cry: , ali ja se zato izdajam pa uz adaptirano papa i moje mljekeco
E sad, muči me par sitnica, dakle ovako
1. Često nam se dogodi da Dora ne isprazni cijelu bočicu koju sam joj pripremila, a meni žao baciti, da li taj ostatak mogu ostaviti i ponuditi joj kroz tri sata ponovo?? Radi se o mlijeku iz fridža koje sam ugrijala pod mlazom tople vode
2. Znam da se mlijeko iz zamrzivača ne smije miješati sa svježe izodjenim, mene interesira da li to isto vrijedi i za mlijeko izvađeno iz hladnjaka?
Gdje se može kupiti (kršitelj koda) izdajalica električna?u dm.u imaju onu za ručno a rekli su mi da je bolje elektricna?da li ima u apotekama?hvala
danchi
1. neke mame daju, neke daju samo ako je sljedeci obrok za pola sata, neke prije ponovnog davanja prokuhaju, a neke bacaju - u tom mlijeku ima bebine sline, ali ne znam koliko je stetno kad odstoji, zato sama odluci
ili jednostavno spremaj manje kolicine, pa odmrzavaj prema potrebi
2. je, vrijedi i u tom slucaju. mlijeka razlicite temperature se ne mijesaju, nego novo mlijeko moras ohladiti u frizideru, pa tek onda pomijesati
petral, uvoznik za Hrvatsku http://www.kadulja.hr/ raspitaj se direktno kod njih za najblizu maloprodaju, tako je najbolje
medjutim, elektricna (ili baterijska, imas ili na struju ili na baterije) je bolja samo utoliko sto ce ti se ruke manje umarati.
za koju svrhu ti treba, odnosno koliko se cesto izdajas?
pa neznam, naime tek trebam roditi u 5.mj.pa ce mi valjda jednom i zatrebati :lol:
pitala sam prijateljicu ona kaze da su (kršitelj koda)ove najbolje a u dm imaju samo te rucne, a kao lakse je sa ovim elektricnim.. :)
onda ne kupuj dok ti ne zatreba
vecini mama ne treba izdajalica
jednostavno nazoves SOS i dobijes upute za rucno izdajanje ako bas dodje do problema
(kršitelj koda) :naklon: ako ti baš bude trebala
meni u rodilistu rekli da je tomee t puno bolji od (kršitelj koda)a pa sam kupila tt i super mi je
(kršitelj koda)ova, ali kada dođe do mastitisa ni to ni masaža, ni obloge ne pomažu, meni na žalost samo Voltaren, što ti ne bi preporučila.