i kod nas je ovako sa spavanjem,al se zato F. budi vec oko 6h ,sa tim da prospava cijelu noc bez budjenjaQuote:
Originally Posted by Luna Rocco
Printable View
i kod nas je ovako sa spavanjem,al se zato F. budi vec oko 6h ,sa tim da prospava cijelu noc bez budjenjaQuote:
Originally Posted by Luna Rocco
Ne znam dal znate kolko ste sretne....Quote:
Originally Posted by s_a_n_d_r_a
Moja Tea ide na kupanje poslije devet, nemremo ju dobiti prije. Onda se neda van iz kade pol sata. Do deset se valjda uspijemo odvući u krevet, a onda si ona otpjeva cijeli repertoar pjesmica, skače po krevetu i slično i ponekad se to oduži do 23 h, a znalo je i do pol dvanaest. Probudi se uredno u osam. Onda s njom vodimo rat kad treba popodne na spavanje pa nekad ni ne ode jer neće zaspati nakon i više od pola sata u krevetu. Pa se počne žaliti da je gladna samo da bi ju odnjela dolje pa da se izvuče iz kreveta. Znam da sva djeca te dobi spavaju po danu, a ona to nekad preskoči. Ja ne znam kak ona funkcionira s tak malo spavanja, al ja nikak.
Nekad zaspi dobro, al najčešće je ovak.
znam :mrgreen:Quote:
Originally Posted by TeinaMama
Zaista ste sretne! :zavidni smajlic:
Ja sam,kako je netko gore napisao,nadobudno pratila savjete-drzati se rutine i pokusavala je uspavat u "normalno" vrijeme. :roll:
Mucile smo se ponekad i po 2 sata! Sad se samo mogu lupit po glavi zbog toga.
Ljepo mama procitala striceka Joula i prepustila dami rijec.
Ona jednostavno ne zeli spavati bez mene!
Pa nekad ide spavat oko pol 9(najranije) ili oko 11(rijetko).
Prosjek nam je oko 10.
Totalno neproblematicno.
Ona veli-aju-aju,primi me za ruku i vodi u sobu ili sama ode do kreveta i ceka. Dakle sasvim jasno pokazuje kad joj se spava!
Legnemo i zaspi naaajkasnije za 10 minuta.Spava do pol 9 u prosjeku.
Po danu isto tako.
Ne gledam na sat. Ona mi veli kad hoce spavat.
Eh da,i nemamo tu famoznu rutinu.
Ponekad ostanemo kod bake ili se zaigramo ispred zgrade do 8,nekad se kupa navecer,nekad ne... Totalno smo fleksibilni i po misljenju mnogih ne bas dobri roditelji zbog toga.
Mislim da bih poludila kad bih znala da MORAM biti u 8 doma. Mislim,vecinom,skoro uvijek jesam,ali kad mi se hoce da ne mogu ostat...
Nas je taj "raspored" zbilja spasio jer imam dvoje male djece odjednom, i jako brzo nakon rođenja smo primijetili da i njima paše rutina, jer su sve radili zajedno, u isto vrijeme, a usput su se i međusobno družili. Nikad nismo forsirali i protiv njihovih želja tjerali ih u krevet nego su sami od sebe prihvatili i naučili tražiti odlazak na spavanje, odlazak na pranje, odlazak u kuhinju radi jela itd. I sad im odlazak na spavanje u isto vrijeme puno znači ne samo zbog odmora nego i zato što su to njihovi rijetki trenuci kad su sami, bez prisustva treće osobe, pa u tim trenucima izmjenjuju nježnosti i osjećaje koje ne pokazuju kad je još netko prisutan, a ja se topim od dragosti dok ih iz prikrajka slušam i gledam. :love:
I mi ponekad ostanemo sve do 8, pol 9 vani pred kućom ili na ulici i, naravno, onda preskačemo kupanje jer smo svi skupa već zreli za krpe, ali ipak se trudimo imati ustaljeni red. Ne znam da li to ima veze sa tim rasporedom, ali Stela i Sven su smireni, društveni i iznad svega empatijski nastrojeni klinci, a imaju tek 27 mjeseci.
neman ja ništa protiv da tuđa djeca idu spavati i poslje ponoči ako
žele ali iskreno kad sam vanka pa djeca vrište,plaču i vidi se da su razdražljiva a njihovi roditelji sjede i ne obračaju pažnju po meni maltertiraju djecu
kao i mi svi i djeca su individue za sebe pa neki hoće spavati na vrijeme a neki ne, zato im tako treba i pristupiti. najbolje je prilagoditi se djetetu (naravno ako se to ne kosi s navikama obitelji) a ne prisiljavati ga na nešto što nije njegov ritam bilo da se radi o kasnom ili ranom lijeganju. dok je Dominik bio manji išao je spavati uvijek poslije Dnevnika, preko ljeta bi malo produžili radi šetnji ali smo se uglavnom držali rasporeda i nismo ga htjeli brkati. međutim sad kad je "veliki" dečko od 2,8 g i došlo je ljeto pustili smo ga do 22 h i baš nam to paše, pogotovo zbog mora jer ćemo napokon ove godine možda stići i na neki koncert i sl. i super je što je on automatski produžio i buđenje pa sad vikendom fino spavamo do 8 i još popodne po 2-3 sata (inače se budio oko 6)! ali zato ćemo s promjenom vremena i pomicanjem sata opet uvesti zimski režim i ići u krpe u 21 h!
Luka 21:00
Nika 21:30
Budjenje 07:30 oboje.
Prošle godine na moru sam si mislila "da li je bolje da dijete ide na spavanjac u 8, pa ti ne možeš nigdje maknut, ali si miran ili je bolje kad malo duže ostane da možeš otići u šetnju?" Onda je na drugi rođendan (01.01.07) došlo do totalne promjene, pa smo uspjevali zaspat tek 12-1:30 (da, u noći). Mi smo se tješili da je to zbog gostiju. Onda se to izregulisalo na 9:30-10 sati. Sad opet imamo poremećaj jer "nam je mrav odnio pipu" pa je ne tražimo nešto pretjerano ali nismo još pronašli adekvatan način da se smirimo pred spavanje. Zato uživajte dok traje. Jer odgovor na gore postavljeno pitanje je pod broj jedan :mrgreen:
Evo Tea je jučer zaspala u 23h nakon što smo sat i pol prije toga bile u krevetu i pričale priče i pjevale pjesmice - sva samo da bi zaspala. Ujutro se probudila u 8 i sad nema šanse da ju stavim spavati popodne. Vani se igra i uopće nije umorna. Jel to vama normalno?? Sad da ju idem stavit spavati je definitivno i prekasno za popodnevno spavanje, a niti ne želi ići. Ja više nisam pametna do koje granice poštivati njene želje glede spavanja. Ja se stalno bojim da premalo spava.
I moj bebonja ide spavati rano: između pola 8 i 9 navečer, a budi se oko pola 8-8 ujutro; uz naravno buđenje tokom noći zbog cicanja, pa zbog zubića, komaraca....
Baš sam sada razgovarala sa MM-om o toj temi, kaže on "da nema šanse" da Zala čak i kada poraste (dakle 2-3 godine ili više) ide spavati iza 22h.Kažem mu kako se vjerojatno promijeni bioritam kako dijete raste i kako mu je sve zanimljivije ostati budan.Onda mi je rekao jednu zanimljivu stvar.On se sjeća, isto kao i ja, da su on i seka isto išli na spavanje odmah iza crtića, kao i svi njegovi prijatelji u to vrijeme.Da su i njegovi roditelji išli rano spavati, najkasnije do 22h.Što je istina kada malo bolje razmislim.Ja mislim da su se promijenile navike nas roditelja (svi duže radimo pa nam odgovara da dijete ide kasnije spavati da što više vremena provedemo s njim ili npr. da možemo u šetnju navečer kada smo na moru i sl).Onda je je tu i TV.Npr. meni je bio naj događaj kada sam bila mala slavlje Novogodišnje noći, jer sam JEDINO onda mogla ostati budna do ponoći!A evo, danas su mali klinci bez pol problema budni do ponoći.Ne znam, možda sam u krivu i možda i mene snađe ta budnost do kasno u noć.No ja i dalje mislim da je to najveća "greška" roditelja i njihovih navika ili možda njihove komocije!
Meni se događa da me susjedi poprijeko gledaju što u 20h odlazim iz šetnje kući jer djeca idu spavati, "pa ljeto je, još je nebo plavo, svi su vani...truc truc". I onda ide komentar "je, tak ih je zdresirala da može gledat film i uživat navečer bez djece". Činjenica je ta da moji klinci vole svoj mir i dobrovoljno idu u krevet između 20 i 21h, nikad nije bilo cjenkanja ni plača, nikakve drame (zasad). Bila bih licemjer kad ne bih priznala da mi tako i paše jer mi dvoje male djece od jutra do sutra (a uglavnom sam preko dana sama s njima) popiju krv na slamku i iscijede i zadnji trun snage, i zbilja mi dobro dođe tih par sati navečer, da se opustim, provedem koju minutu sa MM-om, popeglam u miru i sl. I ne osjećam se grozno zbog toga jer sam ujutro odmorna i spremna za nov dan i za ubojit tempo koji nabijaju dvoipol-godišnji blizanci.
Čini mi se da je veća komocija držati klince u gostima/šetnji/izlasku/pred TV-om dulje no što im to paše zato da bi roditelji popili još jedno piće ili ispričali još koju priču sa frendovima i sl., a djeca bi možda išla spavati, ili su već toliko prilagođenog bioritma da bez problema ostaju dugo budna. Meni osobno je takva roditeljska komocija destruktivna i daleko gora od ove moje "komocije". Barem smo svi naspavani, smireni i uvijek dobro raspoloženi, a druženja, izlaske i duge šetnje imamo vremena nadoknaditi.
Barbie, i ja se sjećam crtića i zadnjih reklama prije Dnevnika... :mrgreen: bilo mi je krivo što starci i starija sestra gledaju film u 20h, a ja sam u krevetu sa medekom, ali ne osjećam se zakinutom ni za obiteljske zajedničke trenutke ni za nepogledan film. Sasvim sam dobro ispala. :mrgreen:
[quote="mamasch"]Čini mi se da je veća komocija držati klince u gostima/šetnji/izlasku/pred TV-om dulje no što im to paše zato da bi roditelji popili još jedno piće ili ispričali još koju priču sa frendovima i sl., a djeca bi možda išla spavati, ili su već toliko prilagođenog bioritma da bez problema ostaju dugo budna. Meni osobno je takva roditeljska komocija destruktivna i daleko gora od ove moje "komocije". [quote]
Vidis kod nas je sasvim drugacije. Vecer 21-23 nam je najbolje doba za igru. Nikakvu komociju nemam, TV ne znam kada sam pogledala, nasla se frendovima....veceri su iskljucivo za H.
:?Quote:
Originally Posted by Barbie
Da da, ja sva onak komotna nemam navećer ni pet minuta za sebe....
Moja komocija izgleda tak da Teu odemo kupati u pol deset najčešće jer se prije toga igram s njom i ne radim nikakav svoj posao. Onda sjedim u kupaoni dok se kupa negdje pola sata i igram s s njom i naravno strah me maknuti se iz kupaone da joj se nešto ne dogodi u kadi. Dođe deset sati kad ju spremim u krevet. Onda ležim s njom sat vremena pokušavajući ju uspavati. Naravno da se meni već spava dok ona zaspi, ali ja se onda lijepo onak umorna moram ustati, potrpat suđe u mašinu, i još ponešto napraviti, ituširati se i negdje poslijepo pola noći idem spavati. Baš sam komotna jelda? Televizijski program vjerovali ili ne na znam ni kak izgleda.
I ja uistinu mislim da roditelji djece koja idu rano spavat stvarno mogu pogledat pokoji film na tv ili se bavit nekim svojim hobijima. Ali to im ne mogu zamjeriti jer mislim da je odlazak na spavanje rano dobar za djecu i da njihova djeca imaju upravo onakav raspored kakav bi trebala imati.
Samo, please, nemojte mi pričat da sam komotna!
Mi oduvjek idemo spavati oko 8, sad se to malo pomaklo do 9. Ali po ovoj vrućini idemo nešto kasnije van, pa onda i kasnije spavati. Ali ja isto ne razumijem da djete od tri godine (primjer moja susjeda) bude s njima vani do 23 sata, onda sva umorna sa ne da okupati ni obući, a ujutro plač u 6 sati jer je bude za jaslice. I onda se žale da je ujutro nikako ne mogu probuditi. Kod nas se zna da ni gosti ni izlasci niti bilo što drugo ne mogu poremetiti taj plan. I mi znamo sjesti pred kućom sa susjedima (dva ulaza-6 stanova) i Matej se zaigra, ali lijepo prekinemo igru i idemo na kupanje i spavanje. I gotovo nikada se ne buni ili traži još malo, ali kad to malo prođe, bez problema ide. Ali nije bilo lako u početku. Bunio se, a mi bili ustrajni. I sad nema problema....
Quote:
Ma nemoj se odmah ljutiti! Nisam ti rekla da si komotna i ne znam zašto to osobno shavaćaš!Shvaćam te da si u speed-u jer vidim da ti nitko nema pomoći oko brige o djetetu i sve moraš sama, onda donekle i shvaćam da se ljutiš kada ja kažem da su neki roditelji komotni.Meni u puno tih stvari koje si ti nabrojala pomogne MM,pa i tako dobijem na vremenu i odmoru za sebe i puno sam opuštenija!Ali gledam situacije svojih prijateljica koje imaju isti problem kao i ti i gledam svoju situaciju.Možda samo imamo sreću što imamo dijete koje želi ići spavati u normalno vrijeme.No mi smo od samog početka imali istu rutinu u isto vrijeme i isto tako mi ne možeš reći da taj naš trud uopće nije utjecao na stvaranje njenih navika spavanja.Barem što se večernjeg spavanja tiće.I da, sada mogu u miru pogledati film sa MM-om,porazgovarati i odmoriti se od radnog dana, sve negdje do ponoći kada se budi za prvo noćno dojenje!I drago mi je da smo ustrajali na tom stvaranju navika. I znam da svako dijete ima svoj bioritam i karakter,ali isto tako vjerujem da u svemu tome igraju veliku ulogu roditelji koji trebaju stvarati navike od malena i usmjeravati dijete u izgradnji njegova karaktera! :heart:
Mi još (malo) ne spadamo u ovu skupinu, ali nas je topic potakao na promjenu ritma - za sad funkcionira super :D .
Andrija je do prije koji dan imao 2 dnevna spavanja (što je za njegovu dob - 11 mjeseci - uobičajeno). Ali mu je to bilo previše. Dan je izgledao ovako:
7-7.30 buđenje
11.30-12.00 odlazak na spavanje (sat-sat i pol)
17.30 odlazak na spavanje (ne dulje od sat vremena, iako bi on spavao i dulje)
22.00 spavanje
To je bilo skroz isforsirano, uvečer mu se ne bi spavalo, po pola sata uspavljivanja (što je za njega jako puno)... Probali smo ga prebaciti samo na jedno spavanje, pa sada spava po noći od 21.00 do 8-8.30, a po danu cca sat i pol oko 14-14.30. Navečer bude malkice cendrav, ali ne jako, i ovako nam je za sad puno bolje, i puno bolje spava po noći :D .
Dakle, hvala autoru topica (iako mi je to moje dijete već prije pokušavalo reći i pokazati :oops: )
Samo sam preletjela po ovoj temi, necu je detaljno iscitavat, jer sam zavidnaaaa!!!!
Mi smo izbacili i citanje slikovnica prije spavanja, jer je onda satima spremna za rasprave, nasmijavanja, glumatanja, samo da ne spava. To otprilike ovako izgleda:
- zasto medo ima samo jedno oko? (crtez iz profila, onda okrece slikovnicu na sve nacine da nade medi drugo oko, pa trazi po krevetu, pa ispod kreveta :roll: )
- kako patak mijesa juhu od bundeve, maaamaaa pogje kakva je sjikovnica zapujana idem po mokje majamice!
I tako za svaku slikovnicu nade nesto, vise puta nisam znala jel bi se smijala ili bila ljuta, muka mi kad pogledam koliko je sati, a njoj se jednostavno ne spava i tocka.
Sada se vise uopce ne borimo sa njom. Pustimo je da se igra ili nam pomaze spremit sudericu, pocistiti po kuhinji, spremiti igracke... kada vidimo da se utisa stavimo je u krevet i zaspi za 5 minuta.
Quote:
Originally Posted by mamasch
O kako si u krivu. Jako, jako.
Barbie, i meni MM pomogne, ali Tea kad ide u krevet hoće samo mene tak da sam ja ta koja izgubi hrpu vremena na uspavljivanje koje nam ne ide nikako.
Inače nedavno sam skužila što njoj bolje odgovara: ako ju okupamo negdje u osam, i skroz ju spremimo za krpe. E onda nakon toga večera i igranje do deset. To već nekak funkcionira. Jer inače ako ju demo kupati neposredno prije spavanja već kad joj oblačim piđamu ona počne cendrati da neće u krevet i sve se to pretvori u opći kaos. A ovak joj velim: Ne, ne ideš u krevet, sad idemo na večeru i onda se budemo igrali. I onda odmah osmjeh na lice i sve ok. Pa se igramo sat i pol dva i onda u krpe. Eto tak pokušavam raditi zadnje vrijeme i manje je stresno.
Pa gle,i Zala hoce samo MAMU da je uspavljuje!No, na žalost, to neće uvijek biti moguće jer je mama počela raditi, a tata je isto dobar, pa i baka.Dakle, do nedavno sam je uspavljivala samo ja, onda smo odlučili malo to promijeniti i eto, navikla se i na tatu i sve 5+!Sve je stvar navike!Naravno da joj nije bilo drago u početku, naravno da sam ja odlazila u kupaonu na tuširanje da je ne čujem kako plače dok je tata uspavljuje.Ali to je trajalo par dana i onda je prošlo.Sada je okupamo zajedno, ja je podojim, neki puta odmah zaspe na cici, neki puta se još namješta po krevetu pa zaspe, a neki puta (kao danas npr) ja je nisam mogla uspavati, onda je na scenu nastupio tata i odmah je zaspala.Kako sam ja počela raditi, ja mislim da želi što više vremena provesti sa mnom pa se ne može opustiti da zaspi.A to što nakon kupanja i večere slijedi 1-2 igre, meni je totalno nebulozno.Sorry, ali.......ja mislim da time ne pokazuješ kako je ozbiljno vrijeme za spavanje i šalješ totalno suprotnu poruku.Doduše, vidim da je tvoja cura vec velika pa joj možeš i objasniti.!Ako je to ritual za spavanje, onda se cijela situacija treba smirivati, atmosfera treba biti mirna, svjetla prigušena, što manje buke, da se dijete što prije i što bolje može opustiti.No ako nakon toga slijedi igra koja podiže adrenalin, nije ni čudo što dijete zaspe tek nakon 1-2 sata!Moje skromno, osobno mišljenje-da se ne bi opet netko uvrijedio!Quote:
Tako i kod nas, zimi u 8, ljeti u 9, nema odstupanja.Quote:
Originally Posted by AndrejaMa
Mi smo probleme sa spavanjem imali od Teinog rođenja. Ona bi uvijek zaspala na sisi, odspavala petnaestak minuta iako smo je ostavili u potpunom miru da spava. Tako par puta dnevno i to je bilo njeno spavanje. Po noći se budila i po deset puta i sisala bi. Pitala sam pedijatricu što da radimo glede spavanja jer mi se činilo da ne spava dosta. Pedijatrica mi je rekla da ne radim ništa jer je su to očito njene potrebe za spavanjem. Rekla je da inače jako malo spavaju djeca koja su inteligentnija jer sa većim zanimanjem prate sve oko sebe i više toga upijaju. I da takva djeca brzo prestanu spavati i po danu i da se to obično dogodi oko dvije godine. I kaj da ja sad velim. Isto mi je rekao i jedan mlađi pedijatar. Mi se navečer poslije večere ne igramo neke jurnjave, nego čitamo slikovnice ili gledamo winnie the pooh-a na trosjedu i mazimo se. Samo ona lakše prihvati da to bude u dnevnom boravku nego u spavaćoj sobi. U sobi dođe do vrištanja i plakanja i ponavljanja: Neću spavati! tak da se meni srce lomi. I mislim da joj se tek onda podigne adrenalin. Ja ne mogu nju pustiti da plače i nikad to nisam napravila. Tješim se da će se stanje promijeniti kad krene u vrtić. Još ćemo nekak izdržati godinu dana.
Evo moja šogorica ima dvoje djece. Stariji sin identičan slučaj ko moja, a kćerkica joj spava kak ju ostaviš, zaspe sama i spava dugo. A isto se odnosi prema oboje.
Ja bih najradije na svijetu da moj sinek ide u 8-9 sati spavati. Nažalost, ako ga pokušavamo tak rano uspavati, to završi vrištanjem, protestiranjem i uglavnom, posvađamo se jako. Ujutro se budimo oko 7, dnevno spavanje mu je oko 12, pa odspava 2-3 sata. Onda vozi u petoj brzini sve do 23h. Mi padamo s nogu navečer, on je svjež ko cvjetić. Kad mu se prispava, odem s njim u sobu i zaspi za pet minuta. Najbolje svi prođemo kad ga pustimo da se igra (normalno, stalno ga pratimo i sudjelujemo u čitanju slikovnica i kad nas treba) i kad opazim znakove umora onda s njim u sobu. Više puta se dogodilo da mm ili ja zaspimo prije njega. Jednom smo oboje zaspali i njega kasnije našli ga kak spava na podu :roll: I to je bilo nakon što smo proveli skoro cijeli dan vani, mislili smo da će se izmoriti i lakše zaspati, kad ono mi crkli od umora, a on ima više energije od nas oboje.
A kaj da vam velim? Meni se smiju u dućanu kad dođem u podne i kažem "sad smo se digli" :lol: . Imam 2 bebe i obadvije su spavalice (a ja sretnica). Spavaju od 21-22 do 10-11 ujutro (kako koji dan, ali prije 9, pola 10 nema šanse da se bude).
Ah zbilja ste me poteple po ušima. Ispada da sam špotala roditelje čija su djeca dugo budna, kao da sam zaboravila da su djeca ta koja određuju kad će zaspati. Očito i ne znam koliko imam sreće što moji klinci idu dobrovoljno spavati bez posebnog uspavljivanja. Možda je to zato što imaju jedno drugo pa skupa brbljaju pred spavanje. MM i ja im pročitamo priču, pomazimo se s njima i izljubimo ali to sve traje nekih dvadesetak minuta, ne duže. Ponekad nas čak i prekinu u priči i traže da ih pustimo na miru. :yes:
Zbilja imam sreće, a i sigurno veliku ulogu igra to što sam s njima 24/7 doma pa nema večernje nervoze i strke-zbrke.
Ispričavam se ako sam ispala bahata, moje drage, nisam još doživjela teško uspavljivanje i bdijenje s djecom, natezanje oko kupanja i odlaska u krevet. (zasad, tko zna što me čeka, a sve to puta2, vidi potpis:blizanci)
:oops: :oops:
Teinamama, i mi se prvo okupamo, pa večera, pa malo čitanja i pričanja (sve to bez buke TV-a i galame, bez trčanja po kući i živahnog igranja)i onda lagano, bez žurbe u krevet. Možda je to spasonosna formula da se ode u krevet bez plakanja i ne-htijenja, možda je djeci potrebno sve to obaviti bez osjećaja da se "mora".
Zara01, možeš mi molim te objasnit u čemu sam u krivu?
Isto ovako je kod nas. Ne želim reći da su roditelji čija djeca idu kasnije spavati bili neustrajni u svojim nastojanjima, ali ipak mislim da smo mi odrasli ti koji u početku djeci namećemo neke regule. Mislim da je van svake pameti da mama spada s nogu u 22h jer se dijete još uvijek brčka u kadi. Ako je došlo do toga da se dijete kupa tako kasno, onda bi bilo dobro nježno dijete ubaciti u brzinu i skratiti stvar, a igranje u kadi ostaviti za neki dan kad će mama ili tata biti u prilici ranije dijete ubacit na kupanje. Ja svoju djecu obožavam i u nekoj mjeri me vrte oko malog prsta ali ipak se za osnovne dnevne obaveze zna kako i kada se obavljaju i tu nema odstupanja. Opet ponavljam meni je u neku ruku lakše jer sam stalno doma, ali s druge strane ja imam dvoje male djece iste dobi i isto sam tako sama do navečer i uglavnom sve ja obavljam, i kućanske poslove i brigu oko djece (hranjenje, kupanje, presvlačenje, oblačenje, izlazak u šetnju, vježbanje Steline bolesne noge, odgoj, učenje novih vještina......................................). I vjerovali ili ne, i ja spadam s nogu navečer, i ja zaspim dok čitam djeci Ježevu kućicu ali ipak ustrajem u tom rasporedu i forsiram ga jer smatram da je prerano da izgubim sve živce i svu snagu.Quote:
Mi oduvjek idemo spavati oko 8, sad se to malo pomaklo do 9. Ali po ovoj vrućini idemo nešto kasnije van, pa onda i kasnije spavati. Ali ja isto ne razumijem da djete od tri godine (primjer moja susjeda) bude s njima vani do 23 sata, onda sva umorna sa ne da okupati ni obući, a ujutro plač u 6 sati jer je bude za jaslice. I onda se žale da je ujutro nikako ne mogu probuditi. Kod nas se zna da ni gosti ni izlasci niti bilo što drugo ne mogu poremetiti taj plan. I mi znamo sjesti pred kućom sa susjedima (dva ulaza-6 stanova) i Matej se zaigra, ali lijepo prekinemo igru i idemo na kupanje i spavanje. I gotovo nikada se ne buni ili traži još malo, ali kad to malo prođe, bez problema ide. Ali nije bilo lako u početku. Bunio se, a mi bili ustrajni. I sad nema problema
Sad mi je sinulo da si možda mislila da smatram da izlaske i duge šetnje SA DJECOM stignemo nadoknaditi?! Neeeeee, mislila sam na to isto sa MM-om ili prijateljima.
Ali ipak bih voljela da mi pojasniš zašto misliš da sam u krivu... :? :mrgreen:
Prošli post je upućen Zari01 :oops:
čitam sad lijepo kako dječica rano idu u krevet a kod nas... :shock: pa ona se tek razdrma navečer i nema spavanja prije 22 h skoro pa nikada još nije ranije zaspala ! ujutro spava do 9 h... popodne ima jedno spavanje odprilike od 14-16h i to je to..budimo je nakon 2 sata jer inače navečer još produzi ! :lol:
po ovome se moja i rodila sa prilagođenim kasnovečernjim bioritmom.Quote:
ja se mogu okrenit na glavu i dubit na trepavicama, ali ona neće zaspat prije 22-23.
ma mogu ja nju stavit u krevet u 20 sati i kruničat za zaspe, ali nema šanse. takva je od kad je bila beba, a takva je i sad.
iskreno, i ja bi volila malo te tvoje komocije da imam malo vrimena za sebe. lako je govorit onome kome je dite od rođenja takvo da ide rano spavat. a nema šta nismo probali samo da joj vratimo odlazak na spavanje u neku raniju uru.
nije svako dite isto i ne triba odma okrivljavat roditelje za sve i vikat kako je sve stvar roditeljskog komoda.
:lol: ma neee nisam mislila na toQuote:
[quote="mamasch"]Čini mi se da je veća komocija držati klince u gostima/šetnji/izlasku/pred TV-om dulje no što im to paše zato da bi roditelji popili još jedno piće ili ispričali još koju priču sa frendovima i sl., a djeca bi možda išla spavati, ili su već toliko prilagođenog bioritma da bez problema ostaju dugo budna. Meni osobno je takva roditeljska komocija destruktivna i daleko gora od ove moje "komociji[quote="mamasch"]
Kada ovako nesto napises onda moras ocekivati reakcije.
Meni je jako drago da su tvoja djecica spremana za spavanje u pristojno vrijeme. JAKO bi rado da i moja tako hoce, ali postoje stvari na koje kao roditelj ne mozes utjecati. Znam da je to tesko shvatiti mamama koje taj problem nemaju, ali to zaista nije odluka roditelja, a o komociji da ne govorim. Koji to suludi roditelj zelji da mu dijete ide spavati, svako vece, iza 23 sata :? i gdje je tu komocija? Mogu ja napraviti cijelu predigru priprema za san oko 19 sati, ali ona svejedno nece zaspati prije 23.
Mogu ti to jedino probati priblizit usporedbom sa hranom. Zamisli da tvoji decki ne vole jesti spinat, a ti ih svaki, vrazji dan moras prisiliti da pojedu pun tanjur, jer je to za njihovo dobro, zdrav je, bla, bla... ali ne da ga zbrljaju, nego da stvarno pojedu. Na kraju je od spinata zlo i tebi i njima.
I kaj ces na kraju?
Kuhat im blitvu ;)
Jesam li uspjela pojasniti :)
Ups, tek sada vidim da imas curu i decka :oops:
Zara01, ovo moje kaj si boldala odnosilo se na jedan od prijašnjih postova gdje je netko spomenuo da ima slučajeva kad roditelji zbilja s klinciam vise vani u điru dulje no što bi to bilo poželjno za manju djecu. Zbilja se moram naučiti jasnije izražavati... :oops: Znam da se dječji karakter ne može mijenjati i ako je dijete "noćobdija", tu nema puno pameti, treba se biti strpljiv i debelih živaca. Tu zbilja nemam što reći nego svaka čast roditelju koji ostane normalana nakon par godina takvog bdijenja.
Oni krenu u 20:30 cviliti, kenjkati, pa bude plakanja, bas se vidi da su prepospane i da im je doista vrijeme za spavanje. Ali ne stavljaju ih leci do jedno 23 kad valjda pozaspu na terasi. [quote] navod od marte (u vezi susjedovih klinaca)
Ovo je samo jedan od primjera, blesavo mi je do besvijesti quotati i navoditi primjere iz okoline.
Al evo, ovaj smo tjedan bez neke pomoći za uspavljivanje i moram reći da se Jana uhodala u spavanje oko 8.Quote:
Originally Posted by Maja
:D
I naš miš ide rano spavati. Između 19 i 20:30. Po noći cica 2-3 puta a ujutro se budi oko 6:30. Po danu spava oko dva do tri sata.
Doma je OK, ali kad smo na moru preselimo ga u kolica pa se idemo malo prošetati.
Nama taj ritam odgovara i nadam se da bude to čim duže trajalo.
čitam svoj post od prije...ah kako su se stvari promjenile odkada smo u jaslicama! idemo navečer u 20h na spavanje!! :D :DQuote:
Originally Posted by donna
mi ako zaspemo u 20h budenje bude u 6h
ako zaspe oko 21h budenje u 6:30, to je uglavnom tako svaki dan
dnevno spavanje 1x i to 1,5h (zadnjih tjedan dana, do sad 2x sve skupa 2h)
Tak je o M. išla spavat oko 10 navečer i neće zaspat prije. Od kad smo u jaslicama nemože izdržat ni do 8.Quote:
Originally Posted by donna
Moje su obje ranoranilice i "ranolijegalice". Mlađa će sad godinu i zaspi redovito u 8 i budi se u 7, a starija oko pola 9-9 dok joj ja još u miru pročitam pričicu i malo same popričamo.
Mislim da je to super. I djeci ali i ruku na srce i roditeljima- stigneš i pospremit, popričat s mužem...
Moja je isto tako ranoranilica i ranoljegalica, budi se oko 6 -6.30 a ide spavati oko 20-20.30.
Po danu spava oko sat do sat i pol, u zadnja dva tjedna to je vrijeme od 10-11 inače je spavala od 12.30 (sad joj paše ranije).
Iskreno meni paše što ranije zaspi ipak stignem još nešto napraviti po kući, a kad ja radim popodnevnu smjenu odem i ja ranije u krevet :)