Naravno. :)Citiraj:
sanja74 prvotno napisa
Doduše, već dugo nema strpljenja za slikovnice (voli samo jednu s onim karticama koje se izvlače sa strane pa se prikaže skrivena životinja), draže mu je haračenje i penjanje.
Printable View
Naravno. :)Citiraj:
sanja74 prvotno napisa
Doduše, već dugo nema strpljenja za slikovnice (voli samo jednu s onim karticama koje se izvlače sa strane pa se prikaže skrivena životinja), draže mu je haračenje i penjanje.
mi smo došli sa oko 15 mjeseci, ne znam točno koliko, i pita pedijatrica mene i muža koje rečenice priča da su složenice od 2 - 3 riječi...
mi :shock:
potpuno smo se izgubili, koje je sad to pitanje... nismo baš primjetili, mrmljala je, ali tko bi znao šta točno...
i za par dana ona počinje... sve se desilo preko jednog dana...
a naslov ove teme... isto se nam to desilo preko dana... jednom sam došla doma s posla i nisam mogla vjerovati koliko me razumije...
svi imaju svoj tempo i biološki sat... sve će to doći na svoje...
ne se brinuti...
netko prije, nego kasnije, to definitivno ne znači da će onaj koji je počeo kasnije biti manje pametan ili ne znam šta...
možda je nezainteresiran za to, a nešto drugo mu zauzima pažnju i srce...
uživaj u njemu i pusti neka on vodi kroz svoj razvoj...
ne znam, to baš ti kao mama primjećuješ ili to misliš zbog utjecaja okoline, i različitih komentara?
Ja imam osiječaj da me Mirtić sve kuži( ajd' dobro, ne baš ono o amebama, ilikajjeonobilo bićaši?)
Velim treba obuči cipelice za ići van, ona ode po cipele, velim joj da dođe i sjedne do mene da joj pomognem ona dođe, kad ju pitam dal je gladna/žedna odgovara sa da ili ne.
Ma ful m islim ko i
Citiraj:
marta prvotno napisa
Da se i ja uguram malo ovdje, i mene muci govor jako, samo sam ja otisla malo dalje i od straha da nece pricat odvela ga u logopeda prije 2 mjeseca. tad je imao 20 mjeseci...
Nista, tj. govori mama, tata, i neke nesuvisle riječi... naravno, oponasa sve zivotinje, vau, mjau, muuu., beee... itd..
al nista od price, al sto god mu kazem on to napravi i razumje, sve pokazuje sto ga pitam
Logoped mi je rekao da je to normalno i dao mi je upute kako potaknuti govor kod djeteta(ako kome treba kopiram sto mi je dao) al moj je jednostavno preljen... sve upire prstom i govori mmmm mmm mmmmmmm
a kad glumim da ga ne razumjem, onda dođe do mene, uhvati me za ruku i odvede do onog sto je htio tako da moji prsti tucu u tu stvar.
A od price nula...
Ajd nek i ja nekog potpisem :mrgreen:Citiraj:
marta prvotno napisa
Nego, mislim da ce ti samo u jednom trenu postati jasno koliko kuzi. Naime, ja sam jedno vrijeme mislila kak me malac kuzi u stilu jer sam mu mama pa vibramo slicno i imamo neke neverbalne nacine komunikacije i tako, medjutim, pocela sam se cisto iz fore igrati s njim (tipa Kako se ti zoves?) i sve kuzi :shock: . Ja uzmem majicu s fotelje i velim, uzmi majicu i nosi u ves masinu. I on odnese. A zezala sam se i uopce to nisam ocekivala. Ili npr pitam jel se idemo kupati a on istog momenta skoci veselo na nogice lagane i pravac kupaona, stane kraj kade i pokusava ulovit kadicu i ceka. tak. Nemrem se sad sjetit svega jer sam gladna ko pas, ali mislim, fakat kuze.
Nas je pedica prije neki dan (14 i pol mjeseci) pitala jel govori mama, tata i baba. Ocito je to dovoljno, ma kakve recenice. Mislim, ima fakat i klinaca koji rano pricaju (ja sam bila takva, klinka od mog buraza je takva) ali moj sin jos nije poceo govoriti razumljivo. Ali nas razumije :)
I jos nesto, Luna - Tanja je progovorila s nekih 2 i pol ili cak 3 godine, a vidi je sad :lol:
Rečenice djeca počnu slagati otprilike od 18 mjeseci.
Mi smo sa 13 mjeseci bili na logopedskom pregledu. Tražila je Leu da pokaže dijelove tijela na bebi (nos, usta) - to nije znala. Napisala je da L. razumije upotrebu auta i telefona - jer je radila brrm brrm sa autićem i govorila avo na slušalicu. Pitala ju je da pokaže jednostavne stari u slikovnici.
Mi smo npr. kad je Lea imala oko godine oko nje složili razne predmete pa smo joj govorili dodaj medu, dodaj češalj, i ona je sve znala dodati.
To je otprilike razumijevanje koje se očekuje od djeteta sa godinu dana.
Niš od ovog ne zna. :mrgreen:Citiraj:
Mima prvotno napisa
A dobro, zna di je lampa, i to je nešto. :P
Ela tek ponešto govori i sva je puna pantomime, kao što je napisala Sretna mama voda me okolo ako je ne razumijem i opet pokazuje prstićem. Istina ispalila je banana prije neki dan... Ali, nas je zbunilo još prije dva mjeseca kad se MM ošišao i pitao ''Kako ti se sviđa tatina nova frizura?'' ona se ustala, pogledala ga u kosu i klimnula glavom. Eto, pitali smo se otkud zna što je frizura? i, onda smo mi zaključili: Ona SVE razumije''. A zeku neće nikad pokazati na slikovnici, nešto joj nije fora... kravicu obožava i ostae životinje, čak i bube i pokušava reći kako se zovu nekim svojim mumlanjem, al ''gdje je zeko'' ništa... A ja i dalje mislim da SVE razumije samo bojkotira zeku! A mislim da se i ovako dobro snalazi pa ni nema potrebe za pričanjem, to je neka optimala otprilike. kad vide da im nedostaje ono ''još nešto'' i uvježbaju glasanje, krenut će, bez brige...
Joj Luna kaj se ti zabrinjavaš!!
Moj je tri mjeseca stariji od Kaleba pa je otprilike na istoj verbalnoj razini. Moj tata navodno do 3 godine nije ništa govorio. Znaš da je često kod dječaka .Pa pogledaj samo odnos cura i dečkiju na jezičnim studijima!
U mojoj grupi na faksu od 30 cura je bio 1 muški (a i taj mi je bio "sumnjiv" :lol: ).
Ja samo čekam da ga pedijatrica pita "di je nos?" kad on ne bude raspoložen i da krene s hrpom primjedbi.
Ko kaze da Kaleb ne razumije sve sto mu ti kazes/objasnjavas. To sto te on ne poslusa ili ne reagira onako kako ti ocekujes ne znaci da ne shvaca, nego da ima svoju volju ;)Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Kako znas koliko razumiju?
Hm. Osim sto nekad brijem da mi je dijete alien :mrgreen: jer sam uglavnom u soku koliko me shvaca (i uzvraca!), znam da ne shvaca kada recimo, "zazuji", gleda me zbunjeno, pita sto sam rekla, ili kuda idemo...
Najsvjeziji primjer: Idem na predavanja u auto skolu. Zna sto je auto, voziti, zna da tata vozi a mama ne, zna sto znaci uciti...rekla sam da mama ide u skolu uciti voziti pa cemo nas dvije ici sa autom blabla...al ne kuzi. Znam i zasto. Kuzi princip al pojmovi "skole" i "ici nekud nesto uciti" su joj strani.
Dosad sam ju ostavljala samo kad sam isla zubaru tj. cekala je (setala se) vani s tatom, i kad mame nema i ne moze do nje - "mama je kod zubara". to kuzi, zna sto su "zubi, boli, popraviti, ne boli...".
I tak, cim me nema dijete komentira "mama isla zubaaaaaaru. brzo dode mama". Cak i kad nestanem iz vidokruga - prvo zove "mama, mama", a onda "opet otisla zubaaru"
:lol:
A da nemate možda neke crnogorske krvi u obitelji
znaš onaj vic "Do sad nijesam imo primjedbi" :mrgreen:
šalim se :love:
moj po cijele dane priča (ima 17 mjeseci) ali pravih riječi ima malo a jučer je npr. izbacio riječ bomba i to nam je danas ponovio nekoliko puta :mrgreen: :mrgreen:
isto mu je mmm najčešća riječ :mrgreen: odnosno upire prstom u ono što želi i odvede te do onog šta želi i kaže Mmm
ali zbilja puno toga razumije,odnese gdje treba,donese šta pitamo itd
kad sam imala samo jednog sina on je u toj dobi mnogo pričao i meni je bilo čudno kad roditelji kažu da im dijete puno razumije a ne priča a sad mi je jasno o čemu su govorili
Nije prošao ni mjesec otkad sam napisala da Ela jedva nešto izgovara i evo... ovih se dana raspričala, po cijele dane nešto priča 8nerazumljivo), ali i puno osnovnih riječi koji su još uvijek u obliku prvog sloga, eventualno dva i vježba intenzivno ''teške'' glasove. i sad kužim onaj izraz s početka priče ''sve razumije'' jer s njom mogu normalno komunicirati - tipa idemo u dućan (pokušava obuti cipele), ili idemo nazvati tastu (uzima telefon i govori tata), radit ćemo papicu, mama se mora počešljati, idem se našminkati, jesi žedna/gladna, klima glavom ili izgovara ne-ne-ne, sluša kad s nekim nešto razgovaram i sudjeluje donoseći stvari o kojima govorimo i slično... baš sam sad lijepo objasnila, al ... sve razumije i čini mi se da se sad zbilja lijepo družimo...
Meni je bio :shock: kad smo s nekih 14mj skužili koliko K. razumije... tražimo baterije od daljinskog (on ih je izvadio), a K. se sagne, pruži rulicu ispod frižidera i iskopa ih.... ili kažemo idemo se igrati s loptom, a on u drugu sobu i dofura ju...
Ja primjecujem da Petar Kresimir dosta toga razumije.
Npr. ako mu kazem da cemo zvati tatu on krene prema telefonu, kad mu kazem da trebamo mijenjati pelene krene prema krevetu na kojem ga presvlacim, ako MM ili ja u razgovoru spomeneom odlazak van kuce on spremno krece prema vratima. Veceras me iznenadilo kad smo se prije spavanja mazilli i ja sam mu rekla da ima prekrasne okice, a on je pokazao prstom na oko. Onda sam pokusala vidjeti hoce li znati jos koji dio tijela pa sam govorila, a on je pokazivao. Iznenadilo me je da zna gdje su usta, noga, ruka glava, usi, zubi, pupa. Nisam ga ucila dijelove tijela ali kad ga npr. obuvam ja kazem daj mi nogu, ili ako mu brisem nos kazem da cu mu obrisati nos. Negdje sam procitala (ne sjecam se gdje) da s djecom uvijek i o svemu treba razgovarati. Pa drzeci se toga ja kad idemo u ducan dok vozim njemu objasnjavam kamo idemo i sto cemo tamo raditi. Na taj nacin rijeci koje koristim njemu postaju poznate.
Posljednih nekoliko dana sve mu je be ili ba, osim mame... mama je jos uvijek mama. No skuzila sam da pokusava pricati kao mi pa to njegovo brbljanje izgleda otprilike ovako:"Beii ba baaa beba beeei." I sad se ti misli sta je time htio reci, a on me gleda i ocekuje moju reakciju.
I Adriana puno toga razumije. Razumije kad ju zovem, kad kazem da idemo van, ona dize nogu da joj stavim cipele, kad kazem da se ustane da idemo hodati, ona se digne i pruza ruku, kad kazem da idemo papati, sva se usplahirin i vice "pa-pa", a ako nece da papa onda mase glavom lijevo desno i opet govori "pa-pa". Zove naseg papagaja Antu "Ate", za psa kaze "vau-vau", ali i za macu i gicu i konja isto kaze "vau-vau" :mrgreen: . Kad nas zove kaze "ade", kad kazem ide mama na posao, ona mase rucicom. Ima neki mobil sa pticicama iznad kreveta koji sama pali po potrebi (na dugme) i kad ju pitam gdje su pticice, upali ih na dugme. Cesto joj kazem da je ona moja kokica i pocela je govoriti "ko-ka", ucila sam ju da kaze kad treba da kaki (mislim si ko-ka nije tako daleko od ka-ka) i ona nakon nekog vremena kaze "ka-ka", a ja sva sretna, "ma super, pametna curica, bravo".....i nakon 10-tak min nesto smrdi....mala savladala lekciju, ali mama nije :lol: Zove "tata", ponekad i "mama", "baba", "dida", dodji kaze "doc", kad kazem hoces da pijes vode, uzme sama svoju kljunasicu, a nekad zine da joj ja dam. Isto kao i Vanchy, puno pricam sa njom i zato vjerojatno i kuzi toliko puno.
Ela kod ove rečenice - brisne u suprotnom smjeru! :lol:Citiraj:
Vanchy prvotno napisa
eto, takav je i moj. ima 20 mjeseci i razumije sve!Citiraj:
Sretna Mama prvotno napisa
čak i uzročno-posljedične odnose tipa: 'ako probaš cipele dobit ćeš sladoled', 'ako budeš zločest nema lale!' i sl.
:lol: vidim da se saga o cipelama nastavlja...Citiraj:
'ako probaš cipele dobit ćeš sladoled'
Draga LR ja kuzim pitanje jer se pitam istu stvar.
Naravno nisam ni ja zabrinuta ali jesam znatizeljna.
To bi nas dvije rado zeljele da im mozemo citati misli, no ne ide to tako u zivotu.
Dakle nas stav u kuci je da nas Enea svakim danom sve vise kuzi jer sve vise reagira. Ne bas uvijek onaj tren kad mi ocekujemo da nesto ponovi ili da nas uopce primjeti. Ponekad nas samo iznenadi npr. dodjemo u kupaonu i ptam je: idemo se kupati a ona kaze da i veselo se ubaci u kadicu.
Na pitanje hoces vide ili hoces papati isto zna reci da ili ne. I meni se cini da je to dosta iako ima jos slicnih primjera. Nismo je naucili gdje su nos oci usta i sl no znamo trubiti po svim nosovima koje vidimo. Kad god je oblacim ja govorim daj desnu ruku, daj sad lijevu ruku ili samo daj ruku pa daj drugu ruku isto tako s nogama. Kad oblacimo majicu preko glave moja mama ju je naucila da govori ču pa sad vise ne urla za to vrijeme :roll:
Nekako mi se cini da svakim danom imamo bolju komunikaciju i verbalnu i sve druge.