dolega, zar ne bi bilo bolje za nas sve (zene) da imamo stav da nista ne trebamo nuzno napraviti sto nam kazu, nego da mozemo uvaziti necije misljenje da je nesto pozeljno ili mozda cak i potrebno, ali da na kraju mi donosimo odluku sto uciniti?Citiraj:
Valentina,u rodilište moraš nakon puknuća vodenjaka,a ne čekati 5-6 h
Mislim da je to vazno ako se zeli napraviti ikakav pomak na bolje u tretmanu trudnica i rodilja. To znaci i preuzimanje odgovornosti, ali i bolju informiranost.
Na primjer, u Engleskoj se na savjetuje odmah otici u bolnicu kada pukne vodenjak; ono sto je vazno je promatrati koje je boje plodna voda i pratiti svakih sat vremena temperaturu rodilje . Ako je to ok, nema potrebe za odlaskom u bolnicu dok se ne uspostave redoviti trudovi. Ideja vodilja takve prakse je da je za zenu bolje "trudovati" u miru doma svoga, nego u bolnici, pogotovo ako cete tamo prikopcati prvo na drip pa onda na ctg (jer to ide jedno s drugim).
Zato se meni cini mudrim ono sto Valentina rece, da nece hitati odmah u bolnicu kada pukne vodenjak.
Druga stvar je i to da vodenjak kada pukne, ne znaci nuzno da sva voda istece odjednom (sto povecava rizik od infekcije i slicno pa zato oni zele zene sto prije pod nadzor), vec to moze teci i teci (osobno iskustvo), a pravilini trudovi se mogu javiti i desetak sati nakon toga (moj slucaj)
Cisto sumnjam da bi u bolnici cekali deset sati da se kod zene ista ozbiljno pocinje dogadjati....
Ali ovaj ostanak kod kuce opet povlaci za sobom informiranost i preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke.
Buduci da pristup internetu i osnovno znanje engleskog daje jako dobru informiranost (cak i iskustva iz prve ruke), cini mi se da samo trebamo odluciti uciniti ovo drugo i stvari ce se, nadajmo se, poceti mijenjati na bolje. Ovo sve vrijedi, naravno, samo za one zene koje imaju neki problem s interventnim porodom i zele ga izbjeci.