¨tikvicu naravno treba izrezati na kockice
Printable View
¨tikvicu naravno treba izrezati na kockice
e, imam jos jedan ekspresni i fini:
PILECI RAZNJICI SA TZATZIKI UMAKOM (ne znam jel se tako pise, ugl. onaj slavni grcki umak)
-kupite gotove pilece raznjice (ima ih svugdje, vec su zacinjeni) i ispecete = 5 min
-umak: naribati krastavac i pomijesati ga sa tvrdim jogurtom (moze i s kiselim vrhnjem) i 2 reznja cesnjaka, dodati soli i maslinovog ulja=15 min
sve skupa=20 min, a jako ukusno i netipicno
nego cure, sta vi stvarno uspjete napravit sve te kerefeke sto ste napisale za 20 min :shock: Pa svaka cast, ja sam valjda usporeni film sa dvi lijeve!
nego, Ana, da ti se zahvalim, skuhala sam danas pastu s umakom od brokule i bilo je :mljac: , i MD je bio odusevljen
e da, zaboravila sam napisati najvazniji detalj gornjeg recepta - krastavce nakon ribanja treba dobro iscjediti kroz gazu jer bi inace sve bilo vodenasto!
bulgur??? :? :oops: :P
koristiti pretražnik :PCitiraj:
clio180 prvotno napisa
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...ghlight=bulgur
Staviti jaja da se kuhaju. Upalite pečnicu da se zagrije. Nasjeckajte šampinjone i popržite ih na tavici na žlici ulja. Kad ispari voda iz gljiva, dodajte vegetu i papar, promješajte i isipajte gljive u vatrostalnu posudu. Do sad su se jaja već skuhala, pa ih ogulite nasjeckajte i dodajte gljivama. Umješajte unutra majonezu da se sve poveže. Pokrijte sa malo naribanog sira (gaude) i ubacite u pečnicu na par minuta. Poslužite sa kiselim krastavcima i kruhom.
Nakon ručka odite se igrati lovice sa klincima da malo skurite kalorije.
Ja bih samo pripomenula da meni u vecini ovih brzinskih ruckova fali, za mene pri rucku neizbjezna namirnica, povrce (u kolicini koja nije kozmeticka) :/
Ancice evo i za tebe nešto ;)
Tikvice, papriku,paradajz, kelj, mrkvu (ja naribam, ali može i na kolutiće), luk, celer sve što imate doma "prebaciti" na malo maslinovog ulja (dublji lonac) i dodati vodu preko svega, posoliti i pustiti da kuha (15 minuta) da povrće omekša. Eto, fino varivo. Ja dodam i sezam.
Možda zato jer mnogim ljudima kao npr. meni treba bar pola sata da očiste, operu i nasjeckaju povrće, a onda dok još zavri voda i isto se skuha. Istina ja sam spora, pa možda drugi to brže očiste i nasjeckaju.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Ne zaboravimo varijacije s cous-cousom kod brzinskih ručkova! :D
Prepisujem ovaj sa Što danas kuhate
Ispečem na naglo pileće filee (ja u woku), dodam provansalski začin, sušene rajčice narezane na rezance, kratko popržim sve zajedno, malo podlijem vodom, poklopim i još se malo krčka da rajčice omekšaju a da ostane malo umaka.
Gotovo za 10-ak minuta, za prste polizati.
Uz to neka riža ili obična miješana salata sa puno feta sira.
Imaš u Dioni za kupiti nasjeckani smrznuti luk (uvoz iz Italije). Mene je spasio. :mrgreen:Citiraj:
YoungMummy prvotno napisa
Ženske :* tako mi je danas poslužila ova tema ... neću reći što sam kuhala da ne reklamiram autora :mrgreen: I dao Bog da MM ne sazna za ovaj topic jer će stvarno izmisliti avatar "Bojkotirajmo Rodin forum zbog zanemarivanja bračnih dužnosti" 8)
Pa cistis dok se grije voda, meni je to standardna strategija. Osim toga, ima hrpa povrca kod kojeg ne treba neznam kakva priprema: brokula, karfiol, paprike, mrkve, korabe, tikve, kupus, ...Citiraj:
brigita2 prvotno napisa
A kad nemam vremena za sjeckanje na sitno, onda napravim rucak "na veliko" - oliti sve je narezano u prilicno velike komade (a tako ima i skroz drugi schmeck).
Tjestenina s gljivama
2 režnja češnjaka
Peršin
1 veća korabica izrezana na štapiće
300 g šampinjona
malo soli
maslinovo ulje
Na maslinovom propržiti češnjak rezan na štapiće i korabicu. Dodati gljive
i vode. Pirjati 10-15 minuta, i zgusnuti s brašnom. Dodati kosani peršin.
:mljac:
U nedostatku vremena, moja brza i zdrava varijanta rucka su kojekakvi cuspajzi olitiga corbe. To mi djeca uvijek rado pojedu, a stvarno je brzo gotovo i ne zahtijeva nikakav trud osim brzinskog sjeckanja i pranja povrca. A i tu doskocim nekad ako sam stvarno neraspolozena pa kupim svjeze nasjeckano. :roll:
Znaci: kod nas se cesto jede corba od kuhanog krompira, mrkve i kupusa, corba od graska, mrkve i jecma, corba od crvene lece (kuhana za deset minuta), prosa i brokule....mogla bih valjda do sutra nabrajati kombinacije.
nacin pripreme je jednostavan: obicno sitno isjeckam malo luka, prodinstam kratko, u medjuvremenu ogulim koji krompir, operem i nabrzinu nasjeckam povrce, operem zitaricu ili mahunarku....kad je luk proprzen, ovisno o rasplozenju dodam unutra malo mljevene paprike ili pasiranog paradajza, ubacim sve unutra, dodam vode i za desetak minuta je manje vise svaki ovakav rucak gotov.
Dobre su mi i sve varijante s kuhanom rizom, jecmom, kuskusom, tjesteninom itd....dok se nesto od toga kuha ili dok cekam da voda prokuha, nabrzinu prodinstam neko povrce ili isjeckam salatu. Kad je to gotovo, stavim npr. rizu u vodu, kad je gotovo prelijem povrcem, stavim unutra malo maslaca, maslinova ulja ili cegavec...i to je to.
Sto se mesnih varijanti tice, najbrze i najukusnije mi je staviti komad mesa/ribe u rernu, uz to ubaciti neko povrce, zaciniti po zelji i staviti da se pece. jeste da se pece malo duze (pola sata do sad vremena, ovisno o mesu), ali sama priprema traje jako kratko.
Manje vremena potrošiš za kuhanje, imaš više vremena za "bračne dužnosti". Ja ne vidim zakaj bi se on bunil. Ili su se kod vas "bračne dužnosti" svele na kuhanje?Citiraj:
mirje prvotno napisa
da, baš, vidi se iz potpisa :lol:Citiraj:
brigita2 prvotno napisa
Evo dva express by MM:
1. popržiti par kockica slanine, popržiti grašak (iz konzerve, naravno) na maslacu, pomiješati i preliti široke rezance (začiniti po ukusu);
2. "najljepša" gusta juha od povrća: skuhati narezano povrće u malo vode, što raznolikije-to bolje, začiniti i zagustiti brašnom;
Nas rucak od jucer
Vrijeme pripreme cca 15 minuta
1 konzerva skuse
2 rajcice
1 paprika
200g tjestenine
sol, papar, vlasac, mas. ulje i aceto
Tjesteninu skuhati ala dente, malo isprati hladnom vodom, sve ostalo isjeckati na kockice, zaciniti i izmjesati. Svatko uzme jednu vilicu ili zlicu (po zelji) i klopati iz zdjele :mrgreen:
I moj današnji, 10 minuta pripreme, zajedno sa sjeckanjem i pranjem.
luk i mrkvu (ja to naribam na ribež, pa je brzo) izdinstati
kad omekša dodati tikvice narezane na krupno (2x2x2cm)
malo mljevene paprike ili rajčice
zaliti vodom i pustiti da se kuha
ubaciti šaku šitarica ili grahorica (ja stavila onu kombinaciju riže, ječma i još nečega, od Galla)
sol, peršin, češnjak od začina.
mislim da je za pripremu trebalo i manje od 10 minuta, kuhalo se 40.
ali, ništa ne treba miješeti: strpaš u lonac i ne zamaraš se.
Danas:
Juha od žute leće
1 mrkva, veča izrezana na kolutiće
1 peršin, izrezan na kolutiće
Lišće peršina kao začin
1 luk
1/4 šalice žute leće
sol
2 cm kombu alge
Propržiti luk, dodati povrće i leću i algu, kuhati 20 minuta i začiniti solju i peršinom.
Ovo je mrak. Tko voli leću uživat će.
( Algu izvaditi i nasjeckati pa vratiti u juhu, ako je mekana)
Varivo od leće s pužićima(20-30 minuta)
U multipraktiku sam isjeckala 2 velike glavice luka,tri mrkve,malo stabljike i korijena celera.
Na maslinovom ulju prodinsta se luk,pa ostalo povrće,doda se leća iz konzerve(danas sam radila s bijelom,može i crvena),nasjeckani peršin,lovorov list,sol papar, pola vrećice Kotanyja za grah,pasirana rajčica,poslije se vodom i pusti da lagano kipi 15 minuta.Za to vrijeme skuhaju se pužići.Tko voli,nek stavi malo zaprške,na kraju pužići,još malo svježeg mljevenog papra-i to je to.
Ovo jelo svi obožavamo,klinci pojedu po dva tanjura,samo njima ne paprim na kraju.
BRZINSKI PAŠTA-FAŽOL
- grah iz limenke (kakav tko voli, meni je za ovo najdraži onaj crveni)
- nasjeckani smrznuti luk (tako se znatno smanjuje vrijeme pripreme)
- komad suhog mesa nasjeckanog na kockice
- dvije-tri šake manje tjestenine (obično koristim školjkice ili ona svrdlašca)
- sol, papar, vegeta
Na luku dinstam kockice suhog mesa, stavim grah (zajedno sa onom tekućinom iz limenke), sol, papar, vegetu i sve prokuham desetak minuta. Posebno u slanoj vodi skuham tjesteninu. Kad je kuhana stavim je u grah i pustim da odstoji desetak minuta tako da upije saft. Može se i ukuhati izravno u grah, no tada treba dodati još vode...
Mi se u tome davimo koliko je fiiiino uz zelenu salatu. :mljac:
Mmmm... super topic! :klap:
Piletina na azijski način:
Pileća prsa isjeckati na štapiće. Pripremiti razno povrće (ja obično stavim mrkvu, peršin, celer, korabu, nasjeckano na štapiće, te mahune i tikvice, može i kupus na rezance) i šampinjone. Na ulju kratko popržiti svaku vrstu povrća (do 2 min. za svaku, bitno da ostane hrskavo, s tim da se onda izvadi iz ulja, stavi na toplo i onda prži druga vrsta), na kraju ispržiti meso. Vratiti svo povrće, dodati currya, soya sos i posoliti po potrebi,te dinstati poklopljeno još 5 min. Istovremeno se kuha riža, tako da je sve gotovo zajedno.
Jako, jako fino!!!
Nekome izgleda možda puno pripreme, ali i nije strašno.
tikvice izribat na ribežu i malo ih popržit na masilnovom ulju (bez luka), dodat vegete, soli, papara (po želji), dodat vrhnje za kuhanje i kuhat cca 15 min, u međuvremenu se skuha bilo kakvo tjesto (njoki, tortelini, špageti....)
jako fino i jako brzo!
Malo su mi sline procurile od ovih receptića za povrće.Ali muškarci traže meso-bar 2 put tjedno u nekom obliku-ak još ne vole jesti piletinu,a glupo im je samo kuhat neke kobasice....zato sam odlučila prije neg odem roditi svom mužu napraviti nepregledne količine faširanih šnicli(koje obožava) i zamrznuti.I izvlačit po potrebi-to se fino speče za 10-ak min.Nabrzaka uz to pire-krumpir.Eto,brzinski ručak za svinjomesoljupce.Ili nakuhat 3 tone sarme pa smrznuti.Da se ne osjeti zakinut kad dođe beba.
U nas su 3 brza ručka pa evo možda dobijete kakvu ideju...
Piletina s tikvicama s coolinarike - odlična je.
Rižot s piletinom (skupila s tv jadran) - skuha se riža al dente 15ak min. Na tavi se ugrije malo ulja, doda riža i promiješa. Doliti malo vode u kojoj se riža kuhala (ili 2dcl vina), stavi se luk (češnjak), papar, sol, peršin. Na kraju se stave na male kockice izrezana pileća prsa i to se miješa dok piletina ne bude gotova. Dodati vrhnja za kuhanje po guštu, miješat minut dva i to je to.
I radimo rižot od tune iz konzerve na 2 načina - kao rižot s običnim mesom ili s coolinarike napravimo recept riža s tunom (tu ide vrhnje).
A nije mi mrsko ni u vatrostalnoj peć lignje ili bržole jer tu nema puno posla iako se dugo peče.
Ne volin kuvat ;)
Baš dobar topic.
Tjestenina s lososom
Na maslinovom ulju popržiti 3 režnja češnjaka, tek toliko da zamirišu, odmah dodati dimljeni, sušeni losos (za 4 osobe je sasvim dovoljno 25 dkg lososa), posoliti, popapriti, dodati 1dcl vina, malo vode (ili po želji još 1 dcl vina), kuhati nekoliko minuta, umiješati 2 dcl vrhnja za kuhanje i skinuti s vatre. Preliti preko tjestenine. Ovo jelo je gotovo za 10-15 minuta, a stvarno je :mljac: .
"dinstane" lignje...tak ih ja zovem.
u lonac ubaciti cijele očišćene lignje, maslinovo ulje, sitno sjeckani češnjak, malo peršina, sol, papar ili vegeta.
krčkati na laganoj vatri poklopljeno dok lignje ne omekane i malo porumene.
fritulice, kakav je to losos? onaj koji se moze jesti uz kruh? recept zvuci jako dobro.
evo i mog priloga:
luk, pelati, tekuci paradajz, mozarella, cesnjak, zacini, tjestenina
isprziti luk, dodati nasjeckane pelate i tekuci paradajz, lagano krckati. dodati cesnjak, sol i zacine (npr meditaransku mjesavinu). nakon sto je skuhano, ugasiti vatru, pricekati da se malo ohladi, i dodati nasjeckanu mozarellu. oprezno promijesati. ovo zadnje je bitno jer ako se mozarella prerano ubaci i prejako mijesa, otopit ce se i poljepit po loncu.
posluziti uz tjesteninu.
volim dodati i przene psenicne klice ili nesto slicno, ili sameljem u mlincu za kavu razne sjemenke - suncokret, sezam, lan... i ubacim unutra da se kratko skuha.
Da Felix, to ti je taj koji se može jesti uz kruh, (a često se servira i kao hladno predjelo). Ima ga za kupiti u plastificiranom omotu u količini od 10, 25 ili više dkg. Je, recept je stvarno super (a jednostavan ;) ).Citiraj:
Felix prvotno napisa
a jel može i losos iz konzerve? ja imam taj doma...
Ne znam ti Thlaspi... Ja sam uvijek pravila s tim u plastificiranom omotu, a na njemu je pisalo nešto u stilu "affumicato nordico" ili "scozzese"...Mislim da je bitno da bude dimljeni, jer to da poseban gušt jelu... :*
Potrebno je
mljeveno meso(70dkg)
1 fant za kosani odrezak
malo,soli,papra
30 dkg sira(gauda)
mljeveno meso izmješati sa fantom,zatim ga na foliji izvaljati ,prekriti sirom i uz pomoć folije zarolati
Staviti peći(bez folije :lol: )u zagrijanu pećnicu
dodati krumpira i za oko 30 min gotovo
E puno ti hvala za ove ideje da muž i djeca imaju šta jesti kad odem roditi. :lol:Citiraj:
rea prvotno napisa
Jel imaš još koju ideju da bi se nešto moglo smrznit?
Pa da ih dobro obskrbim a oni nek samo vade i griju i peku,to bar mogu :lol:
Još jednom puno hvala na idejama,trebaju mi, jer će kod kuće ostati dragi mi mužić sa četvero djece,koji su isto mesoljupci.
:*
i ja naravno kuham brzinski i kupujem po mogućnosti sve gotovo :)
više mi je sve dosadilo :roll: a moram kuhati radi malene :*
danas bi htjela kupiti njoke pa probati to napraviti za promjenu, još nisam, a jako su mi interesantne i tikvice, to ću sigurno jednom probati. Molim recept za te njoke, neki preljev na to? Koja je razlika između njoki i valjušci? I daj mi neku dobru marku preporučite za te njoke :*
Savjet za kupovne njoke - nikako ne prekuhati - bukvalno jednu minutu, inače niš ne valjaju...
Najbolje umak od šampinjona i vrhnja za kuhanje s malkice bijelog vina... ako ti se jako žuri, kupi već nasjeckane.
bez tjestenine, a sa krumpirom i kukuruzom- maneštra na brzaka! Isto super.Citiraj:
devet_mjeseci prvotno napisa
Citiraj:
da, jednom davno sam kuhala i bilo mi je bezveze, pa više nisam, ali sad opet bi pa je svaki savjet dobrodošao, to bih kuhala sutra :)Citiraj:
chris blue prvotno napisa
znači, voda prokuha i njih ubacim na 1 min? Može li uz to gotovi bešamel umak?