evo baš se hladi (prema vještićićinom ( :/ ) receptu), jedino razočaranje mi je odnos od 7kg paradajza, 2 litre kečapa... :(
al stiže nova pošiljka a i malo ću do placa pa da zaliha ipak bude bogatija...
Printable View
evo baš se hladi (prema vještićićinom ( :/ ) receptu), jedino razočaranje mi je odnos od 7kg paradajza, 2 litre kečapa... :(
al stiže nova pošiljka a i malo ću do placa pa da zaliha ipak bude bogatija...
silverinne pročitah tvoj post između, nećeš vjerovati, pravljenja dvije ture paradajza :lol:
Pa sam si dala truda, uz kuvanje, i uslikati ponešto. Nije moglo od početka jer je već pola posla bilo gotovo. Ali mislim da ćeš se moći malo utješiti da su količine i kod mene isto tako smiješno male :)
Evo sličke paradajza (i još koječega) klikajte next
Sori na lošoj kvaliteti slika, slikala sam mobilnim, fotoaparat mi je prevelik za hendlanje u kuhinji :/
Kao prvo, čestitam ti na tolikom entuzijazmu i dobroj volji za kuhanje domaćeg paradajza. No, imam dva pitanja - prvo: kako je izgledala pećnica nakon pečenja paradajza u njoj?Citiraj:
vještičica prvotno napisa
A drugo, malo ozbiljnije - tamo na zadnjoj slici druge ture pišeš da si nakon pečenja samog paradajza dodala začinsko bilje i luk i onda to sve nasula u bočice. Dakle, nisi još jednom prokuhala s tim dodacima. Ne bojiš se da će se od toga početi kvariti jer to je ipak, hm, relativno sirovo u odnosu na već pečeni paradajz?
Hvala na čestitkama, kuvam domaći paradajz svake godine :)
Odgovor br.1 - pećnica izgleda isto, kao i prije boravka paradajza u njoj.
Paradajz počne da prska kad se u njega doda šećer, a tad je uveliko ukuhan i nalazi se na šporetu ;)
Odgovor br.2 - ne, nisam dodatno prokuhavala. Neće se pokvariti, provjereno.
Bijeli luk je antibiotik, travke takođe imaju svoje dejstvo, mada su ove bile suve.
A treći, najvažniji, faktor je vakuum. Sve su bočice uredno vakumirane, pa nema kvarenja.
ja danas napravila drugu dozu, sad smo na 5ipol litara, i već sam kaparila sav budući svekrvin paradajz (a bit će ga) :D
e sad, ja sam to radila ovako:
daklem, pofurila paradajz i odmah ga otuširala hladnom vodom i gulio se samo tako. nakon toga rukama povadila koštice i štapnim mixerom rasturila. narezala luk na krupno, češnjak i paprike (isto friko i mirisno netom u vrtu ubrano 8) ) sve to u multipraktik i izmixala u kremu. sve to pomiješala s paradajzom i na vatru. kad je počelo kuhati malo pomalo skidala samo onu pjenicu koja se napravi. kad se približilo gustoći koja mi se svidjela dodala malo octa, šećer, sol, origano, bosiljak. pustila da još malo prokrčka. lijevala u hladne boce s uskim grlom kroz lijevak opran alkoholom, čepove ispirala isto u alkoholu. u veliku rajnglu stavila kuhinjsku krpu, na nju unutra stavila boce (začepljene), nalila skoro do vrha (rajngle) vode i stavila da se tako pasterizira (prokuha) pola sata, nakon toga, ostavila u toj vodi tako boce i sve da se same ohlade pod dekom. danas probali jučerašnji uradak i to je divota, prava divota. i da, čep je napravio plonk! :lol:
Drage moje kuharice, mene zanima može li se ta smjesa zamrzniti u dozama, pa koristiti kao umak za špagete i sl. Nemam dovoljno teglica, a nemam ih vremena nabavljati jer sutra idem na put, a pomidore moram potrošiti.
ja sam zamrzavala prosle godine (imala sam nesto domaceg paradajza viska, pa sam skuhala salsu, za 3-4 obroka)
kad se ohladilo, stavljala sam u vrecice i u zamrzivac
Pa da, napunit ću ove dvi-tri teglice, a ostatak zamrzniti u dozama.
imam sad dosta paradajza "sljivarica". mogu li napraviti po arkaninom receptu s tom vrstom paradajza?
Evo vam jos jedan, provjereno dooobar, moj se upravo hladi - odmah da kazem da stavljam oridjidji recept, a ja sam pravila pola mjere, i jos ovo neke mjere su u gr, a neke u "casama" , ali tako sam ga i ja dobila :)
10 kg paradajza propasirati,prethodno popariti i oguliti.
u serpu sipati 1/2 l ulja, 200gr secera, casa od jogurta soli , ista casa octa, 1 kesica bibera, 1 kesica origana.
kuhati 30 min, i nakon toga umijesati 200 gr gustina i kuhati jos 20 min uz povremeno mijesanje ,najbolje zicom.
kad je gotovo doraditi ga malo stapnim radi teksture i vrelo sipati u flasice, najbolje od 2 dcl (najprije se potrosi kad se otvori da ne uskisne), a iste iskamciti u najblizem kaficu :)
meni je od pola ove mjere izaslo 17 flasica. predoobar! nisam probala ove gore , ali ovaj je bas kao "kupovni" (ako je to pozeljno)
Paradajz sam skuhala, sutra idem kečap.
Ja sve radim skoro isto, ali postupak zakuhavanja nakon pasiranja ostavim pekaću za kruh.
Tako on na programu za marmeladu lijepo zgusne i mješa dok ja čistim nered i pripremam boce.
Ukuhavam 2 po 2 litre, pa jedan ljut, jedan sa začinima i jedan gušći.