pa sigurno je samostalnije dijete od 7g nego od 3g :roll:Citiraj:
bimba iaia prvotno napisa
mislim stvarno ti je pitanje za pet
kad krene u školu znat ću da nema dežurstava i shodno se tome i ravnati
Printable View
pa sigurno je samostalnije dijete od 7g nego od 3g :roll:Citiraj:
bimba iaia prvotno napisa
mislim stvarno ti je pitanje za pet
kad krene u školu znat ću da nema dežurstava i shodno se tome i ravnati
ako tete mogu uzeti GO samo ljeti, kako to da je ovakva nezgodna situacija s manjkom teta, spajanjem grupa i dezurstvima i onih nekoliko tjedana za bozicne i uskrsnje praznike? bar u nasem vrticu.
Da malo pjasnim GO.
Sve tete imaju pravo 30 dana GO.( početnik minimalno 25 dana).
Kad su tete na bolovanju ona koja ju mijejna za to dobije slobodne dane,
jer večina vrtića ne isplaćuje prekovrenene. Pa se teti desi da ima i po 10 slobodnih dana. I kaj sad ispada da 9mj. rade a 3 su na godišnjem...
A u našem vrtiču su te tete koje kolo vode. Pa kaj nemate nikog da vam čuva klince, pa strašne bolesti vadaju u vrtiću pa bi bilo dobro da ostane tjedan dana doma... pa je danas imao temeraturu ( a doma je nema...) I sve se to događa prije praznika, ljeta, Božića...
Uglavnom dosta roditelja popuše i ostave klince doma ak imaju kome.
Prošle godine ljeto teta razgaslila po vrtiću da ima virusnog menigitisa, i roditelji se naravno upašili. Ja nazvala med. sestru da pitam zakej nema nikave obavijesti o tome, a kad na kraju 1 slučaj (cjepvo reakcija).
I kaj sam postigla ništ. Ta teta i dalje svoju priču priča,ali meni više ne.
A odgovor gradskog poglavarstva i ministarstva: svi imaju zakonsko
pravo da iskoriste GO i slobodne dane.
U mjestu gdje ja radim vrtić je zatvoren cijeli 8 mjesec.
Malo mi citava ova rasprava postaje besmislena. Jer po toj racunici "trebalo bi biti vise teta" znaci da ne bi trebale koristit svoj godisnji jer jedino tako fizicki mogu biti u vrticu sa svojom djecom.
Svaki svoj dan godisnjeg odmora posteno zaradim i nacrcim se doslovno ko konj. O slobodnim danim da ne pricam uopce!Da zaradim slobodan dan odradim takve smjene da to nije humano ,a izbora nemem. Jer moram. Ne postoji zamjene kad je netko bolestan, na bolovanju zbog djeteta,...Moras radit za dvoje posao koji bi trebalo inace raditi troje ljudi.
Da ne pricam o dolazenju ranije na posao zbog nove djece koja se adaptiraju i na pocetku i usred godine.Pa ako ti smjena pocinje u 11, ti vec u 9 dolazis u vrtic. To roditelji nazalos ne vide. I za svaki slobodan dan nakrvim se posteno.
I onda kad je prilika zbog manjeg broja djece da netko iskoristi svoje slobodne dane ili godisnji odmor, zasto ne bi? Pa na kraju krajeva, imam i ja svoje dijete doma koje jedva ceka moj godisnji i koji slobodan dan ako sam ga zaradila.I jedva docekam!!! A to sto sistem ne funkcionira i sto ne moze udovoljit svima u svakom trenutku, to je druga stvar. Vrtic se ne sastoji samo od teta i nije sve na njima. Tu je pomocno osoblje-spremacice- kuharice,... Pa i oni imaju pravo na godisnji. Ne moze ih ljeti uvijek biti toliko da pokrivaju sve sobe. Ako je 10 soba, spoje se u grupe i zauzmu 5 soba, da i pomocno osoblje to moze pokriti.
nije stvar u tome da tete nemaju svoja prava, ali 10 grupa kod nas postaje 2 a ne 5, kao što ti navodiš.
i ne bi imala ništa protiv da se spoje dvije i dvije grupe i da uvjek barem u jednoj smjeni imaju svoju poznatu tetu koja onda ovoj drugoj može ukazivati na osobine i potrebe djeteta kojeg pozna.
nama je došla u zamjenu jedna mlada nova i simpatična teta - ali sunca je ne pozna i one ne zna suncu, a druge su upadale svako deset dana kao padobranci. da ne kažem da je njihova teta mjesec dana odradila u skroz drugoj grupi.
šećer na kraju - pet jasličkih grupa završilo je u jednoj sobi zadnji tjedan.
a onda još i šlag - vrtić i jaslice uopće ne rade zadnji tjedan u 8.mjesecu.
i da - to se događa i dva tjedna za božić i novu godinu, a i uvjek kad upadne neki praznik pa si to lijepo spoje.
Ovo sto si navela je kupus zivi, istina! A to sa zatvaranjem vrtica mi je nepoznanica.Vrtic nije skola.Nije fer, definitivno.Nemaju svi bake i djedove, babysitterice u pricuvi...
Ni kod nas nema spajanja praznika,ako je državni blagdan ne radimo taj dan.
A to što zadnji tjedan zatvore to je super stvar.Barem se mogu sobe ofarbati,generalno počistiti,složiti...
Kod nas toga nema.Jesu sada 4 jasličke spojene u 2 (i dobivamo novu djecu prije vremena),a ja sad radim u toj 1 sobi koja bi u ponedjeljak trebala dočekati staru i novu djecu u punom sjaju.
To znači da ćemo mi i čistačice doći za vikend.Super ne.
Možeš mislit šta će sve sjajit. :mrgreen:
A pogotovo šta nas čeka cjeli tjedan raditi cjelo radno vrijeme...a takva je adaptacija.
Objasni ti to mojoj maloj i mojim cicama. :roll:
A šta se može,moraš nešto dat za nešto imat. 8)
Upišeš kratak tečaj predšk.odg. i eto puno godišnjeg,kratko radno vrijeme,samo se po cjele dane igraš,mir i tišina,samo sjediš i piješ kavu,virusi i bakterije te zaobilaze,sve 5.
Ova ti rasprava nema smisla.Ja shvaćam kao roditelj šta vas muči,ali kao radnik radujem se "dugim"zasluženim ferijama :mrgreen:
pa nitko ne osporava tetino pravo na godišnji, premda moram priznat da u odnosu na mojih 20 dana, vaših 30 zvuči nedostižno.
meni su tete u 90% slučajeva OK, i ne osporavam ni njihovu stručnost ni njihov rad, ali teti treba VREMENA da upozna neko djete i da bi mogla s njime kvalitetno raditi i da bi je djete prihvatilo kao njegovu tetu.
a što se tiče težine posla - pa neznam koji je to posao lagan i nezahtjevan, da i svi mi drugi ne be zaslužili godišnji?!?
i moje cice cure i dojila sam oboje više od dvije godine i radila usput, tako da mi ni ta primjedba baš ne stoji.
moja kritika je usmjerena prvenstveno na ORGANIZACIJU vrtića, i mislim da uz sve tu navedeno, da bi ljetna dežurstve mogla biti bolje organizirana.
imam blagi osjećej da se na tim dežurstvima škrtari lova, kao i na božičnim i inim spajanjima - ajmo poslat tetu na kompenzaciju, pa joj ne moram platit prekovremene, po ljeti neka sve iskoriste godišnji, da ne bi slučajno pitale preko godine. svaka neka odradi po tjedan dana tokom ljeta, tjedan dana zatvorimo, pa to ispadne taman 6 tjedana. a oni krumpiri tamo unutra nekako će progurat ta tri mjeseca (ljeto + božić + ostala spajanja), valjda imaju neku nonu da ih čuva, a možda i mama ima tri mjeseca godišnjeg, pa nek si uzme djete doma.