Alooo, ima li koga?
...da me prosvijetli... :)
Printable View
Alooo, ima li koga?
...da me prosvijetli... :)
Ako zadnjih 20 minuta makneš foliju onda dobije onu hrskavu koricu i ne djeluje kuhano.
Ja sam radila s običnom rižom.
Pola sata bilo pokriveno i malo više od pola otkriveno. :(
Više me brine raspadnuta riža.
Pa stvarno ne znam....meni je riža bila fina.
Jesi stavila dobre omjere,pekla na dobroj temperaturi?
Sve po receptu. a jel normalno da sve pliva u vodi, čak i meso?
Hm....kod mene nije sve plivalo.Vjerojatno si stavila previše vode.
Jako je važna kvaliteta riže. Mi uvijek koristimo onu Gallo- sempre al dente i nikad se ne prekuha.
I nije svaka pećnica ista... :/
Zgadila mi se indijska kuhinja prečestim posjetima Indiji (poslovno) i onaj miris indijske hrane mi je fuj fuj, ali zato obožavam arapsku! :mrgreen: Ako me uhvati volja, jednog dana, ispišem vam recepte za arapski curry (koji nije ni sličan Indijskom, a 10 puta bolji).
Nakon ovakvog 'uleta' mislim da bi bilo ok da te volja za dijeljenjem recepata spopadne vrlo brzo. :PCitiraj:
iridana2666 prvotno napisa
Linda, baš zanimljvo i ukusno jelo, i MM-u se jako svidjelo, hvala.
(Ja sam stavila basmati rižu, ipak, drugi put ću tražiti tu "sempre al dente" jer mi je ova malo više mekana nego što volim...a ubuduće ću ponekad i varirati s namirnicama u riži pa ću probati zapadnjačku varijantu, kombinirat ću je s graškom i mrkvicom... :) )
ma sto se rize tice, meni je nabolja 'paraboiled' varijanta rize!
Lijepo se skuha, a ne raspada se!
A, mozda ti je problem u pecnici? :/
Ja sam to pripremala kako vec i pise u vatrostalnoj posudi, pokriveno s AL folijom:
cca 45min na 180 i onda sam skinula foliju i jos 15min. na 200 !!
Pecnica mi je ventilirana pa je sve malo brze gotovo!
I vode sam stavila kao i inace kad spremam rizu (npr. 1 salica rize - 2salice vode), piletina ionako malo pusti vodu, a i pod filijom je pa nema toliko isparavanja!
:love:
A, kod mame (Pecnica joj je u komi) sam ovo jelo spremila na plinskom stednjaku ne u pecnici nego u velikoj padeli se sve skupa kuhalo na plameniku... i ispalo je ok - skoro (malo manje aromaticno) pa kao i ovo u pecnici!!
Jedino sto sam morala mijesati cesto da se ne uhvati za dno padele :mrgreen:
Ako ti se sviđa parboiled riža, onda ćeš se prodati za GABA rižu ;)
fritulice, u kuhinji kao što je indijska, arapska, pakistanska...uvijek se koristi basmati riža, a sad...gušti su gušti. Meni takvo jelo pa sa talijanskom rižom :/
Možda sa predugo živjela po tim područjima pa su moje navike drukčije.
iridana, ja ti isto obožavam basmati i koristim ju za sve, ali definitivno nije za ovo jelo (a već smo konstatitali da ovo jelo ne pripada baš indijskoj kuhinji, ali ima prizvuk iste), zato što basmati rizi treba 10-tak minuta da se skuha, u pećnici eventualno 20, ali nikako 1 sat vremena.
Baš sam danas razmišljala da ću sljedeći put u ovo jelo staviti integralnu rižu (njoj treba oko 50 min da se skuha) i to bi onda moglo biti to ( i prepolovit ću količinu curry-a, meni je 3 žličice malo too much.
paraboild se nebi mogla navesto kao vrsta rize, nego je to nacin obrade rize!
Po hranjivoj vrijednosti , paraboiled riza spada izmedju integralne (smedje) i bijele rize. Priprema se posebnim postupkom parenja i tlacenja da bi se sacuvale hranjivi sastojci. Naime, dok je riza još u ljusci, ona se namace, pari i susi kako bi se u tom procesu, prije ljustenja, "natjerao" prelazak hranjivih sastojaka iz ljuske u jezgru.
I definitivno je super!
GABA riza? di toga ima?
inace obozavam rizu i to sve vrste....
GABA je način pripreme smeđe riže, a o tome sam već ponešto pisao, vidi:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...40736&start=22
Uzgred, i basmati postoji u smeđoj izvedbi pa nema zapreka raditi GABA basmati ;)
hvala!
veceras cu 'utopiti' smedju rizu, pa ju sutra skuham!
Ne sjećam se jesam li već linkao fotku GABA rižota:
GABA rižoto s plodovima morskog zaleđa
Jedina "životinja" unutra je feta sir.
mmm...mmmm...mmm
finooooooo
Linda, hvala ti na ovom receptu!! :heart:
Danas ga radila i ispalo je izvrsno.Radila sam točno po tvom receptu i iako nisam navikla na grožđice i bademe u riži-mljac!!
I ja sam ga radila jučer samo sam izbacila grožđice, a ubacila papriku narezanu na sitno i ribanu mrkvu i bilo je :mljac:
Jučer sam radila i ispalo mi je odlično :)
Jedino sam umjesto grožđica i badema stavila mrkvu.
To je jelo već dulje redovno na našem stolu, ali u mojoj varijanti...vrlo malo curryja, MM ne voli, bez grožđica i badema, a s nasjeckanim povrćem kojeg imam: obavezno mrkvica, celer na kockice, poriluk savršeno paše, tikvice i cvjetača isto super pašu, ali se raskuhaju, stavljala sam ponekad i kupus narezan na rezance i to je bio jedini način na koji je potomak jeo kupus.