kad mogu svjeze smokve?
Printable View
kad mogu svjeze smokve?
eh, sad sam negdje na forumu nasla da mogu od 6-8 mjesecaCitiraj:
cokolina prvotno napisa
A čujte sad ovo: moja jede jagode već dobrih mjesec dana i ništa .Sve ok.
Onda se jedna dan sva osula, onako urtikarijski. Jela jagode. Pa je bila na nekoj poludijeti i opet sam (ohrabrila sam se) joj dala jagode. I opet osip.
Sad smo ih prekrižili.
Možda su ove prve bile "domaćije" nego ove na koje se osula. Ne znam, ali neću ih više davati.
Mi smo jagode tretirali kao svaku drugu namirnicu koju smo uvodili. Jedan dan jedna, pa drugi dan malo više... sve je bilo ok. Tako da smo ih jeli nakon godine dana. Domaće, iz vrta. Te godine mu nisu bile omiljene, ali se davio u malinama (isto iz vrta iza kuće).
netočno, Lutonjica ima pravo. Gušenje i anafalaktički šok izaziva samo teška alergijska reakcija, inače laka alergijska reakcija je osip i crvenilo. A ovisi i o tome koliko je alergena dospjelo u tijelo (ako si dala samo malo, vjerojatno neće biti tako pretjerana alergijska reakcija čak i da je alergična).Citiraj:
Luna Rocco prvotno napisa
Ako se tako bojiš ti ne daji, kaj sad, ne bu umrla bez jagoda.
Ja sam svojoj dala sa 10 mjeseci i sve 5.
Mislim da ti je kod alergija na hranu ipak stvar u tome da li ste u obitelji skloniji alergijama na određenu namjernicu, ako niste ne moraš se bojati i možeš se držati tablice, ako jeste trebaš uvesti tu namjernicu s oprezom i kasnije nego što to kaže tablica.
u mojoj tablici isto je pisalo za jagode, maliner i bobičasto voće da se daju od 8mj, čini mi se. U svakom slučaju, činilo mi se jako rano. Ionako ih nije ni bilo kad je imala toliko. Prvi put sam pustila susjede da joj daju jednu kad je imala oko 11mj, jer su navalili da joj daju smokija i pršuta, i kad sam sve to odbila ponudili domaću jagodicu pa sam već bila omekšana... :roll:Citiraj:
Jelka prvotno napisa
nije joj bilo ništa, pa sam joj dala još u par navrata po jednu, uvijek domaće. Ionako ih nemamo puno, a kupovne ni sebi baš ne nabavljam.
Ali ovo me zanima (možda bi to mogao biti i poseban topic): za neke namirnice izgleda da vrijedi pravilo probati malo, pa ako nema reakcije može se nastaviti; dok se za neke druge zgražamo kad se kaže to isto (najčešće kravlje mlijeko).
Da li za to ima razloga? Da li neka (i koja) hrana može uzrokovati alergije i druge bolesti postepeno, čak i ako nema odmah reakcije, dok druga izazove reakciju odmah pa znamo na čemu smo? Ili bi sve trebalo ići po istom pravilu?
kompleksno pitanje... :P
Gljive, ali specificirano vrganje (do 10-te, a i onda u granicama do 12-te). Organski uzgojene šampinjone može dijete jesti od 8. mj.
Na ostalo isam obraćala pažnju.
moja je s dvije godine jela svo voće i povrće kod nas dostupno. plus šampinjone (doduše ne sviđaju joj se pa ih ne jede više, ali je probala)
kad kuham grah stavim unutra malo kombu alge i ne kuham u previše vode nego s vremena na vrijeme dolijavam hladne vode, tako bude probavljiviji i lakši i nama i njoj.
ja bi grah kuhala u express loncu i onda ga pasirala
Moja A. ima 2,5 godine i jede sve osim gljiva i tropskog voća.
A što se jagoda tiče, posebice za njih sam pitala u Centru za poremećaje metabolizma na Rebru i rečeno mi je da nisu ništa veći alergen od bilo koje druge namirnice i da je to velika fama koja nikako da se iskorijeni.
Jednako mi je rekla pedijatrica kao i gastroenterologica u Klaićevoj.
A naticanje sluznice općenita je alergijska reakcija.
A bukovace? Pitam zato sto sam ja malom negdje oko druge godine uvela bukovace, i dosad nije bilo nikakvih problema, ali tko pita ne skita pa!?Citiraj:
iridana2666 prvotno napisa
jel ima ko iskustva sa davanjem mushmula? nama se bash zrele u vrtu i mislim da bi se giti svidjele a nema ih na nijednoj tablici.
:lol:
nama je mama kad smo gnjavili s hranom tipa nebiovo nebiono znala reć A kaj bi vi? Mušmula?
:mrgreen:
inače, ne znam ti reći jer pojma zapravo nemam kaj su mušmule. daj opiši.
Meni su rekli gljivari da ne - do negdje 12. godine. I ne mislim isprobavati. Pa fakat može i bez toga jedno vrijeme.Citiraj:
kido prvotno napisa
Mušmula je naš domaći plod, pomalo zaboravljen i sve rjeđi u voćnjacima i okućnicama. Kada svo lišće s njenog stabla popada, ona postaje pogodna za jelo. Još gazeći po snijegu pored njenog stabla možemo naći jestive plodove, koji tek tada pružaju svoje bogatstvo okusa, kao tajna škrinjica. Naravno, ne moramo čekati da mušmula gotovo "strune" pa da bi je pošli tražiti za jelo. Ubrati je možemo svježu kada je još tvrda i čekati da macerira u kućnoj smočnici ili drugom prikladnom mjestu.
Mušmula u svježem stanju nije jestiva, jer je njeno tada zelenkasto i blijedo sivkasto meso ploda pretrpko i prekiselo za konzumaciju. Tek kada plod odstoji i macerira, čime poraste razina šećera može se jesti kao mekana, ukusna kašasta poslastica. Plod je sitan, nalik na jabuku sa 5 krupnih, stelarnih sjemenki.
zapravo bolje ovak: http://www.nutricionizam.com/Hr/v_Musmula.htm 8)
ja volim mušmule :heart:
ja sam mushmule kategorichki odbijala jesti sve do ove godine. chak sam ih probala kad sam bila mladja al su mi bile "bljaaak" - mislim da morash imat odredjen broj godina da krenesh jest neku hranu tipa zhlundrasto, trulasto.... ove godine sam ih ponovo probala i skroz se navukla na njih, prefine su mi.
Ja ovo gore navedeno još uvijek nemrem i mislim da nikada neću moći :PCitiraj:
MAMAvoliGITU prvotno napisa
Ja sam baš danas dala sinu mušmulu za probati. Onako malo na prstu. I sviđa mu se. Ima sedam i pol mjeseci.Citiraj:
Ravnala sam se time da je djetetu nakon 6 mjeseci najbolje davati voće i povrće čija je sezona.
Zato vjerujem i da nisam pogriješila kad sam mu neki dan dala mandarine.
onda je rjesheno - danas mushmule :D
Ali imaj u vidu da sadrže tanina što znači da zatvaraju.Citiraj:
sta mu nisu bile kisele? moj frkce (a i ma 11 mjeseci) i na jogurt, ne mogu zamisliti da mu dam nesto tako kiselo kao mandarine.Citiraj:
Fana prvotno napisa
Ove mandarine koje sam imala doma su bile slađe od prosjeka :). Ali očito mu paše malo kiselije jer je i mušmule jeo s guštom.Citiraj:
cokolina prvotno napisa
gita tamani mandarine vech jedno mejsec dana (sada ima sedam i tjedan). nisam joj mogla ne dat kad me gledala kak ih ja tamanim - radi kisele face ali ih tamani. mushmule nismo danas probavali jer smo se kasno vratili doma.
imam i ja nekoliko pitanjca...
mali mi ima 4 i pol mj. jos uvijek ga dojim ali imamo i dohranu (ono adaptirano mlijeko). kad mu mogu davati vocne kasice? na svima njima pise nakon 4.mj. a i pedijatrica nam je na zadnjem pregledu rekla da mozemo lagano poceti postepeno s njima, i to prvo tjedan dana jednu vocku, pa drugi tjedan drugu, itd.
postoji neko voce u tim kasicama koje bi trebali izbjegavati?
od nekih mama sam cula da ne davati onu od banane jer kao poremeti probavu il tak nekaj...
ja nebi poslušala pedijatricu i počela bi dohranu tek sa 6 mj.
evo ovdje se raspravlja o tome
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=68876
a ja bih svakako kad jednom počnem počela s domaćim kašicama po mogućnosti od voća i povrća kojima znam izvor (po mogućnosti da izvor budu mama ili svekrva 8) ) i od bio žitarica.
Kupovne kašice su skupe i upravo je sumnjivo koliko su trajne :/ A za to malo što bebači jedu u početku treba toliko malo da uopće nije teško skuhati.
istina, ovo je ot :oops:
i ja glasam za domache kashice - mislim da je prehrana jako vazhna - pogotovo kad male djece. kao da gradish kuchu - ako gradish od kvalitetnog materijala, dobijesh kvalitetnu kuchu. mizhda su gotove kashice koj put dobre kao opcija kad nema vremena ali mislim stvarno malo vremena treba da se izdrecka banana ili izriba mrkva ili jabuka a neusporedivo je bolje. chak i da ne rachunash aditive i e-ove, mislim da svi mi radje pojedemo frishku bananu nego onu koja mozhe stajat (ili stoji) godinu i pol na polici.