eto..........sad si ti misli............ :? :/
Printable View
eto..........sad si ti misli............ :? :/
ovo za boravak u kuci? meni je ivar nekoliko prvih mjeseci bio samo na rukama. :? trebala sam ga "ispravljati" ?Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ne, dobar baby-handling je super stvar. Radi se o "stranim tijelima" tipa raznih "pomagala" u vidu košara, školjki, ležaljki, sjedalica...
U autu - auto-sjedalica.
Sve ostalo, ruke ili horizontala.
Nikakva djeca u ležaljkama na stolu dok mama kuha i slično.
Naglasak je da se djecu pusti na pod i da ih se ostavi da rade što žele. Ako plaču, na ruke. S obaveznim pravilnim držanjem (Polovina je rekao da će on rado svakome pokazati kako se dijete pravilno drži).
Hm, a koji je razlog? Sto se u suprotnom dogada?
Nije li savijena kraljeznica sasvim prirodan polozaj za bebe?
(I nije li "bebe na ravnom" stav zastario?)
Naime, tada ni marame ne bi bile preporucljive,
kao ni stavljanje autosjedalice na kolica?
(Pretpostavljam da se autosjedalice u toj verziji toleriraju
samo zbog vece sigurnosti u sudaru.)
I do kad bi se onda kosara trebala koristiti za setnju?
Do 5-6-7 mjeseci dok beba ne pocne sjediti?
Vidim da se misljenja razlikuju. Kao sto rekoh, nas pedijatar
nije imao nista protiv cak i duzih putovanja u autosjedalici.
Dakle, u vožnji.Citiraj:
passek prvotno napisa
A meni se sad ne da elaborirati zašto ni malo povišeni položaj nije dobar za dijete koje samostalno ne sjedi - ako sam ja mogla dodijavati fizijatrima i neuropedijatrima za svoje dijete i pri tome im vjerovati, ne vidim zašto bi to nekome drugome bilo teško, ako već sumnjaju u ono što im netko drugi prenese.
??????????????Citiraj:
apricot prvotno napisa
Cime sam to zasluzila?
Mogu shvatiti da si u guzvi, ali...
Uopce ne kuzim ni tvoj odgovor ni razlog tona...
Sorry, ako se nismo razumjele, ali ja nisam kanila vrijedati svojim
pitanjima vec dobiti potpunu informaciju.
(Od kada je preispitivanje grijeh, a slijepo (?) vjerovanje pozitivno?)
Tvoji postovi o ovoj temi (koju si, a propos, ti pokrenula)
su do sada bili kratki i ne bas precizni (i sama si ih pojasnjvala par puta).
Izmedu ostalog si napisala i:
"Istina, autosjedalice (nosiljke) za male su napravljene u fiziolokom obliku,
ali ne za boravak dulje od 15 minuta do pola sata.",
sto nije u slaganju s onim sto sam ja cula od svog pedijatra,
kao i ortopeda u Klaicevoj ("moze i do Dubrovnika").
A nije ni u slaganju s tvojom odobravajucom
izjavom iznesenom gore!?
Naravno, da sam se svojevremeno raspitala o toj temi i dosla
do nekih zakljucaka.
Mislim da covjek uvijek treba biti otvoren prema novim
informacija, ali ocekivati da prihvati svaku novu informaciju bez
potpitanja i objasnjenja??
Pogotovo kad nije bas u slaganju s onim sto je ranije cuo?
Ni svi "dr." se ne slazu u vezi mnogih stvari, a pogotovo se informacije
mogu zagubiti pri prepricavanju.
Mislim da bi bilo vrlo potrebno (kad je vec to sve spomenuto ovdje)
dobiti potpunu informaciju protiv cega tocno je dr. P. i zasto,
a i sto kazu drugi izvori...
Meni je žao ako ti misliš da je moj ton bio neprijateljski ili da nemam vremena... ali ja sam već toliko puta sve to podrobno (i više od toga) napisala na Forumu, davala brojeve telefona ljudi i ustanova gdje sam dobila te informacije... da sam više dosadila i Bogu i vragu!
Ionako me stalno prozivaju ... i to mi je pomalo dosadilo.
Ako te bilo što zanima, javi mi se na pp - ne želim da opet ispadne kako nekome solim pamet.
Srdačan pozdrav!
O.K. Nisam razumjela da se vec o tome raspravljalo na forumu.
Potrazit cu prvo te stare postove.
Podižem malo topic.
Naime, trenutno doma imamo Šveđane (turiste). Kada su skužili da stavljam Marinovu sjedalicu iza, uslijedila su pitanja kako-zašto? Kako oni kažu u Švedskoj se autosjedalice stavljaju na prednje sjedalo, a jedina iznimka je ako auto ima airbag. Veća djeca (neznam do koliko godina) idu isključivo na zadnje sjedište. Znate li kako je u drugim zemljama? Osobno mi je sigurnije ako je autosjedalica montirana na stražnjoj klupi, ali da je po zakonu voziti bebu na suvozačevom mjestu mi je malo :?
U nekim zemljama je dopusteno zakonom a i proizvođači dopustaju sjedalicu za novorođence montirati na prednje sjedalo.
Kod nas je zakonom zabanjeno.
E sad, zasto ipak bolje ne: statisticki najvise udaraca kod sudara u prometu ima od napred (oko 45%), a prednje sjedalo je blize tocki udara te su ozljede vece; airbag, koji i kada se iskljuci postoji mogucnost da se pri nekog udaru otvori; ometanje vozaca, jako bitna stavka, roditelju se lakse oduzme paznja dok je dijete pored njega, dodajemu zveckicu, brisemo slinu jer eto nije zgodno da je slinav u autu (salim se malo ;)), a svi znamo sto samo mala nepažnja moze uzrokovati.
Što će reči da imamo super zakon :D
Osobno, mogu samo reci da djeca savrseno suradjuju (Jesper mi je u glavi stalno ;))Kad smo vozili Bena ja sam uvijek sjedila s njim iza i on je znao cak protestirati dosta, jer je osjecao da se nekako ja cudno osjecam, uvijek je to bilo hoce li plakati, pa gdje cemo stati i slicno...
Sa Timijem je drugacije, ja sam sretna sto ponovo vozim i lakse mi je autom s njih dvoje pa i malac to osjeti kad idemo negdje, a i kad se svi zajedno vozimo otraga su oni sami, svako na svojoj strani.
moji su oboje iza, svaki u svojoj autosjedalici - i rode ih pregledale :love:
lucija je imala "sreću" pa sam se sa njom vozila iza, ali isto je znala protestirati - pa slijedi zabavljanje pjevanjem, igračkicom ili zaustavljanje
dominik je sada sa sekom iza, ja ne stanem iza, preširoka sam (ma ne, auto je preuzak) - pjevamo mu, držimo za rukicu, igračkice, ali isto zna njurgati - na semaforu, u gužvi (vozi tata, vozi!); koma mi je bila kada smo se vraćali doma predvečer, kada je već bio umoran, plakao je iz petnih žila, i suze su mu išle, ja sam mislila da ću poludjeti od muke - stali smo na prvo moguće mjesto i dala mu cicu; ali opet je nastavio - nije htio biti niti 5 min - tada mi pada na pamet dudica - da ju imamo samo u autu (a možda ne bi niti ona spasila stvar)
dvojba - dudica ili ne? inače sam protiv njih, ali onakav plač :( ....
Moja Lucija se od mjesec i pol dana vozi u autosjedalici i to na zadnjem sjedistu. Iako lako mogu iskljuciti air bag, nikada mi nije ni palo na pamet da ju stavim naprijed. Od prvog puta se vozi sama otraga jer nisam tip koji ce svaki put moliti nekog da ide sa nama ili čekati mm da dođe s posla. Kad mm vozi ja nikada ne sjedim otraga vec uvijek naprijed i do sada nikada nismo imali nikakvih problema. Lucija se igra s igračkicama i skoro uvijek brzo zaspi. Mislim da je i nervoznija kad netko sjedi pored nje. Ako počne plakati ili postane nervozna, parkiram se na prvo prikladno mjesto i vidim u cemu je problem. Uskoro prelazimo na vecu autosjedalicu i nadam se da nećemo ni s njom imati problema.
ponovo podižem ovaj topić da bi napisala što sam ja pročitala o prometnim nezgodama.ukratko-osoba koja vozi auto instiktivno u trenutku sudara izbjegava ozljedu tako da u večini slučajeva najviše stradava suvozać a u našim slučajevima to bi bilo dijete i zato se autosjedalice postavljaju iza vozaća...šef pedijatrije u Os. govori da majke koje montiraju dijete na prednjem sjedištu toga nisu ni svjesne tako da kad se u tim slučajevima dogodi prometna ...najčešće majke više gledaju dijete nego cestu... čovjek nezna što bi rekao. eto kratkog i jednostavnog objašnjenja zašto je dijete sigurnije iza vozaća.
ma sasvim slučajno sam otvorila temu i ne mogu vjerovati gdje ja živim. bože daria sam odvozila na prednjem sjedalu dok nije poodrastao za iza (oko 1 godina).. a sad čitam i ne vjerujem koliko sam u krivu što djecu vozim na prednjem sjedalu. ranom zorom prebacujem sjedalicu iza sebe..hvala bogu što nas je čuvao, jer mi stvarno klatimo okolo od rođenja samostalno..
ne ulazim u auto bez elektricne cetkice za zube :mrgreen: ili bilo kakvog aparatica na baterije koji proizvodi bijeli sum. pokusali smo s dudom, ali nema sanse, ispljune ju van. cetkica ga taman dovoljno smiri dok ne stanemo sa strane. naravno, ona vrijedi samo dok nas je dvoje u autu pa jedan moze drzati cetkicu njemu pokraj uha.Citiraj:
buby prvotno napisa
jagora vozim iskljucivo na zadnjem sicu u autosjedalici. rado bih kupila one duple retrovizore, gdje se mogu kupiti?
Moje je misljenje, pa sto god drugi rekli, da je to sa sjedalicom iskljucivo na zadnjem sjedalu debilana. Fuckas statistike, ima ih svakakvih. . . sto ako se dogodi da je dijete otraga i bas tada dodje do bocnog sudara i to bas otraga u onu stranu gdje je dijete. . .da li bi se onda tukli po glavi sto nije dijete bilo naprijed? Imala sam bas takav sudar u familiji. Srecom nije tada bilo djece u igri. Mislim, to je ono sto bi bilo kad bi bilo, glupo ali. . . sad su se nasi nasli pametovati. . . . Ako proizvodjaci auta i sjedalice dozvoljavaju onda je na roditelju da odluci gdje ce voziti dijete.
Imamo aute sa air-bagom koji se da iskljuciti, imamo i auto bez air-baga za suvozaca, imam sjedalicu i ja moram camiti doma dok je MM na poslu jer je zakon takav, ili da idem krsiti zakon i riskirati svadju sa murijom ili placanje kazne. Nemam koga zicati da me odveze gdje god da mi se ide i kad se meni ide. Ogledala su mi isto odvracanje paznje jer bi jos vise gledala kaj se zbiva, ja zelim vidjeti dijete i zelim da ona vidi mene i NE ZELIM ju voziti otraga dok sam sama s njom. I ogledala su odvracanje paznje ako ti dijete place, a ti ne mozes stati slijedecih x kilometara, postajes nervozna, buljis stalno u to ogledalo i ne mozes mu pomoci, dijete i dalje sve jace place, a samo pogled na mamu bi ga vjerojatno smiro. . .
Dok smo svi skupa, apsolutno je sjedalica otraga i ja skupa s njom, ali kad sam sama nisam za to. Smatram da sam dovoljno pametan vozac sa 13 godina vozackog staza i desecima tisuca prijedjenih kilometara i znam kada mogu i smijem gledati gledati, a kada ne.
Ajmo zabraniti suvozacu da otvara usta i prica u voznji jer dekoncentrira vozaca. I svakako treba zabraniti auto radio jer i on dekoncentrira, pogotovo kada je nesto smijesno, nasmijes se i bum eto sudara. Blesave usporedbe ali. . . ljudi kihnu u voznji i slete u jarak. . . znam i za takav slucaj.
Bas tako.Citiraj:
Pina prvotno napisa