:bye:
u specizajlziranim dućkasima ima stvarno veliki izbor kaciga, čak i onih što se "sužavaju" iznutra, probajte
Printable View
:bye:
u specizajlziranim dućkasima ima stvarno veliki izbor kaciga, čak i onih što se "sužavaju" iznutra, probajte
:bye: (i za F.)Citiraj:
VIPmama prvotno napisa
i mi uzimamo te koje se suzavaju iznutra jer je ivar na mene i tatu - maloglav
ipak, ne toliko koliko izgleda na fotki :lol:
Opravdavanje da dijete vozi samo po parku je isto kao kad netko ne stavi dijete u autosjedalicu jer ide samo do ducana i vozi 40km na sat. Jedanko je opasno.
Janko je vozio u drugoj brzini, po nogostupu, 10m ispred mene i svejedno je jako ruzno pao, a rinzola ima svugdje i nije potrebno dojuriti velikom brzinom da bi na rinzolu ostavio glavu.
Mi smo kupili novu kacigu koja kosta preko 300 kuna ali ga nigdje ne zulja i lijepa mu je i ja bih dala i vise samo da znam da ce je nositi.
ajde ajde priznajte ciji ne nose :mrgreen: sad odjednom svi nose a 98 % djece koju ja vidim nema kacigu :)
moj nosi, ali recimo, na plažu jedino on i stranci dolaze sa kacigama, domaći 0 bodova.Citiraj:
gejsha prvotno napisa
a stare tete kad hoće prokomentirati frana, uvijek kažu:"ma koji frajer, glavno da je kaciga tu!". Uvjerena sam da je doživljavaju kao šminku, a ne kao nužnost.
Men nije isto dal mi se dijete vozi po cesti (pogotovo ZG) ili po parku....
a kako dodje do parka?
znate li da se dijete do 9 godina uopće ne bi smjelo voziti po cestama, trotoarima...nigdje osim u parku s biciklom.
od 9-13 godine se smije voziti uz pratnju roditelja, a nakon 13 valjda i samo.
nadam, se da sam dobro popamtila brojke, i da sam sve skupa dobro interpretirala.
ne znam kako naći ovaj zakon da točno provjerim. Slušala sam jednom Viktora Forijana kako je ovo objašnjavao.
Pa na rolama... :mrgreen:Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Ima parkova koji su uz stambene zgrade... ili se nalaze u sklopu istih (tzv. dvorišta). :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
moji ne nose , ali , istina za volju ni ne voze biciklu više od 3 puta godišnjeCitiraj:
gejsha prvotno napisa
mom sinu bi više trebala za trčanje i penjanje po stablima
Pa ja sam priznala da moj ne nosi, ali samo kad se vozi "sam", kada ga mi vozimo ima ju obavezno. I moram priznati da mi je bedasto staviti mu kacigu a on cijelo vrijeme kraj mene i ja sam na milimetar od nejga da ga uhvatim, a i ter su vožnje onako tu po kvartu...Stvarno nisam razmišljala va bih mu stvarno tu trebala staviti kacigu. E sada kada poraste i krene se voziti sam za istač, onda bu nosio i kacigu.
Znamo :)Citiraj:
tweety prvotno napisa
Citiraj:
19. PROMET BICIKALA, MOPEDA I MOTOCIKALA
Članak 112.
(1) Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika.
(2) Ako se dva ili više vozača bicikala, mopeda ili motocikala kreću u skupini, dužni su se kretati jedan iza drugoga.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Članak 113.
(1) Vozač bicikla, mopeda i motocikla mora upravljati vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istovremeno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbi ovoga članka.
Članak 114.
(1) Vozač motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze na tim vozilima moraju, za vrijeme vožnje na cesti, na glavi nositi zaštitnu kacigu. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač motocikla ili mopeda i osoba koja se prevozi ako za vrijeme vožnje na cesti na glavi ne nosi zaštitnu kacigu.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla ako za vrijeme vožnje na cesti na glavi ne nosi zaštitnu kacigu.
Citiraj:
Članak 161.
(1) Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.
(2) Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom.
(3) Vozač bicikla, mopeda i motocikla ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem alkohola ili droga.
(4) Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu i motociklu.
(5) Novčanom kaznom od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.
Citiraj:
4. STJECANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE VOZILIMA
Članak 215.
(1) Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
(2) Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
Moj ne nosi kacigu doma po dvorištu. To je obično vožnja od pola minute :/
Kad je vani (na cesti, u parku) - nosi kacigu.
I opet nismo po propisima, jer ima 6 godina i na cestu ne bi smio ni pod razno, uključujući ni pod pratnjom koju naravno ima (pa ni trotoar, koji je dio ceste) :lol:
maja, nisam imala pojma za ovu pricu :shock:
ivar se ne vozi po cestama osim po onima gdje nema nogostupa (kad se vozi po okicu, zumberku), a stalno prica kako ce uskoro sjesti i voziti do karlovca. valjda po autocesti :roll:
ajd ipak sam nešto popamtila, samo nije 13, već 14 godina.
ah.
a fran je stalno na biciklu.
Ipak, nema sankcija ako dijete ipak vozi po trotoaru.
hm...to je kao i sa trokutom i prvom pomoći.
Dužan si je imati u autu, ali nema sankcija ako ih nemaš.
taman onaj dan kad ste otputovaliCitiraj:
ivarica prvotno napisa
Ja se ne slažem da je "promet" dječjih biciklića, romobila i rola jednako opasan kao pravi promet.Citiraj:
Opravdavanje da dijete vozi samo po parku je isto kao kad netko ne stavi dijete u autosjedalicu jer ide samo do ducana i vozi 40km na sat. Jedanko je opasno.
To kaže zakon.Citiraj:
Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na cesti, na glavi moraju nositi i vozači bicikla mlađi od 16 godina.
XCitiraj:
mom sinu bi više trebala za trčanje i penjanje po stablima
Moje dijete od 8.5 godina sigurno ne vozi djecji biciklic, to vozi Vili od 3 godine.
Dijete od 8.5 godina vozi mountain bike nesto manjeg promjera (taman za moju visinu -ostat ce meni kad ga preraste :).
Citajuci zakon ja sam zakljucila da dijete mlade od 9godina smije voziti sam po nogostupu (a ne samo u parku), ali ne smije po cesti.
Takodjer zakljucila da je kaciga obavezna samo na cesti.
Ispravite me ako grijesim.
AnaM, mozda sad mozes za njim potrcati ako te trbuh ne sprjecava jer to su u pitanju sekunde, ali kad budes gurala kolica onda ces prvo stavit kolica na sigurno i zakocit ih da ne odu na cestu, a onda ces kupit s poda starijeg. A mozda i neces?
zar nije nogostup isto dio ceste? :/
Forjan ili Forijan je rekao da ne smiju niti po nogostupu.
hm...koliko znam bicikl se ionako po nogostupu i pješačkom prijelazu smije samo gurat, a ne i voziti.
Po nogostupu smiju samo pješaci. Bicikli se smiju kretati "biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika"
Po nogostupu se bicikl smije samo gurati.
kak se zeme!Citiraj:
MMoover prvotno napisa
što je cesta?
cesta je prometnica bez nogostupa
(opet ako se dobro sjećam udžbenika)
ulica je kolnik +nogostup
ali ok.kužim što si htio pitati.
je nogostup je dio "ceste"
Uvijek i bez iznimke. I ja sam furala kacigu na biciklu, dok je nisam njemu dala. Sad kad njemu kupim novu, opet cu je furati.
I uvijek je bilo, ako hoces voziti, evo kaciga, ako neces kacigu nema ni bicikla. Rigorozna sam isto kao i za autosjedalice.
No on kuzi da cirkusira na biciklu, da stvarno pokusava vratolomije, da vozi brzo i zaista mu je fora kako svi pravi biciklisti uvijek imaju kacige.
A na moru se poskliznuo dok je trcao i razbio glavu... hitna, savovi, vristanje, rendgen itd. Tako da je sad VLRO svjestan kako je lako razbiti glavu i kad ne ides brzo, a kamoli kad se zajuri svojim biciklom.
Prosle godine su svi klinci u parkicu imali kacigu. Ove godine NITKO. On je jedini. I prije ovog pada se pitao zasto oni nemaju, a sad mu nikako nije jasno zasto ne nose kacige, zasto njima njihovi roditelji ne kazu da moraju. I na pocetku ljeta je probao da ni on nema kacigu, ali mu naravno nisam dala. Rekla sam da njihovi roditelji njih ne tjeraju, da mi od njega ocekujemo da ima i kraj price. Nikad se nije pobunio. Niti mu je tesko staviti je na glavu. Cak cesto i igra nogomet s kacigom jer mu je mrsko skidati :mrgreen: Mislim da on stvarno razumije cemu sluzi kaciga i da se zato ne buni.
Ima li definicija sto je bicikl?
Da li je to i tricikl i bicikl s pomocnim kotacima? Ako jest znaci da se dijete od 3 godine treba kretati u pratnji roditelja cestom, sto blize k desnom rubu (ako nem biciklisticke staze a u Kustosiji je nema).
Ili neka dijete gura tricikl po nogostupu.
Bez obzira na rupe u zakonu, mislim da je u svim situacija kaciga jednako vazna.
4. STJECANJE PRAVA NA UPRAVLJANJE VOZILIMA
Članak 215.
(1) Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.
(2) Djeca s navršenih devet godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.
ne kužim, pituljice. gdje piše da se dijete može s bilo čime kretati u pratnji roditelja s tri godine.
jednostavno je. do devete se godine ne može s ničim kretati po cesti.
ja cu pretpostaviti da cesta znaci u smislu ovog zakona - kolnik jer ako nije tako, ako ne smiju djecjim biciklom, triciklom ili romobilom po nogostupu, sigurna sam da cemo uskoro doci do toga smiju li djeca uopce hodati po nogostupu.
a sto se tice kacige, ne zanimaju me uopce odredbe zakona jel treba na cesti, u parku ili na nogostupu. nije mu kaciga na glavi zbog zakona.
i zalosno mi je jako kako je i zbog cega stavljena granica za kacigu na samo 16 godina.
a ne znam sjecate li se tih rasprava 2004. kad je ta odredba o kacigama UOPCE usla u zakon. javio se jedan zastupnik i rekao da kakva je to odredba, da sto ce bakice koje se po zagorju u voze na biciklima u crnini morati na glave stavljati sarene kacige i tako su se oni svi smijali, smijali i spustili ovo na 16 godina.
ivarice, ja sa 100 posto sjećam da je g. Viktor rekao da ni po nogostupu. Usjeklo mi se u pamćenje, jer sam se i sama zapitala, pa kud onda mogu?Citiraj:
ivarica prvotno napisa
ma ja tebi 100% vjerujem, i forjanu isto, SAMO NE MOGU VJEROVATI DA JEST TAKO
kad sam ja imala desetak godina, jedan policajac je zaustavio moju sestru koja se vozila po stradunu i ispuhao joj obje gume. mala je utjeha da je on bio ko ispuhan iste sekunde kad je moja mama to saznala :lol:
ali, ako jest tako, zasto onda uopce prodaju bicikle koji se kao nigdje ne mogu voziti?
kad prodju godisnji nazvat cu forjana da ovo rijesimo.
ovo je i meni palo na pamet, i htjela sam već tad postaviti topic s ovim pitanjem, jer mi je to zbilja zaparalo uši, ali dan je prošao, pa i mjesec, a ja pitanje ne postavilaCitiraj:
ivarica prvotno napisa
i hvala ti, sad napokona znam da je Forjan!
Koliko sam ja cula, bicikli generalno ne bi smjeli po nogostupu jer je to prostor za pjesake.. kao valjda bi trebali po cesti voziti :/Citiraj:
tweety prvotno napisa
To se i ja pitam za one male mopede i motore koje u materijalima trgovačkih lanaca reklamiraju sa "od 12 godina" pa moram klincu objašnjavati da ne slušamo što kaže trgovac, nego zakonodavac.Citiraj:
ivarica prvotno napisa
Vraćam se na osnovno pitanje, tj kacigu, jer vidim da je neki doživljavaju kao obavezu i trude se shvatiti kada dijete po zakonu mora imati kacigu. Moje je duboko uvjerenje da zbog nas i zbog njih samih djeca trebaju imati kacigu (na glavi, ne na guvernalu ;) ) kad god izađu van s biciklom, makar u dvorište.
Druga je stvar kako je teško natjerati ih na to, kad shvate da su u manjini. Naš se malac dovija na razne načine da skine kacigu, posebno kad ne skače. :/
Jednom smo ga vidjeli bez kacige (samo tu, u parku) a kaciga na nekom maleckom koji trči ponosan. Tad smo ga kaznili. Drugi put njegova kaciga na frendu "jer sada frend skače" a on samo gleda - tad smo progledali kroz prste. Neko vrijeme je radije nosio novu kacigu, okruglastu jače zatvorenu, za skejtere ili slično. Poslije je i nju eskivirao - uzme je iz stana i ostavi u šupi. Ajme! Onda je ispalo da ju je prerastao ali nije rekao dok ga nismo stisli. Sad je dobio novu. To je stalni front.
Možda vam se sve ovo čini nepotrebno, čovjek ima i drugih važnih stvari oko kojih se može natezati s djecom. Ali mm je neko vrijeme imao servis za bicikle i nagledao se svega. Znamo za ljude koji su pali s bicikla pri sporoj vožnji, lupili glavom i umrli. Ne želim da mi dijete pogine ili ostane invalid onog dana kad ja nisam imala snage za još jedno inzistiranje na kacigi.
Ono što stalno ponavljamo klincu, to što je spretan i oprezan ne čini ga imunim na pad. Svatko može pasti s bicikla kad ga netko drugi sruši, a to može biti auto ili pješak koji ne gleda, u parku isto kao i na cesti.
Istina je da je mm gadno pao s bicikla davno, i tada je počeo tražiti kacigu, jedva ju je našao. Mi smo nosili kacige prije zakona i prije nego je dijete ušlo u naš život. U početku se osjeća kao teret i sputava, ali danas se ne znam voziti bez kacige. U svakom slučaju, to što mi nosimo kacigu pomaže nam da inzistiramo da je dijete nosi.
tako je!Citiraj:
anchie76 prvotno napisa
a po cesti ne može :mrgreen:
dakle nosiš do dvorišta i onda tamo gaziš malu djecu
tweety, mene je zanimalo ako nema staze za bicikliste gdje smiju djeca mlada od 9 godina voziti bicikl.
Sada mi je jasno - ne smiju nigdje, tj. policajac me moze za to kazniti. Mozda me moze kazniti i za voznju parkicem jer niti tamo nema biciklisticke staze :/ .
Vožnja parkom nije regulirana Zakonom o sigurnosti prometa na cestama :mrgreen:
Dakle, neće te kazniti :lol:
L. nije imao kacigu na triciklu, no sada na biciklu, a i kada ga ja vozim, uvijek.
I zbilja je rijedak u kvartu, kako u nasem tako i susjednom. U sito vrijeme sam ponosna, ali i zalosna kad vidim kolko djece je na bicu bez kacige. Vjerojatno im roditelji slijede onu izreku: A ako smo mi mogli...
:/
A L. svoju kacigu obozava. Neki dan me u liftu s pravom gestikulacijom udaranja po celu :lol: podjsetio kako smo zabojavili kacigu. Pa smo se vracali po nju.
I kada primijeti da je neko dijete nema, a vozi bic, onda kaze da ce dobit kaznu od policije (ko sto govori i za vozace motora :mrgreen: )
Ne stavljamo mu kacigu kad vozi romobil, al s njim ni ne idemo van - njega vozika po stanu, jer nije tolko brz jos uvijek.
I nema stitnike.
Njih cemo nabaviti kad krene vozit bez pomocnih ili rolat.
E, da, super mi je i kad mu kaciga ostane na glavi nakon sto dodjemo na neko igraliste, pa on onako s njom se ide spustat niz tobogan, ljuljat na ljuljackama, a ja si mislim - sto je ova kaciga multifunkcionalna :lol:
Dobro, skidala sam mu ju obavezno po ovim vrucinama.
uh, to nije bas super, kaciga je biciklisticka, ne toboganisticka i ljuljackisticka, u svijetu ima kampanja koje upozoravaju roditelje i djecu da je moraju skidati u igri i u parkuCitiraj:
Mony prvotno napisa
Ne kužim, pa zašto? :? Nije li bolje da, ako npr. padne s ljuljačke na beton, ima kacigu na glavi?Citiraj:
ivarica prvotno napisa