:heart: :heart:
Printable View
:heart: :heart:
Posvojenom cedu mozes reci da ga je rodila neka druga teta, a mama ga izabrala. Ali kako reci (3-godisnjaku na pr.) da ga je rodila mama, a neka teta dala svoja jaja za njega?Pa kad on slucajno pocne pricati kako je rodjen,a svi znamo da djeca vole da pricaju o tome.Jucer moja frendica, ja i njen malac od 3 g setamo i neka ga gospodja pitala o tati, a on jo kaze "Mi smo razvedeni od tate". Molim Vasa misljenja.
Ja to ne bih rekla trogodišnjem djetetu nego starijem djetetu koje to može razumjeti. Svakako bih to učinila prije puberteta.
P.S. Mi nismo našu djecu birali, mi smo ih dobili. Ja sam svog sina prvi puta vidjela kad je već bio moj sin.
zdenka 2, ovo si super napisala:P.S. Mi nismo našu djecu birali, mi smo ih dobili. Ja sam svog sina prvi puta vidjela kad je već bio moj sin.
naime, zapamtila sam da si napisala da vam sineka nisu dali pogledati prije nego su svi papiri bili sređeni, ali druga tvoja rečenica ima i dublju poruku...divnu, divnu i tako istinitu..... :*
white musk, prekrasno :love:
zdenka :heart:
Mirto, dobrodošla!
Želim ti da ti što prije uspije :*
O tvom pitanju ne znam puno, osim načelnog stava da se djeci ne smiju tajiti te stvari, ma kako teške bile.
Nešto sam čitala o tome, mislim da na netu možeš naći puno savjeta zašto i kako to izvesti.
Predlažem moderatorici da odvoji ovu temu, jer zaslužuje posebnu pažnju. MOžda zapravo spada u Potpomognutu?
Slažem se da tema o tome kako i da li reći djetetu za donaciju sperme/jajne stanice spada pod pdf Potpomognuta, možda i za Izazove roditeljstva. Ako želite možete tamo otvoriti temu.
U istom postu postavlja se pitanje kako djeci objasniti razvod, a to je tema za pdf Jednoroditeljske.
Nastavljam temu:
slabije funkcioniranje obitelji kad se taji začeće djeteta doniranim sjemenom
http://humrep.oxfordjournals.org/cgi...ract/22/9/2566
Ne stignem dalje tražiti, ali mislim da je tema važna.Citiraj:
Topic avoidance and family functioning in families conceived with donor insemination
BACKGROUND: While a move away from non-disclosure and secrecy toward more openness is demonstrated in the changing practices of donor insemination worldwide, scholars and practitioners continue to debate the effects of disclosure versus secrecy. This study examines if an association exists between adult donor offspring's perceptions of their parents' use of topic avoidance to maintain secrecy, and their perceptions of their family's functioning.
METHODS: Using a cross-sectional design, a convenience sample of 69 young adult donor offspring completed a demographic questionnaire, a topic avoidance scale relative to each of their rearing parents, and the Beavers Self Report Family Instrument.
RESULTS: There was a moderate significant inverse correlation between family functioning and topic avoidance in general, as well as for donor insemination-related topics, for both mothers (r = –0.55, r = –0.40, respectively, P 0.01) and fathers (r = –0.53, r = –0.50, respectively, P 0.01), even after controlling for demographic variables. Disclosure by both parents jointly was associated with higher family functioning than disclosure under other circumstances.
CONCULSIONS: While this study is limited by the convenience sampling, the correlational design and measuring offspring's subjective perceptions, findings suggest that the information about donor conception should not be held secret from offspring and that the parents should disclose jointly.
Ne znam zapravo gdje spada, samo sam mislila da treba odvojiti od ove priče jer je skroz mimo teme (izgleda da ovdje,zbog slabog "prometa" na podforumu, još nisu proradile moderatorske metle i pravila - vidi Potpomognutu ;) )
Molim samo ne selite na Izazove roditeljstva, nekako mislim da opća populacija roditelja nije najpozvanija za savjete o ovome. Bez uvrede.