OK, prihvacam ;) Rockas je fakat za tjedan dana :lol:
Printable View
OK, prihvacam ;) Rockas je fakat za tjedan dana :lol:
Malo ste se zeznuli-e :lol:
Pola ovih vasih recepata su pogace, a ne kruh :mrgreen:
Al ga ova Snorki cjepidlaci :P :lol:
Ali je sasvim u pravu.
U pogaču se stavljaju kiselo mlijeko i soda bikarbona (mineralna voda).
da. A u kruh ide samo brasno , soda bikarbona ili germa, voda i sol. Sve ostalo je pogaca, a ja sam strucnjak za njih. Cak je i MM to priznao :mrgreen: Plus sto sam Bosanka od glave do pete :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
snorki , ja sigurno padam s Marsa, ali s obzirom da se pononvo pojavio jedan izraz, možeš li mi molim te objasnit što je to germa? Havla
Pečem štrudlu, osam kila germe,
Sedam konja vuku je iz rerne :angel:
da, samo se ti meni rugaj :P :PCitiraj:
Davor prvotno napisa
Germa je kvasac.
HAVLA apricot :*
trinity, germa=kvasac ;)
Trinity, pa i ti nama uvodiš novu riječ :lol:
Već dva puta pišeš "havla" :lol:
Pretpostavljam da to znači "hvala", ali daj, majke ti, otkrij koji je to jezik :lol: :lol: :lol:
Germa je ono sto "dize" tijesto. A koliko znam na vecini jezika se isto kaze. :mrgreen:
Kod nas ti je fazon kad zenska ima dobre cice da se kaze "kao da ih je germom potkuhala" :lol:
Evo vam sad jedan recept
Bosanka pogaca:
Sastojci
u 1 kg brasna dodajte 1/2 case kiselog mlijeka, malkice sode bikarbone (u Austriji je skoro ne mozes naci, ovdje je sve germa)ili praska za pecivo. ja navijam za prasak.
Priprema:
zamijesite mlakom vodom. Dasku pospite brasnom, stavite tijesto, rastanjite ga i premazite uljem (zivi bili, maslinovo se ne stavlja u pogacu). Tijesto ponovo zamijesite i ponovite cijeli postupak. Oblikujte pogacu (mozete viljukom napraviti reckice-sare), te stavite u podmazanu tepsiju (pleh)
prijatno :mrgreen:
Ih baš te makar svašta smeta. Ja ti dam narodnu referencu, a ti tako. CCC
OK, evo malo ozbiljnije reference za germu:
http://www.theartisan.net/The_Artisa...ection_One.htm
i drugi dio:
http://www.theartisan.net/The_Artisa...ection_Two.htm
(oni ništa ne spominju konje :? )
ma prebrzo tipkam, pa ne stignem provjeriti šta sam napisala. i ja sam se sama sebi nasmijala... pitaj snorki, možda će ona prepoznati tu riječ. u svakom slučaju HVALA....yes...sad je točno :lol: :lol: :lol:Citiraj:
apricot prvotno napisa
JA sam službeni prevoditelj - snorki ne zna hrvatsku terminologiju.
davore, ali ja i nakon tvojih stihova nisam još kužila šta znači, ali cure su mi lijepo prevele
u svakom slučaju i tebi hvala (ili havla) na trudu :*
Ma naucila sam ja uz vas za ovu godinu dana. Vec sam pocela pisat tjedan :angel:Citiraj:
apricot prvotno napisa
da je napisala Halva znala bih :lol: :lol: :lol: Odmah bih poslala recept.
davore, ti si fakat odlucio dozivjeti 100-u :mrgreen:
a jelte, nemre biti kruh ak u njemu ima sode bikarbone ili kiselog mlijeka :roll:
C
Bez germe nista.
Nekakav je kompromis reci "bezkvasni kruh", ali u biti je kruh sredozemna izmisljotina i podrazumijeva mljevene glutenske zitarice potpomognute kvascevim gljivicama.
Ancice, onda je to pogaca :mrgreen:Mislim, ako dodas kiselo mlijeko, mineralnu vodu i sl.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
Ma kruh ili pogača, meni svejedno, važno da je fino :lol:
Inače pekač bude na akciji u Emezzeti i po 199 kuna!
A kaj ak ima i germu i sodu bikarbonu?
I kaj su muffini? Pogace? :lol:
pekac sam kupila u kauflandu za 333 kn, neki je no name, ali skroz dobro funkcionira. do sada sam eksperimentirala s onim receptima, sad se bacam na vase prijedloge.
a naaaaajvise me odusevljava cinjenica da navecer prije nego idem lec pobacam sastojke u pekac, a ujutro kad se dignem iz kuhinje me mami miris toplog kruha :heart:
mljac, odmah ga pojedem tri puta vise nego inace :(
Jedno vrijeme dok smo MM i ja zivjeli u sumi (Edita je bila tek u planu), kupovala sam gotovu smjesu za kruh, jer je trgovina bila malkice daleko. Samo se zamijesi mlakom vodom. Ali, nije ko onaj pravi, kad sam ubacis ostale sastojke. A stvarno nema nista ljepse od mirisa vruceg kruha ( a ni opasnije za zeludac). :roll: Ja ga obozavam sa cajem i povlakom :mrgreen:
Nisam našla buttermilk, ali i sa jogurtom razvodnjenim sa mlijekom, zobeni kruh prema Ancicinom receptu je ispao savršeno!
Ovaj put sam pametnije napravila duplu mjeru, jer imam pekač za 1kg!
buttermilk ima vindija, u čašicama, kao jogurt. ja ga zamjenjujem kiselim mlijekom.
jučer smo pekli kukuruzni od ančice, trostruku smjesu, ali onak starinski-lupanje tijesta i u pečnici-ispao je mrak :)
nemam kaj više ni slikati 8)
janoccka, super!
klmama, super da ste to lupali, divim vam se :) Tak je i moj muz prije nego smo kupili pekac mijesio i pekao svoj kruh i vise od desetljeca prije nego sto sam ja dosla na scenu (ne mislim tu na to da sam ja preuzela to jer nisam - kruh bio i ostao njegov posel, tak mu dobro islo, nisam se htjela naguravat :lol:) Valjda bi i opet da nam rikne pekac i nemremo drugog nabavit - nemre se domaci kruh zamijenit za nist 8)
Do sad smo se mislili ali sada definitivno kupujemo pekač kruha!!!
:love:
:shock: kad sam ja trazila najjeftiniji je bio 410 kn :xCitiraj:
Janoccka prvotno napisa
:? Mi ga vidimo bar svaka dva mjeseca u Emezzeti u Osijeku po 250kn!
Ma vjeruj mi i 410kn se isplati! Ja sam ga kupila prije godinu dana za 360kn i nije mi bio puno. Prvi puta sam jela kruh iz pekača kod sestre u Australiji prije 4 i pol godine i kada se pojavio kod nas nisam uopće razmišljala o cijeni. Kruh je prekrasan, a i razna peciva se puno bolje umijese nego ručno. Ma, ustvari, rijetko sam i pravila što od dizanog tijesta prije... bilo mi lijeno mijesiti.... a i mrzim tijesto na rukama....
Najbolje mi je što si isprogramiram za kada hoću da mi tijesto bude gotovo i to je to!
Meni super dode i za "domaci plastelin", za umijesit tijesto za krafne i sl. :D
evo nova tura se peče za sutra ujutro 8)
moram to kupiti.
nama je problem nedostatak prostora, kuhinjica nam je 2,5 m2, a pekac je stvarno preveliki :( imaju li neki mini pekaci?
znam, znam, sad ce kl reci da je njena jos manja.
al ja ga ni nemam :lol: sve ručni rad, ako mi svekiji dignu tlak, kruh umijesim za 10 min koliko ga lupam :lol:
al sad bi ga i ja kupila kad čitam 8)
i moram ti priznat, kuhinja ti je manja od moje. :lol: al soba nije 8)
al imam veću kupaonicu :P
Mi smo nedostatak prostora riješili tako da smo na jedan zid montirali policu, ustvari odrezali smo radnu plohu na negdje 30-40 cm širine i tamo poslagali sve kućanske aparate!
Mi pekac drzimo u spajzi i vadimo ga samo kad ga koristimo.