imam pitanjceCitiraj:
gita75 prvotno napisa
A. još nije krenuo u jaslice, ali će ići uskoro pa se informiram.
kako otvoriš bolovanje ako niste išli kod doktora?
Printable View
imam pitanjceCitiraj:
gita75 prvotno napisa
A. još nije krenuo u jaslice, ali će ići uskoro pa se informiram.
kako otvoriš bolovanje ako niste išli kod doktora?
ne otvoriš...ako možeš uzmeš slobodan dan...Citiraj:
kajsa prvotno napisa
nama malo bolje..iako još kašljuca..neznam dal ćemo u ponedjeljak ići ili još ostajemo doma !šteta..mislili smo u ponedjeljak proslaviti rođendan u jaslicama! :D
sutra se vraćamo u jaslice...bolje nam je!! :D
roćkas možeš i naknadno proslaviti ako to želiš...samo trebaš tetama najaviti dan prije
Pa ja sam tada radila na ugovor i mogla sam si priuštiti da uzmem slobodan dan. Međutim najčešće su nas te temperature kretale u petak popodne i prolazile do nedjelje navečer.Citiraj:
kajsa prvotno napisa
Kad bi dobio temperaturu u jaslicama morala sam dokici (koja bi nam redovito uvaljivala antibiotik) jer sam morala donjeti potvrdu da je zdrav kad bi ponovo kretao u jaslice. Antibiotik mu ugl. nisam davala.
gita75, hvala na odgovoru
Slobodne dane ne mogu dobiti, samo bolovanje.
Hvala cure na savjetima. A. još nikada nije ni zašmrcao a kamoli dobio temperaturu (kuc kuc), ali se užasno bojim šta će se dogoditi kad krene u jaslice. Kao i silvy nadam se da će dojenje pomoći.
Dobro je znati da treba inzistirati na brisu grla/nosa, vađenju krvi.
Nadam se najboljem. Frendičin mali je u godinu dana jaslica imao samo jednu upalu uha, taj primjer mi daje nadu da ne mora biti :sick: stalno.
Noa od kada je krenula prije mj.dana nije prestala kašljati. toliko se zna zakašljat da i povrati.
i dva puta po jedan dan je imala temp.
Naš mlađi sin je krenuo u jaslice sa 16 mjeseci. Do tada je samo jednom imao šmrcavicu koja je trajala par dana. Čim je krenuo u jaslice nakon 10 dana eto prve temperature i šmrcavice. Nakon temperature stigao je i osip no sada se već oporavio i nadamo se da će slijedeći tjedan ponovo u jaslice. Očekujem da će uskoro stići nova viroza, temperatura, i tako dalje … jer smo slična iskustva imali sa starijim sinom. E sada mene zanima, kakvi su to virusi i bakterije koje bebe pokupe u vrtiću a nema ih u kući i u parkiću. Na primjer, znao je sjediti u pješčaniku, bacati pjesak po glavi, stavljati pjesak u usta, prljave ruke stavljati u usta, dirati svaki kamen koji se može podići (često uzima i drži kamenje u rukama – sad je u toj fazi) a poslije dok se u kolicima vozi doma gotovo redovito poliže obje ruke. Ne zaboravite da po pješčanicima i parkićima često hodaju, kakaju i piške psi i mačke, ljudi pljuju, itd.. Doma ne hodamo u cipelama ali usisavamo i brišemo podove tek jednom tjedno. Dok je puzao gotovo redovito je nakon otpuzanih nekoliko metara sjeo i ruke ravno u usta. Onda te vlažne ruke opet na pod i tako dalje, …
Dakle, bakterija je bilo na pretek a djete nije bilo bolesno. Sada u vrtiću par dana i eto bolesti.
Zanima me da li se itko bavio ovim problemom sustavno i stručno i kakvi su rezultati. Da li netko zna kakvi su statistički podaci iz inozemstva (Njemačka, Austrija, Švedska, …)?
Na djete sigurno utječe i stres koji ruši imunitet, tu me također zanimaju inozemna iskustva.
Svaka grupa ima oko 15-ak djece no dnevno u grupi bude maksimalno 6-ero. Većina je uglavnom bolesna.
Vrtić i jaslice bi trebali biti pomoć roditeljima no u stvarnosti je sasvim drugačije. Ako je dijete tako često bolesno onda to nije pomoć. Stalno smo pod pritiskom kad će se dijete razboliti i tko će morati u firmi moliti za slobodne dane ili bolovanje.
Ovo ti je odgovor.Citiraj:
eon prvotno napisa
Ogromna koncentracija virusa (najčešće respiratornih) tj onih koji se obično prenose zrakom na malom prostoru. Zarazili bi se i mi u takvom okruženju.
Ja sam se i razbolila! :mrgreen: (na adaptaciji)
[quote="bibai"]Moguće, ali tete koje također borave u tom prostoru su uglavnom zdrave. Koliko sam primjetio izbivaju samo zbog bolesti njihove djece.Citiraj:
eon prvotno napisa
Kako se ta ogromna koncentracija respiratornih virusa rješava u drugim zemljama? Ima li iskustava?
Zdrave su jer su stekle imunitet.
Od prošlog tjedna je na antibiotiku, izdržala je do juče i jutros u jaslicama viroza - povraćanje!
Srećom što je dugi vikend! :(
mi se vratili..zasada sve ok ali opet ih ima bolesnih u grupi :/
A šta misliš kako one tako zdrave donose kući bolest svojoj djeci i cjeloj fam.? :roll:Citiraj:
eon prvotno napisa
Nismo zdrave,možda s vremenom steknemo malo imuniteta,ali malo,uglavno ne idemo na bolovanje još i zbog sebe jer kolegica što nas mjenja mora radit po cijele dane. :/
Moja šogorica, recimo, koja je odgajatejica u vrtiću, nije preboljela vodene kozice, i svake godine u grupi 'preživi' epidemiju, a ne dobije ih - ja bih zaključila da je stekla imunitet.
[quote="eon"][quote="bibai"]Ovisi o zemlji. U razvijenima su drugačiji standardi.Citiraj:
eon prvotno napisa
Ima manje djece u grupi...pa je i samim time manja šansa za prijenos.
Kod nas je prije 2 tjedna jedna teta cijeli tjedan bila bolesna! Imala je istu virozu kao i klinci.
Mi smo u ponedjeljak krenuli na adaptaciju u jaslice (18mj) i nakon samo 3 dana od po 1,5h boravka u jaslicama u cetvrtak zakurio 39 :/
Krasno smo krenuli :roll:
Pusa svim malim jaslicarima, nadam se da ce brzo proci te bolestine :*
eon...stvar je u tome da mnoga djeca ne ozdrave do kraja, neki pedijatri daju potvrde da su djeca zdrava već na dan kad dođe bolesno (propiše antibiotik i kaže tad i tad može u vrtić i da potvrdu), te neki roditelji zbog poteškoća s izostajanjem s posla, a neki i zbog vlastitog komoditeta, daju još uvijek bolesno dijete u vrtić...i onda pokupe bolest oni koji su tek ozdravili... i tako se to vrti u krug...
a drugi problem je što se na malom prostoru nalazi velik broj djece, kašlju, šmrcaju, puno njih stavlja igračke u usta...i onda iza šmrcavog djeteta poliže zdravo dijete i eto bolesti...a te igračke je nemoguće svakodnevno dezinficirati....
..najgore mi kad čujem..kad teta kaže.."pa ona druga curica je MALO uzela dudu pa ju brzo vratila" :shock: :shock: i eto ti bolesti! :evil:
Moje iskustvo nije baš sjajno. Krenuo je u jaslice sa 13. mjeseci i prvih mjesec dana je bilo ok. Nakon toga je išlo sve lošije i lošije. Čak je imao perioda da je u roku mjesec dana znao piti po 3 antibiotika, užas. Tako da smo u biti od 11. mjeseca bili više doma nego u vrtiću. Bude 5 dana u vrtiću onda po 2. tjedna doma. Onda sam ga odlučila otaviti doma cijeli 2. mjesec. To mu je pomoglo pa je od 3. mjeseca bilo bolje. Bio je bolestan možda jedamput do ljeta. Ljetni period (7 i 8 mjesec) smo bili doma pa na moru. Taj period je bio savršen nije čak niti kihao. Čim je oped krenuo u vrtić pčetkom 9. mjeseca, išao tjedan dana čopila ga neka prehladica. Sva sreča to je kratko trajalo. Mislim da će biti bolje jer već ide mjesec dana u vrtić tek mu je sada malo procurio nosić ali to nije tak strašno. :saint:
U kojem to smislu teta kaže...u smislu kao one su to tak brzo napravile da ih ona nije stigla spriječiti ili...?Citiraj:
donna prvotno napisa
D do prve godine je imao jadnom temperaduru i to od zubiža.
Kako je krenuo u jaslice bio je stalno bolestan. Čak je bilo i perioda kada je u roku mjesec dana popio po 3 antibiotika.
Ali evo sada je bolje već ide mjesec dana bez prekida u vrtić nakon 2 mjeseca pauze (ljeta).
Omjer zdravih i bolesnih dana je u svakom slučaju negativan. U našem slučaju, od početka rujna više smo bolesni nego zdravi. Vrtić nam više odmaže nego pomaže. Pitao sam, u svom ranijem postu, da li se neko ovim problemom bavio stručno pa nema odgovora. Također vidim da su nam slabo poznata iskustva iz drugih država (šteta!).
Evo šta sam do sada zaključio:
1. Grupe u vrtićima su prevelike. Standard u razvijenim zemljama je 5-ero djece na jednu tetu.
2. Zbog velikih grupa teta ne stigne voditi brigu o svakom djetetu. Djeca sama odlaze na WC, ne kontrolira se da li dobro obrišu guzu nakon velike nužde te ne kontrolira se da li su oprali ruke (poznato je da se crijevne zaraze prenose prljavim rukama). Tete ne stignu svakom djetetu obrisati nos (slina lako dolazi do zdravog djeteta), itd.
3. Veliku krivnju za bolesti nose roditelji koji dovode neizlječenu djecu u vrtić. Na taj način dovode u opasnost vlastito djete koje nije zaliječeno pa prijeti opasnost da bolet eskalira. Na prijer, obična prehlada sa kašljem i šmrcavicom se može spustiti na bronhije.
4. Krivicu djelomično nose i liječnici koji dozvoljavaju da neizliječena djeca idu u vrtić. Na primjer, nama doktorica daje ispričnicu na kojoj nije upisan zadnji datum. Tu je prostor za zloupotrebu.
5. Djeca premalo u vrtiću piju vodu (općenito tekućinu) što je jako bitno.
6. Prehrana u vrtićima je loša. Na primjer, servira im se gulaš sa velikim kockama mesa i sa vrlo teškim umacima. Poznato je da djeca slabo žvaču hranu. Potrebno je meso u vrtićima rezati na tanke komade i to ISKLJUČIVO poprijeko preko vlakana. Djeca vole šareno, premalo se servira mrkva(narandžasta), kukuruz(žuta), grašak(zelena), cikla(crvena), ... Riba je izuzetno zdrava i lako svarljiva, također je ima premalo. Riža ako se pripremi lijepo sa vegetom i eventualno u kombinaciji sa mrkvom i graškom može biti pravi hit. Znam da mnoga djeca ne vole rižu ali ako se lijepo složi eto uspjeha. Izbjegavati prženo i pohano a što više kuhano i sa žlicom.
7. Na tete općenito nemam prigovor, njihov posao nije lak. Ipak postoje tete koje nagovaraju djecu da ne dolaze u vrtić. To je u slučaju kad je mama doma sa mlađom sekom ili bratom. To znam iz vlastitog iskustva i iz iskustva naše prijateljice kojoj je to teta čak priznala. Ta naša prijateljica je imala dvojke kod kuće a teta je nagovarala stariju curicu da ne dolazi u vrtić. :shock:
EONE, vrlo zanimljiv post...i mnogo toga napisanoga je istinito
no...opet....imam par pitanja
otkud ti to da djeca ne piju dovoljno vode? djeci je voda u vrčevima dostupna tijekom čitavog dana u vrču u sobi, a kad je toplo, posebni vrčevi se iznose van s vodom
posebno ih se potiče da vodu popiju nakon ručka (bar je tako u vrtiću koji ja znam)
i ovo za jelovnik i to da nema raznog vrsta povrća - otkud ti to?
jelovnik se razlikuje od vrtića do vrtića i ovisi o glavnoj sestri i tome kako ga ona sastavi
a ovaj primjer tete i njenog nagovaranja...njoj ide na sramotu, ali ne može se navesti kao nešto općenito....
za ovo ostalo...mislim da si u pravu
Mislim da se većina napisanih stvari zaista razlikuje od vrtića do vrtića, osim što su grupe u pravilu prevelike.Citiraj:
eon prvotno napisa
Osvrnut će se na citirani dio. Vlasnik našeg vrtića je pedijatar. Jedna se mama na roditeljskom zgražala jer je vidjela dijete koje kašlje i curi mu nos kako već drugi dan dolazi u vrtić. Na to je on rekao da ni kašalj ni sekret u nosu nisu razlog da se ne dolazi u vrtić. Kao ni činjenica da se još pije antibiotik. Po njemu, razlozi za ne doći u vrtić su zarazne bolesti (crijevne viroze, varičele..., dakle jako zarazne stvari), povišena temperatura i loše opće stanje, odnosno kad se dijete loše osijeća, imalo drugih simptoma ili ne. Dakle, ako pije antibiotik i nakon dva dana se osijeća dobro i nema temperaturu, može doći u vrtić i nastaviti piti antibiotik.
Meni je takav stav sasvim u redu.
da...takvo i je pravilo da djeca mogu vrtić dok kašlju, imaju sekret i sl.
ali znaš šta se onda dogodi? imaš grupu koja je konstantno bolesna.... taman jedan dio ozdravi, već je drugi dio bolestan...i tak se stalno vrti u krug...i onda se roditelji žale na vrtić...a u biti je problem samo u tome što je 20-ak bolesne djece stalno u vrtiću...i naravno da se grupa ne može izliječiti
Nisam liječnik ali svoje dijete šaljem u vrtić tek kad se oporavi. Gotovo svaka bolest iscrpi odraslog čovijeka a kamoli taj mali organizam. Sigurno mu je potrebno jedno vrijeme da se oporavi i vrati u vrtić. Mišljenje tog liječnika da neizlječeno dijete može ići u vrtić smatram neodgovornim.
Odgovor bubički.
Nisam stručnjak za ustroj vrtića ali neke stvari sam napisao iz vlastitog iskustva.
Za vrijeme privikavanja sam bio jedno vrijeme u grupi pa sam vidio neke stvari. Vrčeve sa vodom nisam nigdje vidio a jako dobro znam koliko bi trebalo piti tekućine dnevno. Ako djete hoće vode onda mora tražiti. Mala djeca dobijaju bočicu koju nose od kuće a veća djeca dobijaju vodu iz čaše koju je potrebno napuniti u WC-u. Nema šanse da jedna teta donese tolikom broju djece dovoljno vode.
Što se tiče jelovnika, mislim da se on ne bi trebao razlikovati od vrtića do vrtića već bi trebao biti STROGO propisan na nivou države. Nikako nije svejedno kako se hrane mala djeca. Tek je nedavno izbačena pašteta i poli salama ali u školama još nije. Vjerojatno ste čuli vic kako je nastala pa-šteta... (...je da se to baci :mrgreen: )?
Ja ne mislim da je neodgovoran. Mislim da on drugačije od tebe vidi što znači izliječen. Tako to vidim i ja. Ne smatram prehlade strahotama koje treba pod svaku cijenu izbjegavati, niti prehlađenu djecu. Nije me briga ako se s prehlađenima igraju, ljube, ako se dogodi da popiju iz iste čaše. Možda si mogu priuštiti taj luksuz jer su mi djeca dobrog imuniteta. Ili su oni dobrog imuniteta zato što nikad nismo izbjegavali bolest? Ne znam. Oboje su bili jasličari, malo i nimalo bolesni, osim šmrkavog nosa i povremenog kašlja. Možda bi netko za istu djecu rekao da su neprestano bolesna?
Ja ne vidim da ih bolest iscrpljuje. Dapače, veliki mi je problem smiriti njihovu bezgraničnu aktivnost kad im pod djelovanjem lijeka padne temperatura. U principu ih još 24 sata nakon što temperatura nije povišena ostavljamo kući, a nakon toga nastavljamo normalnio život - vrtić, šetnje, i sve ostalo. Zapravo, ne mogu se ni sjetiti kad je zadnji put netko imao temperaturu. Mislim da je D. imao na proljeće.
hm...vrčevi s vodom bi trebali biti u svakoj vrtićkoj grupi...kod jasličke djece najčešće djeca tijekom dana imaju razne vrste bočica (mislim i na one obične od vode ili soka flašice, koje imaju pipac)
a jelovnik...hmhm...to bi trebalo biti na razini države, ali je činjenica da svaki vrtić spada pod svoj grad i grad je taj koji kroji dosta toga
a da ne spominjem kako se u zg-u, gdje ima puno vrtića, razlikuje vrtić od vrtića...ne samo na području prehrane, nego i na mnogim drugim područjima...na žalost je to tako
a što se tiče tih prehlada, već sam rekla svoje...nitko ne kaže da djeca ne smiju u vrtić... ali eto...bilo bi bolje da bar malko prizdrave, a ne da cijelu prehladu proborave u grupi...8-10 sati dnevno....i da kad npr. kihnu, sadržaj nosa izleti do koljena...i nek me netko onda uvjeri da je to dijete zdravo
@vertex --> oni virusi koji kod tvoje djece izazovu curenje nosa ili kašljucanje kod mojeg izazovu bronhitis, laringitis, upalu pluća, kod nekog pak drugog djeteta upalu uha; no ja se slažem da je praktički nemoguće držati djecu kod kuće sa malim prehladama, i u vrtiću sam vidjela djecu koja (jako) kašlju ali su zapravo - zdrava! I jasno mi je da ih roditelji šalju u vrtić.
Što se tiče vode, ne znam koliko nepijenje vode utječe na bolesti, ali definitivno mislim da djeca ne piju dovoljno vode - DA, vrč sa vodom je prisutan ali nisam vidjela da netko vodi računa o tome da djeca piju, niti da nudi djecu vodom, moja nije popila ni kapi.
Djecu se na pijenje vode posebno potiče nakon ručka...a tijekom dana sami određuju kada to žele...oni koji su znaju sami uliti vodu, to rade sami, a oni koji ne znaju, teta im pomaže
a ako netko od vas smatra da mu dijete ne popije dovoljno tekućine u vrtiću, razgovarajte s tetama o tome koliko bi vam bilo važno da vaše dijete potiču na pijenje veće količine vode...i problem riješen...
razgovarajte ljudi, pitajte, tražite....pa sve se može dogovoriti...
Dok dijete šmrca iz njega izlaze njegove sline koje imaju u sebi bakterije, viruse i tako dalje. Niko me ne može uvjeriti da takvo dijete može biti proglašeno zdravim.
Ako su ti djeca bila šmrkava i kašljala a ti si ih slala u vrtić razmisli koliko si zdrave djece zarazila a koja imaju slabiji imunitet.
Oko iscrpljenosti je sve individualna stvar. OK, možda prehlade ne iscrpljuju ali proljevi i povraćanje itekako.
Nema smisla da ovdje raspravljamo o detaljima jer niti si ti kriva niti sam ja kriv a raspravom o detaljima nećemo ništa postići.
Općenito mislim da ovako postavljen sustav nije dobar i da ga treba mijenjati. Vrtić je smišljen da čuva djecu dok roditelji rade. Ako to vrtić nije u stanju, ako su djeca često bolesna, onda roditelji ne mogu raditi. Manje djece u grupi, više teta, veća briga nad djecom, nadzor rada vrtićkog osoblja, stalna evaluacija stanja, promjene i prilagođavanje, povratne informacije od roditelja, uključivanje roditelja, a po meni najvažnije i najlakše je učiti od uspješnih. Kod nas se primjenjuju u vrtićima normativi koji su postavljeni ranih 80-ih. Od tada do danas je prošlo više od 20 godina. Potrebno je napraviti jedno putovanje po europskim vrtićima i eto pregršt pozitivnih ideja i rješenja. Švedska (navodno najbolje razvijen vrtićki sustav u Europi), Norveška, Danska u kojoj je trenutno baby boom (samo usput-dječija robica jako jeftina), Irska koja također ima pozitivan prirast, te uvijek korisne Njemačka i Francuska. Japan nam je predaleko ali čitao sam da su oni vrtić doveli gotovo do savršenstva.
bubička, istina, djeca su nakon ručka dobila čašu vode no nisam primijetila da bi netko pogledao ili kontrolirao da su popila i gutljaj.
Generalno, u svojim potrebama za pićem/wc-om/hranom djeca su u vrtiću - po onome što sam ja vidjela - prepuštena sama sebi, pa ako traže OK, ako ne traže niti ne dobiju. Može biti da ih to potiče na samostalnost, ali ostaje činjenica da vodu - ne piju.
gle, ajmo iskreno...koliko dugo i kada si bila u tom vrtiću?
kao drugo...ako si kao roditelj to primjetila i smeta ti - pa daj onda lijepo ukaži na problem tetama, jer od našeg čavrljanja ovdje ništa se neće promijeniti
eone...činjenica je da su normativi prastari i da će se uvesti novi, ali nije ni vani sve tako bajno...
naši stručnjaci su ostali zabezeknuti stanjem nekih vrtića u Njemačkoj, te su ih poučavali našim principima rada s djecom, dok u Engleskoj su djeca postrojena k'o u vojsci i više su okrenuti disciplini i poučavanju
a za skandinavske zemlje mislim da su nam nedostižne u mnogočemu, ne samo u predškolskom sustavu
i kad bismo već radili te razne ankete, mogli bismo napraviti i jednu o tome da li bi roditelji bili spremni više plaćati vrtić, a pogotovo jaslice u Zg-u...i koliko bi to bilo, jer je činjenica da vrtići nemaju dovoljno financijskih sredstava da osiguraju bolje uvjete za rad s djecom...
Bila sam tri dana po pet sati, a moj muž još tri dana tako i prije toga deset dana kraće vrijeme. Ja ne čavrljam, nego svojim iskustvom potvrđujem da djeca baš i ne piju vodu u vrtiću, a dijete sam iz vrtića ispisala.
možda ne piju u tom vrtiću ili možda čak možda ne piju kod tih teta, ali to se ne može generalizirati na sve vrtiće :coffee:
E super, konačno smo došli na lovu.
Vrtići niti ne trebaju imati financisjka sredstva, oni ne bi trebali biti zasebne firme od kojih neka posluje pozitivno a neka negativno. Svi vrtići bi trebali imati istog financijera (grad ili država).
Ako staviš na vagu sa jedne strane: troškove liječenja, odlazak liječniku, bolovanja, kupovinu lijekova, najam teta čuvalica, nešto love za baku i dedu, financijske gubitke na poslu i sve ostale posredne gubitke te na drugu stanu vage staviš troškove za povećanje standarda u vrtićima dođeš na isto.
A povećanje standarda bi nam svima omogućilo lakši život.
Stalno slušam kako nam je Švedska nedostižna. Pa nije Švedska sve to postigla preko noći. Isto kao i tvoja beba koja je počela puzanjem pa padanjem pa hodanjem uz krevet pa padanjem pa konačno hodanjem tako se i novi sustav uvodi postepeno. Treba samo početi.
Ja mislim da nije rješenje u povećanju cijene vrtića već u boljoj organizaciji. Najlakše je povećati cijenu, malo je teže „zasukati mozak“.
svi vrtići i imaju jednog financijera ....svaki vrtić svoj grad u kojem se nalazi, ali stvar je u tome što su vrtići ogromni potrošači kao ustanove i da grad, po mom mišljenju, previše sufinancira roditelje...200kn za jaslice je stvarno premalo
a i što podrazumijevaš pod - ZASUKATI MOZAK?
smatram da se puno radi na tom području, no često oni koji su najodgovorniji skreću ulijevo...