pa nece ona zauvijek samo sisati. normalno da ti se smanjuje kolicina mlijeka kada ona pocne jesti dohranu. kako uvodis nove obroke, tako se smanjuje mlijeko.
ako joj dajes kasicu, daj ju jednom dnevno, nakon nje vodu, a ostalo neka sisa.
Printable View
pa nece ona zauvijek samo sisati. normalno da ti se smanjuje kolicina mlijeka kada ona pocne jesti dohranu. kako uvodis nove obroke, tako se smanjuje mlijeko.
ako joj dajes kasicu, daj ju jednom dnevno, nakon nje vodu, a ostalo neka sisa.
.....ali znaci li to da ja gubim mliko.... :? :? :?
jer ja sam se nadala da cu dojit jos par miseci?
a i kako to da neke zene iako dohranjuju dite ipak doje i imaju mlika?
da li da izbacim skroz ad mliko navecer na zadnjem obroku pa da mi se ipak budi po noci za podoj ili..... :? :? :?
HvALA VAM SVIMA NA ODGOVORIMA :* :* :* :heart: :heart: :heart:
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=603
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1474
nemoj odmah izbaciti svo ad, postepeno 30-40ml svaka 3-4 dana, trebaš dati vremena tijelu da ubrza proizvodnju
kad je beba počela spavati čitavu noć?
[/quote]
Gle, nece ti mlijeko NESTATI, samo ga sada ima manje.
Uopce se ne cudim sto je malecka popila toliko ad. kad si joj izbacila vodu.
Opet joj daj ad. veceras i sutra javi koliko je popila, tako da znamo kad i koliko treba smanjivati.
Kakve kasice joj dajes?
moj malac jede 4-5 puta dnevno a dojim ga jos uvijek, nekada cak i 15 puta dnevno, + minimalno 2 puta nocu (ima 14 mjeseci). dok ona sisa, mlijeko nece nestati.Citiraj:
tina parada prvotno napisa
ne, ne gubiš, nego se proizvodnja smanjuje ..Citiraj:
zamisli špinu : koliko je odvrneš toliko će vode teči, zar ne?
tako ti i sise "rade" koliko beba traži sisajući bradavicu toliko će mlijeka ići (toliko će se mlijeka proizvoditi), ako beba manje sisa , sise će smanjiti proizvodnju , ako beba pno češće sisa brzina i količina mlijeka će se povečavati
koliko traži - toliko dobije
ako jedan dan traži malo, taj dan će sise biti pune - al već drugi dan će se proizvoditi manje mlijeka
ako jedan dan isprazni sisu do pete - slijedeći dan će mlijeka biti više
beba sisa danas da navuče za sutra ;)
....jucer je bila svaka dva sata na sisi pa ne primjecujem danas da su mi punije....ne zelim gubit nadu ali me ipak bole bradavice od njenog sisanja....
da li da nastavim sa 1 kasicom+voda+ad navecer?
Sve zavisi sto ti zelis.
Ako zelis izbacivati adaptirano, onda to ide postepeno: sljedeca 3 dana joj dajes istu kolicinu i ni mililitra vise (npr. 150 ml). Onda u petak smanjis tu kolicinu za 30 ml (na 120 ml). Onda sljedeca 3 dana jos 30 ml manje ...
Ako iza te kasice zelis davati vodu, OK, ali mislim da nema potrebe davati joj vodu neovisno o tom obroku. Medjutim, ako ti mislis da joj treba ...
Ti si najveci strucnjak za svoje dijete, mi ovdje samo dajemo savjete. :)
..evo opet nas....dojila sinoc-dojila jutros i mlika mi se cini da opet nesto ima....valjda je malo i krenilo....sinoc sam joj opet dala posli dojenja ad ali samo 150ml i bilo joj je dosta. jucer sam stalno bila kraj nje i dojila svaka 3h i nadam se da ce to ic sve skupa na bolje....a i rekla sam sam a sebi da se ne triba zivcirat i ako ne bude sve ok....pa sam valjda bila i smirenija pa mi je i radi toga mliko opet pocelo vise dolazit.....
jos bi nesto rekla.....kako mi je mala isla 1,5 misecno a samo na mom mliku, zanima me kako mi moja pedijatrca (a to znaci ne bilo ko?!) i moja patronazna sestra (koja zivi u mojoj ulici!?) kako mi mogu rec od pocetka da mi beba previse debela i da previse napreduje iako sam ja rekla da je samo dojim!!!! ona se rodila sa 3900 i misecno....sad ima 9 kg! i skoro 6miseci!
mislim....ako je dojenje tako sad vec istrazeno da je najbolje za bebu i ako se zna da dite na materinom mliku ne moze bit debelo, odakle njima pravo da mladim mamama koje doje, vec u startu govore kako tribaju prorijedit dojenje i uvodit neki sokic ili caj tako da se dite zasiti od toga....i kako mi moze rec da ce mi malu stavit na dijetu ako ovako nastavim???
mislim da to nije u redu.....
dobro ti ide, opušteno, bez previše opterečivanja ;)
a za dr. i patronažu, a šta da ti kažem, velika većina njih i dalje nema pojma o osnovama dojenja a kamoli o nekim rješenjima za probleme
bebe na adaptiranom ne smiju previše dobivati na kilaži jer je veliko dobijanje na kilaži od adaptiranog povezano s kasnijom pretilošću,
bucmasta dojena djeca nemaju tih problema, zato beba na majčinom mlijeku ne može biti predebela .. i sama znaš ;)
svi pametni pedijatri znaju za važnost isključivog dojenja (dakle bez sokića, čajića i sl.), dakle, ja iskreno sumnjam u stručnost tvoje pedijatrice .... i oni su ljudi i mogu biti svakakvi
moja Nera je rođena s 4kg, i s 5 mj je imala 10kg, ravnih ... pedijatrica je rekla: u redu je, ona je dojena ;)
o biserima patronažnih imaš čak i poseban topic :lol:
o biserima patronažnih imaš čak i poseban topic :lol:
daj da vidim i te bisere......das mi link?
:lol: :lol: :lol:
ma to je nevjerovatno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pa jel ti ljudi citaju/idu u skolu/prate novine?
meni je isto patronazna rekla da posli podoja dam čaj pa ako popije caj toliko moram dat ad....nisam je poslusala.....a i to da podoj traje 10min najvise!!!!!!!! gluposti.....moja doji pa se igra pa opet doji pa zaspe.....a ja uzivam u njoj.....gledam je....mazim...pricam s njom....
nema nista lipse na svitu.............zato se i trudim da mi mliko ne oslabi....
........sinoc dojila i ponudila ad., napravila sam joj 150ml ali nije sve pojila.....to mi je bilo drago vidit.......jutros papala ciku....i jednu i drugu i onda zaspala (to nam se nije odavno dogodilo)....danas cu opet dojit kad god bude tila pa cu joj veceras opet smanjit ad na recimo 120ml...
tko se nadam da cu uspit u ovome sta pokusavam....iako mi svi govore da se ne triban toliko trudit jer sam ipak dojila skoro 6 miseci i da je to skroz ok!!
ALI JA BI TILA JOS TOLIKO!!!!!!!!!!!!! kako to ljudi ne razume!!!?????
dobro ti ide :love:Citiraj:
samo ti treba vremena ;)
kod relaktacije imaš i dobrih i loših dana, pa da te ne obeshrabe ako uleti koji loši dan :love:
ne očekuj razumjevanje , več spadaš u manje od 20% majki koje doje nakon 6mj ;)
ne moram ti ni govorit koji muk nastanbe kad odgovorim da još dojimo (18mj) :lol:
........opet ja!....jucer mi se dogodilo nesto predivno....opet sam osjetila u grudima trnce kad mliko dolazi!!!!!!!!!!!!
a jutros nesto jos bolje......kad sam dojila, iz druge cice mi je pocelo opet isticat mliko!!!!!!!!!!!! to mi se dogadalo samo onda kad su mi prsi bile prepune mlika!!!!!!!!!!!!
i sad opet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
TAKO SAM SRITNA!!!!!!!!!! HVALA VAM SVIMA!!!!!!!!!!!!!
:heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart: :heart:
:* :love: :* :love: :* :love: :* :love: :* :love: :* :love: :* :love:
:D :love: :*
.........dosla mi je od muza teta i kaze ona meni da je najbitnije dojit prvih 9miseci a posli da nije toliko ni bitno dojit jer mliko vise nije toliko neophodno....sta vi mislite....cekamo odgovor........
:lol:Citiraj:
kad me pitaju jel još dojiš? kažem : da (18mj)
onda ide pitanje: a zašto?
ja: pa to je najbolje i najzdravije mlijeko
zar ne?
to s 9mj ti stiže iz 72' , kad se dohrana uvodila s 3mj, kad se savjetovalo dojenje na razmaku 3 sata, na svakoj sisi max 15min ... rezultat je bila katastrofa u nedojenju i bujanje ind. adaptiranog :/
još možeš i čuti nebulozu da ne valja dojiti poslije 12 mj jer onda mlijeko bude vodenkasto :? ako nisi skužila s desne strane desne sise ti piše rok trajanja :lol:
UNICEF preporuča dojiti barem do 1.g ako je moguće do 2.g. , a dalje po volji
u Kuranu piše da je dojenje potpuno tek s 2.g ;)
Koliko je prirodno dojiti?
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1479
Do kada dojiti
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=1465
moja baka je dojena do 5g, djed do 4, tako je onda bilo normalno, a sad se svi čude kad pređeš 6mj
nedavni biser sam čula, a to je interpretacija naziva "isključivo dojenje do 6mj" da to u biti znači da se doji do 6mj , kasnije ne :lol:
..........opet ja!
Evo opet jedan problem: sad imam opet dovoljni mlika, medutim, na livoj bradavici mi je na vrhu po sredini mala krastica (to je pretpostavljam ragada- nisam je nikako imala) a i ta cica me boli i na pritisak i pogotovo kad stavim malu za dojenje.....sta da radim s tim? :? :?
Kad zavrsi podoj, istisni malo mlijeka, premazi i neka se osusi na zraku.
Kad te tocno boli, kad beba tek uhvati dojku ili poslije?
....boli me stalno....badavica me boli i na dodir s majicom a pogotovo kad joj dam podoj....a dojka me boli kad u njoj ima malo vise mlika....zvala sam patronaznu i ona kaze da ne smim dojit dok mi ne prode ragada da se ne inficira....jel to tocno? da kupim sesirice??
purelan , kupi, namaži
doji, traži povoljniji položaj, za koji dan će proći :love:
jel zna patronažna da će se mlijeko smanjiti zbog nedojoenja na toj sisi ?
ili je boli đon ....
pureLan imam od početka.....kanjam mu se....najbolja stvar....sinoc sam namazala pa cu sad stalno s tim mazat redovitije...
a patronazna.....ma ta je rekla da dajem caj nakon podoja tako da ona nije kompatibilna za govorit ni o cemu......a kamoli o dojenju.....virujen da je nije briga......hvala vam...uvik brzi odgovor kad ga tribam..... :* :* :* :*
Sesirici i prestanak dojenja NISU dobar savjet.
Nakon podoja ponasas se kako sam ti rekla.
Za vrijeme podoja pazis da je bebi bradavica dovoljno duboko u ustima - onda bez obzira na ragadu ne bi smjela jako puno boljeti. Ako boli u toku podoja, prekini podoj (mali prst stavi bebi u kut usana) i probaj se bolje namjestiti.
Eventualno mozes probati promijeniti polozaj dojenja, pronadji neki u kojem se lakse namjestis.
Je li ti dojka prepunjena u trenutku dok je nudis? Mozes izdojiti malo prije podoja, da omeksa areola i da beba lakse prihvati.
Jedino sto bi mogla kupiti, a da bi ti stvarno pomoglo, jest Purelan, kremica koja se ne ispire s bradavica prije podoja.
Javi kako ide, da korigiramo sto se moze.
....natasaM....hvala... :* ....stvarno me ne boli toliko kad se bolje namisti i kad joj je cila areola u ustima....moze se izdrzati....
sta se tice ragade...vidit cemo....namazala sam mlikom a posli cu sa pureLanom pa se javim opet sutra.....
Ja dok napisen post izrodi ih se jos 10. :roll:
:D Moram kazat da mi je od jucer puuuuuno lakse sta se tice bradavice.....
boli me jos, moram i to rec, ali dosta mi je lakse....danas nastavljam istim tempom...dojenje, stavljanje malo mlika na bradavicu pa pureLan..... :D
i sve je proslo i bez "šešieića" i bez prestanka dojenja.....fala bogu na Rodama...... :* :* :* :*
evo novosti..........ne boli me vise bradavica....no, sinoc i jucer mi se dogodila cudna stvar.....dojila u 15h normalno....u 18 kad sam isla opet ponudit dojenje...moja mala djevojcica je odbila cicu odlucno i uz plac...mislila sam nije gladna...ok....no u 21h kad je vec bilo krajnje vrime za obrok...opet ponudim ciku...i ona opet u plac i odlucno okretanje glave od cike i nece pa nece....ja tuzna i zalosna napravim ad i ona smaze slasno i brzo....kako nije dojila zadnja 2 obroka...mene ujutro u 4h probudi bol u dojkama....tvrde i pune mlika....mislim...eksplodirat ce....ne mogu spavat od boli, a ona spava....cekam je do 6h i onda se odem malo izdojit....cisto da mi popusti pritisak...Petra se budi u 7h i ja sritna..nudim joj opet ciku a ona opet u plac....okrece glavu i nece!!!!!!!!!!
i sta cu...smirivam je i nagovaram ( !dite od 6 miseci-nagovaram? ) , stvarno je nagovaram i malo po malo joj priblizavam bradavicu i ona pocne sisat.....hvala Bogu....izvuce svo mliko....
ja cila sritna....nadam se i ona....ali se pitam....odakle joj ideja za odbijanje cike? i sinoc i jutros? ima li tko slicna iskustva?
Ima toga, zove se strajk dojenja, imas i tekst na nasem portalu, ne mogu sad traziti link.
To se isto meni dogodilo jućer,nudim cijeli dan ciku i neće,ja žalosna idu mi suze,mislim da je kraj dojenju ali ono danas cica ko nikada a ja sva :mrgreen: :D
Moj ima 7 mj i nedaj bože više toga jer mi hoće srce pući. :roll: