Pa to sam na starom forumu i komentirala...zašto, kad idem na kontrolu, doktro uredno ispunjava 'POVIJEST BOLESTI'?? Glupo...ok, to JE jedno 'drugo stanje', ali da smo bolesne... :roll:Quote:
Originally Posted by mamma Juanita
Printable View
Pa to sam na starom forumu i komentirala...zašto, kad idem na kontrolu, doktro uredno ispunjava 'POVIJEST BOLESTI'?? Glupo...ok, to JE jedno 'drugo stanje', ali da smo bolesne... :roll:Quote:
Ma da Anči, isto kao i one spike da ti doktor "vodi" trudnoću (umjesto prati ili kontrolira) ili da te "doktor porađa" (umjesto pomaže pri porodu), kao da bi bez njega beba ostala u trbuhu... :roll:
Na sve moguće nas stavljaju u pasivnu poziciju, pa čak i terminologijom :roll: :x .
srecka :D :D :D
hvala, Juanita :D
necu vise slusati jezive price s poroda i kad me zgrabi pesimizam, idem na rodin forum :D :D
inace, tretiranje trudnica i rodilja kao bolesnice je jos jedna stvar koja me uvijek odbijala od rodilista i bolnica opcenito. pa i zivot kao takav je smrtonosna bolest i treba ga tako tretirati!!! :shock: :)
mozda bi rode trebale urigirati da se i to postupno ukloni, npr. da postoji 'povijest tijeka trudnoce' ili tako nesto, umjesto 'povijest bolesti', i da se ne pise bolesnica, nego rodilja. ali to je nazalost jedna od manje vaznih stvari u cijeloj prici! :?
:D , živio optimizam!
Imaš pravo, trebali bi počet inzistirat na drugačijoj terminologiji. Koliko god to bila mala stvar, nekako zvoni u uhu, makar podsvjesno.
Ma kakva "povjest bolesti", pa zar niste imali trudničke knjižice?
Što se tiče poroda u kući dugo sam razmišljala o tome i došla do jednog zaključka - bolnica definitivno.
Naravno bilo bi odlično da se promjene uvjeti u kojima rađamo počevši od očeva sudjelovanja u porodu, pa do banalnog brijanja. Ustvari da možemo same birati kako ćemo rađati da nam bude što ugodnije. Ali što se toga tiče to mi je najmanje važno jer imam dojam da bi mogla roditi i da visim s grane. Ono što me brine je bebica i njeno zdravlje i sigurnost. Nikakve statistike me ne mogu uvjeriti da je sigurnije ili jednako sigurno rađati doma, jer ako nešto pođe krivo gdje se radi o sekundama - nema pomoći, dok u bolnici se to još može popraviti.
Ja sam imala užasno težak porod, drip, 12 sati užasnih bolova, rukom mi je širio cerviks jer se nisam otvarala, prokidanje vodenjaka, epiziotomija itd. E sad u svomu tom iscrpljenosti i ošamućenosti možda sam krivo shvatila doktora kad je rekao da joj je 5 puta bila omotana pupčana vrpca oko vrata, iako mislim da je to nemoguće, ali eto recimo i da je 2 puta, prvo što sam promislila je kako to da je CTG cijelo vrijeme bio uredan. Doktor je isto bio zapanjen, Apgar joj je bio 10/10 i bila je ružičasta. I sad kad se toga sjetim pa zamislim da sam bila doma i da je bio slučaj da se beba davila, a ja neznam da se to događa, uh sva se zgrozim od pomisli. Zato mislim da sebi nikad nebi mogla oprostiti da se što bebi dogodi, a moglo joj se pomoći.
A usporedba kako su to žene činile prije 50 godina mi nije baš opravdavajuća jer sigurno je da je bila češća smrtnost beba kojima bi se u bolnici vjerovatno moglo pomoći, a i majki samih. Valjda sam po prirodi ziherašica i ne želim ništa prepustiti slučaju, a i imam beskrajno povjerenje u svog ginekologa, a da ne govorim o babicama koje su mi bile na porodu.
Ma najviše od svega ovoga što pričate me zgraža činjenica da neka rodilišta nemaju rooming in. Dok nisam došla na ovaj forum bila sam u uvjerenju da je to bilo tako prije nekih 30 godina. Moja beba je bila samnom 24h i to sam onaj dan kad sam rađala cijelu noć sam bila budna i u čudu je promatrala, zaspala sam tek sutra dan uveče. Bilo mi je stravično kad su mi je 3. dan odveli na fototerapiju zbog žutice. Cijelu noć i cijeli dan sam proplakala. Zato kažem, nemogu vjerovati da toga još uvijek ima.
I u 1. i sad u 2. trudnoći- povijest bolesti.Quote:
Originally Posted by Arijana
Tvoja reakcija je dosta tipična. Kad stvari krenu loše, mnoge žene su sklone tako razmišljati, a da se ni ne zapitaju jeli baš to bolničko okruženje i njihova procedura doprinijela tim komplikacijama. Ako si čitala prijašnje postove, upravo o tome je ovdje riječ. Vjerovala ili ne. Iz istih razloga (odgovornost prema svojoj bebici) ja bih se upravo odlučila na kućni porod bez ili s minimumom(ako je baš nužno) intervencija .Quote:
A ja pak imam puno veće povjerenje u svoje tijelo. :wink:Quote:
Jedino što me sprečava u tome je činjenica da kod nas primalje nemaju dovoljno obrazovanje, pa time ni ovlasti .O tome se baš pričalo na okruglom stolu na Sv. Duhu ove subote i nadam se da će to za par godina biti moguće kad im se osnuje visoka škola.Quote:
I dalje želim ponovo naglasiti da ne moramo imati svi isto mišljenje, ali svi moramo imati pravo IZBORA.
Naravno da trebamo imati pravo izbora, ja govorim o svom doživljaju svega toga i nemogu se složiti s tvojom izjavom da se komplikacije s bebama događaju zbog bolničkog okruženja, da se radi toga može spetljat vrpca oko vrata!?! :shock:
Ja vjerujem svome tijelu, ali s druge strane ne brine me kakav će porod biti za mene, nego za moju bebu, odnosno ishod poroda. Shvaćam što hoćeš reći za drip, prokidanje vodenjaka, narkotike i ostalo da mogu imati utjecaja na komplikacije s bebom, ali ima još masa toga što se može dogoditi u svoj toj udobnosti doma, a moglo se spriječiti u bolnici, razumiješ što govorim.
Ja sam rodila oba puta u bolnici, pod njegom lijecnika zbog visokorizicne trudnoce.
Robiju je pupcana vrpca bila omotana oko vrata. Izasao je sav plav. Ali bez ikakvih posljedica. Medutim, ono sto zelim reci je da moj lijecnik koji je asistirao Robijevom rodenju nije nista vise napravio nego sto bi primalja (u Kanadi, visokoobrazovana i samostalni djelatnik) takoder napravila. Ona bi isto toliko bila strucna u vodenju Robijevog tijela van sa obmotanom pupcanom vrpcom oko vrata kao i moj lijecnik.
Ja sam isto "ziherasica" u smislu da ne bih mogla posve roditi sama od straha u slucaju da nesto krene krivo. Ali bih mogla (da nije moje predeklampsije tijekom trudnoce) roditi kod kuce, dapace vjerojatno bih to i radije, uz pomoc primalje koja je obucena za samostalno asistiranje pri normalnom porodaju.
Žena bi trebala imati mogućnost da rodi u onoj okolini u kojoj se osjeća najsigurnije. Za neke žene je to bolnica, za neke porodni centar, za neke njihov dom.
Za one žene koje žele roditi kod kuće, koje imaju normalnu trudnoću i iskusnu babicu pored sebe, porod kod kuće ne nosi veći rizik nego porod u u bolnici, to je pokazano i dokazano.
Pupcana vrpca moze biti omotana xy puta oko vrata i ako radas doma i ako radas u bolnici. I svejedno di si, to se ne moze vidjeti. Jedan se dobar dio djece rada s pupcanom oko vrata.
Pri porodu doma babica isto slusa dijete, tj njegove otkucaje srca. A to je jedino sto je i vazno na ctg-u. Sasvim je nebitno koliko ti traju trudovi i koji im je vrh. Mislim, to je toliko irelevantan podatak da to nije normalno. Koga uopce briga za to???
No, da, htjedoh reci, na isti nacin ce i pri asistiranome porodu doma i pri porodu u bolnici otkriti da je nesto kako ne treba s djetetom.
I jos jedna stvar, koju uvijek mislim pa zaboravim reci :)
Stalno se kod rasprava o porodu kod kuce koristi taj izraz "ja sam ziherasica pa zato biram bolnicu".
Ja sam ziherasica i zato sam se i odlucila roditi prvi put u alternativnome centru, drugi put doma. Nema nista ziheraskoga u porodu u bolnici. Dapace, puno je veca sansa da ce se tijek poroda poremetiti.
Jesi vidjela moj post (zadnji na prvoj stranici)? Postale smo u skoro isto vrijeme.
Ženi koja želi roditi u bolnici, koju je strah roditi doma uz asistenciju babice, pametnije je otići u bolnicu jer će se tamo osjećati sigurno.
Nisam vidila.
S tim da vrijedi i obrnuto:)
Hvala Ančice, McGonagall i Vedrana, nemam što dodati. :D
Ja sam sebi kupila knjižicu, socijalni ginić mi ju je potvrdio, a kako sam kontrolirala trudnoću u Vinogradskoj tamo sam je odnijela...i prim. Herman, koji mi je fenomenalan bio cijelo vrijeme (kud on nije mogao bit dežuran kad sam rađala... :( ) je jednostavno rekao 'ma to vam nije potrebno' i ispisivao sve u povijest bolesti...Quote:
Ma kakva "povjest bolesti", pa zar niste imali trudničke knjižice?
S tim da je i on rekao kad sam to komentirala, 'Da, malo je glupo, pa niste bolesni'... :twisted:
25-30% djece se rađa s pupcanom vrpcom omotanom jednom ili vise puta oko vrata. To nije nis posebno. I moj brat i ja smo se rodili zamotani oko glave i vrata.
To je u redu kad sve prođe kako treba, ali što sa slučajevima kad se zbog toga mora napraviti hitan carski rez jer naglo padnju otkucaji srca, a nema se vremena stići do bolnice...
Neznam što da kažem nego da to nije za mene. Kao što je netko tu napisao, neke se žene bolje osjećaju u bolnici, pa valjda sam jedna od tih. I ne slažem se s izjavama "ja vjerujem u svoje tijelo", jer vjerujem i ja, ali želim imati na raspolaganju sve što mogu s medicinske strane i tek se onda osjećam dovoljno opušteno.
Ti si prije napisala da imaš " beskrajno povjerenje u svog ginekologa", na što sam ti odgovorila da ja pak imam veće povjerenje u svoje tijelo. Ne znam s čim se tu imaš ne slagat- to je moj doživljaj, a ono tvoj. Ne znači da prezirem medicinu, dapače, ali smatram da su kod poroda stvari specifične jer se ne radi o bolesti.Quote:
Ja tvoj izbor uvažavam , pa uvaži ti i drugačiji izbor, tim više što postoje za to brojni argumenti, ako te zanima pročitaj neke od gornjih linkova ili na portalu na temu Porod.
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID=124
Iskustva u inozemstvu (gdje se legalno obavljaju kućni porodi i imaju i iskustva i tradiciju) pokazuju da se to ne događa, jer primalja koja asistira porodu zna prepoznati ( kao i liječnik) znakove opasnosti za bebu ili mamu, i ne čeka zadnji tren nego ih na prvi znak problema na vrijeme šalje u bolnicu.Quote:
Osim toga, uvjet je da bolnica mora biti dovoljno blizu da se u slučaju komplikacija može stići do nje.
Ja se s tobom mogu ne slagat u razmišljanjima, kao i ti sa mnom jer ne možemo svi razmišljati na isti način, a kao što sam rekla mene čine opuštenom jedne, a tebe druge stvari i ne trebaš to doživljavati kao neko negiranje tvoga stava. To je tvoj izbor i ja nemam ništa s tim. S obzirom da je ovo tema o kojoj se može unedogled raspravljati o slaganju i ne slaganju jer je to sve na osobnom doživljaju mislim da nema smisla da sad jedna drugu u nešto uvjeravamo. Ja sam samo iznjela neka svoja razmišljanja, a budući da vas je ovdje više koje želite porod kod kuće, ostavit ću vas na miru da o tome pričate i uzajamno se savjetujete, a ja nipošto ne želim ovu raspravu otezati nepotrebnim komentarima.Quote:
Uglavnom što god izabrale, sretno!!!!
No hard feelings. :wink:
Mislim da te rasprave ipak imaju smisla, jer možemo debatirati, po mogućnosti argumentirano, pa onda svatko može nešto i naučiti i odlučiti za sebe.
Nas koje smo za kućni porod možda na ovom forumu ima više, ali generalno u našem društvu smo u manjini.
Niti nam je to već omogućeno. To je nešto za što se tek nastojimo izboriti. :wink:
Mislim da ni na forumu nema baš puno mama koje bi izabrale porod kod kuće da mogu. Vani se zapravo mali postotak žena odlučuje roditi kod kuće iako im je to omogućeno.
ali treba naglasiti jos jednu stvar.. vani su uvjeti u bolnicama takvi da se zene zaista mogu opustiti i radjati, uz podrsku oca i minimalno upletanje ljubaznog osoblja. zasto bi onda cak i minimalno riskirale porodom u kuci ako u bolnici mogu dobiti zaista human tretman?
moj nagon za porodom doma prije svega dolazi zbog situacije u nasim rodilistima! jer zelim prirodni porod, koji mi se u rodilistima u hr cini manje moguc..
da imam uvjete kao npr. Fortuna (beba, mama i tata zajedno spavaju noc nakon poroda u istom krevetu, itd, itd) ne bih forsirala porod kod kuce, barem za prvo dijete.
ali vratimo se na prvi postulat poroda kod kuce: pravo izbora!!! vecini zena takodjer ne odgovara porod u vodi, ali to nije razlog da se kade iz rodilista pobacaju van.. ako jedna manjina, koliko god mala bila, medicinski opravdano i ne vodeci nikoga u opasnost, zeli postupiti drugacije, smatram da bi se morao omoguciti i taj izbor. nije vazno hoce li jedna ili tri zene od sto odluciti roditi doma, poanta je da imaju taj izbor.
mene zanima da li je kod nas -hrvatska moguce roditi doma...??? jer znam jednu zenu koja je rodila 2. dijete doma ,ali samo zato jer su joj trudovi krenuli ko ludi i jako brzo je bilo gotovo...odmah su krenuli u bolnicu i kaze da su joj pravili probleme u bolnici jer kao kako oni znaju da je to njena beba... :shock: ,ali sacuvali su posteljicu i upisali joj malca IPAK kao njeno dijete...
dakle moze li se kod nas rodit doma...planirano ??
NE, upravo zato što nemamo dovoljno educirane babice...
Znači prave probleme i ako se zbilja krenulo u bolnicu ali sve je prije bilo gotovo...
IPAK su joj upisali dijete kao njeno...Maaaaaaaajko mila... :evil:
Hitni carski ne znaci da su ga u stanju poceti raditi za 1ns. Dobiti ces ga pravovremeno i ako si doma u preporucenoj udaljenosti od bolnice, babica otkrije problem, kontaktira bolnicu i tamo te cekaju.
Samo da uletim s malo statistike, bas sam nedavno gledala emisiju na tu temu.Quote:
Mislim da ni na forumu nema baš puno mama koje bi izabrale porod kod kuće da mogu. Vani se zapravo mali postotak žena odlučuje roditi kod kuće iako im je to omogućeno.
U Danskoj je moguce roditi doma, ali se na to odlucuje svega 2% zena. Situacija se malo mijenja kad su u pitanju babice: 20% babica se odluci roditi svoje dijete doma.
A babice valjda znaju :D
pa neka postotci budu kakvi budu,ali mora ipak postojati mogucnost da i bar 2 % koje zele rode doma...
Ma jasno :).
Kod mene je 1% zena koje se odluce roditi doma.
S tim da je ovaj postotak veci u S-holmu jer je tamo sve to skupa puno organiziranije.
I uzasno je skupo, to je isto jedan od razloga sigurno.
Hi svima,
pridruzujem se ovoj znaimljivoj diskusiji s malim zakasnjenjem s nekoliko informacija, ideja i osobnnim iskustvom poroda kod kuce (u Engleskoj).
Ovdje 3 posto zena rodi kod kuce (sedamdesetih je bilo samo 1 posto); u to se ubrajaju i planirani i neplanirani kucni porodi; postotak onih koji se odluci za kucni porod je i veci, ali transfer u bolnicu je takodjer visok, osobito kod prvog djeteta (oko 40 posto).
Moje je iskustvo da mnoge zene ne znaju da bi mogle roditi kod kuce(ne kaze im se da mogu izabrati); ako znaju i razmisljaju o tome, njihovi lijecnici opce prakse ih, blago receno, obeshrabruju (Meni je moj rekao da je kucni porod za idiote i da je to zastarjela stvar iz srednjega vijeka....toliko o poslovicnoj engleskoj pristojnosti....); ako ih to ne pokoleba, tijekom trudnoce se vrlo cesto traze 'razlolzi' zbog kojih bi im se sugeriralo da je bolje da idu u bolnicu(na primjer, razina zeljeza), a ako se sve te prepreke prebrode, jos uvijek postoji mogucnost da bolnica odbije poslati babicu/babice kod kuce jer nema dovoljno osoblja toga dana u bolnici....naravno, zena moze odbiti da dodje u bolnicu i tada oni trebaju doci jer su po zakonu duzni pomoci. Ovo sve vrijedi za zene koje zele roditi uz pomoc babica koje rade unutar sustava zdravstvenog osiguranja. Dakle, ne placa se ali je pomalo neizvjesno tko ce ti doci i hoce li doci. Mislim da se u tome krije razlog sto se mali broj zena odlucuje za porod kod kuce. Postoji puno neizvjesnosti i pritisak okoline kojoj se uglavnom cini da srljas u neku nepotrebnu ludost.
Postoje i tzv nezavisne babice koje rade same ili u paru, koje promicu ideju prirodnog poroda i toleriraju mnostvo situacija od kojima bi se hrvatskim ginekolozima digla kosa na glavi (kao na primjer, porod koji traje 40 sati; kaze jedna od njih..."treba samo biti strpljiv i pustiti prirodu da radi svoj posao....'; vodenjak koji je puknuo prije vise od 24 sata, beba na zatku, cekanje na posteljicu sat-dva, tatu koji uskace s mamom u kadu za radjanje itd...) i koje se naravno placaju (oko 3000 funti za pracenje trudnoce, porod i postnatalnu brigu od mjesec dana). Kada te nezavisne prisustvuju porodu, tada je transfer u bolnicu znatno rjedji.
Mi smo imali srecu/blagoslov da su dvije nase prijateljice babice, a jedna od njih je radila dugo godina kao nezavisna tako da se nismo trebali osloniti na zdravstveno, a niti platiti pozamasnu sumu. Uz mog supruga kod nas su se toga dana nasle i dvije moje prijateljice (Shantana je malo uranila, trebale smo toga dana imati party da proslavimo moj ulazaku u majcinstvo....) tako da nas je bio pun stan. Atmosfera koja se stvorila nikada ne bi bila moguca u bolnici i to je za mene najveca prednost i snaga kucnog poroda. Kada su mi poceli jaci trudovi, osjetila sam jaki poriv da budem sama, u zamracenoj sobi osvjetljenoj samo svijecom i uspunjenom glazbom i da jednostavno pustim tijelu da radi svoje a da um usmjerim na nesto drugo. Tijekom cijelog poroda jedino uplitanje mojih babica bilo je to sto bi povremeno ulazile u sobu (nakon kucanja) i mjerile udarce Shantaninog srca.
Mislim da je taj osjecaj privatnosti, sigurnosti i mogucnosti da se prepusti izuzetno vazan za prirodan tijek poroda (Shantana je zaplivala u moje ruke cetiri i pol sata nakon pocetka jakih trudova), a da prirodan tijek, bez nepotrebnih uplitanja stvara u zeni osjecaj moci i snage; e a to mnogima nije najpozeljnija stvar koja se treba dogoditi u drustvu.......porod, kao i dojenje, je prvorazredno politicko pitanje.
Kod nas (u Ontariu, Kanada) pracenje trudnoce i porodaja od strane babice (u bolnici i kod kuce) je besplatno, kao i sve drugo sto spada pod zdravstvenu zastitu.
Znam da nije tako u nekim drugim provincijama u Kanadi (ovdje je zdravstvo pod provincijskom nadleznoscu).
Saradadevii, super!!!! :D :D hocu i ja :D :D
zaista ti zavidim na tako prekrasnom ulasku u majcinstvo!
Meni se, u svakom slucaju, porod kod kuce cini kao idealna opcija.
Ali, nazalost, i ovde je jako skupo. (barem meni :roll: )
Napokon se javila već spoiminjana mi seka :D :wink: . Bolje da ona sama priča nego da je ja citiram. :wink: Felix, i ja joj malo zavidim, ako se to upće može tako reći, jer mi je drago da je kod nje to tako divno prošlo. Još da možemo to i mi, šmrc... :(
Pusa Shantani :D!
Ančice, i u Engleskoj je besplatno u okviru zdravs. osiguranja. Ali:Quote:
Kod nas (u Ontariu, Kanada) pracenje trudnoce i porodaja od strane babice (u bolnici i kod kuce) je besplatno, kao i sve drugo sto spada pod zdravstvenu zastitu.
A postoje i nezavisne babice koje rade van sustava, promiču prirodni porod i one se plaćaju. I to, za naše pojmove, puno.Quote:
..ne placa se ali je pomalo neizvjesno tko ce ti doci i hoce li doci.
Zanima me šta se sve smatra komplikacijama u trudnoći?Quote:
npr. pušenje u trudnoći se smatra komplikacijom, višeplodne trudnoće isto, položaj zatkom isto itd.)
Postoji li negdje spisak?
Nisam recimo znala da se pušenje u trudnoći smatra komplikacijom.
podizem ovaj topic s jednim pitanjem. sto je s vristanjem pri porodu? ako se porod desava kod kuce, tu postoje i susjedi... ok, recimo da je bol manja zbog opustenosti, pa je mozda potreba za ispustanjem krikova manja, ali po jednom tekstu sa portala vristanje je i dobro ako se kanalizira na pravi nacin. neovisno da li pomaze pri porodu ili ne, nekako mi cudno zvuci radjati usred noci, kad cijela zgrada spava, i odjednom noc zaparaju krikovi rodilje... :? jel se stavi natpis na vrata 'molimo toleranciju, porod u tijeku' il nesto slicno? :D kako je to rijeseno u zemljama u kojima postoji asistirani porod kod kuce?
Juanita, mozda ti mozes reci sestrino iskustvo. :)