a danas ga nije bilo, pa sam kupila scottijevo, istog sastava, osim što umjesto suncokretovog ima rižino ulje. prvi put čujem :? ali bilo je bolje od ostalih po sastavu
Printable View
a danas ga nije bilo, pa sam kupila scottijevo, istog sastava, osim što umjesto suncokretovog ima rižino ulje. prvi put čujem :? ali bilo je bolje od ostalih po sastavu
Mene je isto strah ovoga. Mislis da se radi o GMO zrnju? Ne postoje nikakve kontrole za to? A sto onda s kravljim, ista stvar?Citiraj:
Davor prvotno napisa
Zasto je sol nuzno losa, pogotovo ako je beba ne dobiva iz drugih izvora? Moj ne jede ni kruh niti ista sto sadrzi sol.Citiraj:
Davor prvotno napisa
Sol je sama po sebi pojačavač okusa.
Bas sam jucer bila u dm-u. Alnatura rizino mlijeko isto ima samo rizu, vodu, suncokretovo ulje i morsku sol. Okus ne znam, nisam probala.
Ispada da svako rizino mlijeko ima dodanu barem morsku sol.
Kako se druge namirnice kad se kuhaju ne sole, zanima me je li onda lose davati bebi od 6 mj. na pocetku dohrane rizino mlijeko s morskom soli.
nama pedijatrica nepreporuča rižino mlijeko, kaže da neeksperimentiramo
A ja sam baš evo skuhala svoje. I ma ga litra i sad ćemo vidjeti što ću s njim. Nije baš da će ga Jana sama popiti. :)
Ne preporuca domace ili kupovno?Citiraj:
Adi prvotno napisa
nema ti tu ništa za eksperimentirati: riža , suncokretovo ulje, mrvu soli , mrvu šečera i možda kombu algaCitiraj:
Adi prvotno napisa
e da i voda
http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=69
http://www.coolinarika.com/faq/700062
RIŽINO MLIJEKO IZ KUĆNE RADINOSTI:
Sastojci:
1/2 šalica riže (najbolje integralne iz bio uzgoja)
5-6 šalica vode
oko 2 cm kombu alge (može se kupiti u dućanima zdrave hrane)
Postupak:
Riža se kuha oko sat i pol zajedno s algom pa procijedi kroz gazu. Ukoliko vam je mlijeko prerijetko, štapnim mikserom ili visokim mikserom dobro sameljite malu količinu riže. Ukoliko vam se učini pregustim za vaš ukus, jednostavno ga razrijedite vodom.
Alga se rižinom mlijeku dodaje kako bi bilo probavljivije, ali i da bi ga se obogatilo mineralima. Kod spravljanja rižinog mlijeka također možete i prema vlastitom ukusu mijenjati vrstu riže od koje ga pripremate, pa čak i kombinirati vrste riže.
Po želji i potrebi možete u mlijeko ili kašice dodavati rižin slad, ali budite oprezni i uvijek provjerite sadržaj jer neke vrste slada sadrže glutenske elemente i nisu primjerene za sami početak dohrane.
ja vidjeh da to traje godinu dana...kak tak :?
MGrubi vidim da si napisala da se kuha sat i pol. Pretpostavljam da je to vrijeme kuhanja za integralnu rizu. Zanima me koliko je vrijeme kuhanja za basmati ili arborio (obicno se kuhaju petnaestak minuta)?
Pitam zato sto sam jednom kuhala bijelu rizu sat i pol na jako laganoj vatri i sve se pretvorilo u sluz koja se bas nije mogla razrijediti s vodom :/ vjerojatno sam negdje pogrijesila u postupku :P
Tek sam sad vidjela na drugom linku opis :roll: :oops:
Za one koji nemaju u gradu Merkator, ja sam danas u Plodinama vidjela Vitariz rizino mlijeko.
Dajte mi pease odgovor, je li rizino mlijeko dobro bas za sam pocetak dohrane ako sadrzi sol. Znam da se namirnice za djecu inace ne sole.
ne znam odgovor, ali koliko dođe to rižino? ima DM u Sl. b.?
Nije. Dohrana se odnosi na uvođenje krutine, a svrha je učenje djeteta na nove okuse. Možeš RM koristiti za spravljanje kašica, ali jednako tako možeš koristiti čistu vodu pa ne vidim svrhu.Citiraj:
inga prvotno napisa
Vitariz je nekih 18, 19kn u Plodinama, a u DM-u je Alnatura 13kn, dakle jeftinija. Ima DM u SB.
Davore, nekako nisam uopce razmisljala o tome da bih mogla zobene pahuljice npr. praviti na vodi. Sebi ih uvijek kuham na mlijeku.
OK, a sada razmisli na koji način nastaje rižino mlijeko i usporedi s kuhanjem zobenih pahuljica u vodi. Jedina bitna razlika je sol, koju u kuhane pahuljice ne moraš staviti.
ja sam pocela koristiti rizino mlijeko u kasicama, sa vocem i zitaricama. Marku se ful svidja, polize cijeli tanjur :)
Ja sam danas opet nakon kuhanja smeđe i slatke riže, u deset šalica vode, procjedila rižu i ostavila tekućinu. To je mlijeko. Bez soli, bez ičega. Pa to dodam u kašicu koju treba malo razrijediti.
koliko dugo se to moze cuvati u frizideru? moze li se zamrznuti?Citiraj:
LeaB prvotno napisa
koliko rize na 10 salica vode i koliko se dugo tako kuha?
Ma da, i ja sam na kraju dosla do zakljucka da mogu ostaviti vodu u kojoj se kuhala riza, bez soli. Eventualno kapnem malo maslinovog ulja.
U pocetku nam ni ne treba, ali sad bar znam za kasnije.
! šalica riže i 10 šalica vode. 2 cm kombu alge.Citiraj:
Aphro prvotno napisa
Čuvati ga možeš 3-4 dana. Za zamrzavanje ne znam, ali i nema potrebe davati djeci zamrznuto.
! šalica riže i 10 šalica vode. 2 cm kombu alge.Citiraj:
Aphro prvotno napisa
Čuvati ga možeš 3-4 dana. Za zamrzavanje ne znam, ali i nema potrebe davati djeci zamrznuto.
Ali i svoje mlijeko zamrzavamo pa ga odmrznuto dajemo dijeci.
Zato opet pitam, možemo li isto raditi i sa rižinim mlijekom?
Koliko tako gubi na kvaliteti?
Zamrzavanjem se mnogo gubi. I u majčinom i u rižinom mlijeku. Mi općenito ne jedemo zamrznutu hranu.
Osim toga, od jedne šalice riže dobiješ manje mlijeka od litre, pa to stigneš potrošiti za par dana.
kako u našem dućanu nema RM MM mi kupio neko u Konzumu al našao samo Rice drink od LIME (iz Belgije)....2 dcl 7 kn...
sastav je:
voda
riža
suncokretovo ulje
morska sol
prirodna aroma vanilije
e sad nisam sigurna jel mogu malcu to dat?
nikad nisam koristila rižino mljeko......pa molim savjet...
ja ne bih zbog vanilije
(i ja sam gledala tu LIMU ali nisam kupila baš zbog vanilije)
i dalje ostajem na vitarizu
i mene ta vanilija muiči....i sol i ulje... :mrgreen:
al piše da je Organic i BIO....
suncokretovo ulje i morska sol su ok za dat?
pa da je "bio" i "organic" čokolada ili mandarina ili jagoda, jel bi dala sa 7 mjeseci? :mrgreen:
sol i ulje, što da ti kažem, zari nisam davala tako rano. :/ margiti sam do sada jedan put napravila rižu na rižinom mlijeku, i ipak ga ne mislim još neko vrijeme koristiti jer uredno jede žgance i rižu na vodi
za što tebi treba rižino mlijeko?
za rižine pahuljice i žgance...probala žgance na vodi i takvu je bljutavu facu složio i sve pljunuo van...nikako to nnije htio...a pahuljice nisam ni probala na vodi...
pa jel postoji ijedno bez soli i svega ostalog? mislim da sam pročitala na ovoj temi da Biovega ima takvo...
pa nemoj onda čiste žgance. margita obožava žgance s brokulom. i s tikvicom isto voli. napravi žgance s nekim povrćem koje inače voli.
eh tog se nisam sjetila :oops: :oops:
probat ću...hvala :love:
Naš favorit za doručak - kuhana jabuka i pura :D
Mogla bi to jesti svaki dan i svaki obrok :)
Samo puru (žgance) moram mnogo duže kuhati nego piše na uputstvu.
gdje se može kupiti "drndalica" za proizvodnju rižinog mlijeka?ionak cijedim svaki dan,ovo bi mi spasilo ligamente... :roll:
jedno pitanje, da li se rižino mlijeko može raditi bez kombu alge ili je to obavezan sastojak?
Može, no kombu je dobar izvor minerala i vitamina, pa se preporuča da se stavlja, jer čini mlijeko hranjivim a i probavljivijim.Citiraj:
di_zg prvotno napisa
A znas li mozda mogu li ju kako nabaviti ako je nema za kupiti u SB? Ne bi bilo dobro da ide postom iako je susena?
Ja kupujem u Bio&bio rižino mlijeko (Bevanda di riso), cijena 25.00 kn,a sastav je
- voda
riža
hladno prešano ulje suncokreta
kalcij iz alge
Palentu i rižine pahuljice uvijek kuham na vodi.U palentu dodam kuhano povrće,a u pahuljice svježu bananu ili kuhane kruške,jabuke,šljive..,
a mlijeko mi služi za kuhanje griza.
Ako želiš ja ti je kupim pa ti je pošaljem u paketu da ti se ne slomi. Neće biti problem.Citiraj:
inga prvotno napisa
LeaB :naklon:
Imas pp