Imaju li vjernici uopće prava? Ili postoje samo obaveze i dužnosti?Citiraj:
MMoover prvotno napisa
Printable View
Imaju li vjernici uopće prava? Ili postoje samo obaveze i dužnosti?Citiraj:
MMoover prvotno napisa
Normalno da imaju i prava, ja još nisam čuo za neku ustanovu gdje postoje samo obveze i dužnosti bez prava (osim nekih diktatura).
ja razumijem i podrzavam alamamin stav.
ono 'ohladiti s crkvom' mislim da nije upereno protiv vjernika, vec protiv razglabanja (cesto s niskim stupnjem tolerancije, a i informiranosti) o pitanjima vjere na topicima o vjeronauku i skoli.
e da, i ja bih to voljela znati.Citiraj:
piplica prvotno napisa
Nisam gledala ovaj topić odkad je otvoren. Kad vidjeh da se odužio, idem ja vidjeti što se događa. A kad tamo... Rekoh sebi: de da i ja još nešto pripomenem.
Zrinka2 je sve jasno napisala.
Jutoncin, do pričesti ste mirni, ali ako ga treba pričestiti svećenik koji ga nije htio krstiti, bolje da se polako okrenete nekoj drugoj župi. Komplicirati može to što svećenik iz druge župe možda mora dobiti odobrenje da daje sakramente tuđem župljaninu. To se treba raspitati.
Ako planirate ustrajati u udgoju u vjeri, dobro bi bilo da to počnete rješavati, i ne dajte da vas ljudske slabosti svećenika pokolebaju u toj nakani. :*
Potpisujem.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Ja ne vidim nelogičnost kada se povede pitanje vjere na topicima o vjeronauku.
Na žalost nekih, vjeronauk jest dio podforuma Škola iz sasvim jasnih razloga i ja ne vidim problem konkretno ovoga topica.
Nema potrebe da itko ikome kaže da ohladi s bilo čim, posebno s Crkvom. Razlog leži upravo u pitanju začetnice ovog topica, a ne iskače iz okvira Crkve koja je važan dio vjeronauka, koji je, pak, dio Škole, a koja je tema/nositelj ovog podforuma.
Vidim problem samo u netoleranciji i srljanju iz osobne neupućenosti pojedinaca u opće ludilo. Zar su Crkva ili vjera razlog tome?
Da se Alamama nije javila na ovaj topic, jutoncin bi dobila odgovor na svoje pitanje (na koje ima pravo, jednako kao i Alamama pisati ovdje - da ne bude greške) i do formiranja ovih, ni s jedne strane željenih tabora, sigurno ne bi došlo.
Pogledaj sada svoju intonaciju ove rečenice. Što ti znači ovo: nažalost nekih. Da li je to tolerantna izjava s tvoje strane?Citiraj:
AdioMare prvotno napisa
Ja nemam problema s tim što je vjeronauk dio podforuma Škola, ali imam problem s tim što mi dijete za vrijeme vjeronauka nije adekvatno zbrinuto (nažalost), a svi u sustavu, od Ministarstva nadalje se kunu da je u svakoj školi to pitanje adekvatno riješeno. Gdje je onda tu ravnopravnost nas kao roditelja?
Ako je ti shvaćaš kao netolerantnu, onda vjerojatno tebi i nije tolerantna. Osobno, mislim da nisam pogriješila u procjeni žalosti/ne žalosti, a intonacija moje rečenice kako si je ti doživjela je odraz tvoje tolerancije, pretpostavljam.Citiraj:
davorka prvotno napisa
Međutim, ja se povlačim iz ove, naknadne diskusije. Ona nema veze ni sa Crkvom ni sa školom ni s čim vezanim uz ovaj podforum.
Iako nije tema ovog topica, zbog ovoga mi je izuzetno žao, Davorka. Vjerujem da bih bila ogorčena poput tebe, da imam takav problem.Citiraj:
davorka prvotno napisa
Ajmo malo poslagati stvari na njihovo mjesto. Ovaj topik je otvorila žena koja iz određenih formalnih razloga na strani njezinog muža nije udana u crkvi iako bi to željela i željela bi da joj dijete pohađa vjeronauk. Ona je postavila pitanje koje je išlo u dva smjera – jedan smjer je bio može li dijete koje nije kršteno zbog toga što mu roditelji nisu crkveno vjenčani ići na vjeronauk, a kasnije se pojavilo i drugo pitanje, to jest, koje su mogućnosti da se riješe formalne prepreke i ostvari crkveno vjenčanje iako muž nema sakramente, kao i krštenje djeteta. Forumaši koji se u to razumiju su dali svoj odgovor, držeći se činjenica. Ja sam bila među njima i stojim iza toga da u mojim postovima ni sada ni inače nema netolerancije i neprihvaćanja razlika na vjerskom ili bilo kojem drugom planu. Ta je diskusija bila posve mirna i tolerantna i vrlo brzo bi završila, jer su odgovori bili dani, da se nije pojavio post Alamame, koja je, ne znam zašto, dala svima nama po prstima. Ja ne pristajem na to da se netko na mene otresa samo zato što iznosim činjenice koje je postavljačica topika, uostalom, tražila. Netoleranciju vidim upravo u reakciji koju je takvo iznošenje činjenica izazvalo.
zdenka, prije alamaminog posta na ovom se topicu 'laprdalo' i o placanju usluga svecenicima, i o tome je li skandalozno ili nije sto dijete dobiva etiketu 'nezakonito' i sl.
sve to, cini mi se ipak nije dio odgovora na originalno pitanje, a doprinosi duhu netolerancije na forumu, i stvaranju tabora.
ja, osobno, sebe ne svrstavam ni u jedan tabor. iako nisam vjernik, vrlo cesto me smetaju i olako izrecene i pausalne osude na racun crkve.
To je istina, ali takvi postovi su onako, en passant, u jedno uhu unutra iz drugog van, kakvih ima na svakom, ama baš na svakom topiku.Citiraj:
a zakaj prvotno napisa
Kao i ti i ja imam razumijevanja za ljude koji imaju različite stavove od mene. Nikad me ne smetaju različita uvjerenja, ponekad me zasmeta što neki stavovi počivaju na neznanju i tu pokušavam nenametljivo educirati, a ono što me stvarno smeta je kad se meni osporava pravo da imam svoja uvjerenja koja vrlo obzirno iznosim. Ali, ovo je sve prešlo u OT, tako da se i ja povlačim s ovog topika.
U potpunosti potpisujem Zdenku,ali želim reći i ovo,naime,nisam trudna,nemam namjeru zatrudnjeti i nemam malu bebu,pa stoga ni ne sudjelujem na tim pdf-ovima,jer me,logično to ne zanima,zanima me pdf škola,jer mi dijete ide u školu.Kao što sam već prije napisala,moja kćer ide na vjeronauk i samim tim ja ne čitam topice tipa:Ko ne ide na vjeronauk i sl. i ne sudjelujem u raspravama na takvim topicima i sad meni stvarno nije jasno i voljela bi da me neko prosvijetli;zašto na ovakve toipce uvijek dolaze pojedinci koje tema ne zanima,ali ih jako zanima što ostali pišu i onda udri kontru.Stvarno to ne kužim?!?Kao što je već rečeno,tema je jasno postavljena i oni koji znaju su odgovorili i zaista ne vidim razloga za izjave tipa:ohladite sa crkvom,što god to značilo.
..a što se tiče gluposti tipa "nezakonito" ili "zakonito" pa dajte shvatite da smo mi svi božja djeca i bitno je da se međusobno volimo,pomažemo i poštujemo(a svečenici su isto samo ljudi,koji mogu i pogriješiti,a griješiti je ljudski :) )
Netko je primijetio da se topići u kojima se piše o Crkvi najbrže zaključavaju. Ja mogu samo primijetiti da se to događa samo zato što se takvi topići miniraju od strane onih koji su iz nekog (opravdanog ili neopravdanog) razloga ogorčeni, ljuti ili bezizlazno nezadovoljni Crkvom.
I tada, umjesto da se pobrišu minerski postovi, zaključava se topić.
Ja se ispričavam što je i ovaj moj post OT i budući da je očito kako je odgovoreno na pitanje iz prvog posta, mislim da se i ovaj topić slobodno može zaključati.
PS. Mineri mogu otvoriti topiće naslova npr. "Crkva - opijum za narode (djecu)" ili "Zašto ne damo djecu na vjeronauk" ili "Zašto ne mogu smisliti popove" ili "Kakve traume imamo zbog Crkve" ili već nešto slično, pa nek se guštaju.
Mislim da ovo zaista nije fer.Citiraj:
Ivana2 prvotno napisa
Znači zaključak bi bio...mislim da je najbolje pitati osobu koja u školi drži nastavu iz vjeronauka, pa ovisno o odgovoru raspitati se dalje.Citiraj:
jutoncin prvotno napisa
ne, filipova mama, zaključak je (i propis) da za upis na vjeronauk u školi sakrament krštenja (kao i bilo koji drugi, uostalom) ne igra apsolutno nikakvu ulogu!
da i ja tako mislimCitiraj:
Juroslav prvotno napisa
off topic
kaj filip i matej?
To mene pitaš?Citiraj:
vrabec-te-dal prvotno napisa
Jedno si pogodila, drugo ne (počinje sa 'D' i žensko je ime :mrgreen: )
aha, onda i to znam, ja sam mislila da su biblijska ;)Citiraj:
Juroslav prvotno napisa
Znam koje je na D. :)Citiraj:
Super, sad znamo odgovor. Meni malo više treba da skužim. :DCitiraj: