:mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
Printable View
:mrgreen:Citiraj:
apricot prvotno napisa
samo se ti smij, ozbiljno ti kažem.
meni klistir nije odbojan, imala sam klistirajuća iskustva i prije poroda, zbog nekih operativnih zahvata.
sestra koja me je "pripremala" je bila vrlo diskretna, kao da joj je bilo neugodno; meni taj osjećaj nije ni bolan ni nelagodan... a poslije se, kao i svaki put kada su mi prazna crijeva, odlično osjećam.
to je MOJE iskustvo, ali potpuno podržavam one koje bi to odbile jer pretpostavljam da to nekome može biti strašno.
Nit' sam dobila klistir, nit' me itko nakon poroda pitao jesam li kakila ili ne. :)
Nije stvar u klistiru kao zahvatu (ili štolijeveć) samom po sebi, već u kontekstu poroda (za koji znamo što bi trebao biti :heart: )
a da jos jednom ponovimo, odavno je dokazano da klistir nema nikakve veze s mogucnostu infekcije, s kakanjem pri porodu itd.
moze ti 'pobjeci' neovisno o tome jesi li klistirana ili ne. klistir nije nikakva garancija da ces to izbjeci! stovise, obicna stolica je tvrda a klistirana puna vode pa puno lakse moze iscurit ;)
XCitiraj:
mirje prvotno napisa
Mislim da veliku ulogu u osjećaju nelagodnosti prilikom postupka klistira ima i med. osoblje. Kod mene je bila jedna jako ljubazna sestrica koja se odmah raspričala, da mi je taj klistir prošao veoma brzo, bez osjećaja nelagodnosti. Ustvari, poslije ginekološkog pregleda rukom od strane doktora koji je bio užasan, klistir je bio nešto sasvim bezveze.
Razumijem ako se neko plaši toga i misli da je nepotrebno. Ja sam odmah prihvatila da se to "mora", pa nisam stigla da mislim na nelagodu.
I meni je klistir bio strašno iskustvo, misila sam da ću se srušiti sama u premalom wc-u bez prozora i ikoga kraj mene :cry: Trudovi su mi se užasno ubrzali i postali 10 puta bolniji, a ja u tom wc-u... Uf, grozna mi je pomisao da ću to najvjerojatnije opet proći ovih dana :(
medusa ima li otvorenost ikakve veze sa klistirom? :/ :?
ja sam se klistira bojala ko vrag tamjana -
više nego poroda!
na kraju ispalo da to uopče nije ništa strašno
a i na wc sam išla samo jednom u tih pol sata kolko treba čakati kod wc-a
ali sam zato poslje iskoristila priliku i pod tušem bila tolko dugo da me sestra došla pitati dal sam gotova! :)
i ja sam se uzasno bojala klistira ali na srecu ga nisam ni dobila. dr. me pitao kad sam zadnji put bila na wc-u i rekao je da netreba. tijelo mi se samo cistilo poslije svega sto bi pojela skoro dva tjedna prije poroda
i ja sam se uzasavala klistira iz razloga sta sam ga imala prilike iskusiti ranije i nije dobro proslo. naime, meni odma sve pobjegne :oops: jednostavno ne mogu zadrzati to u sebi ni 5 min a kamoli pola sata. i tako dolazim ja u trudovima, klistirala me najzivcanija sestra ikad....ma uzas.....nisam se ni trudila....malo mi bilo bed......a sta cu....prolazi sve....
kakvo zadržavanje pola sata :shock:
ja sam odmah trčala
meni rekla sestra 10 min hodati i zadržati ako mogu, a onda pol sata čekati kod wc ako bih još koji put trebala ići
inaće ja sam isto par tj prije poroda išla dnevno par put kakati i rekla dr da ipak bolje da naprave klistir, znala sam da ga mogu odbiti al eto nisam ipak
:yes: I to držeći se jednom rukom naprijed a drugom iza, da nešto ne izleti na koju stranu!!!!!! :roll:Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
:lol:Citiraj:
corny prvotno napisa
meni je rekla 10min
jea wrajt :roll:
:lol: MGrubi, jel ti naglasila koliko puta ćeš ići po 10 minuta? Mislim da je u tome kvaka... Ja i još jedna cura smo se smjenjivale sigurno sat.. Sramota me i reći. Taj dan sam jela tooonu krastavaca, tekućine na sve strane... a ja samo sat oblažem wc školjku papirom, pa opet oblažem... i tako sigurno sat. :/
Klistir = horor - u mojem slučaju (Vinogradska).
Poanta je u "divnoj" sestri koja mi je to crijevo gurnula na suho (očekivala sam kremu, ulje, nešto..) i pritom potrgala hemeroide (vanjske i unutarnje) koji su me tako ionako mučili zadnjih mjeseci trudnoće, tako da sam im sve zakrvarila, no bolovi su me mućili još mjesec dana nakon poroda, skupa sa šavom... Divno, a nije se ni ispričala, nego - ajoj malo sam vas razderala...
meni nije bio bed taj klistir...nisam obračala previše pažnju na takve svari...niti to gledam sramotno...pa sve je to njima normalno a i meni...
žene, pa nije poanta dal je samo vama nešto bilo ugodno ili neugodno;
poanta je da, ako je (očito) nekima neugodno,
da se ne radi rutinski, jer je nepotrebno.
nije baš fer suditi sve samo prema sebi i svom iskustvu,
različite smo.
rutninskii ...a u redu je da pitaju ali isto tako da svi prihvate jer nebi bas bilo lijepo da se ....usred poroda..
al angelina_2, i sa klistirom ista sansa da se ... usred poroda. Samo sto u tom slucaju strca!
sad sam se sjetila.... ja sam uzela klistir jer nisam bila na veci dva dana :oops: pa me mučilo.Citiraj:
Ancica prvotno napisa
meni nije bilo neugodno, ali nisu me još šibali jaki trudovi. i tako sjedim ja na veci, sama i dolazi sestra nakon nekog vremena. ide razgovor:
Sestra: kako je?
thalia: pa dobro.
S: jel vam se još kaka?
th: pa, ovaj, da :oops:
S: samo vi sjedite. i kad mislite da vam se prestalo kakati, ostanite vi još malo :lol:
imala je pravo :mrgreen:
ono što hoću reći je da je stvarno individualno. mene nije smetalo, dapače, imam osjećaj da mi je bilo lakše poslije. a jako sam se bojala klistira. isto tako, meni na drugom porodu (jednom, jednom, nemojte svi sad na mene!) ili nekom drugom može biti jako neugodno, tako da je stvar u trenutku. ima žena koje se prirodno čiste taj dan i vjerujem da njima nije potrebno. moja šogi je na 3. porodu rodila skoro na prijemu, tako da je nisu stigli klistirati. vjerujem da se to radi samo da ne bude poslije problem čistiti :/
jedino što je meni zapravo bilo ponižavajuće u situciji prvog poroda je izgled WC-a u Petrovoj u koji te posalju nakon klistira. Prestrasno, zastopano i smrdljivo. :evil: Taj dio je stvarno bio ponizavajući.
Mislim da je ovo opis većine bolničkih toaleta (ili točnije, velike većine javnih) u Hrvatskoj. Nažalost.
ja sam definitivno za klistir...
Ne kuzim strah od toga...
to m iko kad mm i ostali muzjaci nebi nikad na kolonoskopiju...
kak je normalno da zubaru otvoris usta i da ti gin gura prste i ostalo tak je i to normalno...
pravo izbora
moje tijelo = moja odluka
ako je tebi u redu, to je ok, imas pravo na to. :)
ali ima puno zena kojima to nije u redu i koje ne zele da im se to radi. tim vise sto su svi znanstveni dokazi na njihovoj strani.
marsden wagner, lijecnik koji je 15 godina bio na celnom mjestu u who-u, zgrozio se kad je cuo da se u nasim rodilistima jos uvijek forsiraju klistir i brijanje. rekao je da u zadnjih 25 godina ne postoji jedno jedino istrazivanje koje bi potvrdilo eventualnu korist tih postupaka; upravo suprotno. klistir i brijanje su potpuno nepotrebni, ponizavajuci, a ponekad i stetni postupci, koji su odavno izbaceni iz rodilista zapadnih zemalja.
ali ne, mi smo posebna sorta ljudi, nase zene ne mogu roditi bez klistira :nope:
na 1. porodu sam bila klistirana, ne pamtim to kao nešto neugodno
no na 2. nisu stigli pa sam prošla bez toga a i da jesu sumnjam da bi još što izašlo jer čim sam dobila trudove koje sam odrađivala doma sam svakoimalo išla na wc i potpuno se ispraznila
mislim da tu priroda ipak odigra svoje...
ovo je valjda najkorisnija upotreba klistira :DCitiraj:
thalia prvotno napisa
Meni klistir uopće nije bio neugodan. Wc je bio čist i uredan, sestra mi je rekla nek probam zadržati 5-6 minuta i nek onda idem, a kad mislim da sam gotova nek pričekam još malo. Rekla je nek se istuširam za 45 min i otišla, a taman toliko vremena mi je trebalo da obavim sve na wc-u.
Meni je super da su mi napravili klistir jer ne znam baš kak bi izgledalo da sam morala hodati na wc za vrijeme trudova.
Ovako nekako i ja razmišljam. Na 1. porodu sam ga dobila, čudom se čudila jer sam se doma "ispraznila" i nije mi bilo jasno šta još iz mene mora izać.Citiraj:
yasmin prvotno napisa
I bila sam u pravu, voda koju je stavila izišla je blago obojana iz mene, a sjedila sam na zahodu, po njenoj standardnoj preporuci, 45 min, a ako vam se čini da je gotovo, onda još malo. Uzalud. Kažem, uzalud, jer to klistiranje samo je tjeralo vodu iz mene koju su stavili. Nekako razumijem, ok, ako nisam bila na wc, pa da me pitaju šta mi se čini il tako nekako,al ovako, evo sad ćemo vam staviti ovu cijev, znate to je klistir, pa ćete sjedit na wc-u...ne kažem da ću ga odbit, vidit ću, ovisno o tome kako se osijećam taj dan/sat, al hoću da me se pita što ću i kako ću!
ja nisam bila na wc dva dana prije poroda, a jela sam... kako sam hitno legla na stol nisu me stigli klistirati. porod je prošao za dva sata bez ikakvih iznenađenja iz debelog crijeva. dva dana kasnije sam se žalila na jaku bol u predjelu rane i kad je sestra pogledala rekla mi je da su mi se upalili hemoroidi i pitala me kad sam zadnji put bila na wc-u. a i tada sam jela...
dakle kad neće van - neće. bilo da vas čiste ili ne. a bolje ne
bila sam klistirana. sestra koja mi je točila vodu pitala me smije li, a ja sam rekla da jer nisam htjela da me kakica zadesi prilikom izgona. Ne mislim da se dijete s "tim" može zaraziti, nego jednostavno meni bi bilo neugodno. Sam postupak mi nije bio nimalo neugodan ni ponižavajući, a i pražnjenje je prošlo ok. Bez da sam ja išta rekla, iznenadilo me što se sestra ispričavala što wc nije najuredniji jer sam stigla usred noći, a ona ne može naći čistaćicu. Dala mi je neke krpe da obložim dasku. Moj savjet, ako pristanete na klistir, ponesite si wc papir i/ili vlažne maramice jer i toga zna ponestati usred noći ;) . Sve se ovo zbivalo u Petrovoj.
Definitivno sam i ja za to moje tijelo moj izbor.,
ali moje mišljenje je ako ti se već nudi, da pristaneš, jer je jako neugodno pri porodu pošpricati babicu zar ne?! :/
Ali njeno pitanje je bilo kako to kemijski utječe i čemu to? Kako su meni objasnili rad crijeva potakne i trudove, odnosno kontrakcije maternice..
Meni su kod drugog poroda dali da popijem ricinusovo ulje (bljak bljak bljak, život ti se smuči, fuuuuuj!) i nije prošlo pola sata kada me je poteralo kao da su me klistirali, a time sam i dobila trudove :D
Meni se jedino klistir čini da je dobra strana "neprirodnog" poroda.
bolje to nego da dok rađaš :mrgreen: .....
Jedino kaj nije bilo wc papira u wcu :evil:
Ti to ozbiljno? Meni je bio odvratan osjećaj i dugo pošto sam sve obavila nisam se usudila izaći iz WC-a! Kad su me zvali da me prikače na CTG sva sam se bila uspaničila da mi se ne dodgodi nezgoda na stolu, UŽAS!Citiraj:
filip prvotno napisa
Moš mislit kako im je ponestalo baš tu noć..nemaju ga uopće! Znam, ležala sam tamo neko vrijemeCitiraj:
franica prvotno napisa
i ja sam se bojala klistira, ne bojala na nacin da ce boliti nego neugode ali kad sam dosla roditi ne da me nisu pitali ocu klistir ili brijanje nego su me gledali ka da sam luda kad sam to uopce spomenila i rekla da je kod nas rutina ili da se cak mora!
ja sam od muke i bolova sama dva put bila na wc-u pa mi nije ni tribao...
a bi li ti bilo ok da na kolonoskopiju ides tek tako, zato sto recimo tvoja lijecnica to radi svakom pacijentu, to joj je praksa....pa zasto bi se bojala, zar ne, red je red, ako se mora, mora 8) .....Citiraj:
Angelina_2 prvotno napisa
hocu reci, klistir nije potreban, nigdje se u suvremenom svijetu ne radi rutinski....ali sto ces, pomalo se mijenja i kod nas---ipak ga poneki vec ne daju rutinski
nisam ga ni ja dobila na drugom porodu! jupi! :D
i uvjerila sam se da zaista nije potreban
dapace