ispravak: da bi većina voljela roditi vaginalno :mrgreen: . jer čitali smo i o drukčijim željama na ovim stranicama.Citiraj:
Matko prvotno napisa
Printable View
ispravak: da bi većina voljela roditi vaginalno :mrgreen: . jer čitali smo i o drukčijim željama na ovim stranicama.Citiraj:
Matko prvotno napisa
Ja sam od onih analitičnih osoba koje vole nabrojati glasno dobre i loše strane svake opcije i odlučiti po tome koja opcija ima više dobrih strana, a odustati od one koja ima više loših. U tom slučaju, vaginalni porod tuče CR za ohoho...
Kad počneš od dužine boravka u bolnici, mogućnosti vlastitog tijela da ti pomogne u samom činu ili poroda ili CR, spremnost bebice, brzine oporavka, dužine bolova, potrebe za pomoći kod kuće, groznih (meni bar) stvari oko CR kao što su: infuzija, dren u rani, kateter, nemogućnost dojenja od početka zbog lijekova, nemogućnost namakanja rane u vodi (tuširanje) i još puno toga.
Naravno, sve pada u vodu kada razmišljam o sigurnosti i zdravlju moje bebe i mene, ali kada bih mogla birati...
Sanjaaa, kao što su cure i rekle, ne uzrujavaj se unaprijed. Moja šogorica je dva put rodila carskim rezom jer je bila preuska. No, oba puta je pokušano prirodnim putem, a tek se pri samom porodu zaključilo ide li ili ne. I ja bih otišla kod drugog liječnika.
Sretno :* :love:
Nisam imala vremena pročitati sve savjete, ali želim ti reći da je isti slučaj bio s mojom rođakinjom. Imala je tri carska reza, sve tri zato što je bila preuska za vaginalni porod. Od ta tri poroda prvi je bio ovdje, a ostala dva u Švedskoj pa su lječnici i tamo procijenili kao i ovi ovdje. Ništa se ne brini mislim da je bolje, ako već znaju da vaginalno nećeš moći roditi, da ti odmah rade CR nego da i tebe i bebu dobro izmuče, pa onda ipak moradneš na carski. Puno sreće i brz oporavak ti želim.
Ne znam je li netko od vas citao knjigu Henci Goer The Thinking Woman's Guide to a Better Birth. U jednom poglavlju ona kaze da su klinicke studije potvrdile da zene kojima lijecnici kazu da se nece moci poroditi vaginalno na kraju statisticki cesce zavrse sa carskim rezom nego zene ciji lijecnici nisu nista posumnjali (ili im barem nisu nista rekli). To znaci da u svemu tome ima i puno psiholoskih faktora. Ja se slazem sa Sorciere u jednom, a to je da nedostatak uvjerenja da se mozes poroditi normalno ti na zalost u mnogome smanjuje sanse da se tako porodis.
Oko mene se puno zena porodilo na carski rez i gledajuci i slusajuci njih sada u principu mogu predvidjeti koje zene obicno zavrse porod carskim rezom: one koje se boje vaginalnog poroda, one koje ne vjeruju da njihovo tijelo moze iznijeti dijete na svijet, one koje slijepo vjeruju lijecnicima i one koje zele da ih neko cudo ili neka sprava spasi od porodjajnih muka.
I sto sada kada je steta vec napravljena i kada su ti usadili zrno sumnje u sopstveno tijelo? Ta prica o uskosti zdjelice u vecini slucajeva (osim kada su u pitanju teski deformiteti kao posljedica bolesti ili prezivljene nesrece) malo bolji od obicnog gatanja u talog od kave. Nase tijelo je u velikoj vecini slucajeva stvoreno za radjanje i nasa se zdjelica i svi organi mogu izvanredno prilagoditi.
Ja mislim da ne bi bilo lose porazgovarati jos s nekim, drugim lijecnikom ili dobrom babicom, nekim tko ti moze pomoci da vratis poljuljano samopouzdanje.
Da se razumijemo: ja nemam nista protiv carskog reza, ali samo ako je to life-saving procedure. Ili ako je odluka o carskom rezu donesena nakon prethodne balansirane procjene i sagledavanja svih strana, i dobrih i losih. A cijela prica o tome zasto dramiti oko toga, pa najvaznije je da ti je dijete zivo i zdravo, to radije ne bih komentirala.
Is, i tvoja reakcija je ok, svatko ima pravo na mišljenje i potpuno se slažem s tobom da ako si uvjeren da nešto ne možeš, vjerojatno nećeš moći. Ja sam već sa svojom dr razgovarala o tome, upravo danas kada sam bila na pregledu: ona nije pobornik CR i nerado ga obavlja, ali ako iz svog iskustva i znanja zaključi da porod neće proteći dobro i da bi moglo vrlo lako doći do poroda vakumom ili drugih komplikacija, da u tom slučaju ipak preporučuje CR. Situacija je kod mene nešto bolja, ali odlučili smo ju dobro pratiti.
Uglavnom, baš zbog toga, u zadnjih 40 dana koliko mi je ostalo ići ću često na preglede pa će biti lakše procijeniti kako ćemo.
Osobno, ja se ne bojim ni malo poroda, mislim da je porod nešto najprirodnije, porodilo se već toliko milijuna žena, tijelo za vrijeme poroda luči hormone koji nam svima pomažu da prođemo kroz taj prirodni čin i kada porod započne, jednostavno više nemaš o čemu drugom razmišljati. Meni nije svejedno kada mi netko spomene CR, toga se bojim. Ali postoji u meni još jedan strah: strah da se mojoj bebi na porodu nešto ne dogodi. Poznajem žene koje su, zbog insistiranja liječnika na vaginalnom porodu, rodile mrtve bebe, poznajem dvije takve tužne majke. To je jedino što ne bih podnijela. Sve drugo mogu podnijeti, pa tako i CR ako moja dr smatra da je to za mene najbolje. Nemojte me pogrešno shvatiti; nisam jedna od onih koji se samo prepuste i slušaju šta im drugi savjetuju. Pa i ovu temu sam otvorila baš zbog toga što preispitujem i važem svaku odluku, nastojim dobiti što više podataka o onome što me muči, saznati od žena koje su isto prošle kako su one doživjele to iskustvo, poslušati šta kažu i oni koji su apsolutno protiv dogovaranja CR prije početka poroda...
I mogu vam otvoreno priznati da mi je ova tema i vaši odgovori puno pomogla da se smirim i podsjetim se prioriteta: zdravlje i život mog djeteta su na prvom mjestu, zatim moje, a ostalo... prošlo je sve to puno žena pa ću i ja.
Javiti ću vam kako se situacija razvija...
Sanja, ako sa doktoricom možeš o tome otovoreno i detaljno razgovarati, a očito možeš, sigurno ćete zajedno donijeti najbolju odluku u tom trenutku.
Problem bi bio da si kod nekog arogantnog ginekologa, kojem nije stalo do tvojeg mišljenja nego samo brije po svome.
Pitaj je zašto misli da je bolje dogovoren carski, nego kad počne porod. Žensko tijelo je stvarno čudotvorno prilagodljivo, i ako postoji minimalna mogućnost da porod protekne gatko i lagano, zašto je izbjegavati. Da li ona misliti da liječnici neće iz nekog razloga reagirati na vrijeme kao skuže da porod ne ide glatko.
Ja isto ne bih inzistirala, ako se u nekom trenutku skuži da porod ne napreduje, ali s tim moraju i liječnici iz smjene biti upoznati. A ne da te puste, jer ne znaju detaljno o čemu se radi. Možda se tvoja liječnica toga boji, pa bi htjela unaprijed dogovoriti na sigurno. Hormoni imaju svoju svrhu, pa i ako ne odrade posao do kraja (svrhu i za majku i za bebu).
A možda bi bilo dobro da odeš i u rodilište vidjeti što misle na licu mjesta, ispipaš situaciju, možda ih tvoja liječnica boje poznaje, pa iz toga razloga ima neka svoja mišljenja.
Upravo mi se to čini slučaj kod moje dr, jer sam već u nekoliko navrata (sada se stalno muvam po ginekološkim ambulantama i odjelima :lol: ) od žena koje su kod raznih ginekologa u našoj bolnici saznala nekoliko stvari koje su me zaprepastile: od toga da nisu imale stalni nadzor liječnika pri porodu pa sve do staromodnih pristupa, naklonjenosti dripu i epi samo da se stigne kući na dnevnik (ne poznajem ni jednu svježu rodilju koja nije bila na dripu), pa do nepristojnog i krajnje sirovog ponašanja prema rodilji. Po njenim se riječima dalo zaključiti da ona pokušava biti na porodima svih svojih pacijentica, a ja još nisam čula ni jednu lošu riječ za nju kao ginekologa od žena koje su kod nje (u ovih 8 mjeseci upoznala sam puno njenih pacijentica). Također ju toplo preporučuje i med. osoblje sa kojima sam razgovarala (uglavnom med. sestre).
U slučaju da čekam da počne prirodan porod, kada dođem u bolnicu velika je mogućnost da bude nečija tuđa smjena, i da me porađa ginekolog koji je tada dežuran. U tom slučaju, ako moja dr ima takvih sumnji (da moj porod neće ići baš "kao po loju"), ako dođem u smjenu nekog starijeg gin koji će insistirati na vaginalnom... bojim se i pomisliti...
TinnaZ, baš sam to i pokušavala stupajući u kontakt sa nekoliko med. sestara koje poznajem, ispipati situaciju, i upravo sam ove zaključke donijela.
Kada bih bila sigurna da ću imati na porodu svoju dr, bila bih potpuno sigurna da želim prvo probati vaginalno. Ali ako to nije moguće (a na žalost, ovo je doba godine kada svi imaju i puno privatnih i obiteljskih obaveza, koje su svima ipak važnije), i ne mogu tražiti od dr da mi da br. telefona da ju zovem na porod, onda bih se ipak pouzdala u njeno mišljenje nakon još nekoliko pregleda i dobrog razmatranja situacije. Idealno bi bilo: poroditi se vaginalno kada je moja dr u smjeni. Dobro bi bilo pokušati vaginalno kada je moja dr u smjeni a ako ne ide da mi ona napravi CR. Podnošljivo bi bilo kada bi dogovorili hladni CR zbog zaključaka sa zadnjih pregleda. Loše bi bilo da dođem kod nekog mesara koji me neće bendati ni pet posto i raditi će po svom i izmrcvariti i dijete i mene. Najgora solucija je da me taj mesar izmrcvari i ne daj Bože nekog ubije...
E, pa sad između tih nekoliko mogućnosti mogu birati...
Ako je moj odgovor do sada izgledao sumorno i nesretno, moram ga ispraviti:
Da me netko ne razmije pogrešno: ja se zapravo radujem jer ću za 40-tak dana imati svoju bebicu u rukama, i sretna sam zbog toga, i ne bojim se ničega što dolazi. Odlučila sam vjerovati svojoj dr je je njoj očito stalo do toga da moja trudnoća bude završena najbolje po dijete i mene.
Sanjaaa ja ti želim da se kosti razmaknu koliko treba, da imaš svoju doktoricu i da pokušate i uspijete prirodno :love: ~~~~~~~~~
Ali moram ovo napisati, iako ti već sve znaš i sama, vidim da si se informirala i znam da ćeš se izboriti za sebe i bebu...
Netko je napisao "... što je najgore što se može desiti ako i pokušate prvo prirodno?..."
Može se desiti scenarij sa poroda moje frendice. Uska zdjelica, velika beba, mučenje satima i satima, a žena se ne otvara... Probali gel, drip itd... Čekali i čekali i forsirali vaginalno doslovno cijeli dan do dugo u noć... Fučkalo se doktoru što žena umire od bolova, on je odlučio da to mora vaginalno. Kad su počeli gubiti bebu napokon se netko sjetio pa ova žena bi mogla na carski... i tako u neko doba noći, već pred jutro, hitan carski, oživljavanje bebe...
Beba je živa ali posljedice se još ne znaju... nadajmo se da neće biti ništa ali dok malo ne poraste nije isključeno psihomotorno zaostajanje u razvoju
A priča one mame iz Petrove koja je dvaput izgubila preveliku bebu na porodu
U redu je probati i trebalo bi, ali ako nejde nije najveće zlo ranije ići na carski.
Kolikih muka bi se spasila ova beba i moja frendica da je odmah bio pametan doktor, rekao disproporcija zdjelice i bebine glave i poslao ju na carski? I kolike muke će još svi zajedno proći ako se ustanovi da zaostaje u razvoju?
Lijepo je ako imaš porod kakav želiš, ako rodiš potpuno prirodno, doma, u vodi... ali činjenica je da se stvari mogu zakomplicirati i kod najidealnijeg poroda... Zanima me jeste li pričale sa ženama koje su rađale doma, a nisu imale porod iz snova? Ja sam ih upoznala nekoliko. Ovdje ću navesti jednu staru ženu kojoj je porod doma ostao u toliko ružnom sjećanju da je rekla nikad više i toga se i držala u vrijeme kad su svi imali po desetero djece. Rađala je doslovno tri dana u mukama i oštetila sebi kralježnicu
Zašto poricati da ponekad naše tijelo nije u mogućnosti odraditi sve samo i da mu treba pomoć? I odmah isključivati carski i forsirati prirodno, prirodno i samo prirodno? Možda je mama sitne građe, uske zdjelice, a beba krupna na tatinu familiju...
Ne, ne zagovaram carski ni druge intervencije na porodu.
Jednako mi je strašan i drugi ekstrem kad ženi ne dolazi u obzir ništa osim carskog jer se ne želi patiti, ne želi o drugim mogućnostima ni čuti ni informirati se. Nego, izvadite iz mene i idemo dalje, ne želi čuti za pluseve drugačijeg poroda ni za minuseve carskog
Sa ovim se isto ne bi složila. I mene su u trudnoći jako, jako plašili od početka do kraja ali ja cijenim da mi je doktor odmah iskren i veli mi svoje sumnje i smatram da je bolje otići na pretragu viška, po još koje mišljenje, pripremiti se na najgore, informirati i onda nadati najboljem.Citiraj:
Mislim da imas jako neozbiljnu lijecnicu koja ti je usadila nepotrebne strahove u glavu
A ne da te zavlače do zadnjeg i onda nepripremljenu stave pred gotov čin
Ne bi možda trebala napisati ovdje ali evo i životinjskog primjera kada priroda zakaže. Kujica pobjegla ljudima iz dvorišta i negdje se parila sa većim psom. Vlasnici vidjeli da kujica pati i da se treba okotiti, a ne može. Otišli veterinaru, a u njoj samo jedan već mrtvi psić velik na tatu kojeg njeno sitno tijelo nije moglo okotiti. A u prijašnjim okotima ih je znala imati po nekoliko svoje vrste bez problema. I da ju nisu odveli veterinaru i operirali uginula bi i ona. A da su išli ranije spasili bi i psića.
Sanja, staložena si i pametna, i mislim da ćeš u trenucima kad će doći vrijeme za to donijeti najbolju odluku koliko mi se čini.
Mina i TinnaZ, hvala vam na vašim riječima, zaista, imam puno povjerenje u svoju dr i sebe i vjerujem da ćemo donijeti najbolju odluku za moju bebu i mene. Najvažnije je da se osjećam spremna za to, i da se ne bojim. Također, pripremam stvari za rodilište, perem robicu za bebu, jučer smo sastavili novi kinderbet i sve što radimo ovih dana neizmjerno me raduje. Neću si dozvoliti da se prepustim lošim mislima i kada mi netko pokuša govoriti kako je nešto teško (CR, porod) odmah im odgovorim da je svaka žena drugačija i da osim toga, svaka od nas i drugačije reagira na stres, bol itd. Ono što ću ja uskoro proći, prošlo je milijune žena prije mene. Dakle, ne može biti tako strašno, naročito kada znam da je većina njih to odlučila i ponoviti :mrgreen:
Ja mislim da si veoma hrabra i da imas pozitivan stav prema tom velikom izazovu koji ti predstoji. Istina je da smo sve drugacije ali i da su milijuni zena to prosli prije tebe i sve smo sebi postavljale ta ista pitanja. Nemoj slusati strasne price, to se desilo drugima i nema nikakve veze s tobom. Procitaj radije price zena kojima je porod bio pozitivno iskustvo, to ce ti jos vise ucvrstiti samopouzdanje. I na kraju, zelim ti lagan porodjaj i zdravu bebu. :love:Citiraj:
Sanjaaa prvotno napisa
mina, brkas prirodan i vaginalni porod.Citiraj:
mina prvotno napisa
razlika je drasticna. ovo sto se dogodilo tvojoj prijateljici je svjetolosnim godinamda daleko od prirodnog poroda. gel, drip, o cemu mi pricamo?? :shock: to je silovanje prirodnog poroda, u trenutku kad je ocito da dalje ne ide i da treba ici na carski.
btw, u kojoj bolnici je to bilo?
o cemu se radi kod pravog prirodnog poroda: porod pocinje, zena ima trudove i otvara se. nakon nekog vremena postaje ocito da porod ne napreduje, i nakon sto se primijene sve neinvazivni i neagresivni postupci koji bi mogli pomoci (npr. lopta, hodanje, arm wrestling koji spominje ls u svojoj prici s poroda). tada postaje ocito da je STVARNO rijec o nesrazmjeru glavice-zdjelice i da treba ici na carski. nema traume, nema soka, jer prirodni trudovi nikad nece na silu istjerati bebu van. ako ne ide, ne ide.
kad u ovu istu pricu upletes drip, moze doci do nepredvidjenih i opasnih posljedica koje su se nazalost dogodile tvojoj prijateljici. naime, trudove pod dripom ne zanima da li beba moze proci, ne zanima ih da li se rodnica dovoljno rasirila, ne zanima ih u kakvom je stanju beba... oni samo sibaju jako i jace, ostavljaju bebu bez kisika a majku bez snage.
cekanje i dopustanje prirodi da odradi svoje je dijametralno suprotno forsiranju medikaliziranog vaginalnog poroda pod svaku cijenu.
sanja, u svakom slucaju, ako cete pokusati s vaginalnim porodom, nemoj pristati na drip. razumijem tvoju dilemu, nije ti lako :love:
Felix je u ovom kratkom postu sve tako jasno sažela ... u tome je stvar, i ogromna razlika, i u tome je odgovor kada i kako probati, i do kuda ići. Ići do trenutka kada treba drip, gel ili bilo koja druga invazivna i nasilna opcija. Ako ne ide, ne ide, nije vaginalni porod nešto zakucano u kamen, zašto ga forsirati po cijenu života i zdravlja majke i bebe, pogotovo takvim umjetnim stvarima kao što su kemija, koja je po meni gora definitivno od carskog.
Oprostite :oops: , da pobrkala sam full prirodno i vagnalno. Nisam se dobro izrazila. Porod je počeo doma prirodno, prošao termin, pukao vodenjak i počeli trudovi, kad su postali češći mama otišla u bolnicu ali se nije otvarala pa su onda dali gel pa drip pa tako dalje... i čekali satima i satima... ne bi htjela da se to još nekom ponovi pa sam zato napisala mogući scenarij
Naravno da sve ovisi u kojem si rodilištu i tko ti pomaže pri porodu. Drago mi je da se svi slažemo da ne treba ništa forsirati pod svaku cijenu i da je najvažnije da babica/doktor dobro procijeni situaciju.
Sorryte još jednom, dobila sam dojam kao da se previše forsira prirodno pa sam htjela reći da ponekad ima indikacija za carski rez... i da bi se svaka žena trebala pripremiti i za slučaj ako ne bude išlo... zato cijenim što je doktorica sanjiii rano rekla što ju možda očekuje kako bi se žena imala dovoljno vremena pripremiti i informirati o svemu. Što znači preuska, kako se to određuje, do koje granice forsirati prirodno, kad pristati na intervencije, a kad odustati od vaginalnog poroda
Ne zagovaram kemiju i CR ali smatram kao i u svemu da je potrebno maksimalno se informirati pa i o tome što ti se može desiti ako nejde, što odbiti i zbog čega i kad pritisnuti doktore ako sami nisu sposobni odlučiti da je ipak potreban carski.
Gore je da uopće nemaš pojma da ti se može i to desiti pa nepripremljen dospiješ nekom nesposobnom u ruke
:*
mina, slazemo se.
idealno bi bilo da sanji dozvole da zaista pokusa prirodno - bez ikakve kemije, samo vlastitim trudovima. ako ne ide - odmah na carski.
nazalost, biranje izmedju elektivnog a mozda bespotrebnog carskog, i vaginalnog u kojem ne znas da li ce ti zapiknuti drip i hoce li reagirati na vrijeme ako se pokaze da ne moze prirodno... teska odluka :(
nadam se da ce priroda i sanjini hormoni ipak uciniti svoje i da ce na iducem pregledu biti pomaka na bolje.
Jeste, to bi bilo idealno kada bi mi na porodu mogla biti i moja dr, ali tko zna kome ću doć u smjenu...
Od toga koji će od ginekologa biti dežuran zavisi i kako ću proći na porodu, hoće li me itko uopće pitati o probijanju vodenjaka, hoće li mi drip dati samo da ubrzaju porod i stignu kući na vrijeme na Dnevnik, hoće li me uopće tko obilaziti i kada će reagirati ako uopće primjete da nešto s porodom ne teće onako kako bi trebalo...
Na žalost, situacija u našem rodilištu je takva, koga god sam od svježih rodilja pitala, svaka mi je ispričala :shock: priču, a i na temi o našem rodilištu na žalost malo se rodilja javlja.
jesi li razmisljala o promjeni rodilista?
Jesam, razmišljala sam o osječkom rodilištu o kome ovdje ima nekoliko tema i puno je toga napisano, a i od nedavno je vukovarsko rodilište "prijatelj djeteta" pa sam razmišljala i o njemu. Međutim, ukoliko bih se odlučila na to, morala bih cijeli život svog djeteta sve rodne listove vaditi u drugim gradovima a mislim da bi mi to malo zakompliciralo život. Naše rodilište više nije tako loše kao prije rata, bolnica je obnovljena, odjel je prilično čist i ima puno više WC-a i tuš kabina pa je i bolje higijena. Jedini problem je na žalost osoblje, zapravo naši dragi liječnici...
Također, bebe su cijeli dan sa mamama, što mi je također vrlo važno. Zato sam se odlučila ipak ostati ovdje, a i sve sam smirenija što se tiče onoga što mi predstoji. Kada malo bolje razmislim, zapravo me je na sve pripremilo svo ovo razmišljanje o porodu i vaginalno i CR, pa je možda tako i bolje što me je dr ranije počela pripremati.
Ja se još uvijek nadam da će porod ići vaginalno, sutra idem ponovo na pregled i imam još najmanje dva pregleda prije termina koji je 24. 01., javljam vam šta se događa.
sretno sanja :love:
Bila sam na pregledu, situacija se nije još puno promijenila, bebica je sada teška oko 3 kg (neće očito biti mala beba), početkom siječnja moram ponovo na pregled. Što se mene tiče, ja sam spremna na sve, još dovršavam pakiranje svoje torbe, oprala sam sve bebino i pakiram za izlazak iz bolnice.
Radujem se, jer ću konačno upoznati svoju bebu. Iako imam još nekoliko tjedana, sve će ovo brzo proći zbog predstojećih blagdana, tako da neću ni primjetiti da sam blizu termina... :D
Sanjaaa, nadam se da će se sve posložiti baš onako kako si sama želiš :love:
Ljudi moji, kocka je bačena! Na zadnjem pregledu, i nakon konzultacije sa drugim dr i traženjem drugog mišljenja, odlučeno je da ipak moram na CR. Koliko god sam se pribojavala te mogućnosti, i pripremala se na pozitivan ishod (porod), sada sam pomirena sa onim što predstoji. Najvažnije mi je da se bebi ništa ne dogodi, za što je bila velika mogućnost u slučaju da pokušamo s vaginalnim porodom. Držite mi fige, iako sam sigurna da će sve proteći u najboljem redu. Javit ću vam se sa pričom iz rodilišta kada se malo oporavim.
držimo fige, sretno !
sretno i brz oporavak
Sanja, sretno :heart:
Čekamo priču.
sretno :love:
sretno :heart:
za sve druge buduće uske mame :love:
ja sam rodila na carski jer sam bila preuska...14h dripa, 13 prstiju otvorena a beba i moja zdjelica..a-a, ne ide...opseg glave 37, 3900g, 55cm dugačak... nemam baš nizak rast, 169cm, prosječno...niti kifozu, skoliozu niti ništa, jednostavno uska zdjelica, čak mi niti trbuh nije izgledao velik u trudnoći... a beba velika, barem glava... :lol:
Javljam se kratko jer ću otići i napisati svoju priču o donošenju na svijet moga sina. Kako sam vam prošli puta i javila, bio je to dogovoreni carski rez, zbog čega sam (sada kada je sve prošlo) neizmjerno sretna jer je spasio život i mom djetetu i meni. Bila sam u pravu kada sam vjerovala u procijenu i stručnost moje liječnice. O mom doživljaju cijelog carskog reza i oporavka možete čitati u priči o mom porodu. Hvala vam svima na lijepim željama i savjetima i podršci...