:D :D :DCitiraj:
Shiny prvotno napisa
Printable View
:D :D :DCitiraj:
Shiny prvotno napisa
:D Eto, ipak mu je samo trebalo malo više vremena, jednostavno je možda opreznije i povučenije dijete.
Luna, moram primijetiti da kad god pišeš o vrtiću, pišeš prilično negativno, kao da je to neki kazamat za slamanje dječice. Naravno, to je tvoje mišljenje, ali barem da se bazira na iskustvu tvog djeteta, ili tvom vlastitom, bilo bi mi shvatljivije.
Ali vrtić zaista nije onakav kakvim ga ti, čini mi se, zamišljaš. Stvar je da u tome da stvari možda neće "kliknuti" od prve, možda se neće ni odmah naići na tete koje stvarno vole svoj posao (a takve su vjerujem u većini), to je uostalom bio naš slučaj.
Nismo se nikako mogli složiti s jednom tetom, druga je bila ok, ali kad su "u paketu", šta ti ostaje nego da mijenjaš grupu, vrtić, nešto. Bilo je nekoliko grubih postupaka prema mom djetetu, malo nemara, nemogućnosti iskrenog razgovora, i nismo vidjeli drugog rješenja nego dijete maknuti od nje.
I sad je ok, jako smo zadovoljni s tetama, dijete je sretno u vrtiću, ide na ritmiku, zna pjesmice i sve ostalo što se uči u vrtiću.
No, trebalo je vremena da se dotle dođe, a ja nikakvih psihičkih posljedica onog početnog perioda prilagođavanja, koji je uistinu bio strašan, ne vidim. A vjerujem da dobro poznajem svoje dijete.
Tako da, try to give them some credit (vrtićima). :mrgreen:
Naravno da ima djece koja neće nikako prihvatiti vrtić i nesretna su tamo, i naravno da za njih treba pronaći neko drugo rješenje. Ali takva djeca su ipak u debeloj manjini. Svatko najbolje poznaje svoje dijete, i zacijelo neće ostavljati konstantno nesretno dijete u vrtiću, kad se jednom uvjeri da zbilja nema boljitka.
Veki ti si melem na ranu svakom roditelju koji je sa svojim djetetom prošao ili prolazi adaptaciju...
To konstatiram iz prespektive roditelja koji nema nekih prevelikih problema s odlaskom i "ostavljanem" svog djeteta u vrtiću, ali ne mogu reći da me malo ne smetaju komentari o slomljenoj djeci...
Pod time podrazumijevam da ukoliko je dijete stvarno slomljeno i odlazak u vrtić mu je traumatičan - to se na njemu vidi, i ovi gore navedeni primjeri to i pokazuju, i u tom slučaju ni ja svoje dijete ne bih prisiljavala da ide u vrtić ako vidim da je toliko nesretno i istraumatizirano, a vjerujem niti većina roditelja. Ali ovdje se to previše uopćava na svu djecu koja idu u vrtić.
Ja osobno ne bih dala da mi dijete čuva nepoznata osoba bez nadzora, pogotovo što se i meni čini da se većina čuvalica danas time bavi iz čistog biznisa, ali opet tko voli nek izvoli.
Bravo za Jana :D
Polako i bit će sve 5. da to sam ja primjetila prošle godine da se dječica os 1 godine baš ne igraju skupa. Igraju se oni ali svako svoju politiku vodi odnosno svaki ima svoju igračku i igra se, a to su rekle i tete. ove godine je već drukčija prića.
Tak sam i ja mislila za D. Kad smo krenuli nakon ljeta u jaslica to je bilo urlanje. Sada nakon 2,5mj. da pusu i uđe bez problema. tak to ide sa djecom malo protestiraju svako na svoj način, neko plače neko neće jesti, neko se neće družiti. Ali sve to dođe na svoje sa vremenom kada skuže da nema druge prilagode se. i mislim da nema djeteta kojem nije lijepo u vrtiću.