mislim da za sve lijekove možeš dobiti povrat,...Citiraj:
Iskra prvotno napisa
što se tiče koliko novaca - to ovisi o tvojoj plaći i plaćenom porezu,
neki spadaju u 25% neki u 35%,...
Printable View
mislim da za sve lijekove možeš dobiti povrat,...Citiraj:
Iskra prvotno napisa
što se tiče koliko novaca - to ovisi o tvojoj plaći i plaćenom porezu,
neki spadaju u 25% neki u 35%,...
Hvala fjora :heart:
Povrat poreza dobivaš na sve lijekove do iznosa 12 000 kuna (zajedno sa ostalim olakšicama npr. kamate na stambene kredite i sl.) pod uvjetom da proložiš recept koji ti je dr. napisao, da račun glasi na tvoje ime i da priložiš izjavu da lijekovi nisu kupljeni iz donacije nego iz vlastitih sredstava. Visina povrat poreza ovosi o visini plaće, uplaćenog poreza, olakšicama i sl.
proložiš=priložiš
ovosi=ovisi
meni stvarno nije jasno zašto treba prilagati recepte?
pa mislim, meni je recept dao liječnik u privatnoj klinici u kojoj se liječim!
od koga još da tražim recept???? i na tom receptu ne piše moje ime, nego samo lijek.
i kad idem kod privatnog liječnika na pregled ili bilo što drugo, ne dobijem od liječnika opće prakse uputnicu za to.
mislim, to znači da ni za postupak ne mogu tražiti povrat poreza?
stvarno mi to sve skupa nema smisla...
prosvijetlite me pliiiz !!!!
Ja također nemam recept jer sam u ovom protokolu u Mariboru.
Vagica hvala!
Najvjerovatnije se misli na bijele recepte koje isto imaju soc,gin.Isti su kao plavi ili crveni samo bijele boje i na njih se napiše ime i prezime te datum i godina rođenja(ujedno služe za lijekove koji se kupuju)
Ginger treba ti baš takav recept kakav imaš + ime prezime (možeš li sama dopisati?) ako ne možeš traži drugi put svog doktora (priv.) da ti napiše opet i to je to.
Za račune od postupaka ništa dodatno ne treba, nikakve uputnice-samo račun (ime, prezime, MBG)
prima :*
pa probat ću dopisati, al nema rubrika predviđena za to...
stvarno mi sve to ide na živce - i HZZO i porezna i njima slični...
prosle godine sam imala racun od IVF-a na ime MM iz privatne klinike i tako su me ismijali na poreznoj upravi da se jos crvenim....i evo sad citam da to prolazi...sram da ih bude...steta za ovu godinu nemam ali....hvala curke na informacijama
Prolazi ti kako kod kojeg referenta, izgleda.Citiraj:
artemida prvotno napisa
to je tužno, da ne velim nešto gore - od nepodnosti se liječi par a ne pojedinac :evil:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
mrzim poreznu
Cure,mene isto nešto interesira vezano za povrat!Naime,cijelu prošlu godinu nisam radila,tek od 5.-og mj.,a postupak sam odradila u 4.mj,tako da vjerojatno za te lijekove ne trebam ni tražit recept ili povrat???
2.inače ulaze samo lijekovi a ne i sam postupak(dobila sam račun na kojem stoji da je postupak nije uvršten u PDV sustav)???
3. mogu li priložiti nalaz od laparoskopije i treba li mi za to neki recept?
ia, za laparo ako si radila privat i platila onda si trebala i tražiti račun na ime i njega priložiti kao i kopiju povijesti bolesti gdje se vidi da te je netko uputio na tu laparoskopiju.
Bojim se da nalaz sam po sebi nema nikakvu svrhu.
Mislim nalaz ima svrhu vezano za rezultat laparo., ali nema nikakvu važnost za povrat poreza.
nemojte brkati pojmove: nije bitno dal ima PDV ili nema, ovdje se govori o povratu poreza na dohodak, a ne na porez : tipa kao kad ideš u kupovinu u ikeu....
sve kaj si platio lijekove, doktore, postupke....ide u odbitak poreza!
Priložiš račun od laparaskopije na tvoje ime s pečatom CITOa - tako sam ja - i to ti je dosta.Citiraj:
ia30 prvotno napisa
ok,to mi je sad jasno,sve šaljem...ali još uvijek ne razumijem mogu li uz sve to priložiti i račune iz 04.mj,iako sam u radnom odnosu tek od 05.mj?
Da možeš, to nema veze, još i na osnovu toga imaš pravo na povrat. Jedino što se može dogoditi i što je bitno je koliko ti je novaca tj. poreza firma uplatila državi na tvoje ime jer ovo je povrat poreza, pa ako si imala malu plaću pa ti je firma uplatila za tih 8 mjeseci nešto malo moguće je da ti država onda nema od čega vratiti za sve tvoje račune i plus još što imaš pravo na sobnu olkašicu (1600kn/mjesx 12, a ti iskoristila samo 7 puta iz 7 plaća u 2007.) Imaš one obrasce-kalkulatore u excelu za porez pa ubaciš sve podatke (ako si dobila izlist iz firme) i vidiš koliko ti se može vratiti.Citiraj:
ia30 prvotno napisa
:love: hvala još jedanput
pozdrav svima
evo čitajuči ovo sve malo me uhvatila panika,ja nemam recepte za lijekove a za postupke imam samo one uplatnice (sa pulta) a Zg mi nije baš iza ugla pa sam lijepo otišla u svoju poreznu po inf. i rečeno mi je da mi recepti ne trebaju samo rč. a ako nije upisano ime nadopišem neovisno dali postoji rubrika za to .te da i uplatnice prolaze bitno da imaju pečat klinike i moje ime jmbg nitko nije spomenuo dobila sam izjavu koju moram potpisati i to je to.moja prijava je predana.
sretno svima izgleda da ipak sve ovisi o ljudima koji tamo rade
nadam se da sam uspjela dobro ubaciti link za e - obrazac. http://www.erstebank.hr/obavijest_20080115.asp
mislim da priznaju i isprintani (pa ne treba kupovati u papirnici).
prošle godine su mi priznali sve račune (i račune za preglede kod priv.gin. i račune za lijekove). nisu me tražili nikakve recepte.
Znači od CIto mogu svi računi. Ja imam 2 jedan od Aih, a drugi od femare. Na jednom nema pečata, hoće li mi to biti problem ili da odem tražiti da mi udare pečat u Cito?
I još nešto, idu li u poreznu oni računi tzv. posjeti dr. što se plaćaju pš 30 kn. Moja prijateljica to obavezno predaje, a druga kaže dfa joj to ne priznaju :?
Priznaju se svi lijekovi sa osnovne liste lijekova koju možete naći na stranicama HZZO-a (gonal, decapeptyl...i dalje provjerite sami) .... a mislim i porezne uprave, svi postupci koje ste obavljali i za to plačali račune, uključujući i one male crvene, sve kupovine ortopedskih pomagala npr. nove naočale....... Ali računi moraju bitni uredni što znači: naslovljeni na vaše ime+jmbg i ako je isprintano ne trebaju imati pečat jer vam na svakom takvom računu to i piše.
To sve imam, samo što na nekim računima iz ljekarne nema jmbg. To su uz elektronski račun i ručno pisani račun (ovitrel, utrogestani...), valjda neće biti problem :?
Imam jednu dilemu, pa se nadam da ćete mi pomoći :*
Sama sam kupila lijekove Gonal F, pa me zanima ako ih sad stavim u poreznu prijavu, a kasnije tražim povrat za lijekove od HZZO-a da li tu ima kakvih problema?
Ili mogu tražiti samo jedno od toga? :mrgreen:
samo jedno
Tia hvala :love: :*
Podižem temu i ponavljam ono što sam napisala na pravnim savjetima.
Naime, danas sam bila u Poreznoj upravi raščistiti neke zavrzlame po pitanju prijave poreza za 2007. Kako sam uz prijavu predala i neke račune za lijekove (s imenom i prezimenom) službenica mi je rekla da se takvi računi ne priznaju jer kao nisu izdani na recept. Objasnim ja njoj da u slučaju da sam imala recept za iste ne bih morala plaćati, te u tom slučaju ne bih ni zatražila povrat poreza, kao i da postoje lijekovi koji uopće ne idu na recept već preporuku/indikaciju liječnika pa ih u svakom slučaju treba platiti, ali tu se nismo razumjele, odnosno status takvih računa i prava na povrat poreza ostade nedorečen.
Kad sam već bila tamo iskoristila sam priliku pa ju upitala što se događa s lijekovima za primjerice metodu potpomognute oplodnje koju sam i sama prošla, a za koju sam iz vlastitog džepa iskeširala nekoliko tisuća kuna samo za lijekove (postupak je bio u inozemstvu, a lijekove sam kupovala u RH). Ovdje mi baš nije znala ništa pametno reći osim da bih eventualno poreznoj prijavi trebala priložiti i povijest bolesti.
Obzirom na ovakav stav Porezne mene zanima kakva su vaša iskustva s pravom na povrat poreza za kupnju lijekova upravo u svrhu MPO.
v&v ako su ljekovi za koje si priložila račune "nalaze" u ovim kategorijama
onda za te iznose možeš uvećati osobni odbitak.Citiraj:
- registrirani u Republici Hrvatskoj i propisani na recept te se ne mogu kupiti bez recepta,
- propisani na recept i kupljeni u Republici Hrvatskoj, a koji nisu registrirani u Republici Hrvatskoj i ne mogu se kupiti bez recepta
Ove godine sam za MM priložila račun za neke kapi za glaukom i za sebe račune za kontracepcijske tablete i sve je prošlo. Oba lijeka se ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji već moram imati onaj bijeli tzv. privatni recept.
Predali smo samo račune bez kopije recepta i povijesti bolesti (iako sam i to sačuvala u slučaju da me zovu da im to treba.
Hvala Tia. Evo baš pregledavam svoju med.dok. Srećom ja sve čuvam kao hrčak tako da imam one tzv. privatne "bijele recepte". Nadam se da je to TO i da će uz presliku povijesti bolesti sve uredno proći.
Cure stvarno vraćaju povrat poreza, ja sam priložila račune od IVF-a, bila sam u prirodnim pa nisam od ljekova ali sam priložila i participacije od mog ginića, račun za krv iz Petrove, uglavnom sve što sam imala i važno je napisati
IZJAVU:
DA ZDRAVSTVENE USLUGE NISAM PLATILA SRESTVIMA DOBIVENIM DAROVANJEM PRAVNIH I FIZIČKIH OSOBA VEĆ SREDSTVIMA VLASTITOG PRIHODA.
Ništa me više nisu tražili samo mi se novac pojavio na računu, tražite račune i sve priložite.
Super :D
Ovakvu informaciju sam i ja dobila od call centra porezne uprave. Recepte uopce nisu spominjali, samo izjavu i racune sa podacima (ime, prezime, JMBG)Citiraj:
anjab prvotno napisa
Molim da me prosvijetlite; uskoro idem na moj 2. ICSI u provatnu kliniku u koju sam išla i na prvi ICSI. Sve račune za lijekove i postupak čuvam i ako sam dobro shvatila vaše postove ja te račune koji su na moje ime trebam priložiti poreznoj prijavi za 2008. S obzirom da imam super plaću i puno uplaćenog poreza zanima me je do kojeg iznosa mogu priložiti račune i koliko ću dobiti povrata? tj. dali ovaj povrat od 12000,- kn vrijedi samo za zdravstvene račune ili i za druge olakšice tipa životno osiguranje itd. Naime osim ovih zdravstvenih računa imam i račune za životna osiguranja, stambeni kredit itd. I treće pitanje je s obzirom da sam već prešla 17.000,- kn mogu li iduće račune za lijekove (koje?) i postupak iCSI tražiti na ime supruga pa da ih on priloži svojoj poreznoj prijavi? recepte naravno nemam.
Da li se može od HZZO tražiti povrat novaca za inekcije što sam kupila U RH a postupak je bio u ionozemstvu? Da li je netko imao sličan primjer?
ne znam za hzzo, ali priloži na poreznoj prijavi i uvećaj si osobni odbitakCitiraj:
opal prvotno napisa
koliko se sjećam sve što prilažeš kao uvećanje osobnog odbitka (ljekovi, zdravstvene usluge, životna, kamat i sl.) moglo je ići samo do visine 12.000,00 kn ( tu se ne radi o povratu u iznosu 12.000 već o visini dodatnog uvećanja osobnog odbitka)Citiraj:
Suzanaab prvotno napisa
Ako već imaš svih tih računa, životnog, kamata i sl. više od 12.000 traži nove račune na suprogovo ime i neka on priloži. Moja logika kaže da u bi trebalo proći jer to su postupci u koje se ide u paru, a ne samostalno. U svakom slučaju vrijedi probati, ništa ne možete izgubiti a možete dobiti
evo podizem jer je aktualno.
imam jedno pitanje
imam 2 racuna iz analize kad sam radila bhcg. oba su na moje ime, ali samo ja jednom ima isprintani jmbg. sta da radim? da rukom nadopisem na drugi jmbg? taj bez jmbga ima pecat a ovaj sa jmbgom nema...
dakle, mi ne trebamo kopirati povijest bolesti itd. vec samo priloziti racune od lijekova i postupaka?
virovali ili ne, racun na moje ime od kupnje ovitrella se totalno izbrisao :/
uskoro cu postati svecano opet nezaposlena i izgleda tako i ostati, a krecemo na privatne ivf-e. mogu li racuni glasiti na njegovo ime? na kraju krajeva, ne samooplodjujem se, to ce biti i njegovo dite
Ovo i mene zanima. Naime ja radim za međunarodnu agenciju te sam oslobodjena placanja bilo kakvog poreza u RH, a kako smo sve hodamo privat, znaima me sto od racuna moze ici na mm?Citiraj:
krecemo na privatne ivf-e. mogu li racuni glasiti na njegovo ime? na kraju krajeva, ne samooplodjujem se, to ce biti i njegovo dite