Edit: Moderatorica ni sama ne zna kako je ovo napravila. :oops: A nisam pijana, CPR.Citiraj:
možeš mi preporučiti neku literaturu na ove teme prikladnu za mojeg pikavca?
Printable View
Edit: Moderatorica ni sama ne zna kako je ovo napravila. :oops: A nisam pijana, CPR.Citiraj:
možeš mi preporučiti neku literaturu na ove teme prikladnu za mojeg pikavca?
:lol:Citiraj:
na moje zgrazanje nacinom na koji to rade i Floino veselje nad mojim zgrazanjem
a tek postanak svijete i relacija majmuni-ljudi...mi volimo Darwina, a vi?
Ja volim Dawkinsa, a on je direktno inspiriran Darwinom, samo na suvremen način.Citiraj:
flower prvotno napisa
Iako, "Iluziju o bogu" još nisam pročitala, ali zanima me što ima reći na tu temu.
S druge strane, MM kaže da mu je dosta Dawkinsa i da ga ne zanima što dotični ima reći na temu religije jer je on već odavno raščistio te stvari sam sa sobom. Ima i u tome nešto...
ja sam agnostik.
moja povijest bolesti:
krštena tajno jer je tata igrao u partiji-tako je to opisala moja seka, kad su ju pitali zašto mi ne idemo u crkvu i na vjeronauk. da je bilo po mami išli bi sigurno svaku nedjelju na misu. obilježavam vjerske blagdane, zbog poruka koje ti blagdani odašilju i jer volim veselje i druženje.
MM je isto agnostik ili bolje rečeno vjernik koji više nema povjerenja u crvu
njegova povijest bolesti:
odgojen u duhu vjere. svekiji su vrlo religiozni.
ova mi je tema vrlo zanimljiva, jer ne znam hoće li i moja N biti agnostik kad odraste.
Ivy, sorry sto sam ti editirala post - to se dogadja kad seljak ima moderatorske ovlasti i ocito gleda u kriz pa stisne Edit umjesto quote. :lol:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Uglavnom, pogledat cu kod kuce. Vecinu prica sam prilagodila iz knjiga za odrasle. Pogledat cu pa dopisati.
eto i mene ponosne nevjernice :mrgreen:
ali bih prije se nazvala agnostikom nego ateistom, jer često se ulovim da izustim npr. "nedaj bože" ili "bože pomozi!"...pa da ne budem licemjerna :)
BusyBee prvotno napisa
masakrirala nadređenu :lol: :lol:
:lol: I moj stari je bio partijski igrac. Al mu je nekako polazilo za rukom sjediti jednom guzom na dvi stolice.
Flo, mogla bi malo detaljnije o padanju pred kipovima. Zamisljam djecu i umirem od smijeha. :mrgreen:
ne znam je li ovo OT, ali pogledajte
http://www.kriz-zivota.com/interview...rope_bez_boga/
Sudac o ateizmu...
Citiraj:
Što mislite o ateizmu?
Kad govorim o ateizmu razlikujem dvije kategorije. Razlikujem agresivnog ateistu, koji pošto-poto pljuje po svemu što je religiozno i onog ateistu koji je dobar, dobronamjeran, moralan, ali mu nije dano da vjeruje, pošto je vjera dar. Ja sada posebno govorim o ovoj drugoj kategoriji normalnih, običnih ljudi, jer sam se uvjerio, pošto i oni dolaze na duhovne programe, koliko ti ljudi žive po Božjim, moralnim, prirodnim zakonima. Uvjeravam vas da su mi draži od nekih naših vjernika, koji tobože sve obrede ritualno obave, a susjeda mrze zbog dva metra zemlje.
Ateisti koji žive po prirodnim zakonima spašavaju se svojim djelima. Oni ne moraju uopće vjerovati, ali ako žive po prirodnim zakonima ne mogu biti protiv Božjih zakona te se po tome i spašavaju
zanemarite ako je netko već to zaljepio ovdje, nisam stigla sve detaljno čitat, kmečavica me ometa...
Sve pet osim ovoga o daru i darivanju. Odbijam zivjeti u uvjerenju da Bog, ako ga ima, nekima nesto daruje, nekima ne. Ako Ga ima, darovao nam je nesto svima, i svatko zivi sa svojim darovima kako najbolje zna i umije. Ne vjerujem u izgubljena stada i ovcice.
ooo, koješta tu nije za 5 ali ne vidim potrebu opterećivati se time. zašto je ovaj citat bitan?
Ulete u crkvu, vrlo glasno sve komentiraju i prenaglaseno se dive kipovima. Onda operu ruke u svetoj vodici (jednu od dvije mame je vec strah da ce se one dvije bakice sto sjede unutra prekopitnut od soka sto je to uletjelo u crkvu) i krenu u razgledavanje crkve. Otrce do kipa sv. Antuna, dive se ljiljanima u vazi (glasno!), mirisu ih, glasno se odusevljavaju da je sv. Antun zastitnik djece i onda padnu na pod, legnu skroz ispruzeno na goli kamen (u oblik zvijezde, hehehe) i mole se. Na reakciju napete mame, ipak se podignu u klececi polozaj i mole.Citiraj:
Zorana prvotno napisa
Ah! :mrgreen:
genialna mi je ova podjela na podvrste ateista..pogotovo gdje kaže "dobar ateista". Genijalno.
Ivy, u pravu si. Nisam pazljivo citala. 8)
E, cure moje, fakat ste super :lol:! Ja sam isto najbliže nesvrstanima... ali ni u to nisam sigurna. Ni na izborima ne znam za koga ću :lol:.
Mene nije toliko dirnula ova podjela ateista jer i ateisti cesto imaju obicaj klasificirati vjernike. Na te uzajamne izljeve ljubavi sam vec oguglala.
nije bitan, ali je zanimljivo kako crkva gleda na ateiste/agnostike/nesvrstane. i pridonosi raspravi...Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
Mene jos uvijek redovno lansira u svemir prica o izgubljenim ovcama. S ostalim sam raskrstila. 8)
:lol: 8)Citiraj:
Zorana prvotno napisa
zorana onako bas kako i zamisljas, bacaju se u transu i iskreno u ganucu :*
navele ste me na razmisljanje i proispitivanje nasih odgovora jer ona jako puno ispituje npr.
- u jednoj pjesmici koju su ucili kaze - Isus nas je spasio...e sad, njeno pitanje od cega me je on spasio, tko je Isus...
odgovor - Isus je povjesna licnost, zivio je jako davno, neki ljudi vjeruju da im je on pomogao u shvacanju dobra i zla (i spasio od onog "zlog" dijela u svakom od nas, mi se trudimo biti jaki i sami se "spasiti" - nesto tako...)
- zasto su Zidovi bili zli prema Isusu - jer su se sukobili oko misljenja, nisu znali nenasilno rjesiti sukob, ponekad se ljudi ruzno ponasaju prema drugima i zaborave da smo svi zapravo isti (znam da ju je mucio i rasizam, a kako ima prijatelje drugih boja koze tu smo imali dosta posla)
- ona obozava Majku Boziju, tu je sama stvorila paralelu da je to Majka Priroda i da je ona svuda oko nas i jako se osjeca dijelom prirode i svemira
- pitala nas je kako izgleda Bog i gdje ga moze vidjeti (imala je i ideju da ga mora nesto pitati) - tu smo rekli da svako vidi svijet razlicito i da ima pravo Boga stvoriti sama ako zeli.
Evo jos jedne izgubljene. :P
Mislila sam na Mariu :heart:
nisam sigurna - stav crkve o ateistima ne može ni biti drugačiji. mene samo zanima zašto bi on išta značio nekome tko crkvi ne pripada? zabrinjava li ijednog vjernika što neki ateist misli o njemu?
ne uvodim ovdje nikakav anatagonizam između vjernika i ne-vjernika, dapače - ne smatram ga relevantnim za ovaj topic.
ni jedna osoba sigurna u sebe i svoj odabir neće ljude procjenjivati na način "vidi ga, ateist a ipak je dobar" ili "gle, vjernik a nije zadrt".
pa imamo mi i riječi pape benedikta o ateizmu: "“Misterij zla, moć tmina” u naše se doba očituje u “još podlijim i opasnijim oblicima”: kroz opredjeljenja “od ateizma koji se povodi za znanošću do predstavljanja takozvanoga moderniziranoga ili postmoderniziranog Isusa”. To je, među inim, rekao papa Benedikt XVI. u katehezi za opće audijencije u prepunoj Dvorani Pavla VI. u Vatikanu."Citiraj:
anamar prvotno napisa
zanimljivo znati, mada tim riječima ne pridajem previše važnosti... inače me "misterij zla" "moć tmina" podsjeća na reklamu za rat zvjezda... ne znam zašto al zamišljam se kao dark vader :lol:
i moja je zxuja meni ovo ljeto objašnjavala čemu služi crkva i sveta vodica... morala je uzeti malo vodice i mene poškropiti time :lol:
i meni se prikazuje mladi harrison ford :mrgreen:
no, mislila sam da ovo nije topic o ateizmu kao opoziciji religiji.
da želim razgovarati o ovome, pitala bih nekoga od forumskih katolika.
s ovim se 100% slazem i pliz ako je moguce da se drzimo temeCitiraj:
no, mislila sam da ovo nije topic o ateizmu kao opoziciji religiji.
I ja se sjecam Benediktovih ispada. Toliko o toleranciji.....Ali dobro kaze Ivy, tema nije zamisljena kao oni vs ovih.
mislim da bi kroz temu morale provući korelaciju ateizma i odgoja djece prije nego dobijemo ukor
inače... evo malo angedota na temu ateizma... :mrgreen:
http://www.pierotonin.com/atheism.gif
malo šale nije na odmet, al vratimo se na temu...
nije, jer će to dovesti do nepotrebnog prepucavanja... svi smo svjesne i znamo što neke osobe (vjernici) misle o ateistima, al to nije naš, nego njihov problem... ja nemam ništa protiv vjernika.... (ništa efikasno :lol: :lol: )Citiraj:
tema nije zamisljena kao oni vs ovih
Si se počela topiti ko ona vještica iz Čarobnjaka iz Oza??? :lol: :lol:Citiraj:
mama courage prvotno napisa
Flower...lijepi post...tako slično i mi objašnjavamo Sonji kad pita o Isusu i Bogu i vjeri općenito. Jednom je pitala što je to Bog?? Kako izgleda?? Iako baš i nisam bila spremna na takvo pitanje nekako sam joj objašnjavala da je Bog zapravo savjest koju čovjek nosi u sebi i koja mu govori što je dobro a što nije...nešto što nas tjera da budemo bolji prema drugim ljudima...da to nije osoba ili nešto nadnaravno već nešto što svatko ima (ili bi trebao imati) u sebi..Nakon mog podužeg objašnjavanja i trganja me pitala "Mama, pa to je onaj cvrčak iz Pinokija" :lol:
ja se nadala da si stavila h. forda :P
nemoj, nemoj :lol:
meni je prije mjesec dva krenula para kroz uši kad mi je moja rođena baka navela razlog zašto bi trebali zxuju odgajati u vjeri: da bude bogobojažljiva :/Citiraj:
Zorana prvotno napisa
kako se približavaju blagdani, ja samo čekam pritiske... marketing (kršitelj koda) je prema mojoj babi mačji kašalj :mrgreen:
Moji nisu bili vjernici, nisam ni ja. Religije nisam nikad baš proučavala, znam ono što sam pokupila usput, kao dio opće kulture. Ipak, o tome što znam počesto razmišljam. Vidim da u mnogim pitanjima težim baš onim stvarima o kojima vjera (katolička, ona mi je najdostupnija) govori. Međutim, mene užasno smeta ideja vlastitog spasenja, obećanje vječnog života. Smeta me ta nagrada na kraju, smeta me motiviranost nagradom za sebe. Naravno, moguće je da tu ideju i ne shvaćam baš valjano.
Ne težim vjeri u smislu pripadnosti nekoj crkvi i prakticiranju vjere. To mi je nezamislivo.
Što sam ja? Nesvrstana?
Dakle, vjerujem u nekakvo opće djelovanje u dobru i ljubav kao glavne životne principe. To se trudim prenijeti i djeci.
A. je prošle godine išao na vjeronauk. Imao je u vrtiću najboljeg prijatelja iz jako religiozne obitelji. Bio je fasciniran pričama i Isusu. Za njega nije bilo upitno hoće li na vjeronauk ili ne. Bio je malo zbunjen što jedno čuje na vjeronauku, drugo kući ("znam, ljudi su se razvili od majmuna, a prvi koji su nastali su bili Adam i Eva"). Ja sam mu rekla da mislim da priče s vjeronauka treba shvatiti kao priče koje nose neku poruku (s kojom se i ja često slažem, iako nekad uopće ne) a ne doslovne istine. I nije mi bilo drago da ih se takvima prikazuje.
Mislite li vi da možemo sasvim izbjeći priču o odnosu vjernici-mi ostali? Budući da smo manjina, čini mi se da je nemoguće izbjeći tu priču.
Ja nisam ateist, ja sam vjernik katolik, odgajana tako i djecu svoju odgajam u istom duhu.
Samo da dodam da humanost, kao ni dobar-loš čovjek nikad nisam vezala uz vjeru.
E sad kad ste vi ateisti ovdje na kupu, da vas pitam:
Oduvijek me je zanimalo kako vi zamišljate ono poslije života, poslije smrti, zašto smo na svijetu? Jako me zanimaju odgovori :)
U nasoj prici je i Lilith, prva Adamova zena koja je svojevoljno otisla iz raja jer se odbila podrediti muskarcu. :mrgreen:Citiraj:
Adam i Eva
ja sam se fakat trudila klincima pojasniti razne religije, a najjasnije, naravno katolički ogranak jer s njime živimo. Svašta sam im pričala, objašnjavala, čitala odlomke iz dječje biblije....i onda me moja K. jednom strefi s pitanjem/konstatacijom ispred Isusa na križu: "Mama, vidi, ovog su uhapsili...".
BusyBee prvotno napisa
gemini - bojim se da ce nas odgovaranje na to pitanje odvesti u drugom smjeru.
ajmo se drzati teme.
Ja izbjegavam stavljanje vjernika i nevjernika u taj polarizirani odnos. Jer ni sama ne dozivljavam to kao mi i oni situacija. Postoje stvari u koje neki ljudi vjeruju, neki ne i to je za mene kraj price. I moja kcer to isto tako prihvaca. Vjera je samo jedan segment necijeg zivota i trudimo se uopce ne ulaziti u njega kad su drugi u pitanju. One koji, za moj ukus, previse inzistiraju na njemu i njegovoj formi, manje-vise izbjegavamo.
evo i mene tu. :mrgreen:
ja sam odgajana u - pa reci cemo - vjernickoj obitelji. imam i sakramente (krsena, pricescena - u pubertetu, krizmana, isla cak godinu dana na vjeronauk u osnovnoj),...
promjena u meni se pocela dogadjati tamo negdje u srednjoj skoli, da bi bila sve drasticnija kako je vrijeme prolazilo.
i sad sam tu gdje jesam (tj nisam :mrgreen: ) i sretna sam.
sto se tice djece...
L. je u vrticu isto pod velikim utjecajem kolegica koje su sve redom vjernice i svako toliko imamo neke razgovore o vjeri. jedno je vrijeme bila bas 'zagrijana' za crkvu pa ju je baka i vodila kad je htjela ici.
pricam s njom otvoreno, govorim joj svoja stajalista, ali izbor pokusavam prepustiti njoj (mada mi ponekad bude tesko ne tupit po svom kad ona dodje doma sa pricama prijateljica)
doma slavimo i Bozic i Uskrs, ali zbog tradicije (obiteljska okupljanja, bor, kolaci, ofarbana jajca...) - ne smatram to licemjernim vec jednostavno dijelom obicaja kojima se veselimo