Mirta - tjedan dana prije 10 mjeseci krenula prema vratima
Leda - s 10 mjeseci
Printable View
Mirta - tjedan dana prije 10 mjeseci krenula prema vratima
Leda - s 10 mjeseci
Roko je prve samostalne korake napravio s nekih 10 i pol mjeseci al kad mu je bilo hitno puzanje je ipak išlo bolje
uh, pa onda je Edita prohodala sa 11 mjeseci i nekoliko dana (dok smo bili u Bosni)Citiraj:
mamma san prvotno napisa
Gledala je na tv-u neke majmuncice i zaputila se preme njima.
:roll:
:mrgreen: :mrgreen: slatkoj nevjesti trkačici.... :* :*
Borna - sa 11 mj. i nešto, s time da uopće nije puzao. :)
14 mjeseci i još ništa od hodanja :lol:
10 mjeseci
Već bi ona trčala za Janom da se češće druže :)Citiraj:
Kaja prvotno napisa
Prohodala tjedan dana prije prvog rođendana i to tako da se samo odjednom pustila. Već tjedan dana kasnije prestala je teturati i popikavati se. Sada već i trči.
(Da napomenem, po savjetu naše Apricot :heart: , nikada je nismo trenirali, vodili za rukicu i forsirali prohodavanje. Jednostavno je - sama prohodala ;) )
2 dana prije prvog rođendana 45 minuta trke kroz kuću bez zaustavljanja
čak i ja kao najveći skeptik mogu svečano objaviti MARKO HODA!!!!!!!!!!
Mi smo pod hodanje računali da uspije hodati i sam se zaustaviti bez pridržavanja, pa onda ako treba isto tako ponovno nastaviti hodat.Citiraj:
snorki prvotno napisa
Po meni nije hodanje ako napravi par koraka, a oni zadnji su već teturanje (ili padanje) do prvog oslonca jer bi inače pao.
Sljedeći tjedan si slobodna popodne? :D :lol: :) 8)Citiraj:
Janoccka prvotno napisa
:lol: :lol: :lol:
Koliko traje ova medju faza? Nece da hoda, a zna .Nece u kolica ,nego bi puzala po mokroj travi?
S 14, 5 mj. Pritom mislim na to kad se potpuno oslobodila moje ruke i straha. Dotad je tjednima hodala držeći me za mali prst i svi su se pitali zašto ne hoda sama. Čista psihologija. Ali zato kad je krenula to je bilo uvježbano, bez padova. ;) :)
a kako izgleda period neposredno prije nego sto ce prohodati? da li se prvo pustaju pa sami stoje i koliko to dugo traje. ili se mogu sami bez oslonca podici sa poda. kad prohodaju koliko su stabilni? pa onda koliko dugo traje period od kad prohodaju do kad mozes s njima izaci u kratku setnju bez kolica.
Dižem topic jer je Fiona danas prohodala! :D
Na ovom forumu sam pročitala definiciju hodanja koju je stavila Passek: jedanaest samostalnih koraka u nizu.
Dakle, Fiona ih je nanizala 12 i to po pločniku u smjeru izloga s oblekom. Pravo žensko! :lol:
Sutra će navršiti 13 mjeseci i ne mogu vam reći kako mi je drago.
Ona inače hoda od svog 10. mjeseca, no na način da ili napravi par koraka, pa se prebaci na puzanje ili hoda puno i jako brzo, ali se obavezno mora pridržavati za nekog ili nešto.
Budući da sam vidjela da se zadnjih mjesec, mjesec i pol uopće nije jako oslanjala na mene, znala sam da stvar nije bila u tehnici hodanja, nego u njezinom samopouzdanju. Danas je konačno krenula i nije se dala zaustaviti. :jeeee!:
Kad je skužila da joj hodanje ide, odjednom bi samo hodala. :ponosna mama: :ponosna mama: :ponosna mama:
Bravo za malu hodačicu!
Mi još uvijek stojimo, pužemo, hodamo uz ormariće i stolice i skupljamo hrabrost.
bravo fionaaaa! :D
pa je l' dobila šta iz dućana? ako ne ona, a onda barem mama? :namig:
mi smo još uvijek u fazi držanja za ruku, a jučer sam u parkiću vidjela curicu koja s 15 mjeseci još uvijek odbija pustiti mamin prst pa znam da imamo vremena. :namig:
To je super. Svi nekak rano prohodali, a moj Karlo sa 15 i pol mjeseci se sav klima i nekak se ne usudi sam ni koraka napraviti. Kad se drži za ruku ide polako al se noge pletu i svako malo padne. Kažu da nema brige, do 18 mjeseci. :/
s 21 mjesecom....
da vam malo pokvarimo prosjek na topiku :P
Dominik s 8 i 20 dana presao od stola do ormara 5-6 koraka. S 9 je vec vodio loptu po kuhinji i sad sa dvije ipo je je izuzetno spretan i vere se po penjalici tako da ostatak roditelja ne voli gledati, ali zato nikad nije na jednom mjestu duže od 5 minuta
Sava je prohodao sa tacno 12 meseci.Pokusavao je to od 10 meseca.Sad jurca i ide gore dole stepenicama.
Iv je hodao s 10 mjeseci i pol a An sa 12 mjeseci i 7 dana.
Oboje su rano puzali i stali na noge. An je puzala s 5 i pol unatrag sa 6 naprijed, prvi puta se samostalno digla na vlastite noge s nepunih 7 mjeseci i vise od 5 mjeseci je vjezbala stajanje i hodanje uz pridrzavanje. Tehnika joj je bila dobra ali moja ziherasica se nije htjela pustiti nego u cucanj pa puzeci do nove lokacije.
13 mjeseci !
Moji vjeverići imaju 16 mjeseci.
Seka sigurno hoda uz pridržavanje za namještaj, zid i sl. Penje se uz stepenice i silazi dolje puzajući. Vrlo je živa.
Braco je nešto teži... ide u iskorak ali na noge stane tek uz pomoć. Ali zato puže 100 na sat. Sam se diže u klečećo položaj i dosegne na stol.
Znam da kasnimo, ali blizanci smo i rođeni smo mjesec dana ranije... Idemo na vježbe... klinci se doslovno guše u suzama i urlikanju(da sad ne pišem o tome kako su za to optuživani da su tvrdoglavi i da tjeraju silu... u meni kipi ali... no o tome možda neki drugi put...) Zanima me trebali zaista forsirati (kako kažu naše „vježbalice“.... i po cijenu suza...) ili polako pa sigurno. Pa i do sada su skroz kasnili ali idu naprijed... svojim tempom...
Trebam li zaista forsirati? Na vježbe idemo jednom u dva tjedna. Kod kuće vježbam kad stignem... ne previše ali ipak...
Puse od vjeverice i vjeverića :heart:
marko ima 12.5 i pravi oko 7 koraka sam. nadam se da će ubrzo početi sam.
:shock:Citiraj:
snorki prvotno napisa
Domagoj s 13.5 mjeseci, Hrvoje s 11
glede vjeverica, hm, hm...
ne znam zasto ti klinci idu na vjezbe, nit znam ista o istima, pa cu samo o svom iskustvu.
moj stariji klinac je prohodao s 13 mjeseci. nije previse puzao.
srednji je poceo puzati s 8-9 mjeseci. puzao je svugdje s jednakim zarom. po asfaltu, po plazi, po kuci, po travi, po pijesku... prohodao s 16 mjeseci.
nije mi bas jasno kako bi ti trebala forsirati to hodanje. naime, moja majka bi tu i tamo pokusala podici naseg srednjeg malca na noge, ali on apsolutno nije suradjivao. kad mu je doslo, ustao se i vozi, ko da je od rodjenja hodao...
Prvi "pravi" samostalni koraci sa 14,5 mjeseci (dan nakon tatinog rođendana!).
Onda se razbolio i desetak dana nije ni pokušavao hodati (samo je ležao ili puzao), ali nakon toga - juri ko navijen!
Da, propuzao je sa 7 mjeseci i bio je oduvijek vrlo aktivan, pa su nam prognozirali da će rano i prohodati, ali ipak je čekao da to hodanje polako ali sigurno "sazrije". Vrlo malo je padao, i uvijek bi se spretno dočekao.
Vjeverica, nista vi ne kasnite.
Dijete staje na noge i prohodava kad je ono spremno za to (na zalost nasih baka koji strpljivo uzimaju dijete za ruke i ajmooo - prosetavanja po dvoristu do iznemoglosti ne bi li dijete sto prije prohodalo na radost i diku rodbine).
A. je prohodao 13 dana iza prvog rodjendana. Kad je skuzio da moze hodao je neprestano dva sata po stanu dok se nije srusio od umora.
K. je s lakocom prohodala s 9 mjeseci, a C. sa nekih 16 (vise se i ne sjecam :oops: ) kad su vec svi odustali nadati se da ce ikad i prohodati. A imala je osebujan stil puzanja na guzi razvijen do savrsenstva i valjda se nije imala potrebu dizati.
Ako djeca idu na vježbe onda vjerojatno imaju i nekakvu dijagnozu, pa postoji i razlog radi kojega dečko još ne diže na noge - a sa 16 mjeseci bi se trebao dizati; znači sigurno da trebate vježbati, ne radi se tu samo o tome kad će dijete prohodati nego i kako će prohodati, a vježba se baš zato da se usvoje pravilni pokreti. Gušenje u suzama i urlikanju - pa, ne znam kojom to metodom vježbate, možda je do metode, po lokaciji bi se moglo raditi o Vojta metodi a nju djeca teško prihvaćaju.
Slazem se s prethodnim postom, provjerite opcije sto se tice metode ili osobe s kojom djeca vjezbaju. Ne treba ih siliti da hodaju, ali vjezbati sigurno treba (pravilni obrasci pokreta, poslije bolja stabilnost, ravnomjernija opterecenost muskulature, bla, bla).
Da se vratim na temu topica-Filip prohodao s 10 mj. i 9 dana (28.2), prije toga jedno mjesec dana pravio po dva-tri samostalna koraka od jednog oslonca do drugog. Ruku nikad nije htio dati. Ne pada puno, uglavnom se doceka na ruke ili guzu, ali dogadja se, sada prilicno redovito jer trci. Sad je u fazi penjanja i to je sreca i zivi uzas istovremeno-kaucevi, stolice na terasi, stolic u dnevnoj. Najvise gusta na stolu u dnevnoj, popne se (ne privlaci stolac nego se sav digne na ruke, nevjerojatno je uporan, samo sto se zubima ne vuce po stolu), ustane na noge i plese cerkajuci se jer stol skripi. A ja gledam i preznojavam se svaki put kad doplese do ruba.
Na vježbe smo krenuli jer su ranije rođeni i jer su blizanci. Braco bi po snazi i tehnici znao stati na noge i sam ali jednostavno... čeka da ga ja bar dirnem za guzu da bi je podigao.
Ja mislim da je i kod mojih pomalo problem u tome što su usavršili tehniku puzanja pa nisu prezainteresirani za hodanje.
Što se plakanja tiče počnu plakati čim se približimo vratima na fizijatriji (nisu to neke posebno bolne vježbe, prije su bile npr. rotacije, sada braco iskorak i ustajanje... ali eto... valjda je u pitanju pristup teta vježbalica, a one nemaj vremena „igrati se“ s njima jer moraju svoje „odraditi“ sa suzama ili bez :cry: , no što me zbilja rastužuje je to što one prebacuju krivnju na moje vjeveriće i kada plaču i opiru se one kažu da su siloviti... ).
Znam i ja da treba vježbati da bi se pravilno razvijali, prohodali... no malo me je obeshrabrilo to što žele da forsiramo(valjda nas se žele što prije riješiti, uostalom kao i mi njih...)
Javim se kad prohodamo... pusa.
moj mali puzavac je prohodao zapravo tek s 18 mjeseci, pritom mislim onak da se sam upusti u hodanje.. prije toga je par mjeseci hodao samo uz namjestaj ili drzeci me za ruku... pretpostavljam da mu je tako dugo trebalo jer ga s godinu dana mm pustao da prijedje po par metara izmedju njegovih ruku i fotelje da bi mu u jednom trenutku Fran pao i zveknuo celom u okvir fotelje - imao cvorugu plavozelenu velicine sljive ... i strah od pada...
Mi kasnimo u motorici po procjeni fizijatra oko mjesec dana. Lea je za ruke počela hodati 09.04., dakle sa 13 mj., već dugo puže 100 na sat, živa je, svuda je ima, diže se na nogice već dugo i lagano hoda uz namještaj.
Uopće se ne brinem, naša fizijatrica je rekla da i dijete koje prohoda samostalno sa 18 mjeseci ok, treba ih pustiti da prate svoj ritam (naravno, ukoliko je sve ok).
Za primjer, prijateljica je svoju curicu (04/2005) stavljala na nogice prilično rano, malena je vrlo čvrsta i počela je uz pomoć koračati, međutim, ne puže, ne može se sama posjesti iz ležećeg položaja, ne diž
e se samostalno, kad se slučajno prevrne iz sjedećeg položaja nemoćna je (sada ima točno 13 mj). Čini mi se da je to zbog forsiranja da stane na noge, ona je time preskočila vrlo važnu fazu i sada su na čudu.
Mi smo prohodali sa 13,5 mjeseci.
@vjeverica --> i Lea je ranije rođena i bila je hipotona, i prohodala je sa 17.5 mjeseci, nama je preporuka nakon što je dobro propuzala i počela se ustajati na noge pravilnim iskorakom bila ne forsirati ; tako da nikako nismo forsirali hodanje, dapače, dijete treba poticati da puže, da hoda bočno uz namještaj jer nije toliko važno kad će prohodati nego je važno da hoda pravilno, da dobro razvije obrane itd. Tako da smo samo malo vježbali iskorak na lijevu nogu koju je slabije koristila i dosta smo vježbali čučnjeve. I mi smo inače imali fazu urlanja i plakanja, kad je trebala propuzati. Hoću ti reći da ne odustajete od vježbanja, sad ste u samom finišu, ali sigurno je da će djeca ako pravilno pužu dobro i hodati (kad-tad ;) )
Mi smo prohodali sa 13 mjeseci, 13 dana u 13, 05 - doslovno. Prvi koraci bez držanja s uspješnim stizanjem do cilja (maminog zagrljaja).
Jure sa 11 ipo mjeseci, sve se odvilo poprilično brzo, u 10 dana je prohodao od 2 koraka do pravog pravcatog hodanja.