evo, isprzis palacinke, napunis ih mladim (ili nekim drugim) sirom i mileramom i jajetom, srolas, poredas u vatrostalnu zdjelu i zapeces... mozes ih posuti s malo prezle da budu hrskavije - to je instant sirnica ;)
Printable View
evo, isprzis palacinke, napunis ih mladim (ili nekim drugim) sirom i mileramom i jajetom, srolas, poredas u vatrostalnu zdjelu i zapeces... mozes ih posuti s malo prezle da budu hrskavije - to je instant sirnica ;)
Ja još nisam smislila šta ću za danas. Očigledno nešto brzinski jer je već dosta sati a ja nemam ni ideju. Sigurno neko tijesto pa gore jaja, sir, orasi ili sl. I neka brzinska juhica zbog klinca.
Nisam sinoc pravila girice i pomfrit, svratila sam kod sisterke i tamo jela grasak sa puterom, kremenadle i piletinu, zelenu salatu sa cherry tomatos! Bilo je mljac... mogla bih i veceras kod nje na jelo :mrgreen:
ja pored Edite nema sanse da nesto skuham, a posebno da pecem palacinke. Ona non-stop trci na sporet. Inace, kuham kada zaspi (obicno brzinska jela jer malo spava danju), ili kad je muz kuci, pa se on zabavi sa njom.
sada sam uspjela napravit omlet sa sirom. ;)
pa sta ces bolje! mmmm, mogla bih ja danas sebi jedan, dok dragi klopa kupus ;)
majo, kako ti to sestra pravi grasak s puterom?
Vrlo jednostavno: skuhas grasak na vodi sa malo bibera i vegete ili soli i dodas puter. :lol: :lol: :lol: Puter stavis tek kad je grasak skroz skuhan, pa onda imas onu finu aromu...
thanks!
Ja danas ništa ne kuham.....vadim ostatke jote....a za desert ;) :lol: (toliko o mojoj 'dijeti' :lol: ) fritule. Jučer sam prvi put radila
neke sa foruma i ispale su fantastične!!!!! Preporuka!!! Čak se ni ne čeka da se dignu!! Sve gotovo u 15 minuta!!
Forumske fritulice FRITULICE
Ja prokulice nisam nikada jela, a nekak mi se i neda isprobavati.
MM je danas skuhao varivo od kelja. Nagovaram ga da ispeče pogačice od sira , ali je odgodio za nedjelju. A baš mu fino ispadnu.
Evo ja danas ipak nisam ništa kuhala. Izvadila sam sarmu iz zamrzivača i samo skuhala krompir na kockice kao prilog.
Nani, šta je to jota?
sramota!!!
nema nam sefice, nitko ne kuha?
kakvo je to kulinarsko zabusavanje?
ja sve nesto planiram piletinu s rajcicama, negdje sam procitala recept, mislim da je jako fino.
a vi?
Ja štrajkam :) :) ....u ponedjeljak kod sestre na lazanjima, jucer pastu karbonaru, danas kod sestre na rucku iznenadjenja (neka teletina u umaku....).
slazem se sa sandromf 100%! :)
J a danas pravim dolmu, ovako
izdinstam luk, dodam isjecenu piletinu i dinstam, kad je dobila ijepu boju i skoro gotova dodam rizu, vodu,vegetu,crvenu papriku i curry i kuham dok riza ne bude gotova.
Na maslinovom ulju isprzim kockice kruha da budu hrskave.(malo ih posolim i pobiberim)
U vatrostalnu posudu slazem, red piletine i rize, red prepecenih kockica.
Zavrsavam sa rizom i piletinom.
Pece se na 250 oko 15-20 min.
Mi ovo jako volimo,sa sirijskom salatom(kupus+mrkva+biber+so+majoneza+jogurt+persu n)mljac :)
Ko kaže da ne kuhamo bez šefice, kuhamo bogme! :lol:
Ja sam vam već dva dana na makrobiotičkoj kuhinji. Dogovorila sam se s MM-om da ćemo malo paziti na prehranu, pa dokle izdržimo. Jučer sam pravila juhu od griza s lovor listom i bijelim lukom te proso s kapulom i mrkvom. Iskreno, nije loše malo za promjenu. Danas sam pravila kelj na lešo s krompirima i popečke od soje. To je bilo mljac. Sve smo potamanili, a čak je i malac proždirao soju!
Danas francuski krumpir.
U kori skuham krumpir(ovisi o broju osoba- kod nas je to 6-8 srednja krumpira za nas dvoje). Skuham jaja.(cca 4). Kobasicu narežem.
U nauljenu vatrostalnu posudu slažem red krumpira, jaja pa kobasice i tako do vrha, a zadnji red je krumpir. Jos gore stavim vrhnje. I sve zapečem u pećnici.
Ivancica, ajde napisi kako radis proso. Jos nigdje nisam naletila na suvisao recept.
Danas se MM ustao rano ujutro i napravio gulas. :mrgreen:
Ja to ne jedem, pa cu na poslu slozit zelenu salatu s tunom, kukuruzom, paprikom i sirom.
Ivančice jel inače daješ bebaču soju? Mene je strah jer imam brdo proturječnih informacija, neki kažu da može, neki da se djetetu do 5 godina soja ne smije davati.. :?
Ovo mi se čini savršeno, ali prejako (ljutoooo)? Smiju li to i klinci jest?Citiraj:
white_musk prvotno napisa
Maja Majica, curry nije ljut već čili! Ako ga ne staviš puno, mogu i klinci(barem ja dajem Franu).
Što se tiče soje, kažeš da si našla da se ona ne daje do 5 godina starosti djeteta. Jel mi možeš reći što si pročitala, koji su razlozi?
Proso pravim ovako:
JUHA: 1/2 šalice prosa
1 mrkva isječena na kockice
1 glavica luka(kapule) isječenog na kockice
1/2 celera isječenog dijagonalno
malo soli
Proso oprati i staviti kuhati zajedno s mrkvom, celerom i lukom u malo vode.Kad uvrije dodati još vode(4 šalice) i kad se proso raskuha na kraju sitno isjeckan peršin list.
PROSO S POVRĆEM(ovako sam ga ja sad pravila):
1 šalica prosa
1 glavica luka isječena dijagonalno
1 mrkva isječena na štapiće
3 šalice ključale vode
1 žlica ulja
malo soli
Na ulju kratko propržiti luk i mrkvu. Proso oprati i dodati povrću. Dinstati još 5 minuta te dodati kipuću vodu. Posoliti. Smanjiti vatru i ostaviti da se ukuha sva voda. Super ide kao prilog od popečaka od soje ili prženim tofuom.
Imam još nekih recepata kako pripremam proso ali ću ga navečr staviti na novi topic da se Apricot ne mora gnjaviti. :)
Ivančice thanks! Ja ne koristim ništa od tih začina pa ne znam, ali ovaj(i) recept(i) su mi se toliko svidili da ću ih pokušati napraviti.
O soji sam baš čitala na rodinom forumu, ali ne znam na kojem topicu...pokušat ću nać..
dohrana
soja-korist ili šteta
Ivančice nešto ovako ili sl. je naziv topic-a
Majo M. , znam za taj članak, htjela sam ga baš ja staviti na portal, i to iz razloga da znamo informaciju, ali već ga je netko stavio tu na forum pa nisam. Ja jedem soju i znam za njene prednosti, ali i nedostatke kao i za mnogo ostalih namirnica koje koristimo. Jel znaš koliko antibiotika pojedemo npr,. u finoj dinstanoj šnicli ili pilećem batkiću? bolje da ne znaš jer bi ti bilo muka. Ali to je već tema za neki drugi topić. Ovdje ipak "prizivamo" fine misli o hrani! :)
Ovo mi se čini savršeno, ali prejako (ljutoooo)? Smiju li to i klinci jest?
Majice, curry nije ljut, jako lijepo mirise, ali ne treba pretjerivati u njemu.
Ja koristim vecu salicu rize, 4 batka i na to stavim na vrh noza crvene paprike i pola kasicice curry-a.
ma sve ti to ja znam ivančice i tresem se svaki dan...
čini mi se da ti znaš više o makrobiotici pa sam zato pitala, htjela bi i ja uvesti više tih namirnica u našu prehranu, a i nude mi nešto poslovno na tu temu..
white_musk thanks, pokušat ću
Šta se kuha danas?
Ja pečem lignje i krompir u rerni. Imam novi recept pa isprobavam. Ovo nam je već 5. dan na makrobiotici. I sve bolje i bolje nam ide. Jučer sam pravila piletinu u vrećici za pečenje i heljdu kao prilog s dinstanim kupusom , mrkvom i lukom. Sve to onda u tamari sos. Bilo je baš ukusno.
ivancice, moze li plizzzz recpt za oboje (lignje i piletinu) :love:
Upravo smo se ubili s rižom u kombinaciji s dinstanim lukom, grahom i zelenom sojom + vrlo miješana salata (zelena, crvena, paprika, kukuruz...)
;)
Pa piletina je po tvom receptu, posolila i posipala na svaki komad(batak i zabatak)malo curry-a. :D Zatim sam ih stavila u vrećice za pečenje i ubacila još listove peršina.(to su ti vrećice u roli koje sam proizvoljno izrežežeš po dužini kojoj želiš i zatvoriš priloženim kopčama.Citiraj:
Lignje idu ovako:
Isječeš krompir na veće komade pa ga staviš u tepsiju namazanu maslinovim uljem. Zatim staviš na štednjak(ne pećnicu) i pečeš oko 12 minuta da se uhvati korica. Povremeno miješaš. Za to vrijeme opereš i isječeš lignje na kolutove. Posoliš ih i popapriš te dodaš sjeckani češnjak i sjeckani peršin list. Staviš na krompir i u pećnicu. Pred kraj zaliješ s oko 1 dl bijelog vina.
Mogu vam reći da su lignje super. Prvi put sam pravila ali mi se baš sviđa. Probajte!
Ivancice koja je alternativa za bijelo vino :?
Jel ga ne voliš ili ne koristiš?Citiraj:
Možda da ga jednostavno ne staviš, bit će i tako ok po meni.
Šta je ovo?!
Rasulo?
U deset dana dva i po` recepta?! Tc, tc, tc...
u mojoj kuhinji stanje - bas kao i na forumu.
samo gledam kome cu se uvalit da ne moram kuhati. prijatelji su me poceli izbjegavati. spremna sam i platiti rucak, samo da ne moram kuhati.
nemam pojma sto bih danas. mozda narucim pizzu... to nisam dugo...
Ja deset dana nisam ništa skuhala (osim čaja, ali to se, valjda, ne broji)!
MM je od moje mame donosio hranu u termosici.
Tako ćemo i nastaviti - dok se ne osposobim.
white_musk, zašto ne stavljaš vino u hranu? Ja mislim da ga ne koristim samo u juhi - ostalo, ne može proći bez toga :lol:
pretpostavljam da white-musk, isto kao i ja, ne koristi alkohol uopste ;) pa ni u hrani :)
btw. ja sam u fazi improvizacije, nisam bas pri snazi...
A, ne važi ni to što alkohol ispari pri kuhanju?
Pitam gluposti, ali fakat sam neupućena iako mi se i vlastita tetka pridržava svega što vjera nalaže.
hmmm, pa ne mozes bas za sigurno znati da uvijek ispari sav alkohol. i ne, ne pitas gluposti, nije to bas commom knowledge.
ja sam recimo neki dan pronasla zanimljivu fatwu kojom je dozvoljeno konzumiranje namirnica koje sadrze aditive, bez obzira na porijeklo aditiva, jer u njihovoj proizvodnji dolazi do znatne izmjene hemijskog sastava pa nije bitno od cega su nastale (pisem jer se zna da je odredjeni broj aditiva svinjskog porijekla).
inace, nama je zabranjeno konzumiranje svega sto uopste nastaje alkoholnim vrenjem, pa tako i boze. ;)
:shock:
Svaka čast vama koji se toga pridržavate!
Ali, zato vas mi možemo iskoristiti - dobiti super recepte koji nisu bazirani na zapadnjačkoj prehrani :*
;) ova razmjena recepata je stvarno superiska ;)
btw. za white-musk, ako sam dobro shvatila, bijelo vino se dodaje radi kiselosti. onda se to moze postici malom kolicinom sirceta, narocito jabukovog :)
Samo da se javnem. Redovito vas čitam i divim se vašim kulinarskim znanjima. Ne mogu reći da sam ja totalni neznalica, štoviše, smatram se pristojnom kuharicom, ai pošto mi dragi zbog posla puno izbiva, ne kuham niti dva put tjedno. A još sam zadnjih 10 dana na dijeti ( apricot, hvala...) Danas mi je voćni dan. Već sam se psihički pripremila na gladovanje..Nego, neko je spominjao da bi mi se želudac trebao naviknuti na male količine hrane, pa me zanima hoće li to biti ubrzo... ;) Ne mogu reći da sam totalno gladna, sinoć sam večerala 3 palačinke, umisto kolača i rebro čokolade za kuhanje :P , (nadam se da je to ok ), pokušavam si prilagoditi dijetu... ( još nisam izgubila ni grama...)Da vas ne davim previše , pozdrav svima...
katka, zajedno smo započele s dijetom, ali ja nisam na toj "četverodnevnoj".
Do sada sam izgubila 2,5kg i mogu reći da mi se mozak (to je veći problem od želuca) naviknuo na manje količine hrane. Pijem jaaaako puno tekućine i to mi pomaže.
Pokušaj ne izvrdavati - tamo piše da je neophodno pridržavati se svega što predlažu.