Keti je mala slatka napredna curica :*
Printable View
Keti je mala slatka napredna curica :*
Hana (20 mj.) zna boje. Prepoznaje crvenu, narančastu, zelenu, plavu, ljubičastu, rozu, žutu, crnu, smeđu i sivu. Ima možda 2 tjedna da je skužila da postoje imena za boje. Mislim, djeca vide boje od rođenja, a treba im samo osvijestiti kako se zovu. Meni to izgleda as simple as that.
Ema zna brojati do 10 a od 11 do 20 zaboravlja ili ispusta brojeve. Sto je fascinantno je da kuzi brojeve i znacenje istih. Teta cuvalica (bivsa teta u vrticu) je donijela hrpu radnih listica i one dvije crtaju i bojaju jednu jabuku, pa dvije jabuke itd. Kada jedemo Ema zna koliko je kada kazemo jos pet žlica ili dvije i tako. Ne mogu je nikako prevariti a pokušavala sam.
Slova kuži ona koja su u našim imenima jer jako voli kada pišemo Mama, Tata, Nona i redom cijelu širu obitelj.
Boje zna crvena, zelena, žuta, plava i crna jer imamo bojice pa joj kažem da je trava zelena pa ona donese zelenu itd.
Od oblika razlikuje i prepoznaje trokut, krug, srce, križ, a četverokut joj je težak jer ne može izgovoriti pa kaže kocka. To je naučila isto crtanjem i onom drvenom igračkom u koju ubacujete oblike.
Ema obožava pisati i crtati pa je tako i savladala mnogo toga. Satima može sjediti i pisati - ponekad želi biti sama a ponekad želi da smo mi s njom.
Meni se sve ovo činilo prilično napredno ali obzirom da su djeca u ovoj dobi male spužve mislim da je to sve stvar ćemu su izloženi.
Da, slažem se s Tiwi i još nekima. :mrgreen:
Mi znamo slova i brojke već dosta dugo vremena, ali napamet. ono fotografski ili kak već.
broji do 10 tako da uvijek preskoči 2. brojke prepoznaje u većini slučajeva, ovisno koliko često radimo na njima.
slova zna sva, ali po principu m je mama, E je Ema...
i koristimo drvena slova na ploči, pa magnete i njoj je o fakat sve zanimljivo.
istina vidi nas da dosta čitamo, pa i ona traži. slikovnice ima u rukama od 6 mj.
ali bitno je to kaj ju to zanima, dok ju druge stvari ne zanimaju.
nedugo u dućanu, ona veli, mama, to je tipet kuna (35 kn) ne da je pročitala, već je čula da smo mi to rekli za neki proizvod :mrgreen: :heart:
e, da se još pohvalim. :mrgreen:
voli i boje, to smo apsorbirali bojanjem odnosno bojicama. nekih 7-8 boja zna.
e idem vidjet jel zna sta osim kruga :mrgreen:
krug je usvojila i voli uzet neku boju, odredit mjesto na papiru i pokazat di da nacrtam "ku" iliti krug. cak je i na velikoj bubamari pokazivala krugove.
kod psihologa je lijepo slagala oblike u njegove rupe, doma nema takve igracke.
ja sam sve mislila kako je rano za to, a sad vidim da nije i da kroz igru nauci puno toga da nisam ni svjesna :)
oh, napredne li djece. G strašno voli slova i stalno ih pokazuje i traži da joj govorim koje je koje. Ono što sam primjetila da sveki put pokaže isto slovo ako se ponavlja u riječi. Prvo sam mislila da je to slučajno, ali se prečesto ponavlja.
ma to s određenim igračkama i za to predviđenom dobi je tako stereotipno i rastezljivo.
naravno da neću svojoj dvogodišnjakinji dati linorez :roll: (koji primjer) ili takvošto.
zato valjda, drugo dijete, koje se igra svim igračkama starijeg djeteta brže neke stvatri usvaja.
recimo to ubacivanje oblika u pravilne utore, mi se time igramo od godine dana, naravno u različitom intenzitetu i shvaćanju i razvojinim fazama. Prvo ih je sve ubacivala u rupu (veću) s koje se vade, pa sam ja s njom ubacivala, odnosno ja držala, ona pogurnula, pa sam joj pokazivala koje ide u koju rupu, a onda je ona sama radila sve.
ja bih se malo hvalila :)
Cvrckica
zna boje (sve..OK, ne svih onih tisuca nijansi u Aprinoj ponudi :roll: )
zna brojeve do 10 (ne baš brojati, ali zna brojeve)
zna reci i pokazati kad je nesto 1-2-3 komada/1-2-3 godine/1-2-3 puta
zna A - kao auto
E - kao "evo ga"
P - Petla
T - kao tata S :mrgreen:
M. je dosta dugo broj četiri bio one...a sad na tri jezika broji do 10,tu i tam prepozna koji broj.Od slova zna a,b,c,d ali kroz pjesmicu u kojoj maca prede :mrgreen:
Vito zna brojati do 10 i kuži kad stvari dolaze u paru: kaže dva ba(bagera) i sl. prepoznaje samoglasnike (druga slova mu još nismo pokazali), ali zato ne zna razlikovati boje (sve mu je žuto 8) ). Slikovnice ne voli, ne želi da mu pričam priče, najčešće ne želi da mu pjevam :lol:
Filip poceo kuziti i 5 (kolicinu). Sad me trazi "daj 5", "daj 4" ,"daj 3" itd-pruzi odredjen broj prstica da se pljesnemo. Na prstima kuzi 5 (razlikuje sve od 1-5), ali kad prebrojava jos nakon sto izbroji kaze da je 5 puno, a za 1-4 tocno kaze nakon sto prebroji, a zna i bez brojanja. Fora je, tocno se kuzi kako napreduje.
Sto se tice boja, zna sve boje o kojima pricamo (4 osnovne, crna, bijela, siva, smedja, narandzasta, roza i ljubicasta). Zao mi je sto ja ne razlikujem sigurno bez, krem, drap i sl. boje pa ga to ne mogu ni nauciti. Boje smo davno naucili jer je slabo govorio pa smo preko boja znali sto zeli (govorio po, lala, nunu i nenena-zelena).
Inace, netko je pitao za norme za boje. Osnovne boje bi dijete trebalo znati imenovati s 4 godine, a sortirati (bez imenovanja) s 2. Sto se tice crtanja: saranje s 12 mj., padanje kise (crtice) s 18 mj, ravna crta s 2 god, 2,5 god. kruzno saranje, krug s 3, kvadrat s 4, trukut s 5. Punoglavac (klinci taj crtez zovu covjekom) izmedju 3 i 4 god.
Sto se tice crtanja Filip je taman u normi, zadnjih mjesec dana fino nacrta krug. Jos ga ne zove covjekom.
I Vito zna nacrtati pravilan krug, točno ga spoji kako treba :D