Da dodam - stvarno smo svi drugačiji. Čitala sam neke postove žena koje ne idu godinama ginekologu, jer se groze običnog pregleda. Pa pretpostavljam da tim ženama treba podrška. I to je ok.
Meni je otić ginekologu ko napravit manikuru :raspa:
Printable View
Da dodam - stvarno smo svi drugačiji. Čitala sam neke postove žena koje ne idu godinama ginekologu, jer se groze običnog pregleda. Pa pretpostavljam da tim ženama treba podrška. I to je ok.
Meni je otić ginekologu ko napravit manikuru :raspa:
Ja do sada MM nisam vodila ni na jedan pregled, jer je svaki bio vaginalni. Ali za 15ak dana idem na amniocintezu i svakako ga vodim sa sobom. Za porod jos nisam odlucila, ali to mi je skroz ok. I sigurna sam da bi mi njegovo prisustvo puno olaksalo, tako da vjerujem da ce i na porodu biti uz mene :) .
moj mm ide na sve preglede - bio je i na vaginalnim. Pa bit će na porodu, a i on je vaginalan. A i napravio je dijete vaginalno :)
samo da nadopunim - mislim da preglede u trudnoći. Naravno da ga nisam vodilla na papa testove dok nisam bila trudna
MM je samnom bio na svakom pregledu. Jednom ga u Petrovoj na hitnoj nisu pustili, ja se nisam imala snage boriti jer sam tu došla zato što sam iznenada prokrvarila i bila sam u komi.
No nikad više u Petrovu nismo otišli.
I jednom je kod moje privaten doktorice bio jedan doktor iz petrove na zamjeni dok je ona bila na godišnjem i ona se čudio i pitao me kako se MM-u ne gadi ić na pregled jer je vaginalni.
Bože dragi, čut tako jadno, primitivno i glupo pitanje od jednog liječnika. Ma on, samo smo ga pogledali podrugljivo i ušli.
Inače, nismo imali problema.
Ria ne mogu da vjerujem da je taj kreten od ljekara takav komentar imao!! Pa stvarno da ne vjerujes... Koji glupan :evil: .
Mislim da neki komentari idu u krivom smjeru :/ . Nije pitanje da li je muž potreban na vaginalnom/UZV pregledu nego DA LI IMA PRAVO NA TO! On to svakako ima pravo, a na paru je da odluči da li će to pravo iskoristiti ili ne. I mislim da je bespredmetno raspravljati da li je to normalno/potrebno. Potpuno je druga problematika to što u većini nismo svjesni svojih prava, a nisu ni ljudi iz raznih uslužnih djelatnosti, u ovom slučaju liječnici. Ako nešto nije uobičajeno, ne znači da nije potrebno, normalno ili da na to nemamo pravo. Nisam ni za ni protiv prisutstva partnera na pregledima u trudnoći, ali smatram da se prava moraju poštovati.
kljucic u pravu si, ošlo ukrivo, uglavno ja odvela u krivom smijeru, sorite
partner ima pravo bit na pregledu
A70V :* nije problem. Koliko god već čitam raznorazne teme na forumu, gotovo uvijek stvari krenu u nekom drugom smjeru. Pogotovo jer je zakon jedno, a praksa i naša iskustva nešto potpuno drugo. Kada ne znamo da postoji i druga opcija, smatramo da je jedino ovo naše dobro i normalno. Drugačije bi razmišljali kada bi svaki puta kod naručivanja na pregled sestra pitala: "Da li će i partner/suprug doći sa Vama?", žene bi znale da imaju i tu mogućnost. Umjesto toga pita: "Želite zadržati trudnoću?". E TO je već kao bitnija informacija i tu se ženama mora dati izbor :evil:
Dakle, stvar je u serviranju informacija, a tu su ključne osobe koje ih, nažalost, filtriraju i umjesto nas odlučuju da li je neka informacija nama bitna ili ne. Zato je bitno potražiti informacije na više izvora. I, naravno, poštovati pravo na različitost mišljenja.
Meni osobno na pregledu nije potreban MM jer mi je pregled kod bilo kojeg liječnika pa tako i ginekologa, normalna stvar. Koliko MM nije, govori sljedeća situacija. Dolazimo nas dvoje na UZV, ulazimo u kabinu, pozdravimo doktora i počnem se ja skidata, a MM grakne: "Kak se ti sam tak njemu skidaš?" :lol: Naviknuo se, ali mu je ispočetka bila čudna i nova situacija.
Ali zato, kad je išao vadit zub (vidiš koja slučajnost :mrgreen: ) sam ja bila unutra i držala ga za ruku. Ne zato jer je on to tražio nego sam ja smatrala da bi ja, da sam na njegovom mjestu, to htjela.
U svakom slučaju Pupy, ne trebaš odustati niti od čega što je vama važno, a naročito nikada zbog nekih glupih protokola ili osobnog mišljenja nekog liječnika.
Ja sam željela partnera uz sebe često kao podršku, a ne kao gledatelja neke atraktivne predstave. U tom kontekstu je potpuno nebitno da li je u pitanju vaginalni, ultrazvuk ili porod.
Konkretno na vaginalni ga nisam zvala, ali kada sam se premještala na stol za ultrazvuk, tražila sam da ga dr. pozove. To jeste bilo više radi približvanja njega bebi, nego radi podrške, ali sada konkretno razmišljam da ga tražim kao podršku kod spaljivanja ranice koje se užasno bojim.
na prvom porodu smo inzistirajući na tome da smo bebu željeli zajedno, napravili zajendo, odgovorni ćemo biti za nju zajedno, i ne želimo da muž bude izbačen sa poroda vlastitog djeteta jer se to tamo nekome tako sprdnulo - išli do toga da smo u pola poroda otišli u drugo rodilište. To za mene jednostavno nije bila prihvatljiva opcija da nemam nikoga bliskog kao podršku, to je prelazilo moj prag tolerancije i to tako jako da bih bila u stanju roditi pred vratima toga rodilišta u koje nam nisu dozvolili da budemo zajedno, u događaju gdje smo po meni jedine neupitne osobe trebali biti mi i naše dijete, a ne neki tamo anonimusi. I otkuda im uopće pravo da se usude određivati takve stvari, i toliko miješati u nečije obiteljske odnose, koji mogu i određivati kasniju vezu i način funkcioniranja obitelji.
U pravu si, radi samo onako kako osjećaš da treba.
Ja vam ne znam u biti to s vaginalnim pregledima. Ako se unaprijed zna da će pregled bit samo vaginalni (kod mene su svi vaginalno-UZV-govorni dosad bili), OK, nek' ne ulazi ako je doktoru to bed, ali ako je muž zainteresiran za to kako bebica napreduje, nek' onda uđe dok doktor govori "objavu", ali onda ta "objava" mora ić nakon vaginalnog pregleda tj. doktoru uzima više vremena od paralelke - da priča paru dok se žena oblači. Ali, ajmo obrnut - a što dr-u smeta da muž stoji dok on gleda vaginalno, jel' zaklanja nešto svojim tijelom :mrgreen: ?
A propos dr-a koji je pitao zar se mužu ne gadi vaginalni pregled... Mislim, moja reakcija bi bila ovisna o mom raspoloženju tog dana i procjenu hoću li više tog dr-a vidjet ili neću u životu... pa bi varirala od toga "ne, zašto mislite da bi mu se to gadilo" (najvjerojatnija reakcija), do glasnog pitanja MM-u "pita doktor je li se tebi gadi ako me on vaginalno pregledava" (ako bi me jako razljutio) ili "ajme, ne, njemu se ne gadi, ali se Vama to gadi" (ekstremna sprdnja, ako ne bi bilo ništa ozbiljno onda bi za to imala snage). Koje glupo pitanje, stvarno.
bi ina.....lako je sad smislit odgovor....a tamo bi se stiltala nad takvom glupom rečenicom k'o i mi ostali :mrgreen:Citiraj:
ina33 prvotno napisa
Vjerojatno bi :*.Citiraj:
andiko prvotno napisa
Na mojim vaginalnim pregledima smo samo moj doktor i ja. Muž nema šta vidjeti, a i sestra ne ulazi ako nije baš potrebno. To je kod nas uhodana praksa. A na uzv ulazi i muž. E onda mu se sve objašnjava. :D
muževi uglavnom ne idu na vaginalni da bi nešto lijepo vidjeli, nego ako žena ima potrebu za podrškom u bilo kojem trenutku. Podržavam boravak bilo koje bliske osobe uz ženu, u svim trenucima boravka u zdravstvenim ustanovama, jer sam pročitala previše priča koje se sigurno ne bi dogodile da je uz ženu (dijete) netko od bližnjih bio. Vaginalni pregled mi ne predstavlja ništa manje ili više nego bilo koji drugi pregled, porod, i slično.
MM je bio samnom na vaginalnom pregledu kad sam bila 5 tjedana trudna,vidjeli smo dvije gestacijske :heart: i suzili od sreće.Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
Bio je i na svakom slijedećem pregledu i na porodu također.
Uopće ne kužim kaj se netko ima isčuđavati ili gaditi na vaginalni pregled :?
pregled je izgledao ovako:ja bih ušla u kabinu i pripremila se za pregled,dr bi me pogledala i prije nego bi krenula s UZV pozvala bi MM (on je za to vrijeme sjedio kod sestre) i napravila UZV.MM bi stajao kraj uzglavlja i dr nam je pokazivala i objašnjavala kaj radi.Vidio bi moje noge malo povišene i bijelu krpu kojom su prekrivene.
Osim toga mi smo se tako dugo borili s neplodnošću da nije želio propustiti ništa :love:
OK , ali to je bio vaginalni ultrazvuk, i potpuno specifična situacija, nakon MPO, nije bio obični vaginalni pregledCitiraj:
MIJA 32 prvotno napisa
mislim tko voli neka to radi
ja ne bi, ne osjećam potrebu za tim
u puno drugih životnih situacija bi rađe da je netko bio samnom, kao kad su me odhebavali na razgovorima za posao, nego na vaginalnom pregledu
Ma da, i ja sam poslije mislila što bi mu sve rekla.Citiraj:
andiko prvotno napisa
Moj odgovor je bio samo: "Svašta!" uz kolutanje očima. Posprdno smo se nasmijali oboje i MM je ušao unutra.
I da, odlučili smo da posljednji put vidimo tog doktora (ni tada ga nismo birali nego je mijenjao moju privatnu doktoricu u njenoj ordinaciji). Idući put sam se požalila svojoj doktorici na njegovo ponašanje i izričito rekla da ga više ne želim vidjeti i tako je i bilo.
aleksandra70vanja A zašto partner ne bi bio ako se partnerica tako osjeća bolje, ugodnije, opuštenije, zadovoljnije.
Meni je bilo lakše da je unutra prvenstveno zbog nekog osjećaja sigurnosti, zatim da bi zajednički pamtili što dokica kaže jer sam ja uvijek na tim pregledima bila jaaako uzbuđena, a treće zato što je MM tako snažno htio sudjelovati u toj našoj trudnoći da se nije mogao pomiriti s tim a ja izađem vani i samo mu prepričam što je bilo. On je htio biti ru i držati me za ruku :heart:
kod mene pregled započne razgovorom sa docom, a nakon "prebacivanja" na stol nakon vaginalnog (koji traje minimalno) doc samo pokrije "strateške dijelove" nekim ručnikom, ostavi goli trbuh i pređe na pregled UZV-om.
kako MM uvijek ide sa mnom, tako zajedno i uđemo u ordinaciju i to je nekako normalno da ne izlazi za tih cca 1/2 minute koliko traje vaginalni pregled (kad sam ja npr trebala izać na WC ili izmjerit tlak on je ostajao pričati s doktorom)
ja sam ga čak i pitala da li mu je neki problem u tom dijelu pregleda, na što sam dobila odgovor pregled ko pregled
mislim, nije da se za to vrijeme naviruje docu preko ramena, ali ni ne izlazi, uglavnom stoji tamo sa strane i ne smeta i čuje kakva je situacija
na dosadašnjim pregledima upravo je MM bio zadužen da zapamti sve što treba pitati doca i sve što doc kaže, jer je meni glava u oblacima samo sa mišlju da vidim bebu i da bude sve OK :taps:
naravno što se tiče UZV pregleda tu se oboje zapiljimo u onaj ekran i divimo i znam da bi mu bilo jako žao da bude zakinut za taj pogled
MM je bio sa mnom i za vrijeme amniocinteze i kad smo dogovarali termin, doc je najnormalnije i MM uključio u planiranje i dogovor i nekako se podrazumijevalo da ćemo biti zajedno (i opet je MM bio taj koji je pozorno pratio sve što se dešava, a ja samo fiksirala ekran UZV-a :taps: i onda je on meni prepričavao kako je to izgledalo-bio je fasciniran veličinom igle i izgledom plodne vode)
uglavnom mislim da se radi komocije nekog doktora muževi ne bi trebali sklanjati u stranu i čekati žene u čekaoni
Citiraj:
Ria prvotno napisa
nisam rekla da ne bude, osobni izborCitiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
tko ima potrebu neka to radi
ja je nemam
Ja za preglede u trudnoći uglavnom imam tu potrebu, ima je i MM i volimo kad smo dvoje i sve fino čujemo i pitamo. Za neke druge stvari - kožno i slično, kao i operacije, bolne ili nebolne (tipa punkcija j. stanica na živo) ja nemam tu potrebu (iako bi moj rado vidio kako to izgleda, on je radoznao), ali kad su infaći o bebi - onda da, važna nam je svaka riječ, ali mene isto možda oblikovala dugotrajna neplodnost. Kao i konzalting o kuku - jel' treba operacija, ne treba, kad i kako se ponašat, to je nekako "naša zajednička stvar". Znači - za ono što ja percipiram u nekoj internoj svojoj skali kao ozbiljno - onda volim da smo udvoje, pri čemu kriterij nije bol-ne-bol nego dugoročne implikacije.
MM bio samnom na svakom, oim na prvom jer je morao na teren..doktor najnormalnije obavio pregled i sve nam pokazivao, objašnjavao...
Ja nisam podnosila da muž ide sa mnom na pregled; jedan jedini put sam mu dozvolila, kad sam i dan ranije bila na ultrazvuku pa sam znala da je sve OK.
Doktorica me svaki puta grdila i nagovarala da ga pozovemo, i uvjeravala me da i on treba sudjelovati u trudnoći :roll: - valjda je mislila da me sram :lol:
moj muz je bio sa mnom na skoro svakom pregledu kaku uzv tako i drugacije pa nije bas da se zagleda dole nego samo bude u istoj prostoriji i to mi je skroz o.k. a u njemackoj su takve stvari i tako i tako normalne hvala bogu!!! :love: :love:
kad sam isla kod privatnika nije bio sa mnom, samo bi ga dr pozvao na sekundu da vidi bebu i sl. A ako sam išla u petrovu tamo je svaki put bio sa mnom i meni je ugodnije kad smo skupa i kad zajedno gledamo našu bebicu :love:
kod nas je isto sasvim normalno bilo da kada je MM moga radi posla je isao obavezno na svaki pregled,stovise,doc nikada nikaj nije rekao nego ga je par puta i on sam pozvao da ude unutra,posto sam ja tu u Grazu isla k doktoru a tu na svakompregledu imate vaginalni i ultrazvuk MM jo odmah ulazio samnom na pregled,mislim da je bzvz da bi ga se sramila ili nekaj takvoga radi vaginalnog pa Boze sudjelovao je i u pravljenju djeteta :P ,ali da je reko da mu ne odgovara to da ide samnom ok,ali mi je podrska dok znam da je i on uz mene,fala Bogu s tim da doc bi nekaj prigovarao nikada nismo imali problema niti u bolnici niti tu....
Idem privatniku na preglede u trudnoći i MM jedva čeka da idemo da vidi bebu jer dr. radi UZV svaki put. Ja i MM smo se 5 godina borili protiv neplodnosti i zbilja nam puno znači da smo skupa kad možemo vidjeti našu bebicu. Inače prije sam bila upisana kod soc. ginek. , starijeg doktora koji baš ne voli muževe na pregledu pa sam se iz tog razlga prebacila kod drugog.