Nije isto. Kao što nije isto kad u kiflice staviš ulje ili rastopljeni maslac.
Printable View
Nije isto. Kao što nije isto kad u kiflice staviš ulje ili rastopljeni maslac.
zgriješila sam i dodala malo vanilina i cimeta
sad ću vidjeti na što će izaći
Nisi nista pogrijesila, izaci ce ti super pracne.Citiraj:
Maja prvotno napisa
O, moj Bože!Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ja danas ispekla tri vrste (i to sve od reda brze) i muka mi od kolača. Ne pečeš li ti ono kolače od 10.? I još vam nije dosta? :shock:
Ali, mogla bih još ove šape raditi.. možda sutra? Samo ako kupim kalupe, nemam ih od prije. Jel to bilo kakve kalupe, ili gledate na nešto?
Ove stvarno same skaču iz kalupa :shock: Gledam i ne vjerujem u mojih cca dvadeset godina rada na šapama nisam ovako nešto doživjela.
Jesu, drukčijeg su okusa od onih na koje sam navikla, al mislim da je najviše stvar u šećeru - ove ga imaju puno puno manje.
Jel sad ide meko ili oštro po martinom receptu?Citiraj:
apricot prvotno napisa
marta kaže svejedno
ja stavila oštro
Onda ću kao ti.
Daj mi ti molim te reci, da kupim bilokakve kalupe koje sutra nađem u Mercatoneu i koliko komada?
To su ti kalupi za šape, dakle, pune se, ne izrezuju, oni "srebrni", znaš na koje mislim?
Evo, meni sada u pećnici 15ak komada na jednoj tepsiji, trebaš imati onda bar 30 da možeš rotirati - dok jedne pečeš, druge puniš.
Ja ih imam valda 50ak, ne znam točno. Imam one okrugle dublje, one baš oblikal šape i polumjesec (odnosno, mlađak :mrgreen: ), baka mi ima još svakakve, ali ja ih nisam nigdje našla :(
e, da, ja sam ih pekla samo 15 minuta, po nosu, ovo dulje mi je previše.
E, to volim, konkretno! Onda ću tamo kupiti, hvala. Znači, peći malo kraće...Citiraj:
Maja prvotno napisa
Ja bi rekla da ovisi o pećnici, al kad zamirišu, meni su gotovi.
I, ne trebaš tamo kupiti (nisam sigurna dal rade i nedjeljom), ali da vidiš točno na kakve kalupe mislim.
ja sam pekla dobrih 20, čak koju minutu više
na običnom programu pećnice ili nekom egzotičnom? (tipa vrući zrak, bla)
na 180 C, program gornji i donji grijač
i ja
baš čudno
al da sam i pustila 20 minuta imala bi ugljeniće
da, al moje modle su dosta velike, i šape su mi velike, od duple martine smjese mi je došlo 80 pa je valjda stvar u tome
a možda rerna malo slabije grije, i kukije pečem 11-12min mada je po tvom receptu 9, i ne budu prepečeni
hahaha, šape ti velike :lol:
nisam sigurna da je do veličine, al ako ti kukiji nisu zgoreni na 11, 12 minuta, onda ti SIGURNO rerna peče slabije od moje
čuj, netko od 180 cm ne može imati male šape :mrgreen:
može bit, nakon 9 min su još skroz, skroz bijele, nakon 11 su još mekane, raspadaju se tople i kad se rashlade se stisnu, ali nisu tvrde, nego taman
još jedna potvrda da je važno peći kolačiće neprehlađen
:?Citiraj:
Maja prvotno napisa
kihnula je u njih dok ih je vadila iz rerne, garant.
ko ce to sad jesti?
da možeš po njuhu skužiti kada su gotovi, bez obzira na pećnicu :)Citiraj:
aleksandra70vanja prvotno napisa
jeah, rajt, mosmislit. :roll:Citiraj:
Maja prvotno napisa
ne vjerujem ti ni rijec. sigurno si kihnula. ja u zivotu nisam skuzila kad je nesto peceno po mirisu. uvijek gledam farbu.
loš ti je nos :P
farba je samo kontrola, ako sam izignorirala miris onda je farba već poprimila nezgodne nijanse.....
meni isto mirišu od kad ih stavim u pećnicu pa dok ne budu gotovi
zato je meni važno da mi u receptu piše točno vrijeme pečenja
kad ja osjetim drugačiji miris to je znak da je ošla mast u propast :roll:
da i kao što kaže marta farba
Cim krenu mijenjati boju - gotove su.
meni kukiji ne mirišu skoro uopće dok nisu pečeni. onda krene onaj pravi miris po čokoladi i ondak znam. a i knjigica o kukijima tako zbori, samo su mi trebale godine da izoštrim zanat.
vrlo slično i šape, ali njih ne radim tako često. ove sam recimo inicijalno stavila na 20 min, ali me miris potjerao u kuhinju ranije.
i ja se time vodim.Citiraj:
marta prvotno napisa
pekla cca 23 minute na 175.
kalupe sam jučer kupila u Intersparu (18 komada, 26 kuna, a otpije sam imala neke stranjeske, 36 komada 7 eura).
(AM, ne pratiš, ove godine sam kilava pa sam tek danas ispekla prve).
Kalupići se namažu maslacem?
Ne, ništa se ne maze. Ispalila bih na zivce da moram sve te kalupice namazati. Kad izvadis iz pecnice, lagano kucnes rubom od stol i pracne ispadaju, ma što ispadaju, ISKAČU SAME.
Super.
krenula i ja
dižem ovaj recept
ove godine radim sa masti
mada (po napisanom) vidim da su mi sa maslacem bile super
da li da riskiram?
marta!!!!!!!!!!!!!!!
što misliš, bi li bilo dobro pola-pola, mast-maslac?
Alex idi samo sa mascu. Moja baka ih je uvijek tako radila.
Mislim da ce biti mljac, jer ti kolaci zovu mast.
Di se je nabavila?
Sta ti tok misli ja bi sad salenjake.
mast mi danas donio MM-ov kum, skupa su imali kolinje zimus, ali mi smo našu mast potrošili, njima je malo ostalo pa mi je donio jednu teglicu
imam salo u zamrzivaču
ako hoćeš dam ti, teško da ću ja salenjake raditi
Nikad u svom zivotu nisaam radila salenjake, nisam ih jela saad vec mogu reci godinama, ali ih obozavam. Jedan od kolaca mog djetinjstva. Pun vajngl saalenjaka. Fakat starim, saamo pricam o mirisima djetinjstva.
Hvala na ponudi, ali trenutno u kuhinju ulazim samo jos juhu napraviti. No ko zna mozda se javim kad me prodje muka radjenja kolaca.