Detaljni uzv oko 20-tog tjedna kod ozbiljnog ginekolaga nije " polusatna predstava" nego jedan od najvaznijih pregleda koji mogu detektirati oziljna stanja i anomalije kod djeteta, a to moze ciniti veliku razliku kod zbrnjavanja nakon poroda.
Printable View
Detaljni uzv oko 20-tog tjedna kod ozbiljnog ginekolaga nije " polusatna predstava" nego jedan od najvaznijih pregleda koji mogu detektirati oziljna stanja i anomalije kod djeteta, a to moze ciniti veliku razliku kod zbrnjavanja nakon poroda.
U prvoj trudnoći anomaly mi je trajao nekih 30-40 min. Doktor pogledao cijelo tijelo detaljno, od kostiju glave, razvoja mozga, organe, brojao sve kosti, prste, napravio je pregled srca i to preko dopplera da vidi jel ima problema. Pratio je mjehur kako se puni i prazni, bubrege, sve organe Jest da je trajalo, ali malac je bio cijeli detaljno provjeren da li ima problema
Mojoj kcer su nasli kompleksnu srcanu gresku u 21 tj trudnoce i ta spoznaja joj je vjerojatno spasila zivot.
Pregled je bio vrlo detaljan i trajao 30 minuta+ , i da bio je kod privatnika koji se placa. ( sad se takav pregled moze obaviti i u vecini bolnica na uputnicu)
Moj soc gin ga radi jer ne zeli slati zene uokolo kad ima uzv i znanje. Neki ne zele ili ne znaju pa zene najcesce idu privatno, to sama odaberi gdje bi (nemoj uzimati onu ponudi s crnog jajeta/kupi me pri guglanja doktora!). Ja sam radila s 20-21tt.
Mila majka, kuzim skroz sto si htjela reci. Ako je sve u redu, naravno da pregled traje krace, a ako nije, mozda se dr duze zadrzava na nekim parametrima. Isto tako, nisu svi jednako brzi (pa nekome treba manje vremena, a nekome vise da obavi istu stvar). Ali prema onome sto si napisala ocito je da je pratio sve parametre koje prate i privatni. Naravno, malo socijalnih ima aparaturu da to moze i malo ih zeli biti detaljno kao tvoj. U svakom slucaju, super je da imas dobrog socijalnog. Ja bih isto voljela iducu trudnocu voditi kod socijalnog jer me ova trudnoca financijski dotukla. :*
To podrazumijeva da je ginekolog pouzdan po pitanju uzv-a. Moja dr to nije, da ona i sat vremena gleda, nisam sigurna sto bi vidjela. Zato su mi vazna ta 2 uzv kod lijecnika koji je strucan u svom poslu.
Npr. mojoj kolegici njen dr na dobrom uredjaju nije uocio stanje nespojivo sa zivotom, vidio je malo veci trbuh i nista mu nijebilo sumnjivo.
Radila sam anomaly tocno u 20om tjednu,svega par dana amo tamo. Kao najbolje se vidi sve tada. Radila sam ga kod privatnika ali 2D,rekla sam da mi ne treba 3D, navidno je 3D za anomaly potreban samo da se liceko pogleda,ak se dobro sjecam, ukljuce ga da pogledaju. Socijalna ginekologica je rekla da se sve potrebne mjere se vide.na 2D samo treba malo bolji uredjaj od prahistorijskog i odlican ginekolog.koji ce znati sto i kako pogledati. Ako se radi kombinirani probir, neka 4 faktora, tocnost je veca,a to imas samo kod privatnika. U bolnicama (mislim da dvije u Zegeu to rade se radi sa tri i manja je tocnost i ide na uputnicu). Nek me netko ispravi ako sam tu nabrljala nesto.
Hvala ti Lasice na razumijevanju, naravno da nisam mislila, a nigdje ni napisala da je anomaly scan polusatna predstava.
No, Sirius je čitala iz svojih cipela, na kojima joj odista ne zavidim, s iskustvom koje sigurno nije jednostavno prolaziti pa mi je posve razumljiva i njena reakcija.
Htjela sam samo curi kojoj nitko danima nije odgovarao na ovoj temi reći da je to rutinski dio pregleda i da ne misli da je zakinuta ako nema priliku doći do kojeg razvikanog privatnika.
Pod ovim što sam na kraju posta spomenula (predstava), a što je shvaćeno posve u neskladu s onim što sam željela poručiti, mislila sam na više žena za koje znam da su posebno išle i kod privatnika kako bi muž, djeca i tko sve ne vidjeli spol što prije, detalje lica, gnjavili bebu, dok se ne okrene da se vidi spolovilo i slično.
Kad sam malo kasnije razmislila o Sisius i njezinom komentaru, shvatila sam da je i kod mene pregled ipak trajao duže nego što mi se činilo, a veliki utjecaj ima i veliko iskustvo moga doktora u kombinaciji s nepricljivoscu, nema tu puno razglabanja. Što meni osobno paše jer ne volim osjećaj da je pregled mogao trajati kraće tj da se oduljio zbog brbljanja nad ultrazvukom.
MartinaP, kužim i znam da sam povlaštena sa svojim odličnim socijalnim doktorom.
Vjerojatno bih i ja išla privatno da imam doktoricu poput tvoje.
Ako budeš trebala preporuku na pp, tu sam ;-)