CIBERO , sorry na krivo napisanom imenu
Printable View
CIBERO , sorry na krivo napisanom imenu
Moj se termin bliži, a sve čekam kad će netko napisati nešto lijepo
Bubičenko baš mi je smiješno jer kad sam vidila datum nadala sam se da netko piše nešto pozitivno novijeg datuma isto kao i ti .Meni je porod još bliže termin-11.08-drugo dijete. Prvi porod mi je bio sasvim ok.Jedino što se moja razmišljanja skroz ne podudaraju sa razmišljanjima u našoj bolnici.Mislim da bi općenito u svemu trebao biti neki slobodniji pristup-Iako sam i prvi put završila tečaj morala sam ga i ovaj put prolaziti zajedno sa mužem jer sam htjela da on bude na porodu.I moram priznati da je to velika promjena za naše rodilište i da mi je to dosta umanjilo strah jer znam da neću biti sama.Može se reći da se u jednu ruku i veselim porodu ovaj put.A što se tiče pristupa čini mi se da se da bi mi riječko rodilište najviše odgovaralo-korištenje stolčića,porod u vodi, moguća šetnja tijekom trudova....Tako da mi se čini da je ovo naše rodilište negdje po sredini što se tiče svega.
Bubičenko,Papalina želim vam lijepe i sretne porode. :*
I naravno da nam se vratite sa lijepim iskustvima. Moj drugi porod će biti početkom Nove pa će se do tada valjda skupiti lijepih iskustava.
Prije devet dana rodila sam zdravu curicu.Muž mi je bio na porodu,doduše samo zadnjih uru vremena,a ne kako se na tečaju govori cijelo vrijeme što podrazumijeva predradjaonu pa tek onda radjaonu iako smo platili i završili tečaj.Morala sam stalno pitati da ga uvedu.Moram naglasiti i da sam ovaj put-ovo mi je drugi porod lakše i bezbolnije rodila,a posebno moram pohvaliti babicu Marijanu koja je bila super prema meni.Jednostavno normalna mlada žena koja razumije kad boooli.Naravno i svi su ostali bili super......a više nikad ne bi radjala bez muža..Ukratko pohvale na ovoj mogućnosti da muževi budu na porodu........
Papalina,čestitam i drago mi je da je lijepo iskustvo.
Od sveg srca :* za malu bebicu i za mamu naravno.
znate li mozda, moze li biti neka druga bliska osoba na porodu, a ne otac? koju mogucnost nude samohranim majkama, zenama pomoraca...?
na porodu može biti i prijateljica čak ili netko iz obitelji e sad ne znam točno imaju li neka pravila a za samohrane mame ne znam stvarno ali nije ti to problem saznati ...zazovi u bolnicu pa pitaj.....kad smo mi bili na tečaju bile su čak dvije prijateljice-koje nisu rodile(stvarno su hrabre) i jedna mama prijavljene za biti na porodu.hvala na čestitkama.......
to je super vijest! bravo za du rodiliste! :)
stvarno je lijepo vidjeti da se stanje mijenja na bolje i baš se osjeti neka pozitivna vibra u rodilištu i na odjelu i svidja mi se što baš forsiraju dojenje samo što bi se trebali više angažirati i da ga promoviraju,jer ustvari ne postoji nitko tko bi išao od sobe do sobe i pričao o važnosti dojenja i malo letke dijelio a evo rekla mi je tratinčica(članica udruge Roda) da su se oni angažirali......
ja sam jutros bila na pregledu u bolnici.Sad čekam, ko zna dokad.
Papalina, jesu li ti dali drip?
Potpisujem ovo.Citiraj:
papalina prvotno napisa
Ja sam imala problema sa dojenjem na početku ali kada sam zatražila pomoć dobila sam samo kritizaranje tipa-to bi trebala znati sama,to je prirodan proces,kako vi mislite kada odete odavde i sl. Polu-pomoć koju sam nakon žuganja kao dobila se ispostavilo da nije bila dobra.
Jel netko donio svoj plan poroda u Dubrovniku i kakva je bila reakcija?
Bubičenko da dali su mi drip i davaju ga svima...to je nekako u nas postalo regularno iako ne znam zašto ustvari....meni su ti ga dali jedno uru i po prije nego sam rodila kao da ide brže hm hm...Printemps-nisam čula da je itko donio plan poroda u naše rodilište iako je to inače normalna praksa- pogotovo preko granice,pa je li ga ti planiraš donijeti i ako da molim te samo javi kako je bilo mislim reakcija i to jer baš me jaaaako zanima.Osobno mislim da će im to biti malo previše ipak smo mi još u povojima što se tiče racionalnog i normalnog razmišljanja u svezi glede rodilja i poroda i svega toga nažalost
imam same loše kritike što se tiće poticanja dojenja u rodilištu!
kad sam ja bila, uopće mi ne bi donjeli dijete na dojenje da nisam izričito tražila. čak sam dojila uz katetere i infuziju, a po njihovom ne bi duuugo, nego bi joj uvalili taj famozni ***. I kad sam odbila bocu, ostavili su mi je za svaki slučaj. :evil:
što li tek govore onda provrotkinjama koje nisu sigurne u sebe i svoje dojenje, tj. nemaju svog stava o dojenju!? nije ni čudo što onda pola dubrovnika govori da nije imalo mlijeka!
btw, jesam već pisala o ovome :?
Nema veze Tea samo piši, meni je svaka informacija dragocjena, ovo mi je prva beba i jako sam nesigurna jer neznam šta me čeka tj. koje su mogučnosti moga tijela, znam samo da sam spremna za zdravlje svoje bebe se i potuči tamo sa njima!
Najgore bi mi bilo zato što mi je ovo prvo pa da me nakljukaju ljekovima, a sa druge strane šta ako kažem da želim prirodan porod pa "umrem"u mukama :/
printemps, imam ja i malo drukčije iskustvo od Tee.
Daleko od toga da je poticanje dojenja na zadovoljavajućoj razini, ali kad sam ja rodila (godinu dana prije Tee) bočice nisu bile na vidiku (a i priče su kružile kako puštaju djecu da gladuju i ne daju im bočicu; znam za neke slučajeve kad su mame "švercale" umjetno mlijeko u bolnicu).
Iskustava sličnih Teinom ima još pa je za pretpostaviti da i naše rodilište ima faze. Zato je najvažnije znati unaprijed što želiš. Ako je odluka o dojenju čvrsta ništa te u tome ne može spriječiti.
Ja sam rodila bez dripa, ali su mi prokinuli vodenjak bez puno pitanja (danas bih na to možda drukčije reagirala, a dojam koji mi je liječnik ostavio je da bi valjda uvažio moje želje).
Inače mi je iskustvo poroda ostalo kao lijepo, netraumatično (potpisala bih iste babice i slijedeći put).
Samo hrabro i sve će biti u redu :) .
u ovom gore dijelu ću se u potpunosti složiti!Citiraj:
sis prvotno napisa
(ja sam rodila na carski, pa nemam iskustva sa rađaonom) al što sam čula za samu rađaonu jesu same pohvale. večina koje znam su rodile bez problema, bez pritisaka, lagano i sigurno, i ono što je bilo upitno uopće nisu forsirali, nego napravili carski. mame koje ja znam su zadovoljne! još nisam čula niti jednu jedinu lošu kritiku- osim onog paravana, tj. da u rađaoni ne može biti pratnja ili partner ako ima još koja rodilja. eto to je mana!
još nešto, što se tiće dojenja, u moje vrijeme su doslovno gurali bočice, dijelile su se po hodniku, stajale na šanku kao na samoposluživanju ...
jako, jako, jako puno majki znam kako su dobile *** u rodilištu, da ga dan danas koriste. :/
a znam i famozne dojilice iz uvale :* , al doista su rijetke (ono što ja znam).
dakle, stav je osobnog odabira, nikoga ne osuđujem, ali smatram da su majke ne zainteresirane za to pitanje. u glavi im se mota misao, ako budem imala mlijeka dojit ću, ako ne, ima bočica. ne žele se truditi.
moja cimerica uvijek spominje, da nije bilo mene da ju sigurno ne bi dojila, a doji ju još uvijek :heart: :love:
I moj je dojam upravo ovakav.Citiraj:
u glavi im se mota misao, ako budem imala mlijeka dojit ću, ako ne, ima bočica. ne žele se truditi.
A za bočice iz Teine priče :shock: :evil: .
Dodajem informaciju koju sam dobila od pedijatrice iz bolnice- nakon izlaska iz rodilišta 60% majki ne doji :( .
Evo i mene!
Rodila se cura Sara 29.08..
Ko da sam znala pa sam pitala za drip, ubili me tri sata dripom. Ovaj put me nisu rezali, što je ogromna razlika.
Sve u svemu bilo je ok, jer sam ja bila dobro, jer je dojenje krenulo odmah i nije bilo nikakvih problema.
Bubičenko, čestitam!
P.S. Promijeni potpis,tvoja bebica je stigla!
bubičenko, čestitamo! i drago nam je da je sve super prošlo! :D
Kojih to "pola dubrovnika" nije imalo mlijeka? Moje iskustvo je skroz drugačije, što znači da tvoj slučaj nije pravilo. Osim toga čula sam od mnogih mama da su im djecu mučili izgladnjivanjem i nisu im htjeli dati bočicu.Citiraj:
Tea prvotno napisa
čestitam od :heart:
Bubičenku čestitiam. Nešto sam zabrljala, sorry.
I opet ja, ovaj put papalini. Ja sam rodila bez dripa i mnoge koje poznam također.
ne moraš napadati, već smo sis i ja utvrdile da smo rodile u dva različita termina, i dvije totalno različite situacije u rodilištu.Citiraj:
minići prvotno napisa
Nije me dugo bilo tu ali za dobre želje nikada nije kasno...
Bubičenko, od srca čestitam i želim najbolje tebi i bebici.Što si škrta? :mrgreen: Daj priču ili barem još detalja... :*
Tea, ne mogu ne napadati kad vidim kako blatite naše rodilište poluistinama a slučajno znam da je u drugima, konkretno u Petrovoj, prava katastrofa. Imala sam tu nesreču da budem tamo radi nekih komplikacija i to nkome nebi poželjela. Pravi užas
ma ja sam samo rekla kakvo je stanje bilo kada sam ja rodila ines. isto tako mogu reći sve super za petrovu bolnicu kada smo rodila karlu (ali to super se odnosi samo i isključivo na stanje sa dojenjem), a kada sam rodila niku na SD bilo je katatrofa.
Tako je. Uvijek postoje neki "trendovi" kako u medicini tako i u narodu. Prije je jako malo žena uopće htjelo dojiti iz navodno estetskih razloga, što je totalno glupo i ograničeno. Isto tako pedijatri nisu imali svoj stav o dojenju i uopće se malo propagiralo dojenje kao najzdravija i jedina prava hrana za bebu. Sada je prisutan trend rađanja s epiduralnom i mnoge se žene hvale kako su to uspjele i dobro platile... Jedno vrijeme je bio "hit" roditi na carski rez!!! Gluposti. A sada se opet vračamo onom najprirodnijem.
A što se tiče dojenja u Dbk rodilištu, mislim da je najveći problem nedostatak osoblja jer se ponekad stvarno tome treba potpuno posvetiti a jedna sestra na cijeli odjel, žene i djecu, ne stigne ništa osim rutinskog posla.U viziti ih ima krcato, a poslje nigdje nikoga osim dežurne sestre. Sretan je onaj ko rodi kada nije gužva i ako ne rade one dvije-tri stare čangrizave sestre. Večina drugih je ok i stvarno se trude koliko mogu.
to sa sestrama se slažem, jer ja kada sam rodila ines je bio beby bum. bilo je preko 25 rodilja na onako mali odje, čak su ležale sa djecom na ginekoloziji. jedna sestra- strašno. u jednom danu je bilo 3 carska reza, pa svaki idući isto po carski. baš gužva i ne čudim se što se nisu mogle posvetiti ženama da doje, nego uvaliti djeci bočice. :/
Tek sad vidim ovo pitanje pa se nadam da nije kasno.Citiraj:
printemps prvotno napisa
Ja sam donijela svoj plan poroda i sve moje želje su u potpunosti poštivane. Na porodu smo bili moj muž i ja, mala sam prirodan porod, bez dripa, amniotomije, čak i epiziotomije, pupčana vrpca presječena je kad sam ja za to bila spremna (nadam se i beba), dojila sam već u rađaoni...
Planiram napisati svoju priču, a do tada mogu reći samo to da su moja iskustva iz dubrovačkog rodilišta više nego lijepa i imam samo riječi pohvale!
Još da dodam i to da se dojenje jako potiče, da ne kažem forsira.
Ipak, mislim da je dojenje stvar odluke koja se donese puno prije poroda, možda čak i prije trudnoće. Ja nikad nisam ni razmišljala o mogućnosti da ne dojim. Došla sam u rodilište bez ćuće, izdajalice i sličnih rekvizita, ali puna informacija o dojenju i naravno da nije bilo nikakvih problema. Uostalom, i da je bilo nekih poteškoća ne bi odustala od dojenja.
S druge strane, upoznala sam rodilju kojoj se to forsiranje dojenja nikako nije sviđalo i smatrala je da ona ima pravo izbora kako će hraniti svoje dijete (pitam se samo što je tu s pravima djeteta :( ). Trebam li napomenuti da je imala sve gore spomenute rekvizite, pa čak i kutiju adaptiranog mlijeka (nek se nađe ako ne bude domaćeg). Tijekom čitavog svog boravka u bolnici pokušavala sam joj objasniti sve prednosti dojenja, ali uzalud.
Pčelica Mara, s nestrpljenjem očekujem tvoju priču, jer za par mjeseci će možda moja rođakinja tamo na porod, pa jako zanima kakvo je sada tamo stanje oko svega-i poroda i boravka nakon poroda.
dvoumi se između Splita i Dubrovnika, ja ipak navijam za Dubrovnik.
Za svaki slučaj ću odgovoriti prije priče (za sada sam još previše zaokupljena bebom pa je sve ostalo na čekanju :) ).Citiraj:
mamma Juanita prvotno napisa
Ako se odluči za dubrovačko rodilište i želi da muž (ili druga pratnja, mama, prijateljica) bude s njom na porodu trebaju završiti tečaj u našoj bolnici. Doduše, ja tamo nisam čula ništa novo jer sam se stvarno dobro educirala o trudnoći, porodu i dojenju, ali zgodno je jer uključuje obilazak rodilišta, upozna se dio osoblja i nekako je poslije lakše kad kucne čas. Meni je recimo puno značilo baš to upoznavanje prostora (dobar dio osoblja znam od prije). Bilo je puno lakše jer smo već znali gdje, kako, kuda... Eto, mi smo se u bolnici pojavili u 8.30, a bebu smo držali (tata opalio i jednu fotku) već u 9.55. A prvo nam je dijete ;)
Što se tiče boravka, to valjda nigdje nije ugodno jer bi svi željeli odmah doma. Ipak, opet pohvale - bebu donesu nakon pregleda i više je ne odvajaju od mame (naravno, ako je sve u redu). Mi ih nosimo na kupanje, preglede, cijepljenje... Ma super!
Opet ponavljam, s dubrovačkim rodilištem ja prezadovoljna!
ovo zvuči ohrabrujuće, hvala :)
[/quote]Citiraj:
Ja sam donijela svoj plan poroda i sve moje želje su u potpunosti poštivane. Na porodu smo bili moj muž i ja, mala sam prirodan porod, bez dripa, amniotomije, čak i epiziotomije, pupčana vrpca presječena je kad sam ja za to bila spremna (nadam se i beba), dojila sam već u rađaoni...
Planiram napisati svoju priču, a do tada mogu reći samo to da su moja iskustva iz dubrovačkog rodilišta više nego lijepa i imam samo riječi pohvale!
Kako divno i kako ohrabrujuče, sad sam 100% sigurna da ću napisat svoj plan! :*
Pčelica Mara, piši malo o tečaju, koliko dana traje, koliko košta? Znam samo nešto da počinje prvu srijedu u mjesecu!
pčelice, baš mi je drago da imaš lijepo iskustvo i da je sve super prošlo!
jupi za dubrovačko rodilište! :D