Već je bilo o ovome puno govora, evo jedan link http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...a%9Aice+(kršitelj koda)
Printable View
Već je bilo o ovome puno govora, evo jedan link http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...a%9Aice+(kršitelj koda)
Eko uzgajivači od kojih ja kupujem u ovom trenutku od onoga što Lea može jesti imaju mrkvu i ništa drugo. Mrkva Lei i ne paše previše jer joj stvrdne stolicu. Dakle, mrkvu joj baš i ne mogu davati. Imaju još prokulice koje ne bih davala do 8,9 mjeseca, a bojim se da će ju i tada napuhavati. Dakle, nema par namirnica nego jedna. Prije su imali i jabuke a sad ih zadnjih par puta nije bilo. Btw., ne radi se o proizvođačima koje poznajem i kojima vjerujem nego o proizvođačima koji imaju eko certifikat, za što nije dovoljno da bude domaće, nego je određeno kakva je zemlja u kojoj se uzgaja, kakvo se gnojivo koristi, čime se rješava nametnika, kakvo je sjeme itd. itd. Domaće i eko jednostavno nije ista stvar. Zapravo baš i ne znam što se podrazumijeva pod domaće.
A kašice se rade od eko uzgojenog voća i povrća :roll: ??? Eko je sa certifikatom, jel da?! A domaće po meni (pošto se ovdje očito brkaju definicije) je neprskana svježa hrana, bez konzervansa :P ... Možemo argumentirati do prekosutra, hvatati se za riječi i pojmove... :roll: Treba samo malo protegnut noge, potrudit se i pronaći namirnice i to je to. Kasnije se isplati ;)
Da, rade se od eko povrća, tj. imaju certifikat da zadovoljavaju bio smjernice EU. Da, i eko proizvođači kod nas (Severi, Zlata Nanić npr.) imaju eko certifikate. To što je hrana neprskana ne daje garanciju u kakvoj je zemlji rasla ili čime je gnojena - a i to što onaj tko je na placu prodaje kaže da je neprskana meni ne daje baš nikakvu garanciju, iako za svoju prehranu igram na kartu povjerenja i kupujem od ljudi kojima vjerujem. Btw., koliko god ne želiš nikoga uvrijediti ovo što pišeš o protezanju nogu i ulaganju truda zvuči uprao tako, uvredljivo.
Oprosti Mima, to je bilo jaaaako daleko od moje namjere. Stvarno mi je žao šta si to tako shvatila, samo sam iznijela svoje mišljenje o tome...ništa osobno..Citiraj:
Mima prvotno napisa
Pa nismo mi lijeni ni otići kupiti ni skuhati, nego u ovo doba godine stvarno nema skoro ničega. Ako znaš gdje se može nać, reci nam. Svima bi nam bilo draže da nađemo namirnice i sami kuhamo ali pošto nema bolje kupit staklenku koja ima garanciju da je bio, nego nešto neprovjereno. To je bar moje mišljenje. Ustvari sam ja došla pogledat za mlječne kašice i ne bi se htjela prepucavati, ali ovo o protezanju nogu mi baš upalo u oči.Citiraj:
Treba samo malo protegnut noge, potrudit se i pronaći namirnice i to je to.
Dakle, još jednom pitanje:
Citiraj:
Kad smo već kod kašica, zanima me koristite li mlječne kašice i koje? Ja sam kupila neku od (kršitelj koda)a, (kruške) i nije htjela jesti... I da li ste probali dati (kršitelj koda)ov baby muesli?
ajmo cure na sunce sa popisom tih eko i inih proizvodjaca/uzgajivaca kod kojih kupujete voce i povrce!!
da i mi imamo gdja kupovati kad nam dodje vrijeme... ;)
Evo, mi se javljamo, probali (kršitelj koda)ove mliječne kašice. Prvo smo probali **** rižu i smazao ju je kao mahnit (sve mu se slijevalo niz bradu, a on je tražio još). Sad smo probali i tu od kruške, i nju isto voli (ali jede on i krušku samu, naribanu, pa mu valjda odgovara okus). Muesle nismo probali.Citiraj:
mina prvotno napisa
ja sam bojanu davala mliječnu kašicu od marelice i breskve i još nekoliko puta od jabuke; pojeo je bez ikakvih problema, s tim da sam mu u to znala zgnječiti banenu ili još dodati još nekakvog voća iz staklenke.Citiraj:
mina prvotno napisa
što se tiče baby- musli, nedavno sam kupila i onda doma pogledam u onu tablicu nadohrane i tam piše da se to smije davat tek sa navršenih godinu dana.
znači, još neko vrijeme ništa od toga
evo nakon teskih muka i razmisljanja ja sam odlucila da cu mu za sad davat samo jabuke, kruske smo zaobisli...pa ce tako jest samo doma pripremljenu hranu.
s obzirom na to da tek pocinjemo nece mu nista bit ako od voca jede samo jabuku dok krene neko sezonsko a do tad ce vec bit stariji pa ce moc papat i dosta drugih stvari.
e sad me zanima s obzirom da smo rizu vec apsolvirali...krenuli bi na korabicu. raskuhala bi mu integralnu rizu i leso koracbicu pa me zanima mogu li mu stavit kap dvije maslinovog ulja u to s obzirom da ima 6 ipo mjeseci? jel to prerano?
ja se drzim tablice iz sretne bebe ali me tanima ako neko ima iskustva mogu li mu prosirit jelovnik i sa necim drugim (prvenstveno me zanima voce) jer sad nema skoro niceg od onog sta je dozvoljeno (osim mozda iz staklenika ili staklenki..a to pak necu)???
od voća ti, osim staklenki, preostaju samo jabuka, banana i kruška (od koje si odustala).
osim riže, možeš mu dati i kukuruzni griz ili palentu pa povećavaš broj kombinacija. ;)
a što se tiče povrća, igraju ti i mrkva i tikvica.
i slobodno mu kapni maslinovog ulja!
a od toga i tikvice su bog zna odakle.
jel gadno mjesat npr jabuku i palentu?
a kruske sam bas gledala i tvrde su ko kamen...kad tu sad nema nego konzum.
nije gadno, dapače. ;) sve žitarice su neutralnog okusa pa ih slobodno možeš kombinirati s voćem.
andrejček obožava tikvice pa mu ih kupujem, a i vodenaste su pa su jako dobre za kombiniranje sa puretinom/piletinom koja je ubibože suha.
a gdje uzimas tikvice? mi sad dolazimo u zgb za dan-dva...pa da vidim odmah koja je situacija sa hranom.
i inace kako idete sa klincima u npr getro kad se ne smije kolica a moj mali ima tek 6 ipo mjeseci pa ga ne mogu stavit da sjedi u ona njihova a za maramu ili kenguricu mi je pretezak.
kako ne smiju kolica?
zadnji put kad smo mi bili malena je bila u autosjedalici-nosiljki ali je bio jedan par sa bebom u kolicima i niko im nije nista rekao...
nemam pojma cini mi se da sam negdje bila procitala da ne dozvoljavaju zbog vilicara.
znaci u auto sjedalicu pa furate u shoping kolicima?
sve povrće kupujem na placu, našem lokalnom - kvatriću ;)
u dućanima je oduvijek isključivo na rukama, razgledava police i vrišti od oduševljenja :roll:
pa koliko ti je težak markić, andrejček se još uvijek ponekad nosi u marami a ima 7,5 kila :)
ne pitaj, skoro 11 kg.
stasno je tezak i plus sta ne moze stajat mirno na rukama nego se izvrce, okrece i radi sva cuda.
i mm se tesko nosi s njim a meni su ledja u komi jos od trudnoce i dobivenih kg.
ne pitaj, skoro 11 kg.
stasno je tezak i plus sta ne moze stajat mirno na rukama nego se izvrce, okrece i radi sva cuda.
i mm se tesko nosi s njim a meni su ledja u komi jos od trudnoce i dobivenih kg.
Stvarno impresivno :shock: Luce ima oko 7 kila, nosim je, neće u kolica - mogu samo zamislit kako će bit s 11 kila, ne smijem se više žalit da mi je teško nosit :lol: Inače nama je jabuka centralna namirnica: skoro svaki dan je jedan obrok. Super je kombinacija jabuka i skuhana cikla koju sad imaš na placu.Citiraj:
Lu prvotno napisa
wow :shock: mi smo perolaka kategorija :lol:
ti si rekla da si dzepna venera...da vidis mene znala bi zasto mi je mali takav :lol: :lol:
fakat je jako tezak, ja se ponekad malo i brinem iako govore da na majcinom mlijeku ne moze bit dijete debelo, a od drugoga je pojeo u zivotu malo rize i jabuke...zanemarivo.
mislim da je to zato jer je po noci stvarno grozan i na kraju ispade da po noci posisa koliko i po danu...sta na kraju znaci da jede duplo.
a nista drugo ga nocu ne umiruje.
a nama je cikla tek za mjesec dana, Luce je starija. mali mi je zderonja na mene...jadan on nece mu bit lako u zivotu! - rece mama i ode po jos jedan kolacic!
a misliš da mi noću ne pocicamo više nego danju, ha?! :lol:
šlaufići će mu se istopiti kad počne laufati naokolo, ne brini... samo vi cikite! ;)
dobiti ćemo po nosu za zachatavanje... :mrgreen:
Nema je u tablici,ali sam na forumu pronašla info da je u rangu sa mrkvom. Lu je odavno njopa. Sad više ni ja ne znam :/Citiraj:
Lu prvotno napisa
ja sam se ravnala po tome, andrejček je često jede i jako je voli - finooo, slatkooo!
pa ja se bas mislim sta bi mu mogla dat...sa povrcem je situacija bolja nego s vocem u ovo doba godine.
ja sam gledala tablicu dohrane samo iz sretne bebe, a nije ni to sveta biblija. neke stvari se sigurno mogu davat.
a jel kuhate ciklu ili ribate sirovu?
i jel sa bananom cekam da napuni sedam mjeseci ili?
sory zanza tek sad vidim da pise skuhana :roll:
ciklu naribam i skuham na pari, pa zgnječim vilicom. s bananom smo pričekali, prvi mjesec je ionako jeo samo rižu, kukuruzni griz i pomalo **** jabuke i kruške, i to sve u mikrokoličinama. ma, dok isprobaš tih 4-5 stvari, pa svaku po par dana... prođe mjesec dana i već dođe vrijeme za nešto novo.
Ja je skuham cijelu neoguljenu pa je očistim i zgnječim. A bananu je Lu probala tek nedavno, ali ja nisam baš oduševljena s njom :mrgreen: izbjegavam je u širokom luku
neoguljenu? pa koliko se to kuha??
cikla se skuha puno brze nego sta bi covjek ocekivao..ja to u pretisu.
a ja sam inace kao protiv banane to mi djeluje kao naparfimirano voce i tako to...ali sam maloprije cini mi se u nekoj novini procitala da je roditelji neosnovano sotoniziraju jer je navodno izvrsna za djecu?
pa s obzirom na zimski izbor voća, suđena ti je. :mrgreen:
ja uvijek doma imam banane jer mi služe kao obrok u prolazu, npr. ne doručkujem a idemo van, pa da se ne izvrnem od gladi. :mrgreen: osim toga, moje dijete ne pokazuje pretjerano oduševljenje jabukama, pa da ne budemo samo na staklenkama... ali ne dajem mu je prečesto, možda jednom tjedno - da ne zaštopamo guzu. ;)
oko 45 minuta,ovisi o veličini dotične :mrgreen:Citiraj:
ms. ivy prvotno napisa
A što se tiče banana, ja sam isto veliki ljubitelj i ne mislim da je banana loša sama po sebi nego sam čula svakojake priče o ubrzavanju zrijanja :roll: ... a stvarno su ukusne :P :/
ma meni zapravo banana stvara kiselinu pa je ja ne jedem...ali mm-u je to jedino voce koje jede, sve drugo mu je kiselo :P :roll:
a sta se zastopavanja guze tice, zanima me sta pomaze jer kolko vidim marku i jabuka stvara te probleme?
hoce li povrce pomoc?
pomaže sve voće osim banane, pogotovo kruška i šljiva - imaš **** sok od šljive. ali to ti dođe na svoje nakon nekog vremena, kad se probava malo prilagodi krutoj hrani. a najbolje pomaže dan-dva samo cika. :)
Lucu je cika odštopala :lol:
Evo, mi danas probasmo ciklu. I prošla je! (doduše, ne sama, nego u kombinaciji s mrkvom i jabukom)
Mislim da ćemo je i ubuduće jesti, pogotovo jer s korabicom nije bio oduševljen :/ , a s krumpirom bih ipak pričekala dok napuni još koji mjesec.
Inače, što se tiče banane, dosad sam mu davala samo malo s vrha prsta da proba, ali nekako se ne usuđujem dati mu više. Ja godinama nisam jela banane jer me od njih bolio želudac (trudnoća je neke prohtjeve promijenila ;) ), pa se sve bojim da ne bi i njemu teško pala. Iako, vjerojatno mu ne bi bilo ništa.
A za odštopavanje nam je koristila kruška (a imamo i sok od šljiva u pripremi, ako zatreba).
nije on da ne kaka uopce ali tu i tamo se malo muci. koji put bude malo tvrdje. ja mu inace sve radim sa svojim mlijekom jer mi se cini da ce mu to bit probavljivije. npr naribam jabuku pa ju pomijesam sa mlijekom.
iako je probao i samu i svidja mu se.